Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Palea Anaktora
Upeassa, kuninkaiden ja muiden hallitsijoiden käyttämässä palatsissa (Palea Anaktora) sijaitsee Aasialaisen taiteen museo ja kaupungin taidegalleria.

Museoita ja taidegallerioita

Korfulla on rantalomakohteeksi mielenkiintoinen kokoelma tasokkaita museoita. Niissä oppii erityisen hyvin saaren menneisyydestä, taiteesta ja joistain erikoisaloista kuten musiikista. Valtaosa mielenkiintoisimmista museoista sijaitsee Korfun kaupungissa, joko sen vanhassakaupungissa tai lähellä sitä. Muutama museo löytyy myös Korfun kaupungin laitaosista ja muualta saarelta, mutta pääosin museot sijaitsevat siellä missä muutenkin on eniten nähtävää ja tekemistä.

Moni museo on maanantaisin suljettu, pääsymaksut ovat lähinnä nimellisiä ja alle 19-vuotiaat pääsevät moneen museoon ilmaiseksi sisään.

Bysantti-museo (Byzantine Museum)

Lähellä satamaa sijaitsevalla Mouragia-niemimaalla on yhtenä Korfun parhaista museoista pidetty Bysantin valtakunnan ajoista kertova museo. Antivouniotissa Museum -nimellä tunnettu museo [kartalla] sijaitsee paikalla, jonne on helppo mennä vaikka vain olisi käymässä Korfun kaupungissa, ja muutenkin tämä rauhallinen korttelisto on merinäköaloineen mukavaa tienoota.

Museo on saanut nimensä siitä, että se sijaitsee Antivouniotissa-kirkossa, ja siellä näkee kaikenlaista Bysantin aikoihin liittyvää. Valtaosa siellä olevasta materiaalista on peräisin muutaman kilometrin päässä Korfun kaupungista olevasta Paleopolis-nimisestä paikasta, jolla oli asutusta jo antiikin aikoina. Museossa on paljon freskoja eli seinämaalauksia, veistoksia ja mosaiikkikoristeisten lattioiden kappaleita. Siellä on jonkin verran myös kristinuskoa edeltävää materiaalia, ja korkeatasoinen kokoelma ikoneja, jotka ovat peräisin lähinnä Bysantin jälkeisiltä ajoilta, keskiajalta aina 1800-luvulle. Muutakin katseltavaa museosta löytyy, kuten erilaista vanhojen kirkkojen rekvisiittaa, pappien käyttämiä asuja ja kaikkea muuta mitä Korfun kirkoista on löytynyt.

Museo on maanantaisin suljettu, ja avoinna ti–su klo 8.30–15. Pääsymaksu yli 18-vuotiailta on 2 euroa, ja sinne pääsee ilmaiseksi sisään muutaman kerran vuodessa, kuten 5.6. ja syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Aasialaisen taiteen museo (Asiatic Museum) ja kaupungin taidegalleria (Municipal Art Gallery)

Myös Korfun kaupungin parhailla paikoilla sijaitsee aasialaista taidetta esittelevä museo [kartalla]. Se on upeassa, aiemmin kuninkaiden ja muiden hallitsijoiden käyttämässä palatsissa (Palea Anaktora, engl. Palace of Saints Michael and George), ja saman palatsin yhteydessä on myös paikallista taidetta esittelevä galleria.

Aasialaisen taiteen museo on erinomainen vierailupaikka kaikille niille, joilla on kiinnostusta Aasiaa ja aasialaisia kulttuureita kohtaan. Kokoelmat on kerännyt korfulainen diplomaatti Manos, joka eli 1800-luvun puolivälistä 1920-luvulle. Kokoelmissa on muutakin kuin taidetta, kuten teattereiden rekvisiittaa naamioista puupatsaisiin, samuraiden käyttämiin miekkoihin ja thaimaalaiseen, korealaiseen ja tiibetiläiseen taiteeseen. Museossa on esillä myös kiinalaista posliinia, ja materiaalia muistakin maista, kuten Japanista, Pakistanista ja Nepalista. Museossa on myös ajoittaisia erikoisnäyttelyitä ja erilaisia tapahtumia, jotka tekevät aasialaista taidetta ja kulttuuria tutuksi.

Aasialaisen taiteen museo on avoinna ti–su klo 9–16, ja pääsylippu maksaa 6 euroa. Alle 19-vuotiaat pääsevät 3 eurolla sisään, ja kaikki pääsevät kolmella eurolla sisään marraskuun alusta maaliskuun alkuun.

Modernia kreikkalaista taidetta esittelevä galleria sijaitsee samassa rakennuksessa, mutta sinne on erillinen pääsymaksu. Museon anti on lähinnä 1800-luvulta ja paikallisten taiteilijoiden töitä, ja maalausten lisäksi siellä on jonkin verran veistoksia. Galleriassa on usein erilaisia tilaisuuksia, ja se on hyvä vierailupaikka taiteenystäville. Museo on avoinna ke–su klo 9–15, ja pääsymaksu on 4 euroa.

Musiikkimuseo (Music Museum)

Lähellä aasialaisen taiteen museota ja Spianadaa sijaitsee kaksi pientä museota, joista toinen esittelee Korfun rikasta filharmonista musiikkiperinnettä. Museo sijaitsee Nikiforou Theotoki -kadulla, joka on vanhankaupungin pääkatu.

Kreikan Korfun filharmonisen yhdistyksen musiikkimuseo [kartalla] on yksi Korfun kulttuurikeskuksia, ja tämä vuonna 2010 perustettu museo sijaitsee Korfun filharmonisen yhdistyksen rakennuksessa. Vuonna 1840 perustetussa yhdistyksessä opetettiin oppilaita, jotka tulivat kaikista yhteiskuntaluokista, ja tuolloin alkoi vielä tänäkin päivänä voimissaan oleva vahva korfulainen musiikkiperinne. Paikka ei ole pelkästään museo, jonne tultaisiin tutustumaan historiaan, vaan myös eläväinen tapahtumien keskus. Siellä on konsertteja talvisunnuntaisin klo 11.30, muitakin konsertteja, joista kerrotaan verkkosivuilla, ja kesäisin sunnuntaikonsertit pidetään läheisellä Spianada-aukiolla, jonka paviljongissa on ennen puoltapäivää konsertteja.

Casa Parlante
Casa Parlante on nykyaikainen museo siinä mielessä, että siellä näkyvät nuket ovat robotteja, jotka liikkuvat ja havainnollistavat entisaikojen elämänmenoa.

Casa Parlante – Museoitu talo

Samalla kadulla kuin musiikkiyhdistyksen museo on myös Casa Parlante [kartalla], joka on vanhoista ajoista kertova museoitu ylimystön talo. Siellä on helppo käväistä samalla kun on muutenkin tällä alueella, jolla on paljon nähtävyyksiä ja tekemistä. Museossa oppii yksinkertaisesti siitä, miten 1800-luvulla ylimystö Korfun vanhassakaupungissa eleli. Tämä on nykyaikainen museo siinä mielessä, että siellä näkyvät nuket ovat robotteja, jotka liikkuvat ja havainnollistavat entisaikojen elämänmenoa. Talossa oppii automaattisesti tuon ajan vaatetuksesta, kalustuksesta ja sisustuksesta yleensäkin. Talossa kuulee myös 1800-luvun musiikkia, ja sen keittiöstä tulee sen ajan ruoanlaiton tuoksuja.

Museo on Korfun uusimpia, sillä se avattiin vuonna 2014, ja se on saanut erittäin hyvää palautetta. Pääsymaksu on aikuisilta 5 euroa, lapsilta 3 euroa ja alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Pääsylipun hintaan sisältyy opastettu kierros. Museo on avoinna hyvin, päivittäin klo 10–21.

Rahamuseo (Banknote Museum)

Aivan kahden muun museon naapurissa, vanhankaupungin parhaimmilla paikoilla, sijaitsee kolmaskin museo, eli rahasta ja seteleistä kertova museo [kartalla]. Tämä on museo, jossa kannattaa vierailla nimenomaan seteleistä kiinnostuneiden, sillä esillä on vain vanhoja seteleitä. Niihin kuuluvat Kreikan ensimmäiset setelit vuodelta 1831 ja kansallispankin setelit vuodesta 1840 eteenpäin, seteleitä eri maailman maista toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta ja noin 3 300 vuotta vanha kiinalainen seteli, joka on yksi maailman vanhimpia setelirahoja.

Tähän pääsymaksuttomaan museoon on hyvin sekavat aukioloajat, mutta museo ei ole lainkaan avoinna maanantaisin tai tiistaisin. Varmin ajankohta saapua museolle on kesäkuukausina ke–su klo 9–14, joskin museo on avoinna tätä myöhempään keskiviikko- ja torstai-iltaisin ja klo 15 asti viikonloppuisin.

Arkeologinen museo (Archaeological Museum of Corfu)

Korfulla on jo pitkään ollut arvostettu arkeologinen museo [kartalla], joka sijaitsee keskustan uusissa osissa. Siellä on ollut kaikenlaista vanhaa, lähinnä antiikin ajalta ja jopa 2 500 vuoden takaa, ja siellä on myös ollut kattava kokoelma antiikin ajan esineistöä. Ikävä kyllä museo on kuitenkin ollut remontissa jo vuosia, eikä tietoa ole koska se avataan uudelleen.

Museo sijaitsee Korfun kasinon vieressä, lyhyen matkan päässä Spianada-aukiolta ja vanhankaupungin pääpaikoilta. Ennen remonttia se oli avoinna ti–su klo 8.30–15, ja sinne oli kolmen euron pääsymaksu.

Aiheesta lisää englanniksi

Greeka.com esittelee lisää Korfun kaupungin ja saaren museoita

At Corfu esittelee muitakin museoita

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti