Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Polkupyöräilijöitä Malmössä
Malmö on erinomainen pyöräilykaupunki, jossa on helppoa ja turvallista pyöräillä niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin.

Liikkuminen Malmössä

Malmössä voi hyvin liikkua paikasta toiseen kävellen, mutta jos siellä tarvitsee siirtyä nopeasti tai matkatavaroiden kanssa, on kaupungissa ja sen ympäristössä toimiva joukkoliikenneverkosto, joka muodostuu linja-autoista. Linja-autoilla voi myös hyvin matkustaa Skånen alueella, kuten Lundiin, jonne on lyhyt matka.

Junat ovat nekin joillain matkoilla tarpeellisia, ja esimerkiksi matka Kööpenhaminaan, Trelleborgiin tai Ystadiin on nopeampi junalla kuin bussilla. Myös taksit liikkuvat Malmössä hyvin, ja kesäkauden aikana Malmö on paikka, jossa on mukava pyöräillä. Jos Malmössä tai sen ympäristössä haluaa auton vuokralle, on se mahdollista.

Kävely

Malmön keskusta on erinomainen kävelypaikka, ja vaikka kaupunki ei mikään suuri metropoli olekaan, on sen keskustassa melkoisesti kokoa ja siellä riittää yllättävän paljon tutkimista. Rautatieasemalta on mukava kävellä kohti vanhaakaupunkia (Gamla Staden), jonka keskus on StortorgetStortorget [kartalla] tai suurta linnapuistoa (Slotsparken) [kartalla] [ kuvaANKKURITEKSTI ]. Niistä on helppo kävellä keskustan muihin osiin, joko kohti Triangeln-keskusta [kartalla] tai modernia arkkitehtuuria edustavaa Västra Hämnen -satama-aluetta [kartalla], jonka maamerkkinä toimii tornitalo nimeltään Turning TorsoTurning Torso.

Kävellen kaupungissa liikkuvat pystyvät siellä päivässä parissa kiertämään kaikki päänähtävyydet, mutta jos majapaikka sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella tai haluaa lähteä katsomaan vaikkapa Wallanderin kotikaupunkia Ystadia, kannattaa tutustua Malmön ja Skånen erinomaiseen joukkoliikenneverkostoon.

Julkiset liikennevälineet

Malmössä, Skånessa ja myös Juutinrauman sillan toiselle puolelle liikkuu busseja ja junia, joilla voi vierailla eri paikoissa. Niistä oleellisia ovat etenkin Lund, Ystad ja Trelleborg, johon jotkut voivat haluta sen sataman takia. Liikkua voi paitsi busseilla ja paikallisjunilla myös kaukolinjan junilla ja Juutinrauman sillan ylitse kulkevalla nopealla junalla.

Reittihaku

Sekä juniin että busseihin menevän kannattaa katsella liikennelaitoksen sivuilta reittihakua, sillä siitä voi selvittää onko päiväretkelle juna vai bussi parempi ja mikä on paras linja.

Liput sekä Malmössä että koko Skånen alueella matkustamiseen

Lippuja, joilla pääsee kulkemaan sekä Malmössä että muualla Skånen alueella, on helppo hankkia, ja lippuja saa myös Tanskan puolelle ja siellä matkustamista varten. Skåne on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen, jotka ovat pieni, keskikokoinen ja suuri, ja niillä lippu on voimassa tunnin, puolitoista ja kolme tuntia. Jos käyttää enemmänkin liikennevälineitä, voi ostaa 24 tuntia voimassa olevan lipun, joita on monenlaisia, jotka maksavat alkaen vähän yli 5 euroa ja joista edullisimmat kattavat vain Malmön kaupungin. Lippujen hintoja voi katsella sivuilla, ja esimerkiksi Malmön rautatieasemalla tai Triangelnissa voi mennä kioskiin (Pressbyrån tai 7-Eleven) tai automaatille, josta lipun ostaa. Liikennelaitoksen sivuilta voi myös ladata sovelluksen puhelimelle tai tabletille. Lippu pitää olla ostettuna ennen bussiin nousemista, ja kaikkein paras hankinta on vuorokauden voimassa oleva lippu, joskin vain yhden matkan tekevä voi hankkia yksittäisiä lippuja, etenkin jos vain käväisee jossakin muussa Skånen kaupungissa.

Linja-auto Malmössä
Malmössä linja-autot kulkevat tiuhaan tahtiin, ja sellaisista paikoista kuin päärautatieasema ja Triangl on helppo siirtyä bussilla muualle.

Linja-autot

Malmössä linja-autot kulkevat tiuhaan tahtiin, ja sellaisista paikoista kuin päärautatieasema (Centralstation) ja Triangl on helppo siirtyä bussilla muualle. Kaikilla busseilla on pysäkki päärautatieaseman edustalla, ja sieltä pääsee kaikkialle kaupunkiin, niin Västra Hämnen -satamaan kuin kohti Triangeln-aluettakin. Toinen vastaavanlainen, hivenen keskeisempi pysäkki on Gustav Adolfs Torg -aukiolla [kartalla].

Junat

Jos haluaa lähteä esimerkiksi Trelleborgiin, Ystadiin tai Helsingborgiin, on paras kulkea junalla. Liikennelaitoksen reittihausta löytyvät myös junamatkat. Jos haluaa pidemmälle, voi matkoja katsella myös Ruotsin rautatieyhtiön sivuilta.

Mikäli mielii lähteä käymään Kööpenhaminassa tai muualla Tanskassa tai jos saapuu Kastrupin kentälle Tanskan puolelle, kannattaa huomata, että junamatkaan oikeuttavalla lipulla voi kulkea bussilla asemalle ja sieltä takaisin, mutta asia kannattaa tarkastaa, sillä tähän on viime vuosina tullut muutoksia. Öresundståg-juniin liput maksavat reilut 10 euroa suuntaansa, ja jos ne ostaa etukäteen verkkosivuilta, pitää valita tietty ajankohta. Junia lähtee 20 minuutin välein, ja niihin voi ostaa lipun vain myös vasta ennen matkaa. Junat kulkevat Malmön päärautatieasemalta Triangelnin aseman ja Kööpenhaminan lentoaseman kautta Kööpenhaminan päärautatieasemalle 36 minuutissa.

Taksi

Taksi on Malmössä kiireessä, juhlatuulella tai matkatavaroitten kanssa liikkuvalle varteenotettava liikkumismuoto, mutta niillä matkustaminen on viime vuosina tullut entistä hintavammaksi. sillä niillä matkustaminen on varsin kohtuuhintaista ja ne vievät etenkin viikonloppuisin huomattavasti nopeammin perille kuin harvakseltaan kulkevat bussilinjat. Useimmilla takseilla on kiinteät taksat tietyn mittaisille matkoille, ja näitä taksoja on erikokoisille ryhmille. Hinta selviää tilausta tehdessä, etenkin jos käyttää sovellusta, tilaa taksin verkkosivuilta, tai katsoo verkkosivuilta reitin ja sen hinnan etukäteen.

Malmön tunnetuimpia taksiyhtiöitä ovat Taxi Skåne (puh. 040 330 330), jonka sivuilta voi ladata sovelluksen ja tilata taksin, Taxi 97 (puh. 040 97 97 97), jonka sivulla olevasta kartasta näkee kohtuullisia kiinteitä hintoja Malmössä ja sen ympäristössä, ja Taxikurir (040 70 000), jonka sivuilta voi myös ladata sovelluksen tai vain tilata taksin.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Malmö on erinomainen pyöräilykaupunki, jossa on helppoa ja turvallista pyöräillä niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Polkupyörä onkin paras liikenneväline kaupungissa, jos haluaa nopeasti nähdä paljon erilaisia alueita ja siirtyä nopeasti vaikka satama-alueilta toisella puolelle kaupunkia. Suotuisa ilmasto takaa, että pyöräillä voi valtaosan vuodesta, mutta tietysti keväisin ja syksyisin on voimakkaita tuulia ja paras pyöräilyajankohta kaupungissa lienee on huhtikuun alusta lokakuulle.

Hyvä pyörävuokraamo, joka järjestää myös opastettuja pyöräilykierroksia, on Travelshop Malmö, jonka toimisto on nykyään rautatieaseman Centralplanilla.

Toinen pyörävuokraamo, jossa voi myös huoltaa pyöränsä ja saa siihen tarvikkeita, on Fridhems Bikeshop, jolla nykyään on kaksi pistettä Malmön keskustassa.

Auton vuokraaminen Malmössä

Malmön keskustassa on vähän liikennettä, eivätkä paikalliset autoile turhan takia ainakaan keskustan alueella. Jos Ruotsiin aikoo mennä autolla, voi ohjeita lukea Autoliiton sivuilta.

Tietoa autoilusta Ruotsissa on myös Auto Europessa, josta myös voi saada auton vuokralle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti