Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Göteborg
Göteborg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Kanaali Göteborgissa
Göteborgiin matkaava ei koe säiden tuomia yllätyksiä, sillä Länsi-Ruotsin rannikolla lämpötilat ja sääolosuhteet muistuttavat suuresti kotimaata.

Göteborgin sää ja ilmasto

Sää Göteborgissa nyt

Sääennuste

Ruotsin meteorologisen laitoksen (SMHI) tarjoama Göteborgin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Göteborgiin matkaava ei koe säiden tuomia yllätyksiä, sillä Länsi-Ruotsin rannikolla lämpötilat ja sääolosuhteet muistuttavat suuresti kotimaata. Erona voidaan mainita ehkä hivenen leudompi talvi ja pidempi kesäkausi. Niin sanottuja kunnon talvia esiintyy kaupungissa vähemmän kuin Suomessa. Toisaalta etenkin talvisin Atlantilta tulevat myrskyt riepottelevat Göteborgin seutua varsin navakasti, ja muutenkin suuren valtameren rannalla sijaitsevassa kaupungissa on kovia tuulia luvassa ympäri vuoden. Sateitakin siellä on useammin kuin Tukholmassa.

Göteborgin kesäkausi alkaa toukokuussa, jolloin päivälämpötilat kohoavat 16 asteeseen ja aurinkokin paistaa eniten toukokuusta elokuun loppuun. Lämpötilojen ja auringonpaisteen puolesta myös huhtikuu ja syyskuu ovat kaupungissa usein varsin miellyttäviä aikoja, tosin syyskuu on varsin sateinen kuukausi. Sateista Göteborgissa on ympäri vuoden, mutta vähiten sateita on luvassa touko- ja kesäkuussa. Aurinko paistaa hyvin huhti-syyskuussa, mutta kuten Suomessakin, aurinko katoaa paksun pilvipeitteen taakse lokakuusta helmikuun loppuun. Lunta kaupungissa onkin juuri tänä aikana, ja pakkasen puolella ollaan öisin joulukuusta maaliskuulle. Talvikautena on monesti öisin pakkasta, mutta varsinaista lunta kaupungin keskustassa on maassa harvoin. Sitä kuitenkin sataa eniten joulu-maaliskuussa, ja kuten Suomessakin, voi joinain vuosina vielä toukokuussakin sadella räntää. Räntäkelejä Göteborgissa on talvikaudella usein, ja vain harvoin lämpötila laskee alle 10 pakkasasteen talviöinäkään.

Lisää matkustusajoista

Göteborg on siinä mielessä hyvä lomakaupunki, että sinne matkaavan ei tarvitse huolehtia kiireisistä matkustusajoista tai siitä, että jotkin paikat eivät olisi tiettyyn vuodenaikaan avoinna. Hotellit, ravintolat ja kaupat ovat auki ympäri vuoden, joskin heinä-elokuussa jotkin pienet ravintolat ja putiikit saattavat sulkea joksikin aikaa ovensa. Kesäkausi on paras aika matkustaa kaupunkiin, ja silloin on eniten vierailijoita paikalla. Kiireisintä kaupungin hotelleissa onkin juuri heinä-elokuussa. Erilaiset urheilutapahtumat, konsertit ja muut erikoistilaisuudet saattavat tuoda paljonkin ihmisiä paikalle, sillä Ullevin stadion on suuri ja siellä on usein merkittäviä musiikki-, urheilu- ja muitakin tapahtumia. Myös Lisebergin huvipuisto vetää vierailijoita paikalle etenkin muista Pohjoismaista eniten juuri kesäkaudella.

Kaupungin kesäkausi on oiva aika tutustua Göteborgiin, mutta silloin kulttuuri- ja urheiluelämä ovat hiljaisimmillaan. Mikäli mielii päästä katsomaan jääkiekkoa, on hyvä matkata kaupunkiin syyskuusta maaliskuuhun. Jos taas mielii katsella jalkapalloa, on Ruotsissa Suomen tavoin kesäliiga, joka pyörii huhtikuusta lokakuun loppupuolelle. Göteborgin vireään kulttuurielämään ja etenkin konsertteihin ja näytelmiin mielivien kannattaa matkata kaupunkiin talvikautena. Eniten esityksiä konserttisaleissa ja teattereissa on syyskuusta toukokuuhun. Kesäkautena on kuitenkin erikoistapahtumia, kuten kesäteattereita ja muita kulttuuririentoja, jotka paikkaavat ohjelmistossa esiintyviä puutteita.

Suomesta Göteborgiin matkataan eniten kesäkautena, niin sukulaisia katsomaan kuin lomallekin. Kalleimpia matkoja on odotettavissa juhannuksesta elokuun puoliväliin. Myös muut loma-ajat, kuten pääsiäinen ja joulunaika, voivat olla hivenen kalliimpia matkustusaikoja niille, jotka tekevät kaupunkiin matkatoimiston järjestämän pakettimatkan.

Göteborgissa, kuten muuallakin Ruotsissa, hotellihuoneiden hinnat ovat vakaita ympäri vuoden, joskin viikonloput ovat talvikautena usein viikon hintoja edullisempia. Pienellä budjetilla matkustaville kesäkausi on tietenkin hyvä aika, sillä tällöin voi nukkua leirintäalueella ja normaalien hostellien lisäksi kaupungissa on juuri heinä-elokuussa hyvinkin halpoja majapaikkoja, etenkin kouluissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti