Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Göteborg
Göteborg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Puutalo Göteborgin Haga-kaupunginosassa
Puutalokaupunginosa Haga vetää puoleensa turisteja ja kaupunkilaisia.

Göteborgin kaupunginosia ja alueita

Tällä sivulla käymme läpi Göteborgin merkittävimpiä alueita ja nähtävyyksiä sekä paikan yleisluonnetta. Sivulla annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta kaupungin olennaisimpia, ja siltä käy ilmi, missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.

Göteborgin olennaisimmat alueet turistin näkökulmasta

Göteborgin kaupungissa asuu puolisen miljoonaa ihmistä ja Suur-Göteborgissa miltei miljoona. Kaupunkialueena Göteborg onkin Pohjoismaiden viidenneksi suurin. Kaupungin ydin on Innerstaden-ydinkeskusta, joka tosin on lähellä muitakin kaupunginosia, kuten Avenyn-pääkadun Hedeniä ja Saluhallen-kauppahallin eteläpuolella olevaa Vasastania.

Innerestaden-ydinkeskusta

Innerestaden muodostuu pääosin Göta älv -joen ja keskustan kanavien rajaamasta alueesta, jonka sisäpuolelle jäävät Pohjoismaiden suurimmat satama-alueet, Nordstan-ostoskeskus päärautatieaseman yhteydessä ja Kungstorget, kaupungin pääasiallinen ruokatori. Sen vieressä on kauppahalli ja kävelykatujen alue, jolla on hyvä paitsi shoppailla myös käydä syömässä ja viihtyä iltaiseen aikaan. Ydinkeskustan alueella on eniten juuri shoppailumahdollisuuksia, kalliita baareja ja ravintoloita. Siellä on myös liikenteen solmukohtia, kuten rautatieaseman viereinen Brunnsparken-pysäkki, jonka kautta miltei kaikki kaupungin raitiovaunut kulkevat.

Muutamaa kirkkoa ja satama-aluetta lukuun ottamatta ydinkeskustassa ei ole paljon varsinaisia nähtävyyksiä, mutta siellä tulee automaattisesti vietettyä paljon aikaa. Alueen miellyttävin nähtävyys lienee Trädgårdsföreningen-puisto, joka tarjoaa ympäri vuoden mukavan mahdollisuuden lähteä pois kivikaupungin kaduilta. Huomionarvoisia ovat myös kanavat, jotka halkovat ydinkeskustaa monelta kohtaa. Niiden liepeillä onkin usein eniten kauniita taloja, hienoimpia katunäkymiä ja puistoja, kuten Kungsparken. Ne ovat kesäaikaan eläväisiä paikkoja. Eniten nähtävää ydinkeskustassa on satama-alueella, jota on monin tavoin uudistettu ja museoitu viime vuosikymmeninä. Satamassa on Maritiman-laivamuseo, jossa voi nopeasti tutustua 20 erilaiseen merialukseen.

Ydinkeskustan alueella ovat parhaat ja kätevimmillä paikoilla sijaitsevat hotellit. Täällä yöpyvät kenties maksavat huoneistaan hivenen enemmän kuin syrjemmällä yöpyvät mutta voivatkin sitten nauttia läheisistä palveluista ja shoppailumahdollisuuksista. He voivat halutessaan siirtyä nopeasti minne päin kaupunkia tahansa tai päiväretkelle bussilla, junalla tai lautalla. Ydinkeskustaan kuuluu useita eri alueita, ja myös niin sanottu Stampen päärautatieaseman takana ja Ullevin stadionin lähellä kuuluu tähän laajaan ja varsin monipuoliseen alueeseen.

Heden, Lorensberg ja Gårda

Innerstaden on miltei aina kiireinen, ja sen liepeillä on useita tunnelmallisia kaupunginosia, joiden alueella ovat kaupungin parhaat nähtävyydet. Heden-kaupunginosa ja muut sen viereiset osat, kuten Lorensberg ja Gårda, ovat ikään kuin osa ydinkeskustaa. Tämän alueen keskus on Kungsportsavenyn-bulevardi eli göteborgilaisten suussa Avenyn. Pitkä bulevardi on kymmenien korkeatasoisten putiikkien valtaama katu, jolta ei myöskään puutu ravintoloita, baareja ja muita kalliita vierailupaikkoja. Ne ovat antaneet kadulle lempinimen "Ruotsin Champs-Elysees". Katu on mielenkiintoinen kävelypaikka ainakin kerran kaupungissa käydessä, mutta sen varrella viihtyvät parhaiten ne, joilla ei ole pientä matkakassaa rasitteenaan.

Avenynin päässä on suurin kaupungin nähtävyysryppäistä. Siihen kuuluvat Götaplatsen-aukion laidalla olevat kuvataiteeseen liittyvät museot ja kaupunginteatteri sekä Södra Vägen -kadun varrella sijaitsevat Liseberg-huvipuisto, Universeum-tiedemuso ja Scandinavium-halli, jossa pelataan jääkiekkoa ja pidetään suuria konsertteja ja muita tapahtumia. Hedenin alueella on myös kuuluisa Ullevin stadion, jolla on merkittäviä urheilutapahtumia ja suuria rock-konsertteja kesäiseen aikaan. Kaupunginosassa ja sen lähettyvillä on runsaasti hyviä hotelleja, joista parhaat ovat lähellä Avenyn-bulevardia. Sieltä on varsin hyvät liikenneyhteydet useilla eri raitiovaunuilla ja busseilla ydinkeskustaan ja muualle kaupunkiin.

Vasastan

Lorensbergin ja Hedenin vieressä sijaitseva Vasastan jää naapuristaan jälkeen paitsi nähtävyyksiltään myös hintatasoltaan. Tämän Göteborgin suuren yliopiston kotiseutu on loistava paikka käydä tekemässä ainutlaatuisia ostoksia pikkuputiikeista, syödä hyvin mutta edullisemmin kuin ydinkeskustassa tai Avenynin varrella ja käydä Röhsska-muotoilumuseossa. Kaupunginosa on kaunis ja nuorekas, ja sinne on lyhyt pyräys kauppahallilta ja sen eteläpuolella sijaitsevasta Kungsparken-puistossa. Vasastanin alueella ei ole paljon majapaikkoja, mutta etenkin korttelit lähellä Vasaparken- ja Kungsparken-puistoja ovat hyvin keskeisiä mutta samalla rauhallisia paikkoja majapaikalle.

Haga

Vasastanin vieressä, edelleenkin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta tai ainakin kauppahallin ympäristöstä, sijaitsee Göteborgin kenties miellyttävin ja kuuluisin kaupunginosa, Haga. Se ei paljon poikkea monista Suomen puutaloalueista. Kaupunginosa on rento paikka, eräänlainen Göteborgin Käpylä tai Kumpula, mutta se on varsin urbaani alue, jolla on paljon toimintaa. Sinne saapuu kesällä ja erityisesti viikonloppuisin suuria määriä turisteja ja kaupunkilaisia, etenkin nuoria perheitä.

Meininki alueella on parhaimmillaan kesäviikonloppuisin, ja Haga Nygata -katu täyttyy parhaimpina päivinä kirpputoreista, katusoittajista ja muusta mukavasta. Hagassa on viikollakin paljon hyviä mahdollisuuksia shoppailla etenkin antiikkia ja vaatteita. Sen kahvilat ja ravintolat ovat kaupungin miellyttävimpiä ja hinta-laatusuhteeltaan parhaita. Hagassa käydessä kannattaa myös tutustua sen eteläpuolella olevaan Skansparken-puistoon ja siellä olevaan Skansen Kronan -linnaan.

Linné

Hagan vieressä, monille vähän turhan pitkän kävelymatkan päässä ydinkeskustasta ja etenkin rautatieaseman tienoilta, on Linné, joka kilpailee Hagan kanssa kaupungin miellyttävimmän kaupunginosan maineesta. Sen alueella on erityisen hyvä valikoima hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia hostelleita eli retkeilymajoja ja ravintoloita, joiden hintataso sopii kaikille. Niin hienoja kuin halpojakin ravintoloita on luvassa Linnégatanin varrella ja muuallakin, ja täällä ovat esimerkiksi maineeltaan kaupungin parhaat kebabit, joita saa Pizzeria Kastellista (Kastellgatan 15). Lisäksi sellaiset instituutiot kuin 12-52 (Linnégatan 52) loihtivat kohtuuhinnalla trendikkäitä fuusioruokia.

Linné on yöelämältään samoin hyvä ja kohtuuhintainen paikka, ja siellä yöpyvät voivatkin illan pimetessä lähteä lähikaduille syömään ja ottamaan ilon irti. Nähtävyyksiäkin kaupunginosassa on: sen laitamilla on suuri Slottskogen-puisto ja sen vieressä kaupungin kasvitieteellinen puutarha sekä luonnonhistoriallinen museo. Kulkuyhteydet keskustaan ja muuallekin ovat hyvät raitiovaunuilla 1, 2 ja 6. Linnéstä on kesäisin mukava ainakin kerran kävelläkin Hagan ja Vasastanin kautta kohti ydinkeskustaa tai Avenyn-bulevardia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti