Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
TwitterInstagram
Booking.com
Made in Kallio -liike
Vaasankadulla on jonkin verran pikkuliikkeitä, kuten mielenkiintoinen Made in Kallio Vaasankadun ja Kustaankadun risteyksessä.

Ostokset

Helsinki on monipuolinen ostoskaupunki, jossa on hyviä toreja, kauppahalleja, kirpputoreja, pikkuliikkeitä, tavarataloja ja ostoskeskuksia. Parhaat ostospaikat ovat ydinkeskustassa, josta ei niin halutessaan muualle tarvitse lähteä ostoksille, mutta jonkin verran ostospaikkoja on myös keskustan ulkopuolella.

Parhaat ostosseudut

Helsingissä vierailevan on hyvä siirtyä tekemään korkeatasoisia ostoksia Esplanadin (eli Espan) varrelle. Sillä sijaitsevat monet kaikkein kuuluisimmat kotimaiset liikkeet, kuten Marimekko ja Artek. Nämä kaikkein suomalaisimpia tuotteita myyvät liikkeet ovat avoinna suurin piirtein ma-pe 10-19, la 10-17 ja su 12-17, ympäri vuoden.

Esplanadin vieressä kulkeva Aleksanterinkatu [kartalla] on toinen hyvä ostoskatu, ja sen varrella on lukuisia vaatteita myyviä liikkeitä. Näiden välissä sijaitseva Stockmann on kaupungin kuuluisin ja suurin tavaratalo, jonka suojissa voi viettää vaikka puoli päivää. Sen yhteydessä oleva Akateeminen kirjakauppa on paras paikka katsella kirjoja niin suomeksi kuin muillakin kielillä. Aleksanterinkadun varrella on lukuisia ketjuliikkeitä, kuten H&M, ja Senaatintorin laidalla olevien Torikorttelien liikkeet kuuluvat turistin näkökulmasta kadun tutustumisen arvoisiin kauppoihin.

Stockmannin ohi kulkeva Mannerheimintie ei ole yhtä hyvä ostoskatu, mutta sen varrella ovat Forumin kauppakeskus ja Sokos-tavaratalo, jonka alapuolella olevat käytävät ovat hyviä ostospaikkoja nekin. Tavarataloa vastapäätä sijaitseva Kampin keskus on myös suosittu paikka ostoksille, ja siellä on monipuolinen valikoima erilaisia liikkeitä.

Aivan ydinkeskustan vieressä sijaitseva Bulevardi [kartalla] on tyylikäs katu, jonka varrella on perinteisesti ollut korkeatasoisia tuotteita myyviä liikkeitä, joskin jatkuvat tietyöt ja remontit ovat vähentäneet sen suosiota. Sen poikkikatu Fredrikinkatu on pikkuputiikkien osalta Helsingin parhaita katuja, ja sen poikkikatu Uudenmaankatu, joka kulkee Bulevardin kanssa samansuuntaisesti, on myös kohtalaisen hyvä kauppakatu. Iso Roobertinkatu [kartalla], joka myös kulkee samansuuntaisesti Bulevardin kanssa, on aina ollut kauppojensa puolesta pienoinen pettymys. Se on kuitenkin myös katu, jolla on hyvä ainakin käväistä katsomassa tarjontaa, ja sehän remontoidaan vuosiksi 2016-17 uuteen uskoon.

Fredrikinkadun päässä Viiskulman ympäristössä on paljon liikkeitä, kuten legendaarinen levyliike Digelius. Tällä suunnalla jonkin verran liikkeitä on myös Korkeavuorenkadun varrella, missä etenkin Tarkk’ampujankadun tienoilla [kartalla] on hyvä määrä vaateliikkeitä ja muita korkeatasoisia putiikkeja.

Hakaniemen torin [kartalla] lähistöllä on paljon ostospaikkoja, etenkin Hämeentiellä, jolla on monenmoista liikettä, nykyisin etenkin eksoottisia elintarvikkeita myyviä liikkeitä. Sörnäisten metroaseman ulkopuolella on jonkin verran liikkeitä, ja Kallion kaupunginosan parhaat ostoskadut ovat Helsinginkatu ja saman suuntaisesti sen kanssa kulkeva Vaasankatu, joilla on jonkin verran pikkuliikkeitä. Mielenkiintoinen liike täälläpäin on esimerkiksi Made in Kallio [kartalla] Vaasankadun ja Kustaankadun risteyksessä.

Kauppahallit ja torit

Helsingissä on vielä kolme kauppahallia, joista kaksi on lähinnä turisteille suunnattuja.

Vanha kauppahalli [kartalla] on nykyään lähes yksinomaan turistien suosiossa. Siellä on hyvin tarjolla tyypillisiä suomalaisia elintarvikkeita ja lukuisa määrä erilaisia ruokapaikkoja ja kahviloita, joissa voi nautiskella kauppahallin tunnelmasta. Kauppahallin naapurissa sijaitsee Kauppatori, joka samoin on siirtynyt turisteja palvelemaan ja josta oikeastaan kukaan ei enää käy hakemassa päivittäisiä elintarvikkeita. Kauppatorilla on hyvää tunnelmaa kesäisin, ja siellä on kojuja, joista saa erityisen hyvin suomalaisia elintarvikkeita marjoista vihanneksiin, samoin kuin valmiita tyypillisiä suomalaisia perinneruokia.

Toinen keskustan kauppahalli eli Hietalahden kauppahalli [kartalla] on ollut jatkuvassa muutostilassa jo pari vuosikymmentä, ja siellä käy myös melkoinen määrä turisteja. Nykyään siellä on hyvä käydä syömässä vaikka kalaruokia, ja siellä on jonkin verran liikkeitä, joista saa ruokia ja muita tuotteita.

Hakaniemen kauppahalli
Hakaniemen kauppahallissa on melkoinen määrä kauppoja ja ruokapaikkoja, jotka ovat niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa.

Kätevällä paikalla Hakaniemen metroaseman yläpuolella sijaitseva Hakaniemen kauppahalli on suurin ja paras kaupungin kauppahalleista. Sen suojissa on kahdessa kerroksessa melkoinen määrä kauppoja ja ruokapaikkoja, jotka ovat niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa. Hinnat ovat keskustan kauppahalleja jonkin verran edullisempia, ja lähikaduilla on kaupungin paras valikoima aasialaisia, afrikkalaisia ja muita eksoottisia ruokia ja mausteita myyviä kauppoja, etenkin Hämeentien ja Hakaniemen torikadun kulmauksen tienoilla. Kauppahalli on Hakaniemen torin yhteydessä. Torilla on normaalia elintarvikekauppaa ympäri vuoden, ja sillä on muutama hyvä kahvila, joissa on mukava nauttia torin tunnelmasta. Kauppahalli on remontissa tammikuusta 2017 aina vuoden 2018 loppupuolelle asti.

Kirpputorit

Hietalahdentori ja Hakaniemen tori ovat molemmat paikkoja, joilla on säännöllisiä kirpputoreja. Hietalahdentori on jo vuosikymmenet ollut paikka, josta on voinut hankkia kaikenlaista vanhaa tavaraa. Siellä on toukokuun alusta syyskuun loppuun kirpputori joka päivä, talvisin ei ollenkaan sunnuntaisin. Hakaniemen torilla on toukokuun alusta syyskuun loppuun kirpputori klo 6.30-15 ja kesäisin on muutamana sunnuntaina kirpputori klo 12-17. Hel.fi-sivusto antaa tarkat ajankohdat sekä näille että Ala-Malmin kirpputorille.

Ympäri vuoden viikonloppuisin klo 11-16 pidetään entisellä Pasilan konepajalla Bruno-kirppis [kartalla]. Paikalle on hyvä tulla raitiovaunulla 9.

Vintage- ja vanhojen tavaroiden liikkeet

Helsingissä on paljon erilaisia liikkeitä, jotka myyvät vanhoja vaatteita ja tavaroita, huonekaluista keräilyesineisiin. Kaupungissa on yhä enemmän tasokkaita vintageliikkeitä. Niitä on hyvin ympäri kaupungin, etenkin lähellä Kauppatoria Kruununhaassa, missä kätevällä paikalla sijaitsee Olkkari & Kruunukirppu [kartalla] Mariankadun ja Kirkkokadun risteyksessä (avoinna: ma-pe klo 10-18, la klo 10-15). Kruununhaan toinen hyvä vierailupaikka on vintageliike Play it Again, Sam, joka sijaitsee nurkan takana, ja siellä on hyvin tarjolla vanhoja vaatteita ja asusteita.

Muualla kaupungissa on lukuisia vaihtoehtoja, kuten lähellä keskustaa sijaitseva Artek 2nd cycle (Pieni Roobertinkatu 4), Kalliossa sijaitsevat Frida Marina (Kaarlenkatu 10) [kartalla] ja Hoochie Mama Jane (Agricolankatu 11) ja Töölössä sijaitseva Penny Lane (Runeberginkatu 37).

Helsingissä on myös useita Fida-lähetystoreja, joista aivan ydinkeskustassa sijaitsee yksi osoitteessa Lönnrotinkatu 4.

Visit Helsinki -sivusto esittelee lisää vanhoja tavaroita ja vaatteita myyviä liikkeitä.

Antiikkiliikkeet

Helsingissä on tietenkin Suomen paras valikoima antiikkiliikkeitä, ja esimerkiksi Fasaani (Korkeavuorenkatu 5) sijaitsee alueella, jolla on paljon antiikkiliikkeitä ja myös muita tyylikkäitä liikkeitä. Lähellä sijaitsevat myös Sea Antiques (Tehtaankatu 14), Antik Lindberg (Kapteeninkatu 9) ja Galerie Donner (Merikatu 1).

Arabiakeskus
Arabiassa, jonne pääsee raitiovaunulla, on useita tehtaanmyymälöitä, kuten Pentik ja Iittala Outlet, jotka sijaitsevat Arabiakeskuksessa.

Osa antiikkiliikkeistä, kuten aina mielenkiintoinen Tomorrow’s Antique, on siirtynyt täysin verkkokaupaksi. Sekä verkkokauppoja että niitä liikkeitä, joilla on myymälä, voi katsella Antiikkiliike-sivuilla.

Visit Helsinki esittelee lisää antiikkiliikkeitä.

Tehtaanmyymälät ja outlet-myymälät

Helsingissä on useita tehtaanmyymälöitä ja outlet-myymälöitä, ja monet niistä sijaitsevat keskustan ulkopuolella. Etenkin Arabiassa, jonne pääsee raitiovaunulla, on useita tehtaanmyymälöitä, kuten Pentik ja Iittala Outlet, jotka sijaitsevat Arabiakeskuksessa (Hämeentie 135) [kartalla]. Aivan sen viereen pääsee raitiovaunuilla 6, 6T ja 8.

Visit Helsinki esittelee lisää tehtaanmyymälöitä

Ostoskeskukset

Helsingissä on melkoinen määrä ostoskeskuksia sekä keskustassa että muualla, ja niitä on ilmestynyt erityisen paljon metroasemien yhteyteen. Keskeisiä suuria ostoskeskuksia ovat Forum ja Kampin keskus, ja keskustan ulkopuolella kätevä ostoskeskus on Itäisen Helsingin hiljattain uudistettu Itis, jonne on parinkymmenen minuutin metromatka keskustasta.

Visit Helsinki esittelee lisää kauppa- ja ostoskeskuksia pääkaupunkiseudulla.

Elintarvikeostoksilla

Helsingissä on valtava määrä valintamyymälöitä niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin, eikä kaupan löytäminen tuota ongelmaa oikeastaan missään osassa keskustaa. Kauppojen lisäksi katukuvaan kuuluu paljon kioskeja, joista R-kioskit ovat yleisimpiä. Ne ovat kauppoja kalliimpia ostospaikkoja, mutta niistä saa esimerkiksi joukkoliikenteen lippuja aivan samalla hinnalla kuin automaateistakin.

Erityisen hyviä keskittymiä kauppoja on metroasemien ympäristössä ja etenkin Kampin, Rautatientorin, Kaisaniemen, Hakaniemen ja Sörnäisten metroasemien yhteydessä ja lähistöllä. Edullisimmat kauppaketjut ovat Lidl ja Alepa, ja paljon ruokakauppoja on S-Marketilla, Siwalla ja K-ketjulla. Kaupat ovat ydinkeskustassa metroasemien ympäristössä avoinna yleensä ma-su klo 7-23, ja kaupungissa on myös 24 tuntia vuorokaudessa olevia kauppoja. Esimerkiksi Siwalla on aina avoinna oleva kauppa osoitteessa Eteläesplanadi 20.

Muita 24 tuntia avoinna olevia kauppoja ovat myös Alepat Sörnäisten metroaseman vieressä (Hämeentie 25) ja lähellä jäähallia (Mannerheimintie 102).

Eko- ja luomuelintarvikeliikkeet

Helsingissä on hyvin tarjolla eko- ja luomutuotteita niin keskustassa kuin muuallakin. Ketjuliike Ruohonjuuri on levittäytynyt kaikkialle kaupunkiin, ja Ekololla on kaksi pistettä, toinen keskustassa (Ateneuminkuja 3) taidemuseo Ateneumin takana, toinen Hakaniemen metroaseman vieressä (Porthaninkatu 1). Visit Helsinki esittelee lisää eko- ja luomuliikkeitä.

Matkamuistoja Stockmannilla
Helsingin hintataso on vertailujen mukaan suurin piirtein samaa tasoa kuin Tukholmankin.

Mitä ostaa Helsingistä?

Suomalainen muotoilu ja suunnittelu ylipäätään koriste-esineistä kodintarvikkeisiin ja muodikkaisiin vaatteisiin ovat parhaita ostoksia Helsingissä. Sellaisten tunnettujen merkkien ja liikkeiden kuin Marimekon, Artekin ja Fazerin tuotteet ovat korkeatasoisia, ja myös Marja Kurjen vaatteet ja Kalevalakorut ovat supisuomalaisia hankintoja, joita on hyvä ostella Suomen pääkaupungista. Hyvä paikka katsella kaikenlaista suomalaista, korkeatasoista ja kansainvälisestikin kiinnostavaa on Esplanadin bulevardi, jonka varrella on kaikkea. Designkortteli on hiljattain luotu "alue", jolta voi tehdä kaikkein parhaita ostoksia nimenomaan vaatteiden, korujen, muotoilun ja muun suomalaisen suunnittelun parista.

Hintataso ja aukioloajat

Helsinki on kallis kaupunki. Sen hintataso on vertailujen mukaan suurin piirtein samaa tasoa kuin Tukholmankin. Etenkin alkoholijuomat ovat kalliita niin kaupoissa kuin muuallakin, ja ostosten hinnat ovat joitain poikkeuksia kuten elintarvikkeita ja makeisia lukuun ottamatta Euroopan kalleimpia - tosin hinnat muissa ruokakaupoissa kuin Lidlissä ja Alepassa ovat huomattavan kalliita, etenkin ydinkeskustassa. Helsinkiin ei kannata lähteä pienellä matkakassalla shoppailemaan, mutta niille, joilla pieni matkakassa ei ole rajoitteena, Helsinki on erinomainen ostoskaupunki, jossa kaikki kaupat sijaitsevat suhteellisen pienen alueen sisällä.

Pankkiautomaatit ja maksukortit

Pankkiautomaatteja kaupungissa on melko vähän, niille on usein jonoja ja rahaa kannattaa nostaa tilaisuuden tullen. Keskustassa pankkiautomaatteja on hyvin rautatieaseman eteisaulassa. Maksukortit Visan ja Mastercardin johdolla käyvät lähes kaikkialla, niin kioskeissa, kahviloissa kuin lähes kaikkialla muuallakin, myös pienten ostosten kanssa, lukuun ottamatta tietenkään kirpputoreja, toreja ja vastaavia paikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti