Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Drottninggatan
Drottninggatan on paikallisten suosima shoppailukatu, jolla on kaikenlaisia perinteisiä ja joka vuosi uusiakin kauppoja ja ostoskeskuksia, joista on erityisen hyvä ostaa trendikästä muotia ja kenkiä.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Tukholman parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Ostosten suorittaminen on Tukholmassa tehty yksinkertaiseksi, ja koko turistien suosima keskusta on seitsemänä päivänä viikossa mitä parhainta shoppailumaastoa. Myös ydinkeskustan ulkopuolella on hyviä shoppailupaikkoja. Kaiken kaikkiaan Tukholma on Euroopan parhaita kaupunkeja suorittaa kaikenlaisia ostoksia kesät talvet.

Ydinkeskusta - Norrmalm

Turistille tuttu Drottninggatan [kartalla] on Tukholman pääshoppailukatu, ja sen Gamla stanin puoleinen pää on erinomainen tuliaisten ja Tukholma- ja Ruotsi-aiheisen tavaran ostospaikka. Kadulla on myös makeisia ja kirjoja myyviä kauppoja, kuten esimerkiksi Karamellaffären (Drottninggatan 14), jolla on loistava valikoima myös irtokarkkeja.

Åhlensin tavaratalo Sergelin toria [kartalla] vastapäätä on erinomainen ostospaikka, ja sen alakerran ruokakauppa on vierailun arvoinen. Drottninggatan Åhlensilta Hötorgetille [kartalla] on paikallisten suosimaa shoppailumaastoa, jolla on kaikenlaisia perinteisiä ja joka vuosi uusiakin kauppoja ja ostoskeskuksia, joista on erityisen hyvä ostaa trendikästä muotia ja kenkiä. Kävelykadut Hötorget-aukion puolella kuten Sergelgatan [kartalla] ovat nekin vaatekauppojen osalta hyviä, ja täällä viihtyvät erityisen hyvin nuoret shoppailijat.

Koko Sergels torg -aukio on sekin kauppoja täynnä. Myös Hamngatanin [kartalla] puolella on sielläkin huomattava määrä kauppoja, ostoskeskuksia ja NK-tavaratalo, jossa Åhlensin lisäksi kannattaa käydä etenkin alennusmyyntien aikaan ja talvipakkasilla.

Östermalm

Tienoo NK-tavaratalosta pohjoiseen on Tukholman varakkaan väestön suosimaa shoppailualuetta Östermalmin kaupunginosassa. Täällä etenkin Stureplan-aukio [kartalla] on aina trendikäs ja vilkas keskustan osa. Toisaalta sille johtava Kungsgatan [kartalla] on melko tavallisten ihmisten suosima ostoskatu, ja sen varrella on hyvä valikoima kaikenlaisia kauppoja, joihin on hyvä tutustua, kun kävelee katua pitkin Hötorgetilta Stureplanille. Kaikkein vaateliaimmat shoppailijat viihtyvät Biblioteksgatanin varrella, ja myös kadut, jotka vievät Stureplanilta Östermalmstorg-aukiolle, ovat Nybrogatanin johdolla oivia paikkoja löytää korkealaatuista tavaraa. Aukion laidalla sijaitseva Östermalmin kauppahalli on hyvä vierailupaikka, ja sen tasokkaiden elintarvikkeiden joukosta todennäköisesti löytyy jotakin kotiin vietävää.

Gamla stan

Norrmalmin ja Östermalmin lisäksi Gamla stan eli vanhakaupunki [kartalla] on tullut monelle tutuksi hyvänä shoppailupaikkana. Västerlånggatan [kartalla] on jopa Drottninggatania parempi paikka tuliaisille, ja täällä on paljon taidetta, koristeita, käsitöitä ja yleensäkin huomattavasti uniikimpaa tavaraa tarjolla kuin Norrmalmissa. Katua jatkava Västerlånggatan ei ole yhtä suosittu turistien keskuudessa, ja näin tämä rauhallinen Gamla stanin osa on erinomainen paikka löytää vaatteita moneen makuun, samoin kuin muitakin hivenen normaalia hienompia tuotteita ja antiikkia. Hyviä ostoskatuja on myös muualla, etenkin Stora Nygatanilla. Gamla stanin pääaukio Stortorget puolestaan on joulukuun markkinoiden aikaan ehdoton paikka hankkia joulukoristeita ja -herkkuja.

Södermalm

Gamla stanin eteläpuolella sijaitseva Södermalm [kartalla] on nykyään Tukholman trendikkäimpiä shoppailualueita, ja SoFo eli Folkungagatanin eteläpuoliset kadut [kartalla] etenkin Nytorget-aukion tuntumassa ovat täynnä muodikkaita vaatteita myyviä liikkeitä, laukkukauppoja ja ylipäätään putiikkeja laidasta laitaan, ja niitä menee mielellään katsomaan jo kekseliään sisustuksenkin takia. Södermalmilla hyvä shoppailukatu on myös Götgatan [kartalla], etenkin pätkä Slussenin ja Medborgarplatsen metroasemien välissä. Nykyisin täällä on paljon nuorisoa kiinnostavia vaatekauppoja, sisustusliikkeitä ja muutama muu liike.

Tukholman pääasiallisten shoppailupaikkojen lisäksi Kungsholmen on mukava vierailupaikka, jossa Sankt Eriksgatanilla on paljon kauppoja. Etenkin Västermalmsgallerian-ostoskeskuksen [kartalla] ja sitä vastapäätä sijaitsevan ostoskeskuksen tienoilla voi hyvin tehdä kaikenlaisia ostoksia niin ostoskeskuksissa kuin muuallakin. Täällä sijaitsee myös suuri Coop-valintamyymälä ja kulman takana Sankt Göransgatanilla Lidl.

Myös Fleminggatanilla on varteenotettavia liikkeitä, kuten Systembolaget. Tämä on hyvää seutua niille, joiden majapaikka on täällä, mutta tänne kannattaa muualtakin kaupungista lähteä ympäri vuoden paitsi ostoksille myös Sankt Eriksgatanin monipuolisiin baareihin ja ravintoloihin. Kaikki on aivan lähellä Fridhemsplan-asemaa, joten tänne on helppo tulla metrolla.

Kungsholmen ja Vasastan

Kungsholmenin pohjoispuolella sijaitseva Vasastaden eli Vasastan on hienostokaupunginosa, jossa on antiikkiliikkeitä, käytettyjen tavaroiden kauppoja ja joitain muitakin, nykyään yhä enemmän designerputiikkeja, joissa myydään paikallisesti suunniteltuja vaatteita. Niitä on etenkin Rörstrandsgatanin [kartalla] varrelta, joka on aivan S:t Eriksplan -metroaseman vieressä.

Lisätietoa shoppailusta Tukholmassa

Vaatekauppa SoFo-alueella Södermalmissa
Tukholmasta kannattaa tuoda kotiin vaatteita, kodintarvikkeita, koristeita, kirjoja ja makeisia.

Mitä ostaa Tukholmasta?

Tukholmasta kannattaa tuoda kotiin vaatteita, kodintarvikkeita, koristeita, kirjoja, makeisia ja joitain elintarvikkeita. Sen käytettyjen tavaroiden liikkeet ovat hyviä, ja antiikkia siellä kannattaa katsella ostosmielessä myös. Taideliikkeet ovat Östermalmissa mutta myös muualla kaupungissa hyviä paikkoja tutustua kaikenlaiseen taiteeseen, ja ylipäätään korkeatasoiset kalliit tuotteet ovat täällä hyvin valikoimin nähtävissä.

Kaikenlaiset yläluokan ja paremmin toimeen tulevien tarpeet on Tukholmassa otettu hyvin huomioon, ja täällä on mahdollista tehdä kaikenlaisia luksusluokan ostoksia, etenkin Stureplanin vaiheilla ja muualla Östermalmissa. Myös Stureplanilta kohti Norrmalmstorgia kulkeva Biblioteksgatan on kaikkien luksukseen mieltyneiden suosiossa. Makeisista etenkin Marabou-suklaita on monessa suuressa elintarvikeliikkeessä kuten Åhlensin alakerrassa olevassa Hemköp-kaupassa valtava valikoima, ja sama pätee salmiakkiin ja muihin irtokarkkeihin, joita on helppo löytää Drottninggatanin varrelta.

Design-, sisustus- ja huonekaluliikkeet

Design eli kaikenlainen suunnittelu, muotoilu, kodintarvikkeet ja -koristeet ynnä muut vastaavat ovat ykkösluokan ostoksia Tukholmassa. Hyvä paikka tutustua tähän puoleen on DesignTorget, jolla on liikkeitä ympäri Tukholman ja muuallakin Ruotsissa: Arlandan lentoasemalla, päärautatieasemalla, Kulturhusetin yhteydessä Sergelin torilla metron sisäänkäynnin tasolla, Södermalmissa osoitteessa Götgatan 31 ja Östermalmissa osoitteessa Nybrogatan 16.

Toinen vastaavanlainen ketju on Design House Stockholm, jolla on pisteitä ympäri Ruotsin, ja Tukholmassa sijaitsee NK-tavaratalon lippulaivaliike. Täällä on tarjolla sisustustuotteita, posliinia ja vaatteita.

Ruotsalainen designkauppa Ordning & Reda on hyvä liike suoraviivaiselle pohjoismaiselle suunnittelulle. Täällä on tarjolla laukkuja, lompakoita, kyniä, muistivihkoja ja muuta vastaavaa. Liikkeellä on piste Södermalmilla lähellä Slussenin metroasemaa (Götgatan 32) [kartalla]. Toinen piste on Arlandan lentoasemalla.

Designtorget -sisustusliike
Design eli kaikenlainen suunnittelu, muotoilu, kodintarvikkeet ja -koristeet ynnä muut vastaavat ovat ykkösluokan ostoksia Tukholmassa.

Kodintarvikkeita ja kaikenlaista mukavaa, hauskaa tai kaunista kotiin haluaville Passagen on hyvä vierailupaikka, jolla on liikkeitä ympäri kaupungin. Keskeinen sijaitsee Regeringsgatanin ja Mäster Samuelsgatanin kulmauksessa [kartalla].

Sisustusliikkeiden joukossa on tietenkin paljon luksusluokan kauppoja, joissa kaupungin kerma ja kuninkaalliset tekevät huonekalu- ja muut sisustukseen liittyvät ostoksensa. Östermalmin kaupunginosa on tässä mielessä ykköspaikka, ja yläluokan suosikkipaikka on Nordiska Galleriet (Nybrogatan 11) [kartalla] samassa korttelissa kauppahallin kanssa. Lähistöllä sijaitseva Svenskt Tenn (Strandvägen 5) on sekin korkeatasoinen sisustusliike, jossa shoppailevat harvoin kyselevät tuotteiden hintoja.

Vaatteet, asusteet, nahkatuotteet ja kengät

Muodikkaat vaatteet ovat nekin erittäin hyvin tarjolla Tukholmassa, ja niitä voi täällä ostaa kuten designiakin seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden. Erityisen hyvä aika tehdä ostoksia on heinäkuun alennusten aika, ja myös joulun jälkeen on hyviä alennuksia muotiliikkeissä.

Muodikkaita vaatteita myyviä liikkeitä on paljon. Esimerkiksi Sergelgatan Drottninggatanin vieressä on katu, jolla on paljon nuorisoa kiinnostavaa muotia, ja myös Drottninggatanilla on monia ketjuliikkeitä ja Åhlens City -tavaratalo, jossa on paitsi muotia myös ajattomia vaatteita ja asusteita. Drottninggatanin varrella tutuksi tullut PUB-tavaratalo [kartalla] on jo jonkin aikaa ollut todellinen muotikeskus, ja onhan kauppakeskuksessa, josta Greta Garbo löydettiin, kaikenlaista hohtoa. Toinen hyvä suuri muotiliike on lähellä sijaitseva PK-Huset [kartalla], jossa on myynnissä etenkin suuria ruotsalaisia merkkejä kuten Acne, Mathilde ja Tiger of Sweden. Sen vieressä oleva NK-tavaratalo on sekin paikka, jossa on paitsi vaatteita moneen makuun myös designia ja kaikenlaista muuta tyypillistä Tukholman tarjontaa. Jos haluaa tehdä vaateostoksensa yläluokan ja kuninkaallisten suosimassa liikkeessä, on siihen oikea vaihtoehto nahkatuotteistaan tunnettu Palmgrens (Sibyllegatan 7) [kartalla], jonka todellinen klassikkotuote on 50-luvulla suunniteltu rottinkilaukku.

Kirjakaupat

Tukholmassa on paljon hyviä kirjakauppoja, joista saa kaikenlaista kirjoista elokuviin. Monilla kirjakaupoilla on ruotsalaisia kirjoja ja kirjailijoita esittelevät hyllyt sekä monenkielisiä kirjoja, ja tällaisia liikkeitä tulee vastaan Drottninggatanin varrella ja suurissa tavarataloissa. Kaupungin suurin kirjakauppa on kuitenkin Akademibokhandeln (Mäster Samuelsgatan 28) [kartalla] ja hienoin on Stureplanilla sijaitseva Hedengrens.

Kauppahalli Hötorget-aukion laidalla
Hötorgetin laidalla oleva Hötorgshallen-kauppahalli on paikka, josta voi aivan ytimessä hakea elintarvikkeita, myös suomalaisia niitä myyvältä erikoistiskiltä.

Kauppahallit ja torit

Tukholman keskustassa tai sen lähellä on kolme hyvää kauppahallia, jotka kaikki ovat tarjonnaltaan melko erilaisia. Elintarvikeostosten lisäksi niissä voi syödä tai juoda hyvät kahvit, ja etenkin Östermalmin kauppahalli [kartalla] on paikka, jonne lähdetään paitsi katselemaan ensiluokkaisia elintarvikkeita myös syömään ja muutenkin viihtymään.

Hötorgetin laidalla oleva Hötorgshallen-kauppahalli [kartalla] on paikka, josta kesät talvet voi aivan ytimessä hakea kaikenlaisia elintarvikkeita, myös suomalaisia niitä myyvältä erikoistiskiltä, ja siellä voi juoda kahvit tai syödä jotain pientä. Hötorgetin toisella puolella olevassa Kungshallen-hallissa voi sitten syödä food court -tyylisesti monenlaisia ruokia varsin kohtuullisilla hinnoilla. Kolmas kauppahalli sijaitsee Medborgarplatsen-aukiolla Södermalmin ytimessä, ja Söderhallarna [kartalla] on paikka, jossa on mahdollista syödä kaikenlaisia aterioita kasvisruoista lihoihin. Sieltä voi myös ostella kaikenlaisia herkkuja.

Tukholmassa ei ole montaa varsinaista toria, mutta Hötorget on lähimpänä tyypillistä toria. Sehän on kesäaikaan paikka, josta haetaan herneet ja mansikat, ja sieltä saa hyvin myös sieniä ja monia muita eri vuodenaikoihin liittyviä elintarvikkeita. Nykyisin siellä on myös vyö- ja rihkamakauppiaita, samoin kuin kukkakauppiaita.

Vintage- ja vanhojen tavaroiden liikkeet

Södermalm on paras paikka vintagelle ja vanhoille tavaroille, vaatteille ja muille tavaroille. Etenkin SoFo-alue Nytorget-aukion ympäristössä on aluetta, jolla on retroa ja vintagea paljon tarjolla. Täällä on pienellä alueella paljon liikkeitä, kuten Stadsmissionen-liike (Skånegatan 75), Grandpa (Södermannagatan 21) ja jonkin matkan päässä sijaitseva lifestyleliike Stivletto (Malmgårdsvägen 16) [kartalla].

Kirpputorit

Tukholmassa on kesäisin kirpputoreja ulkosalla, ja keskeisimmät ovat Hötorget-aukiolla sunnuntaisin.

Kaupungin suurin kirpputori eli Vårbergissä sijaitseva Loppmarknaden eli kirpputori [kartalla] pidetään sisähallissa Vårberg-metroaseman vieressä päivittäin. Tänne on viikolla vapaa sisäänpääsy, mutta viikonloppuisin pitää maksaa 10-15 kruunua eikä lastenrattaita saa ottaa tänne viikonloppuisin sisään.

Kirpputori Hötorget-aukiolla
Tukholmassa on kesäisin kirpputoreja ulkosalla, ja keskeisimmät ovat Hötorget-aukiolla sunnuntaisin.

Toinen suuri sisätiloissa ympäri vuoden järjestettävä kirppis Huvudsta Loppmarknad on hiljattain muuttanut eri kaupunginosaan. Nykyisin se on Saras Basar [kartalla] Sundbybergissä, samannimisen metroaseman naapurissa. Siellä on paitsi kirppiskamaa myös vintagea ja muuta, josta saa lisätietoa verkkosivuilta.

Sunnuntaisin Södermalmilla pidetään klo 12-17 Bruno Vintage Market (Götgatan 36), joka on yhtä lähellä Slussenin kuin Medborgarplatsenin metroasemia.

Antiikkiliikkeet

Tukholmassa on paljon antiikkiliikkeitä ympäri kaupungin, mutta etenkin vähän hienommat kaupunginosat kuten Vasastaden, Gamla stan ja Östermalm ovat parhaita paikkoja alan liikkeille.

Vasastadenissa eli Vasastanissa on Odenplan-metroaseman ympäristössä [kartalla] ja etenkin Odengatanilla ja Upplandsgatanilla huomattava määrä antiikkiliikkeitä. Esimerkkejä näistä ovat Charlott’s (Odengatan 54) ja Antikt & Modernt (Upplandsgatan 44). Kolmas katu, jolla on paljon antiikkiliikkeitä ja joka sijaitsee vähän eri osassa Vasastania, on Roslagsgatan [kartalla].

Gamla stan eli vanhakaupunki on osin hyvä ostosalue, ja täällä on hyviä katuja antiikkiliikkeille. Köpmangatan [kartalla] on Stortorget-aukiolta lähtevä katu, jolla on monta antiikkiliikettä, ja niitä on lisää kadun päässä olevalla aukiolla.

Östermalm on hyvä paikka antiikkiostoksille. Siellä esimerkiksi sellaiset kadut kuin Nybrogatan, Sibyllegatan, Linnégatan ja Karlavägen ovat katuja, joilla on useita antiikkiliikkeitä.

Thatsup.co-sivusto listaa Tukholman antiikkiliikkeitä

Tehtaanmyymälät ja outlet-myymälät

Tukholmassa on mahdollista tehdä muodikkaita vaate-, asuste- ja kenkäostoksia outlet-myymälöissä, ja siellä on myös muita outlet- ja tehtaanmyymälöitä. Niissä on mahdollista tehdä merkkihankintoja 30-70 %:n alennuksella ympäri vuoden. Outlet-myymälät ovat avoinna yleensä ma-pe klo 10-19 ja la-su 10-18.

Parhaita kohteita outlet-shoppailulle on Stockholm Quality Outlet [kartalla], joka sijaitsee puolen tunnin matkan päässä keskustasta Barkarby-alueella, jolla on paljon muitakin outlet- ja suuria myymälöitä. Tänne pääsee julkisilla kulkemalla ensin Tukholman päärautatieasemalta Jakobsbergin asemalle, jonne juna kulkee 18 minuuttia neljä kertaa tunnissa. Tästä pääsee bussilla numero 567 Barkarby handelsplats -pysäkille, jolla outlet-myymälä sijaitsee.

Toinen hyvä kohde on Vingåkers Factory Outlet [kartalla], jossa on hyvä tehdä vaateostoksia. Tänne on helppo tulla julkisilla, sillä keskus sijaitsee Vingåker-aseman naapurissa ja sinne pääsee Tukholman päärautatieasemalta. Matka kestää kuitenkin noin tunnin paikallisjunalla.

Sturegallerian
Mielenkiintoinen kauppakeskus ydinkeskustassa on Stureplanilla sijaitseva Sturegallerian.

Ostoskeskukset

Tukholmassa on valtavasti ostos- ja kauppakeskuksia, joita on sekä keskustassa että laitakaupungilla, usein metroasemien yhteydessä. Keskustassa turistia kiinnostavat yleensä alati muuttuva Gallerian, joka sijaitsee Kulturhusetin ja NK:n tavaratalon välimaastossa. Tämä on hyvä paikka nuorisomuodille. Alakerrassa on iso, Suomesta toistaiseksi täysin puuttuva Media Markt. Internetin kannalta hankalassa Tukholmassa tämä mukava, usein penkein varustettu ostoskeskus tarjoaa erinomaisen tilaisuuden surfailla verkossa lomailun lomassa.

Toinen mielenkiintoinen kauppakeskus ydinkeskustassa on Stureplanilla sijaitseva, yläluokan suosiossa oleva Sturegallerian. Täällä on paitsi liikkeitä myös eräitä kaupungin tunnetuimpia yökerhoja, ravintoloita ja kylpylä.

Vuonna 2012 avattu Mood (Regeringsgatan 48) NK:n tavaratalon takana ydinkeskustassa on keskus, jossa on erilaisia kauppoja kuin monissa muissa keskuksissa.

Jos lähtee käymään Johanneshovissa, jossa sijaitsee Globen ja muita urheiluareenoita, on siellä oleva Globen Shopping tähän kätevä ostoskeskus.

Elintarvikeostoksilla

Tukholmassa on valtava määrä elintarvikekauppoja, jotka ovat avoinna aamusta yömyöhään joka päivä. Siellä on myös valtavasti kioskeja, kuten Pressbyrån ja 7-11, joista saa kauppoja kalliimmalla elintarvikkeita, makeisia ja juomia, monista ympäri vuorokauden.

Ydinkeskustassa Sergelin torilla olevan Åhlens City -tavaratalon alakerrassa on Hemköp-valintamyymälä, joka on aivan metron sisäänkäynnin vieressä ja jossa on valtavat valikoimat.

ICA on perinteinen valintamyymäläketju, ja sillä on paljon liikkeitä Tukholmassa. Ydinkeskustassa (Sveavägen 14), Södermalmissa (Folkungagatan 56 ja Götgatan 132), Östermalmissa (Karlavägen 56) ja Kungsholmenilla (Sankt Eriksgatan 26) on sen liikkeitä.

Tukholman valintamyymälät ovat kalliita, mutta siellä on edullisiakin liikkeitä, joista saa usein muutakin kuin ruokia. Hyvä on ÖoB-ketju, jolla on ytimessä liike osoitteessa Sveavägen 14 ja jolla on kätevällä paikalla liike myös Kungsholmenilla, Fridhemsplan-metroaseman yläpuolella Fleminggatanin ja Sankt Eriksgatanin kulmauksessa, missä on lähistöllä muitakin elintarvikeliikkeitä.

Yelp-sivusto listaa lisää valintamyymälöitä.

Eko- ja luomuelintarvikeliike
Normaalit liikkeet Tukholmassa myyvät miltei aina eko- ja luomutuotteita, mutta kaupungissa on kuitenkin myös hyviä alan erikoisliikkeitä

Eko- ja luomuelintarvikeliikkeet

Normaalit liikkeet Tukholmassa myyvät miltei aina eko- ja luomutuotteita, samoin kuin ottavat erikoisruokavalioita ja muita rajoituksia noudattavia huomioon. Ympäristöystävällisyys on tärkeä asia kaupungissa, ja monet paikalliset tuotteet ovat luomua ja muutenkin ekologisia. Kaupungissa on kuitenkin myös hyviä alan erikoisliikkeitä, ja esimerkiksi Södermalmissa sijaitsevat Green Earth (Blekingegatan 59) ja Kate’s Organic Market (Heleneborgsgatan 42) ovat hyviä liikkeitä luomuelintarvikkeille.

Yelp listaa lisää luomuliikkeitä

Hintataso ja aukioloajat

Tukholman hintataso on Helsinkiä vastaava, joskin tuotevalikoima on siellä vähän erilainen ja etenkin trendikkäiden vaatteiden osalta valikoimat ovat erittäin hyviä. Vertailujen mukaan Tukholma on nykyään jonkin verran Helsinkiä kalliimpi paikka tehdä ostoksia, ruokailla ja liikkua ympäriinsä taksilla tai julkisilla, mutta erot ovat muutaman prosentin luokkaa.

Tukholman hintatasoa ei voi ikinä pitää mitenkään erityisen alhaisena minkään tuotteen osalta. Etenkin keskikesän alennusmyynnit, jotka ovat parhaimmillaan heinäkuun puolivälissä, tuovat kuitenkin erittäin hyviä tarjouksia keskustan kauppoihin.

Kaupat ovat Tukholmassa hyvin auki. Ne saavat olla avoinna periaatteessa milloin tahansa, mutta harvat kaupat ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, lukuun ottamatta joitain 7-11-liikkeitä ja kioskeja. Shoppailu onnistuu parhaiten koko viikon aamusta iltaan, ja sellaiset juhlapyhät kuin pääsiäinen ovat hyviä aikoja tulla ostoksille kaupunkiin. Ruokakaupat ovat yleensä auki klo 22 tai 23 asti, ja muille liikkeille tyypillisiä aukioloaikoja ovat ma-pe klo 10-18/20, la 10-17/18 ja su klo 11/12-17/18. Suuret liikkeet kuten tavaratalot ja ostoskeskukset ovat avoinna klo 20 asti, ja iltakahdeksan jälkeen valtaosa kaupoista on kiinni.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Ruotsissa on käytössä kruunu, jonka arvo yleensä liikkuu 8,50-9,50 kruunussa euroa kohden. Jos kruunu on vahvempi kuin 9 kruunua per euro tai heikompi kuin 10 kruunua per euro, mitä tapahtuu hyvin harvoin, on sillä muilla kuin aivan lyhyillä matkoilla melkoinen vaikutus matkan kokonaiskustannuksiin.

Pankkiautomaatteja Tukholmassa on melkoisesti, niin että niitä ei tarvitse erikseen etsiä. Suomalaisen on hyvä olla tietoinen siitä, että kun kruunuja nostaa Nordian korteilla Nordean automaateista, ei joudu maksamaan ylimääräistä.

Maksukortit käyvät Tukholmassa vähintään yhtä hyvin kuin Suomessakin, ja etenkin Visa ja Mastercard otetaan vastaan liikkeessä kuin liikkeessä ja myös kioskeissa, kauppahalleissa ja toreilla. Tukholmassa voi tulla vastaan myös kioskeja, jotka ottavat vastaan ainoastaan kortteja, joten sellainen on hyvä Tukholmassa olla koko ajan mukana.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

NK-tavaratalon viereisessä kulmassa on Axselson, mistä löytää Vera Modankin vaatteita. Mielestäni edullinen paikka ja ihan muotikamaa löytyy. /Maikku

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti