Eniten katsotut Tukholma-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaupunkipyöriä Strandvägenillä
Tukholma on kesäkaudella erinomainen pyöräilykaupunki, jossa on vähän liikennettä, paljon pyöräteitä ja toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä.

Liikkuminen Tukholmassa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Tukholmassa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä kävellen, metrolla, raitiovaunulla, linja-autolla, lautalla, paikallisjunalla, taksilla tai polkupyörällä.

Tietoa muualla netissä: joukkoliikenteen (metro, bussit, jne.) linjakartat

Kävellen paikasta toiseen

Tukholman ydinkeskusta on erinomainen paikka siirtyä apostolinkyydillä paikasta toiseen, sillä turistien suosima keskusta-alue ei ole kovin laaja, ydinkeskusta on laakea ja vilkkaudesta huolimatta siellä ei ole turhan paljon liikennettä. Urbaanit paikalliset osaavat myös liikkua ja huomioida muut kiireisillä kaduilla.

Kävely on erityisen mukavaa Drottninggatanin ja muiden keskustan kävelykatujen varsilla. Drottninggatan johtaa Ruotsin eduskuntatalon ohi Gamla stan -vanhankaupunkiin, jossa ei juuri muuten voi liikkuakaan kuin kävellen. Tukholman pitkät rannat, joilla on laitureita ja kaikenlaisia veneitä, ovat tietenkin näkymiltään kiinnostavia.

Kesäaikaan rantamaisemia kannattaa bongailla aivan ydinkeskustan ulkopuolellakin ja kävellä vaikkapa ohi Grand Hôtelin edessä olevien laiturien Skeppsholmenin saarelle tai Strandvägeniä pitkin Djurgårdenin saarelle. Myös Södermalmissa on mukava kävellä, ja kävely on niin siellä kuin muissakin kaupunginosissa paras tapa tutustua mielenkiintoisiin katuihin.

Julkisilla liikkuminen

Tukholman julkinen liikenneverkosto muodostuu metrosta, linja-autoista, raitiovaunuista, lautoista ja paikallisjunista. Näistä metro on hyödyllisin. Bussi on kätevä etenkin Södermalmissa ja joihinkin paikkoihin kuten Vaxholmiin mennessä. Myös lautalla pääsee hyvin ympäri vuoden, ja paikallisjunat ovat hyviä vaikka Nackan saarelle mennessä.

Metro

Tukholma on kaupunginosien sisällä erinomainen kävelykaupunki, mutta joidenkin kaupunginosien välillä välimatkat ovat pitkiä ja silloin on paras turvautua Tukholman Tunnelbana-metroon. Metroverkosto on laaja: sillä on noin 100 asemaa, ja sillä voi siirtyä lyhyitäkin matkoja keskustassa. Monet keskustan asemat ovat suuria ja sokkeloisia, ja niinpä metroa aiemmin tuntemattoman kannattaa siellä olla erityisen tarkkaavainen. Metro on selkeä ja turvallinen matkustusmuoto kaikkina vuodenaikoina, ja nykyään modernit vaunut eivät enää pysähtele pimeinä tunneleihin kesken kaiken niin kuin vielä 90-luvulla usein tapahtui. Miltei jokaisen keskustan metroaseman yhteyteen on muodostunut ainakin pienimuotoinen ostoskeskus, ja niissä on hyvä suoritella ostoksia huonolla säällä tai talviaikaan.

Metrolla liikkuminen on kallista, mikäli ostaa vain yhden lipun, mutta 24 tunnin ja sitä kauemmin voimassa olevat liput ovat suhteessa edullisempia. Tukholman alue on laaja, ja matkakorteilla pääsee matkustamaan pitkälle, niin paikallisjunalla kuin busseillakin, jopa toisiin kaupunkeihin, kuten Sigtunaan. Mikäli Tukholmassa viipyy pidempään, voi kuka tahansa ostaa myös 7 päivän tai sitä kauemmin voimassa olevan kortin. Lippuvaihtoehdoista ja hinnoista on lisää tietoa Tukholman joukkoliikenteen sivuilla. Tukholmassa kuukausikortti maksaa jopa enemmän kuin Helsingissä, ja hintaa sille tulee lisää yleensä joka vuosi. Vuosina 2015-16 kuukausikortin hinta on 790 kruunua eli noin 90 euroa.

Metrossa ja muissa liikennevälineissä voi viedä lastenrattaita ilmaiseksi, oli niissä sitten lapsi tai ei. Matkalaukuista tai muista kantamisista ei tarvitse maksaa lisämaksua, mutta huonekaluja tai yli kahden metrin mittaisia esineitä ei saa julkisilla kuljettaa.

Raitiovaunut

Metron lisäksi Tukholmassa on raitiovaunuja, joilla voi liikkua keskustassa mutta myös sen ulkopuolella.

Raitiovaunulinja 7 (eli Spårväg City -linja), jolla voi kulkea Sergelin torin ja Djurgårdenin väliä, on kätevä, usein kulkeva apuväline niille, jotka ovat menossa Djurgårdenille tai haluavat jäädä Strandvägenillä pois. Liput tarkistetaan jokaisella matkalla, ja sellainen on välttämätöntä olla matkassa mukana.

Raitiovaunun pysäkki
Metron lisäksi Tukholmassa on raitiovaunuja, joilla voi liikkua keskustassa mutta myös sen ulkopuolella.

On hyvä huomata, että on olemassa kaksi Djurgårdenille kulkevaa raitiovaunulinjaa, Hamngatania pitkin kohti Djurgårdenia kulkeva 7 ja Norrmalmstorg-aukiolta Djurgårdenille kulkeva, vanhanaikainen 7N (eli Djurgårdslinjen), johon myös käyvät normaalit SL:n liput. Viikonloppuisin tämän raitiovaunun voi korvata kahvilaratikka, jossa voi ottaa kupin kuumaa matkaa tehdessä.

Tukholmaan on viime vuosina ilmaantunut muitakin raitiovaunulinjoja, mutta suunnitelmat keskustan ja Ropstenin välillä kulkevasta raitiovaunulinjasta eivät vielä ole toteutuneet. Nykyään siellä kulkee raitiovaunulinja 12 Alvikiin ja 22 Solnasta Sickla uddeen, mutta näistä ei kovinkaan monelle turistille ole hyötyä.

Linja-autot

Bussit ovat varsin käteviä Tukholmassa, ja niiden liikkeet kannattaa ottaa selville, mikäli niiden käyttämiselle on öisin tai majapaikan syrjäisen sijainnin takia tarvetta. Kannattaa pitää mielessä, että busseista ei nykyisin enää saa lippua, vaan liput ostetaan kioskista tai automaatista, jonkalainen on useimmilla bussipysäkeillä. Bussikuskit puhuvat poikkeuksetta englantia, ja heiltä kannattaa tarkistaa, että bussi on suuntamassa oikeaan kohteeseen.

Hyviä bussilinjoja ovat esimerkiksi Tekniska Högskolan -metroasemalta Vaxholmiin eli saariston pääkaupunkiin kulkeva numero 670, Södermalmia kiertävä bussi 66, Södermalmin läpi päärautatieaseman edustalta Viking Linen terminaalin eteen kulkeva numero 53, Skeppsholmenille kulkeva bussi numero 65, Djurgårdenille kulkeva bussi numero 67 ja Ladugårdsgärdet-puistoalueen museoiden vierestä Kaknästornille kulkeva bussi numero 69.

Lautat ja laivat

Eniten lauttoja ja laivoja kulkee Vaxholmiin, jonne kulkee Waxholmsbolaget kesäisin, ja ympäri vuoden Djurgårdsfärjan-lautta kulkee Slussenilta Gröna Lundiin ja pysähtyy tarvittaessa Skeppsholmenin laiturilla. Vaxholmiin kulkeviin lauttoihin pitää ostaa erilliset liput, joihin SL:n kortin kanssa saa alennusta, mutta Djurgårdeniin kulkevan lautan kanssa voi liikkua normaaleilla SL:n lipuilla.

Paikallisjunat

Tukholmasta voi siirtyä päiväretkelle paikallisjunilla, jotka kulkevat eri puolille Suur-Tukholman aluetta ja aina Uppsalaan ja Södertäljeen asti. Junia on useita, ja niistä esimerkiksi linja 35 kulkee päärautatieasemalta Nynäshamniin, missä on satama, linja 36 kulkee Märstaan, mistä voi bussilla siirtyä SL:n päivä- tai muilla lipuilla Sigtunaan ja toiseen suuntaan Södertäljeen, ja linja 38 kulkee päärautatieasemalta Tumbaan, Älvsjöhön, Arlandaan ja Uppsalaan, Märstan kautta. On hyvä pitää mielessä, että Märstaan ja Sigtunaan pääsee normaaleilla lipuilla, mutta Uppsalaan asti aikovien on hankittava jatkolippu.

Kätevä on myös Saltsjöbanan-linja, joka lähtee Slussenilta ja kulkee kohti Saltsjöbadenia, läpi Nackan, missä on hyviä päiväretkikohteita. Myös tähän junaan käyvät normaalit SL:n liput.

Lisätietoa: Tukholman liikenneverkoston lippujen hinnat

Taksin hinnasto
Taksimatkan hintaa voi arvioida katsomalla hinnastoa takaoven ikkunassa. Hinnastossa näkyy isolla 10 kilometrin matkan hinta, joka vaihtelee yhtiöstä toiseen melkoisesti, noin 250 ja 1400 kruunun välillä.

Taksi

Taksi on Tukholmassa hintava matkustusmuoto, joskin lähtömaksu on edullisempi kuin kotimaassa ja muutenkin suomalainen saattaa mieltää kaupungin taksit kohtuuhintaisiksi. Matka päärautatieasemalta Viking Linen terminaaliin maksaa noin 15 euroa, ja tämä on varsin normaali hinta kaupunginosasta toiseen matkustettaessa.

Taksia ottaessa kannattaa varmistaa, että taksi on virallinen, sillä taksilakien muututtua kaupunkiin on ilmestynyt monenmoista suharia, joista kaikki eivät ole rehellisiä tai tunne Tukholmaa kovin hyvin. Virallisissa takseissa on keltainen numerokilpi ja hinnasto on takaoven ikkunassa. Hinnastossa näkyy isolla 10 kilometrin matkan hinta, joka vaihtelee yhtiöstä toiseen melkoisesti, noin 250 ja 1400 kruunun välillä. Tähänkin kannattaa siis kiinnittää huomiota. Kuljettajan kuljettajakortti on kojelaudan päällä, ja taksamittari on aina käytössä.

Lisätietoa: Visit Stockholm -sivuston virallinen taksien käyttöopas

Pyöräily

Tukholma on kesäkaudella erinomainen pyöräilykaupunki, jossa on vähän liikennettä, vähän mäkiä ja paljon pyöräteitä. Kaupunkipyörät tarjoavat parhaan mahdollisuuden nousta pyörän selkään, ja tämä huhtikuusta lokakuulle toimiva järjestelmä on hyvä myös turisteille. Niihin saa kolmen vuorokauden käyttöoikeuden 165 kruunulla ja koko kauden käyttöoikeuden 250 kruunulla. Kolmen vuorokauden käyttöoikeutta myydään monissa hotelleissa ja muissa majapaikoissa. Yhtä pyörää voi käyttää maksimissaan kolme tuntia yhteen menoon, minkä jälkeen se on palautettava, mutta matkaa voi jatkaa toisella pyörällä. Pyöräasemia on tuhkatiheään, ja pyörillä on melko mukava ajella pitkiäkin matkoja.

Pyöriä voi myös vuokrata Tukholmassa. Yksi paikka, joka niitä vuokraa, on muitakin menopelejä kuten veneitä ja vesiskoottereita vuokraava Sjöcaféet Djurgårdeniin johtavan sillan vieressä. Nybroplanin ja Djurgårdenin sillan välissä kulkeva Strandvägen on myös paikka, jossa kesäisin vuokrataan pyöriä. Rent-a-Bike (Kajplats 18) on hyvä paikka vuokrata pyörä.

Autoilu ja autonvuokraus

Autolla ajamista Tukholman keskustaan ei suositella, eikä siellä ole hyvä ajella tai pysäköidä minään viikonpäivänä tai vuodenaikaan. Parkkipaikat ovat kiven takana ja kalliita, ja kaupungin joukkoliikenneverkosto tekee autoilusta kaupungissa kannattamatonta puuhaa.

Auton voi vuokrata jo Arlandan lentoasemalta, ja Stockholm.com-sivusto esittelee autonvuokrauspisteitä kaupungissa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Pieni Matkaopas
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Tulin Arlandan lentokentältä bussilla Central Stationille ja totesin siellä, että minulla ei ole aikaa jäädä arpomaan kauanko minulta kestää siirtyminen työpalaverikohteeseen ydinkeskustassa. Totesin, että Central Sationissa kullakin autonkuljettajalla - tai auton omistajalla - on mahdollisuus kokeilla onneaan ja huiputtaa henkilöä, joka ei tunne reittejä ja katujen kulkusuunita ennakkoon riittävän tarkasti. Taksikuljettaja huiputti minulta noin 10 min. kävelymatkasta autolla Suomen taksihintoihin verrattuna 3-kertaisen hinnan. Tähän halpaan en toista kertaa mene.

Kalliissa Suuomessa ja Helsingissäkin samaa matka olisi arkena ja aamupäviällä maksanut vain 45 prosenttia minulta veloitetusta. Valitettavasti minulle oli tärkeämpää ehtiä tapaamiseen, kuin jäädä selvittämään tämän huijarikyydin laskuttuksen perusteita. /Telle

Tietääkö kukaan paljonko lastenrattaat maksavat tukholman metrossa? /petteri
Vastaus: Tietoa lastenrattaiden ja lasten kanssa matkustamisesta SL:llä.

Paljonko metron kertalippu maksaa ja kuinka kauan se on voimassa? Ei viitsisi parin reitin takia ostaa 100 kruunun vuorokauden lippua. Kiitos etukäteen vastauksesta! /Micke
Vastaus: Kertalippujen hinnat SL:llä.

Kuinka paljon maksaa taxi Tukholman laivasatamasta (Stadsgården Tegelvikshamn) Elite palace hotelliin? Hotelli sijaitsee Tukholman Vasastanissa (Sankt Eriksgatan 115, 113 43 Stockholm) tai paljonko maksaisi bussi samaan paikkaan? Mistä bussi lähtee satamassa? Google maps näytti, että bussi 53 menisi tuonne? Tai mitä julkista kannattaisi käyttää niin että ei tarvitsisi hirveästi kävellä. Kiitos vastauksesta. /Maire

Maire: bussi satamasta keskustaan on tosi helppo. Muistaa vaan ostaa lipun etukäteen (vaikka automaatista tai kioskilta paikanpäältä). Taksien hintakilpailu on vapaata, joten kannattaa katsoa etukäteen taksa ikkunasta.

Hei,
Tietäisittekö sanoa, paljonko maksaa bussin kertalippu tai onko joatin päivälippua bussiin? /Irja
Vastaus: Kertalippu maksaa 43 kruunua (2017) jos sen ostaa etukäteen automaatilta tai jostain joukkoliikenteen toimipisteestä. (Lippua ei voi ostaa autonkuljettajalta.) 24 tunnin lippu maksaa 120 kruunua ja 48 tunnin lippu 240 kruunua. Jos kertalipun maksaa SL-korttiin ("reskassa") ladatulla rahalla, kertalippu maksaa 30 kruunua. SL-kortin saa käyttöönsä 20 kruunulla + ladattava rahamäärä. Lisätietoa: https://sl.se/en/in-english/fares--tickets/

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti