Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Arkeologinen museo
Kosin paras museo on Kosin kaupungissa sijaitseva arkeologinen museo. Se sijaitsee Mussolinin aikaisessa, vuodelta 1935 peräisin olevassa rakennuksessa, joka on suojelukohde.

Museoita

Kosilla on muutama museo, joista arkeologinen museo sijaitsee Kosin pääkaupungin pääaukiolla ja muita museoita muualla saarella, kuten Kefaloksessa. Kosin kaupungissa sijaitsee myös italialaista arkkitehtuuria esittelevä näyttelytila ja lukuisia raunioita, jotka ovat varsin museomaisia vierailupaikkoja, etenkin opastetun kierroksen yhteydessä.

Eri museoilla on erilaisia aukioloaikoja. Valtaosa museoista on maanantaisin kiinni, ja osa niistä on täysin suljettuja talvisin..Yleisesti ottaen niissä on paras vierailla aamupäivisin tai ainakin ennen siestaa, ja tarkempia aukio-oloaikoja kannattaa kysellä paikan päällä turisti-infoista. Museoihin on vain nimellisiä pääsymaksuja.

Arkeologinen museo

Kosin paras museo on Kosin kaupungin Eleftherias-pääaukiolla sijaitseva arkeologinen museo. Se sijaitsee Mussolinin aikaisessa, vuodelta 1935 peräisin olevassa rakennuksessa, joka on suojelukohde ja myös erinomainen esimerkki aikansa arkkitehtuurista. Museon kokoelmissa on esineitä ja tietoa Kreikan antiikin ajoista myöhäiseen Rooman valtakunnan aikaan, ja täällä on paljon hellenistisen kauden veistoksia, mosaiikkia ja taidetta. Museo on avoinna ti-su klo 8-14.30.

Hani - arkkitehtuurimuseo

Aivan Casa Romana -talon ja Dionysoksen temppelin vieressä, lähellä Kleopatras-kadun KTEL-linja-autoasemaa sijaitsee Hani-museo (Grigoriou E), joka valottaa enemmän Kosin italialaisen, lähinnä fasistisen ajan arkkitehtuuria ja Kosin modernia historiaa ylipäätään.

Synagoga

Juutalaissynagoga (Navklirou-katu) sijaitsee lähellä satamaa, ja se on yksi kaupungin kolmesta varsinaisesta museosta. Museo kertoo tarinaa Kosin juutalaisista, jotka saapuivat tänne ennen ajanlaskun alkua. Ristiretkeläiset karkottivat heidät keskiajalla ja uudestaan juutalaisia ilmaantui paikalle ottomaanien imperiumin aikana. Juutalaisia oli täällä runsaasti aina toiseen maailmansotaan asti, jolloin valtaosa vietiin Auschwitziin.

Antimahian talo

Antimahiassa, 25 kilometrin päässä Kosista sijaitsee eräänlainen kansanmuseo. Se sijaitsee pääaukiolla, maamerkkinä toimivan tuulimyllyn vieressä. Tämä kivitalo toimii sekä museona että esimerkkinä 1900-luvun asuinrakennuksesta. Täällä on esillä perinteisiä työkaluja, 1900-luvun huonekaluja, perinteinen keittiö ja muutakin nähtävää.

Kansanmuseo

Kefaloksessa, sisämaassa reilun 40 kilometrin päässä Kosin kaupungista sijaitsee saaren varsinainen kansanmuseo. Siellä on odotettavissa samanlaista tarjontaa kuin Antimahian talossa: vanhoja maataloustyökaluja ja -välineitä, tekstiilejä ja muuta vastaavaa. Täällä oppii myös miten maatalous ja siihen liittyvä toiminta on muuttunut vuosisatojen saatossa. Museo on kiinni maanantaisin, mutta sen aukioloajat vaihtelevat ja niitä voi kysellä tarkemmin paikan päällä turisti-infon pisteistä.

Lisätietoa

Kos.gr -sivustolla on lisätietoa Kosin museoista ja muista vastaavista vierailupaikoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/01

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti