Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Göteborg
Göteborg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Kauppa Göteborgin Haga-kaupunginosassa
Hagan puutalokaupunginosassa on hyvä määrä käsitöitä, muotoilua, antiikkia ja keräilytavaroita myyviä liikkeitä, ja viikonloppuisin siellä on kirpputoreja ja muuta mukavaa.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Göteborgin parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisia hintoja on minkäkinlaisissa liikkeissä odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Göteborgissa hyvä tehdä ostoksia Innerstaden-ydinkeskustassa, jossa on useita erinomaisia shoppailukatuja ja kauppakeskuksia. Kaupungin pääkadut ovat miltei poikkeuksetta hyviä ostoskatuja. Näiden katujen varrella ja lähettyvillä sijaitsee myös hyvä valikoima ravintoloita, baareja ja nähtävyyksiä. Innerstadenin lisäksi sen eteläpuolella oleva Heden, Ullevin ja Lisebergin kotiseutu, on pääkatunsa johdolla erinomaista mainstream-henkistä shoppailutienoota.

Kaupungin hienoin shoppailukatu on monipuolinen Kungsportsavenyn (paikallisten suussa Avenyn), Göteborgin pääkatu, jonka varrella on miltei parisataa korkeatasoista muotia ja muita tuotteita myyvää kallista liikettä, samoin kuin kahviloita, ravintoloita, huvittelumahdollisuuksia ja nähtävyyksiä.

Kaupungin tunnetuimpiin katuihin kuuluvat myös Västra Hamngatan ja Östra Hamngatan. Nekin ovat erinomaisia shoppailukatuja, joilla on hyviä kauppakeskuksia ja liikkeitä, joista saa miltei kaikkea mahdollista. Niiden vieressä sijaitsevan Saluhallen-kauppahallin naapurissa on kävelykatujen alue, jolla on huomattava määrä etenkin muotiin keskittyneitä liikkeitä. Näiden katujen joukosta erottuu Magasingatan, jonka varrella on uusin muoti, muotoilu, sisustustarvikkeet ja lahjatavarat. Magasingatan, kuten monet muutkin alueen kadut, on hyvin monipuolinen, ja sen varrelta voi myös löytää käytettyjä retrovaatteita, elektroniikkaa, elokuvia, pelejä ja kirjoja. Koko Kauppahallia ympäröivä alue kannattaa shoppailumielessä koluta kunnolla, ja kävelykaduilla on mukava tutustua valikoimiin. Muita hyviä shoppailukatuja ovat etenkin Drottninggatan, Södra Larmgatan ja Vallgatan.

Saluhallen-kauppahalli ja sen vieressä oleva Kungstorget ovat kaupungin parhaita paikkoja hakea herneitä, mansikoita ja muita elintarvikkeita. Jonkin matkan päässä sijaitseva Fisktorget-aukio Roselundsgatan-kadun varrella puolestaan on kuuluisan Feskekörka-kauppahallin kotikulma, ja nimensä mukaisesti se on Göteborgin paras paikka katsella kalakauppaa, haukata välipalaa tai kunnon kala-ateriakin ja ostaa mereneläviä.

Keskustassa on monta hyvää kauppakeskusta, jotka ovat erinomaisia pitkän kylmän talven aikana. Kaupungin monista kauppakeskuksista erottuu edukseen Nordstan (Götgatan 10), joka sijaitsee päärautatie- ja bussiaseman yhteydessä. Keskuksessa on kauppoja joka lähtöön, ja siellä on myös hyvät määrät kahviloita, pikaruokapaikkoja ja muita palveluita.

Innerstanden-keskusta on Göteborgissa paras paikka tehdä ostoksia, mutta monia kiinnostaa myös Haga-kaupunginosa, joka on lähellä ydinkeskustaa sijaitseva puutalojen hallitsema viehättävä alue. Etenkin kesäkuukausina se on paikka, jonne göteborgilaiset tulevat sankoin joukoin ja mieluusti lasten kanssa ostoksille ja viihtymään. Siellä on hyvä määrä käsitöitä, muotoilua, antiikkia ja keräilytavaroita myyviä liikkeitä, ja viikonloppuisin siellä on kaikenlaisia kirpputoreja ja muuta mukavaa.

Göteborg.com -sivustolla on opas Göteborgin kauppoihin.

Mitä ostaa Göteborgista?

Kuten muuallakin Ruotsissa, vaatteet, muoti ja asusteet ovat aina hyviä hankintoja Göteborgissa, ja erityisen hyvin sieltä saa myös kaikenlaista hyödyllistä ja kaunista kotiin. Ruotsalainen design eli muotoilu on suurta huutoa maailmalla, ja sitä kuten muutakin pohjoismaalaista suunnittelua on hyvä katsella kaupungissa ollessa. DesignTorget (Vallgatan 14) on lähellä Kauppahallia parhaita paikkoja tutustua pohjoismaalaiseen uuteen ja perinteiseen designiin. Kodintarvikkeiden lisäksi erilaiset paperitarvikkeet ovat myös hyviä hankintoja, ja kaikenlaisia kirjoja, elokuvia ja cd-levyjä on niitäkin tarjolla ydinkeskustassa erityisen hyvin.

Uudet ja tyylikkäät sisustustarvikkeet ovat Göteborgissa hyviä hankintoja, mutta ruotsalaiseen tyyliin vanha ja hyväksi todettu elää rinta rinnan uuden kanssa. Niinpä sieltä on hyvä lähteä hakemaan myös antiikkia, keräilytavaroita ja kaikenlaista muuta vanhanaikaista. Elintarvikkeet voivat nekin olla hyviä hankintoja, sillä valikoima poikkeaa jonkin verran kotimaisesta. Ruokakaupoissa on hyvä käydä tutustumassa paikalliseen tarjontaan.

Tutkimusten mukaan ruotsalaiset popsivat enemmän karkkia kuin mikään muu maailman kansa, ja makeisia Göteborgista kannattaakin hankkia. Salmiakkia ja muita irtokarkkeja on valtava valikoima, ja niitä on saatavilla monesta eri paikasta. Suklaat ovat erinomaisia, ja niitä on saatavilla kymmenistä erilaisista Marabou-laaduista Saluhallen-kauppahallissa loihdittaviin konvehteihin ja muihin suussa sulaviin suklaisiin. Keskustassa makeisia on kaupan monessa eri paikassa, mutta juuri kauppahallin tienoo kävelykatuineen on kätevä paikka tehdä makeishankintoja. Myös Haga-kaupunginosa on hyvä paikka hankkia perinteisiä makeisia, samoin kuin kakkuja ja muita leivonnaisia, joita niitäkin on hyvin tarjolla myös Saluhallen-kauppahallissa ydinkeskustassa.

Elintarvikeostoksilla

Ruokakauppoja Göteborgissa on kaikkialla, eikä elintarvikkeiden hankkimisesta tule siellä ollessa ongelmaa. Keskustan lisäksi jokainen kaupunginosa on ainakin yhden hyvän valintamyymälän kotipaikka, ja keskustan tavaratalot ja ostoskeskukset tarjoavat nekin monipuolisen valikoiman elintarvikkeita. Alkoholijuomat ovat tietenkin Ruotsissa hintavia, ja niitä pidetään mielellään lukkojen takana, eikä muuta kuin rapakaljaa saa normaaleista ruokakaupoista. Yli 3,5 %:n vahvuista olutta, viiniä ja viinoja saa vain valtion omistamista Systembolaget-liikkeistä, joissa käymistä ei kannata jättää viime tinkaan, sillä ne sulkevat ovensa yleensä aiemmin kuin Alko.

Hyvä ruokakauppa keskustassa on Ekostore (Egelundsgatan 4), joka myy luomu- ja reilun kaupan (fair trade) -tuotteita . Suosituimpia ruokakauppaketjuja ovat ICA ja Hemköp, joilla on yleensä joka kaupunginosassa oma pisteensä. Kauppahalli on tietenkin varteenotettava paikka tehdä elintarvikeostoksia, ja etenkin makeisia, juustoja, leipää ja leivonnaisia on hyvä käydä hakemassa sieltä. Sieltä ja läheisestä Feskekörka-kalahallista (Fisktorget) on hyvä hakea mereneläviä, samoin kuin haukata lohivoileipiä ja syödä muitakin kalaruokia.

Göteborg Daily -sivustolla on Göteborgin ruokakauppoja ja niiden hintojen vertailua.

Hintataso ja aukioloajat

Göteborgin hintataso on suurelta osin kotimaata vastaavaa, mutta jotkin tuotteet, kuten vaatteet, voivat olla etenkin tammi- ja heinäkuun alennusmyynneissä erittäin edullisia. Ruoka ja alkoholi ovat samaa hintaluokkaa kuin kotimaassa, ja Göteborgiin matkustaessa voikin hyvin varautua maksamaan suurin piirtein saman kuin suomalaisessa kaupungissakin.

Kaupat ovat Göteborgissa auki normaalisti seitsemänä päivänä viikossa, ja tyypillisiä aukioloaikoja muille kuin valintamyymälöille ja yksityisille putiikeille ovat ma–pe 10–20, la 10–18 ja su 12–16.00. Valintamyymälät ovat yleensä auki 21–22.00 asti. Monet pienet liikkeet eivät ole avoinna sunnuntaisin. Kauppojen aukioloajat ovat Ruotsissa kuitenkin olleet vapaita jo 1970-luvun alusta lähtien. Kauppiaat saavat itse pitkälle päättää, milloin ovat auki, ja jotkin kaupat esimerkiksi voivat pitää ovensa avoinna kesäsunnuntaisin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti