Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Göteborg
Göteborg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Raitiovaunu pysäkillä Göteborgissa
Göteborgin raitiovaunuverkosto on reilulla 160 raidekilometrillä Pohjoismaiden suurin, ja sen avulla pääsee helposti matkustamaan miltei minne tahansa, ympäri vuorokauden ja kohtuuhinnalla.

Liikkuminen Göteborgissa

Göteborgissa voi liikkua suurin piirtein kaikki matkat kävellen, mutta lentoasemalta kaupunkiin kuljetaan yleensä bussilla. Jos ei sen enempää halua käyttää julkisia, kannattaa majapaikka katsoa läheltä rautatie- ja bussiasemia, joille lentokentältä saavutaan, tai sitten lentokenttäbussin reitin varrelle, johon kuuluu myös huvipuisto Lisebergin ympäristö.

Jos julkisilla haluaa matkustella, saa niihin lipun helposti ja jos ostaa vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevan lipun, on sillä hyvä hinta-laatusuhde, joskaan sellainen ei kaikille välttämätön ole. Göteborgin keskustaan ei kannata ajaa autolla, ja jos kaupunkiin saapuu autolla, kannattaa katsoa majapaikka keskustan ulkopuolelta ja siirtyä sieltä keskustaan julkisilla. Göteborg on kesän aikana hyvä pyöräilykaupunki, ja sellaisella voi hyvin nähdä myös keskustan ulkopuolella olevia alueita.

Kävely

Göteborgin laakea ydinkeskusta on erinomainen kävelypaikka, sillä keskustassa autoja liikkuu vähän ja kävelijät ovat ruotsalaiseen tyyliin kaupungin kaduilla autoja tärkeämpiä. Ytimen (Innerstaden) pääkatuihin kuuluu Västra Hamngatan [kartalla] sen ja Östra Hamngatanin välimaastossa ovat monet parhaat ostospaikat ja tällä alueella on myös ja Göteborgin hieno, perinteitä noudattava kauppahalli [kartalla]. Keskustan kaduilla ja rannoilla on mukava kävellä, ja myös keskustan ulkopuolelle, erityisesti Hagaan [kartalla], voi sinnekin nopeasti kävellä keskustasta. Periaatteessa aina Slottskugen-puistolle [kartalla] asti voi hyvin kävellä, mutta mikäli majapaikka sijaitsee Linné-kaupunginosassa, johon Slottskugen kuuluu, on silloin hyvä tutustua ja turvautua kaupungin erinomaiseen joukkoliikenneverkostoon, sillä näin pitkän matkan kävelemiseen usean kerran kuluu monta tuntia.

Julkinen liikenne

Göteborgissa liikutaan eniten raitiovaunuilla, joilla on paljon linjoja ja joilla voi matkustella keskustassa suhteellisen lyhyitäkin matkoja.

Reittihaku

Jos haluaa matkustaa tietystä paikasta toiseen, voi käyttää liikennelaitoksen etusivulla olevaa reittihakua.

Liput ja mistä niitä ostetaan

Lippuja on helppo hankkia 7-Eleven- ja Pressbyrån-kioskeista sekä Västtrafikin toimistoista, joita on hyvä määrä esimerkiksi rautatieaseman tuntumassa. Yksittäiset liput ovat kalliita, ja enemmän kaupunkia näkemään haluavat hankkivat vuorokauden tai kolme vuorokautta voimassa olevan lipun. Vuorokauden voimassa oleva lippu, joka käy Göteborgin alueella, maksaa 115 kruunua ja kolme vuorokautta maksaa kaksi kertaa sen mitä yhden vuorokauden lippu maksaa. Yksi keino ostaa ja säilyttää lippuja on ladata liikennelaitoksen sivuilta sovellus.

Raitiovaunut ja linja-autot

Göteborgin raitiovaunuverkosto, joka reilulla 160 raidekilometrillä on Pohjoismaiden suurin, takaa sen, että kaupungissa pääsee helposti matkustamaan miltei minne tahansa, ympäri vuorokauden ja kohtuuhinnalla. Kaikki muut 12 raitiovaunulinjaa paitsi linja 8 kulkevat Brunnsparken-pysäkin [kartalla] kautta. Pysäkki onkin aivan Nordstan-ostoskeskuksen edessä ja parin minuutin kävelymatkan päästä päärautatieasemasta. Suuri osa raitiovaunuista kulkee 8–10 minuutin välein päiväsaikaan ja kahdesti tunnissa öisin, joskin kaikki eivät öisin kulje. Viikonloppuisin päiväsaikaan raitiovaunut liikkuvat vain 15–30 minuutin välein.

Linja-autoja Göteborgissa käytetään yleensä vain silloin, kun johonkin ei kulje raitiovaunuja, mikä tarkoittaa usein matkaa Göteborgin laitaosiin tai ulkopuolelle. Bussit lähtevät eri puolilta keskustaa, ja mikäli niille on tarvetta, kannattaa katsoa reittihausta miten tiettyyn paikkaan pääsee.

Lautat Göta älvillä ja saaristoon

Raitiovaunut ovat hyvä tapa tutustua kaupunkiin kuin kiertoajelulla ikään, ja sama pätee lauttoihin, jotka kulkevat Göta älv -joen rantoja pitkin, sen yli ja saaristoon.

Göta älvin lautoilla on kaksi reittiä, joista Älvsnabbare (linja 286) on ilmainen ja vie Stenpireniin ja Lindholmspireniin. Toinen linja on Älvsnabben (linja 285), joka vie Lilla Bommenista Klippanille, ja siihen käyvät normaalit vuorokauden ja muutkin matkaliput. Tietoa näistä lautoista, niiden aikatauluista ja lähtöpaikoista saa Västrafikin sivuilta.

Niiden lisäksi on mahdollista lähteä laivalla saaristoon, mistä voi lukea Göteborgin virallisilta matkailusivuilta. Lilla Varholmenista kulkeva autolautta on ilmainen, ja Saltholmenista ja Stenpirenistä lähteviin laivoihin käyvät normaalit matkaliput. Lautoista vastaa Styrsöbolaget, jonka sivuilta saa ruotsiksi niistä ja saaristoon matkustamisesta tietoa.

Taksi Göteborgissa
Virallisilla takseilla on aina keltaiset rekisterikilvet.
Kuva: tupungato@dreamstime

Taksi

Taksi on Göteborgissa kallis liikkumismuoto, mutta taksilla pääsee alle 10 minuutissa keskustan läpi esimerkiksi päärautatieasemalta huvipuisto Lisebergin tienoille. Kaupungissa on paljon epävirallisia eli mustia takseja (svarttaxi), joilla liikkuminen on edullisempaa mutta vaarallisempaa kuin virallisella taksilla. Jos haluaa käyttää virallista taksia, on niillä aina keltaiset rekisterikilvet. Eri yhtiöillä on eri hinnat, ja taksissa on aina oltava näkyvillä hinta, joka voi olla esimerkiksi 290 kruunua tai 390 kruunua, ja tarkoittaa sitä kuinka paljon sen yhtiön autolla maksaa vartin tai 10 kilometrin matka.

Hyviä virallisia taksiyhtiöitä ovat Taxi Göteborg (031–650000), jonka sivuilta voi ladata sovelluksen, ja Taxi Kurir (031–272727), jonka etusivulta voi tilata taksin.

Pyöräily

Göteborg on erinomainen pyöräilykaupunki, sillä kaupunki on tasainen, autoilijat äärimmäisen varovaisia ja pyöräteiden verkosto kattava ja hyväkuntoinen.

Göteborgissa on virallinen kaupunkipyöräverkosto, jonka käyttäminen on helppoa ja kohtuuhintaista.

Jos haluaa vuokrata pyörän, voi sellaisen hakea vaikka Cykelkungenista.

Göteborgissa on mahdollista käyttää pyöräilyä helpottavaa karttaa ja reittihakua.

Autoilu ja autonvuokraus

Jos lähtee autolla kohti Göteborgia, kannattaa tutustua Autoliiton tietoihin Ruotsista.

Autolla Göteborgin keskustassa ajellaan suhteellisen vähän, ja autoilijat ovat ruotsalaiseen tyyliin hyvin huomaavaisia ja varovaisia. Autolla tullaan harvoin muualta keskustaan; sen sijaan se jätetään syrjemmälle ja jatketaan joukkoliikennevälineillä ydinkeskustaan, jota yleisesti kutsutaan nimellä Park and Ride. Kaupungin keskustassa auton pysäköiminen onkin poikkeuksetta paitsi hankalaa myös hintavaa. Pysäköimistä varten voi käyttää Parkering-sivustoa, jonka kautta voi löytää pysäköintipaikan. Kaupungissa muulloin kuin viikonloppuisin, öisin ja heinäkuussa autoileva myös joutuu maksamaan siitä lisämaksun.

Jos haluaa auton vuokralle, voi sellaisen katsoa Auto Europesta, joka on yleissivusto.

Lisää asiaa liikkumisesta:

Göteborg.com kertoo kaupungissa liikkumisesta.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, tupungato@dreamstime
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti