Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sergelgatan, Norrmalm
Norrmalmissa, Tukholman varsinaisen keskustan alueella on Sergelgatanin kaltaisia kävelykatuja, joilla voi shoppailla aamusta iltaan.

Tukholman kaupunginosia ja alueita

Tukholman ydinkeskusta on suomalaisille tutumpi kuin monen muun kaupungin keskusta, mutta lyhyillä matkoilla harva lähtee Gamla stania ja Norrmalmia kauemmas. Hienostokaupunginosa Östermalm on varmasti monille tuttu ainakin Stureplan-aukion osalta, ja Södermalm on jo pitkään kuulunut Tukholman trendikkäimpiin paikkoihin, jossa kannattaa nähdä muutakin kuin Viking Linen terminaali - kaupunginosan putiikit, kahvilat ja baarit kuuluvat kaupungin parhaisiin.

Vasastaden (Vasastan), jonka keskus on Odenplan-aukio, on ehdoton tutustumiskohde niille, jotka haluavat ydinkeskustan tuntumassa nähdä hienoja katuja ja taloja. Tienoo on hyvä myös pienellä budjetilla matkaaville, sillä siellä on useita varsin kohtuuhintaisia majapaikkoja. Vasastadenista ei ole pitkä matka Kungsholmenin kaupunginosaan, jonka baarit ja ravintolat vetävät puoleensa ihmisiä kaikkialta kaupungista. Näiden lisäksi Tukholmassa on keskustan ulkopuolella vähemmän tunnettuja kaupunginosia, joista jotkin ovat lähemmän tutustumisen arvoisia, mutta niitä ei tällä sivulla käsitellä.

Norrmalm

Tukholman ydinkeskusta on monelle suomalaiselle tullut ainakin osittain tutuksi, ja tällä Tukholman varsinaisen keskustan alueella on mahdollista tehdä kaikki lomalla tarvittavat asiat, yöpymisestä shoppailuun ja yöelämään. Norrmalm [kartalla] on varsin laaja kaupunginosa, mutta se on selkeästi rakennettu eikä siellä juuri ole eksymisen vaaraa.

Kenties miellyttävin paikka Norrmalmissa on Kungsträdgården [kartalla], eräänlainen keskuspuisto, joka on sekä turistien että paikallisten suosikkihengailupaikka kesäaikaan. Sen keskellä oleva suihkulähde ja tekolammikko on kuumalla ilmalla suosittu paikka vilvoitella jalkojaan, ja tästä vähän matkan päässä sijaitsevalla lavalla on läpi kesän konsertteja ja tapahtumia. Kungsträdgården johdattaa myös Tukholman päälaiturille, Strömkajenille [kartalla], jolta on näkymät Kuninkaanlinnalle. Tältä Grand Hôtelin edustalla olevalta laiturilta lähtee laivoja etenkin Tukholmaa ympäröivään saaristoon ja kiertoristeilyille.

Alueen shoppailumahdollisuudet ovat tietenkin hyvät. Siellä on Drottninggatanin ja Sergelgatanin kaltaisia kävelykatuja, joilla voi shoppailla aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa, ja kaupunginosan tavaratalot ovat Åhlensin ja NK:n johdolla kaupungin parhaita. Hötorgetin toriaukio [kartalla] on hyvä paikka hakea mansikoita tai katsella viikonloppuisin kirpputorimarkkinoita, ja aukion laidalla ja liepeillä on myös hyvä määrä ravintoloita, jotka myyvät juuri lomalaisten mieleen olevia ruokia, kuten kebabeja, pitsoja, pihvejä ja pastoja. Monipuolinen paikka ryhmille ruokailla on Hötorgetilla sijaitseva Kungshallen.

Norrmalmin hotellit tuppaavat olemaan kalliimmasta päästä. Sellaiset majapaikat kuin Grand Hôtel vetävät puoleensa kaikkein äveriäimpiä ja kuuluisimpia ihmisiä ympäri vuoden, ja hotellin Smörgåsbord-noutopöytä on maineeltaan kaupungin paras. Museoita Norrmalmin alueella riittää Nationalmuseumin johdolla melkoisesti, ja muutenkin nähtävää on vaikka usean viikon ajaksi.

Illanviettopaikkana Norrmalm on kallis ja vähän tylsä, mutta iltadrinkin siellä nauttii mielellään. Keskustassa on runsaasti elokuvateattereita, teattereita ja oopperaa iltaa piristämään. Parhaita juhlimiskatuja on Hötorgetin ohi kulkeva Kungsgatan, jonka eri osat tarjoavat vähän erilaisia kokemuksia, kuten kasinoita lähellä päärautatieasemaa ja yökerhoja lähempänä Stureplania. Sen varrella on myös lukuisia elokuvateattereita, ja Hötorgetin laidalla sijaitsee kaupungin pääkonserttisali.

Kaupungin kerman suosikkipaikkoja viettää iltaa ja tehdä luksusluokan ostoksia on Norrmalmstorg- ja Stureplan-aukioiden välissä kulkeva Biblioteksgatan. Sen yökerhoihin on pitkiä, brutaaleja jonoja viikonloppuiltaisin, ja sen putiikit ovat kaupungin hienoimpia ja kalleimpia.

karlavägen, Östermalm
Östermalmissa kulkeva Karlavägen on viehättävä kävelypaikka etenkin kesän kuumina iltapäivinä.

Östermalm

Norrmalmin vieressä, heti Stureplan-aukiolta alkava Östermalm [kartalla] on Tukholman keskustan hienostokaupunginosa, jonka taloissa asuu lähinnä kaupungin varakkaimpia ja kuuluisimpia ihmisiä, mutta se ei ole mitenkään kaikin tavoin erityisen kallis tai nirppanokkainen kaupunginosa.

Östermalm on viihtyisä paikka kenelle tahansa. Mikäli ei ole mieltynyt sen kivikaupunkimaisiin osiin, on alue, joka alkaa Humlegårdenin puistosta ja jatkuu Karlavägeniä [kartalla] pitkin aina Karlaplan-aukiolle asti, varmasti mieleen. Kumpikin puistobulevardi eli Karlavägen ja Valhallavägen ovat viehättäviä kävelypaikkoja etenkin kesän kuumina iltapäivinä. Mikäs sen hienompaa kuin istuskella Karlaplanin suihkulähdettä ympäröivässä puistikossa, joka kesän iltapäivinä on rauhallinen, vain paikallisten suosiossa oleva paikka levähtää hetkisen.

Lisää kauneimpia Tukholman katuja löytää, kun lähtee Karlaplanilta Narvavägeniä pitkin kohti etelää ja kulkee ohi Ruotsin historiaa käsittelevän Historiska museetin [kartalla] Djurgårdeniin johtavalle sillalle, nimeltään Djurgårdsbron. Sillalta oikealle levittäytyvä rantabulevardi on Strandvägen [kartalla], jonka varrella on mukavia kesäterasseja, ja tämä katu kamppailee varsin hyvin kaupungin kauneimman kadun tittelistä. Huhutaan, että sen varrella olevat, merelle antavat huoneistot ovat kaupungin kalleimpia neliöhinnoiltaan. Sen merenrannassa olevilla laitureilla on kaikenlaisia veneitä ja runsaasti istumapaikkoja ja tilaa nauttia kesäpäivistä.

Östermalmin shoppailumahdollisuudet ovat erinomaiset, etenkin kalliiden ja luksusluokan tuotteiden osalta. Stureplan-aukion [kartalla] laidalla on Hedengrensin ylittämätön akateeminen kirjakauppa, jonka alakerran englanninkielisten kirjojen joukosta löytyy mitä tahansa, ja Sturegallerian, kaupungin hienoin ostoskeskus, jonka hintataso tosin on kova tavalliselle risteilymatkustajalle.

Sturegallerianin takana, Östermalmstorg-aukion [kartalla] laidalla on kaupunginosan herkkusuiden suosiossa oleva shoppailupaikka, Östermalms Saluhall eli Hallen, Östermalmin kauppahalli, jonka kalatiskit saavat suomalaisen kateelliseksi ja jonka ruokapaikat tarjoavat hintavia mutta laadultaan erinomaisia ruokia ja juomia. Itse torilla on siinäkin jonkin verran kojuja, ja aukiolla ja sen laidoilla on ravintoloita ja kahviloita, joissa on hyviä lounaita. Lisää hyviä mutta hintavia ravintoloita on kauppahallin ohi kulkevan Nybrogatanin varrella ja sen sivukaduilla.

Yöelämän ykköstärppi on Stureplan, jonka Sturehof ja Sturecompagniet ovat niihin iltaisin sisään pääseville hintavia mutta aina tyydytyksen tuottavia ravintoloita, jotka öisin muuttuvat yökerhoiksi. Täällä on hyvä olla tukku käteistä mukana: drinkit maksavat alueella 100-150 kruunua, ja yökerhoihin on kovia sisäänpääsymaksuja viikonloppuisin.

Joulumarkkinat, Gamla Stan
Gamla Stanissa sijaitsevan Stortorget-torin joulumarkkinat ovat niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa.

Gamla stan

Tukholman 1300-luvulta lähtöisin oleva Gamla stan eli vanhakaupunki [kartalla] on tuttu paikka suomalaisille, ja sen alueella on mukava vaellella, oli sitten kesä tai talvi. Vanhakaupunki oli vielä vuosikymmen pari sitten varsin normaali osa Tukholmaa, ja siellä käytiin aikoinaan jopa viettämässä iltaa tai syömässä muualta Tukholmassa, mutta viime vuosikymmenen aikana se on muuttunut lähinnä turistien ja viikonloppuisin paikallistenkin suosimaksi alueeksi, jolle harva lähtee erikseen illalla juhlimaan tai syömään.

Ruoka- ja juomapaikkoja vanhassakaupungissa on hyvä määrä miltei missä tahansa sen osassa, eikä hintatasokaan ole mitenkään muita kaupunginosia korkeampi. Hienolla ilmalla ja kiireisinä aikoina kuten ennen joulua ja pääsiäisenä monet pääkatujen ja -torien kahvilat ja ravintolat ovat kuitenkin erittäin kiireisiä ja turistit muodostavat niiden asiakaskunnasta valtaosan.

Nykyään vanhakaupunki on niin turistien kuin tukholmalaistenkin keskuudessa suosittu paikka, jonne lähdetään shoppailemaan ja kenties kahville. Sen putiikit ovat värikäs ja monipuolinen valikoima miltei mitä tahansa myyviä kauppoja, joskin käsityöt ja muut ainutlaatuiset ostokset kuten antiikki ovat täällä pääosassa. Myös vaateliikkeitä on paljon, ja täällä on myös kaupan tyylikkäämpiä tuliaisia kuin Drottninggatanilla. Stortorget-torin [kartalla] joulumarkkinat ovat niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa, ja kuninkaanlinnan vaiheilla on mukava kävellä ja ihailla valtavan palatsin yksityiskohtia, vaikka ei olisi suuntaamassa itse linnaan sisään.

Vanhakaupunki on aina yhtä ihastuttava vierailupaikka, eikä siellä käymistä kannata lyhyelläkään lomalla jättää väliin. Vanhaankaupunkiin on helppo päästä Norrmalmista kävelemällä Drottninggatania etelään ja Södermalmilta Slussenin metroasemalta Slussplanin ylitse parissa minuutissa. Vanhallakaupungilla on oma metroasemakin [kartalla], jonne on päärautatieasemalta vain parin minuutin metromatka.

SoFo, Södermalm
SoFo-alue (south of Folkungagatan eli Folkungagatanilta etelään) on tunnettu putiikkien, kahviloiden ja ravintoiden alue, joka on yksi miellyttävimpiä koko kaupungissa.

Södermalm

Jo pari vuosikymmentä sitten alkoi Södermalm [kartalla] muuttua työläisten ja opiskelijoiden muodostamasta köyhähköstä kaupunginosasta trendikkääksi paikaksi, jonne lähdetään kaikkialta Tukholmasta ostoksille, kahville, syömään tai baariin. Kaupungin SoFo-alue (south of Folkungagatan eli Folkungagatanilta etelään) on tunnettu putiikkien, kahviloiden ja ravintoloiden alue, joka on miellyttävimpiä koko kaupungissa. Ihmiset täälläpäin tapaavat olla vapaamielisiä, luovia ja välittömiä, ja tämä tulee ilmi niin katukuvassa kuin kahviloissakin. Alue on hyvää maastoa seksuaalisille vähemmistöille, ja parhaat paikat heille siellä ovat Nytorget-aukion [kartalla] tuntumassa.

Södermalmissa on paljon hyviä baareja, ja etenkin monissa SoFon ravintoloissa ollaan ystävällisiä ja asiantuntevia. Lisää hyviä tasokkaita ravintoloita on etenkin Hornsgatanilla [kartalla], Mariatorget-metroaseman ympäristössä, missä on myös lukuisia hyviä illanviettopaikkoja. Erityisen hyvä kokoelma pikaruokapisteitä, samoin kuin suuria terasseja, joille tupakkalaki on juhlakansaa viime vuosina kesäaikaan ajanut, on Medborgarplatsen-aukiolla [kartalla], jonka laidalla on erinomainen Söderhallarna-kauppahalli. Täältä saa paitsi elintarvikkeita myös edullisia ruokia heti syötäväksi joka lähtöön, myös kasvissyöjille.

Tietenkin hyvä tarjonnaltaan on myös Medborgarplatsenin vierestä kulkeva Götgatan, jolla on monenmoista ravintolaa ja baaria Medborgarplatsenin ja Skanstull-metroaseman välisellä alueella. Myös sen poikkikatu Folkungagatan on katu, jolla on ravintoloita, baareja ja Systembolaget-viinakauppa.

SoFon, Götgatanin, Folkungagatanin, Hornsgatanin, Medborgarplatsenin ja Slussenin lisäksi Södermalmissa on kaikenlaista muutakin. Esimerkiksi kauniina kesäpäivinä voi seurata paikallisten esimerkkiä ja lähteä Vitabergsparken-puistoon [kartalla], jota koristaa kaunis Sofiankirkko. Toinen vastaavanlainen paikka on lähellä Zinkensdamm-metroasemaa, aivan Hornsgatanin pääpaikkojen lähellä, missä Skinnarviksparken-puisto [kartalla] tarjoaa erinomaiset näkymät kohti kaupungintaloa ja mahdollisuuden kesäiselle piknikille.

Vasastaden

Vasastaden eli paikallisten suussa Vasastan [kartalla] ei nimenä välttämättä ole kaikille tuttu, mutta se on varsin tunnettu kaupunginosa, jonka keskus on Odenplanin aukion ja Observatorielunden-puiston tienoilla.

Observatorielunden [kartalla] on Tukholman hienoimpia puistoja, josta valtaosa on kallion päällä ja josta siksi on hyvät näkymät moneen eri keskustan osaan. Puisto on saanut nimensä siellä sijaitsevan observatorion mukaan. Alueen kuuluisin rakennus on observatorion alla sijaitseva kirjastotalo eli Stadsbiblioteket, joka lienee koko maailman hienoimpia kaupunginkirjastoja. Mikäli liikkuu täällä, kannattaa ehdottomasti vilkaista sisään ja kävellä portaat ylös kupoliin.

Observatorielunden, Vasastaden
Vasastadenissa sijaitseva Observatorielunden on yksi Tukholman hienoimpia puistoja.

Kirjaston ulkopuolella oleva aukio Rådmansgatanin metroaseman tienoilla on melko hieno, ja sitä on viime vuosina remontoitukin. Vaikka se on siistiytynyt viime vuosina melkoisesti, saattaa siellä kuitenkin ilta-aikaan olla rauhatonta ja kaikenlaista väkeä liikkeellä. Rådmansgatanin ja kaupunginkirjaston välissä on myös yksi koko kaupungin parhaista pikaruokapaikkojen valikoimista, ja tällä alueella on melkoisesti myös kahviloita.

Kaupunginosa on erinomainen majapaikalle, ja etenkin Rehnsgatanin parikin hostellia aivan Rådmansgatanin metroaseman vieressä ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä. Shoppailumahdollisuuksia Vasastadenissa on vähän, ja täältä kannattaakin lähteä Norrmalmiin tai Östermalmiin shoppailemaan. Kaupunginosa on kuitenkin tunnettu antiikkiliikkeistään, joita on normaalia enemmän Upplandsgatanilla [kartalla].

Vasastadenin pääkatuja on Sankt Eriksgatan, jonka parhaat paikat ovat paitsi Odenplanin myös Sankt Eriksplanin [kartalla] ympäristössä. Täällä on normaalia enemmän baareja ja ravintoloita, ja tästä on helppo kävellä Vasaparken-puistoon, joka on erinomainen puistoalue etenkin lapsiperheille. Jos puolestaan lähtee toiseen suuntaan pitkin Rörstrandsgatania tai Karlbergsvägeniä, saapuu jo Huvudstan kaupunginosan puolelle Solnaan. Täällä Karlbergin palatsin [kartalla] ympäristössä sijaitsevat puistoalueet samoin kuin sen ranta ovat hyviä täälläpäin liikkuville. Jos täälläpäin haluaa kesäisin liikuskella enemmänkin, veneilijöiden ja purjehtijoiden mieleen on myös Pampas Marina [kartalla], jonka kesäravintola terasseineen on hyvä paikka nauttia aidosta merellisestä Tukholmasta.

Yöelämää ja ravintoloita Vasastadenissa on kelvollinen määrä, etenkin Odenplanin ja Sankt Eriksplanin ympäristöissä, mutta paljon enemmän parempia baareja ja ravintoloita on Sankt Eriksbron -sillan takana Kungsholmenilla.

Kungsholmen

Poliisiasemastaan ja suuresta Sankt Eriks Sjukhus -sairaalasta tukholmalaisille tuttu Kungsholmen [kartalla] on Stieg Larssonin Millennium-trilogiaa lukeneille tullut tutuksi rikollisten ja korruptoituneiden poliisien ja poliitikkojen asuinpaikkana. Kaupunginosa on lähellä keskustaa, mutta Vasastadenin tavoin se ei tule monellekaan Tukholmassa lyhyellä lomalla olevalle tutuksi. Kungsholmen on kuitenkin erittäin hyvä paikka niin hotellille kuin yöelämällekin, ja sen baareihin kannattaa matkustaa muualtakin kaupungista.

Sankt Eriksgatanin ja Fleminggatanin risteys
Kungsholmenin pääpaikat ovat Fridhemsplan-metroaseman yläpuolella, Sankt Eriksgatanin ja Fleminggatanin risteyksen vaiheilla.

Kungsholmenin pääpaikat ovat heti Sankt Eriksbron -sillan toisella puolella. Tämä silta kannattaa ylittää valoisaan aikaan, mieluiten alkuillasta, jolloin siltä avautuvat maisemat ovat vertaansa vailla ja antavat täysin uutta näkökulmaa kaupunkiin. Kungsholmenin pääpaikat ovat siitä vähän matkan päässä, Fridhemsplan-metroaseman yläpuolella, Sankt Eriksgatanin ja Fleminggatanin risteyksen vaiheilla, mistä on lyhyt matka suureen Kronobergsparken-puistoon. Puistossa on hyvä määrä kaikenlaista lapsiperheitä kiinnostavaa, ja se on kesäiltaisin mukava, paikallisten suosima oleskelupaikka.

Sankt Eriksgatan -katu Kungsholmenin puolella on koko kaupungin parhaita baarikatuja. Sen varrella ja sivukaduilla on monenmoisia anniskelupaikkoja, joissa on yleensä ainakin vähän rennompi meininki ovella kuin esimerkiksi aina vilkkaassa Södermalmissa. Etenkin tienoo Fridhemsplanin metroaseman vaiheilla on hyvä, mutta Kungsholmenin baareja ja ravintoloita on paljon lisää tästä eteenpäin, matkalla Hantverkargatan-katua [kartalla] pitkin kohti Stadshuset-kaupungintaloa, joka sijaitsee Kungsholmenin laidalla, päärautatieaseman vieressä.

Majapaikkojen osalta Kungsholmen on melko hyvä paikka, ja etenkin keskustaa ja päärautatieasemaa lähinnä oleva alue Rådhuset-metroaseman liepeillä on kätevä yöpyä.

Sankt Eriksgatanin varrella on myös kaikenlaisia erikoisliikkeitä, jotka myyvät esimerkiksi vanhoja levyjä ja sarjakuvia. Fridhemsplan-metroaseman yhteydessä on yksi Tukholman keskustan suurimmista ja edullisimmista valintamyymälöistä, kuten monia muitakin liikkeitä, kahdessa metroaseman yhteydessä olevassa ostoskeskuksessa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti