Eniten katsotut Ateena-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Akropolis-museo
Akrololis-museo on rakennuksenakin merkittävä, ja sen edessä sijaitsee raunioita, joita pääsee tarkastelemaan ilman pääsymaksua.

Museoita ja taidegallerioita Ateenassa

Antiikin ajan nähtävyyksien lisäksi Ateenan olennaisimpia nähtävyyksiä ovat museot, joita on myös antiikin ajan nähtävyyksien yhteydessä. Ateenan muut museot esittelevät melkoisesti kaupungin historiaa, ja etenkin arkeologinen museo lähellä Omonia-aukiota on tätä tarkoitusta varten ehdoton vierailupaikka. Historian ja antiikin ajan lisäksi museot esittelevät jonkin verran taidetta, Bysantin ajan taidetta ja ikoneita, kreikkalaista kansantaidetta ja myös paljon muuta sodasta postilaitoksen toimintaan ja nykytaiteeseen.

Tätä nykyä Ateenassa ei ole mitään alennuskorttia, joten kaikkiin museoihin pitää maksaa pääsymaksu, joka voi usein kylläkin olla melko nimellinen. On myös useita päiviä, joina moniin museoihin pääsee ilmaiseksi sisään - yksi tunnettu tällainen on 28.10. Joihinkin museoihin kuten arkeologiseen museoon pääsee ilmaiseksi sisään myös kuun ensimmäisenä sunnuntaina, marraskuun alusta maaliskuun loppuun.

Valtion ylläpitämät museot ovat yleensä maanantaisin kiinni. Museoita on paljon ympäri kaupungin, eniten keskitetysti Plakan kujilla, mutta muuten ne ovat jakaantuneet ympäri keskustan. Ateenan museoiden lisäksi Piraeuksessa on museoita, joista merenkulkumuseo on merkittävin.

Akropolis-museo

Akropolis-museo [kartalla] avattiin vuonna 2009, ja se on tuonut oman lisänsä kaupungin nähtävyyksiin ja etenkin Akropolista ympäröivään mielenkiintoiseen alueeseen. Museo on rakennuksena merkittävä, ja sen edessä sijaitsee raunioita, joita pääsee tarkastelemaan ilman pääsymaksua. Se sijaitsee Akropolis-kukkulan etelärinteellä, ja sen näyttelyt keskittyvät ennen kaikkea Akropoliin arkeologisen esineistön kunnostamiseen ja säilyttämiseen. Edessä olevat rauniot ovat niitä, joita rakennuksen kaivaustöitä tehtäessä löydettiin. Ne ovat antiikin ajan Ateenan jäännöksiä, joiden joukosta löydettiin valtaosa museon esineistöistä.

Museon sisätiloissa on kahdessa kerroksessa eri teemoin esitelty kaikenlaista. Ensimmäinen kerros esittelee patsaita, joiden joukossa on vuonna 570 eKr. valmistunut uhrilammasta kantavaa miestä esittävä patsas (moschophoros), joka on varhaisimpia kreikkalaisia marmorista valmistettuja patsaita. Toisessa kerroksessa voi katsella vartin kestävän videon, jota esitetään vuoron perään englanniksi ja kreikaksi. Videon katsoja pääsee hyvin kärryille Parthenonin eli Akropolis-kukkulan päärakennuksen veistosten tärkeydestä.

Museon suunnittelun lähtökohtana oli luoda parhaat mahdolliset olosuhteet näyttelyesineille, varsinkin kun Akropoliilta on vuosien saatossa varastettu ja viety ulkomaille paljon muinaisesineistöä. Veistosten kopiot ovat esillä Akropolis-museossa, hieman alkuperäisiä vaaleampina tosin ja myös tarkoituksellisen heikkotasoisina kipsikopioina, jotta kiinnitettäisiin huomiota siihen, ettei marmoriveistoksia ole vieläkään palautettu alkuperäismaahansa.

Museo sijaitsee aivan Acropolis-metroaseman vieressä. Sinne on 5 euron pääsymaksu (ilmainen sisäänpääsy 25.3., 18.5. ja 28.10.), ja alle 18-vuotiaat pääsevät sinne aina ilmaiseksi sisään. Museo on avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin, mutta se on ympäri vuoden avoinna myös maanantaisin ja ympäri vuoden se on perjantaisin avoinna normaalia pidempään, klo 22 asti. Kesäkaudella se on parhaiten avoinna ti-su klo 8-20, joka on tyypillinen aukioloaika Ateenan museoille. Museo on kiinni pääsiäisenä, vappuna, jouluna ja uutenavuotena.

Kykladisen taiteen museo

Aivan sotamuseon, Bysantin museon ja Benaki-museon vieressä sijaitseva kykladisen taiteen museo (engl. Museum of Cycladic Art) [kartalla] on nimensä mukaisesti kattava kokoelma esikreikkalaista kykladisen kulttuurin esineistöä ja taidetta, joka on pääosin peräisin 3000-luvulta eKr. mykeneläisen kulttuuriin kukistumiseen 700-luvulle eKr. Kykladisen ja mykeneläisen kulttuurien luomusten lisäksi museossa on etenkin keramiikkaa muiltakin kausilta, lähinnä arkaaiselta, klassiselta ja helladiselta aikakaudelta.

Tämä on pieni mutta korkeatasoinen museo, jonka monet kohokohdat ovat alemman kerroksen kykladisen aikakauden marmorifiguureja ja -kulhoja. Näitä tarkastellessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että yksinkertaisesta vaaleudestaan huolimatta ne olivat aikoinaan maalattuja. Ylemmissä kerroksissa on muiden antiikin Kreikan aikakausien esineistöä, etenkin keramiikkaa, kuten klassisen aikakauden kulhoja. Alakerrassa on kahvila, ja täältä on myös pääsy viereiseen Stathoksen taloon, jossa on vaihtuvia näyttelyitä.

Museo on avoinna muina päivinä kuin tiistaisin ma-la klo 10-17, paitsi to klo 10-20 ja su klo 11-17. Aikuisten pääsymaksu on 7 euroa paitsi maanantaisin, jolloin se on vain 3,5 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Benaki-museo

Ateenan merkittävimpiä ja monipuolisimpia yleiskokoelmia on esillä Benaki-museossa [kartalla], jonka päärakennus sijaitsee monen muunkin museon ja nähtävyyden tavoin niin sanotun kansallispuiston (engl. National Gardens) vieressä, lähellä Syntagma-aukiota. Museon suojissa olevat kokoelmat olivat alun perin yksityisiä, mutta ne lahjoitettiin valtiolle 1950-luvulla. Täällä on hyvin esillä eri aikakausien kreikkalaista taidetta, mutta myös paljon muuta, kuten kansallisasuja, koruja ja varhaisia kreikkalaisia evankeliumeita. 2000-luvun alusta lähtien kaikki ei enää ole ollut saman katon alla, vaan Benakilla on monta pientä museota ympäri kaupungin. Niissä on esillä islamilaista taidetta, kiinalaista posliinia ja leluja. Nykyään päärakennus onkin paikka, jossa oppii kreikkalaisesta kulttuurista ja historiasta, ja pienemmissä museoissa on materiaalia muista kulttuureista. Museo on avoinna ke ja pe klo 9-17, to ja la klo 9-24 ja su klo 9-15. Pääsyliput kokoelmiin maksavat aikuisilta 7 euroa, vaihtuviin näyttelyihin pääsee 5 eurolla.

Museon muihin osiin kuuluu niin sanottu uusi museo (Pireos 138) [kartalla], joka 8 200 neliön suuruinen ja jossa on esillä muun muassa asiaa myöhäishelladisesta arkkitehtuurista. Siellä on myös usein vaihtuvia näyttelyitä, jotka tuovat esille esimerkiksi kreikkalaista valokuvaa ja maalaustaidetta. Museo on avoinna to ja su klo 10-18, pe-la klo 10-22. Elokuussa museo on kiinni. Pääsyliput aikuisilta maksavat 4-6 euroa.

Toinen merkittävä osa Benakia on Kerameikoksessa sijaitseva museo (Agion Asomaton 22) [kartalla], jossa on esillä islamilaisista maista tulevaa taidetta pysyvissä kokoelmissa. Museo on avoinna to-su klo 9-17, lisäksi pääsiäisviikolla on rajallisia aukioloaikoja. Aikuisten pääsylippu maksaa 7 euroa.

Museolla on muitakin sivumuseoita, kuten islamilaisen taiteen kokoelmat ja taidegallerioita, mutta ne ovat avoinna yleensä vain tilauksesta. Kaikista museon osista saa tietoa verkkosivuilta.

Akropolis-museo
Ateenan kansallinen arkeologinen museo on Kreikan tärkein arkeologinen museo ja kuuluu myös maailman museoiden kärkikastiin.

Kansallinen arkeologinen museo ja epigrafinen museo

Ateenan kansallinen arkeologinen museo (engl. Archaeological Museum of Athens) [kartalla] on Kreikan tärkein arkeologinen museo ja kuuluu myös maailman museoiden kärkikastiin sen erittäin laajan Kreikan antiikin ajan kokoelmien ansiosta. Museon kokoelmat kattavat tyypillisiä esimerkkejä kaikista Kreikassa vallinneista kulttuureista yli 5 000 vuoden ajalta, aina esihistorialliselta aikakaudelta myöhäisantiikkiin.

Museossa on monta eri osaa ja näyttelytilaa, ja siihen tutustumiseen pintapuolisestikin kuluu sen verran aikaa, että tänne kannattaa lähteä vähintään kahdeksi tunniksi mutta mieluiten joko aamu- tai iltapäiväksi. Täällä oppii eri aikakausien taiteesta, täällä voi nähdä eräitä varhaisimpia alueelta löytyneitä veistoksia ja esineitä, täällä on yläkerrassa valtavat kokoelmat erilaisia vaaseja eli lähinnä savesta tehtyjä astioita, ja täällä voi nähdä esineistöä hautausmailta samoin kuin luurankoja ja paljon kaikenlaista muuta antiikkiin liittyvää, laidasta laitaan. Täällä voi katsoa asioita selvittävän elokuvan englanniksi tai kreikaksi, ja täällä on myös osasto, joka käsittelee sitä, miten antiikin löytöihin ja antiikin Kreikkaan suhtauduttiin modernien aikojen alussa ja kuinka suuri vaikutus antiikin Kreikalla on ollut myöhempiin aikoihin kautta linjan.

Museo sijaitsee lähellä Omonia-aukiota, ja sinne pääsee raitiovaunuilla 2 ja 4 ja linja-autoilla 5, 11 ja 15. Kätevintä on kuitenkin tulla Omonia-metroasemalle ja kävellä sieltä viidessä minuutissa museolle. Museon on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun ma-su klo 8-20, mutta talvisin vain ma klo 13-20 ja ti-su klo 9-16. Museoon on 7 euron pääsymaksu aikuisilta, ja alle 18-vuotiaat ja opiskelijat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Museon yhteydessä mutta erillisenä on vielä epigrafinen eli piirtokirjoitusta käsittelevä museo (engl. Epigraphic museum), jonka sisäänkäynti on Tositsa-kadulla [kartalla] ja joka on avoinna ti-su klo 8-15.

Kreikan kansantaiteen museo

Kansantaiteen museo (engl. Museum of Greek Folk Art) sijaitsee Plakan viehättävillä kujilla, ja siellä on helppo käydä samalla kun tutustuu alueen muuhun tarjontaan, johon kuuluu useita museoita ja paljon hyviä putiikkeja. Tämä on tunnetusti miellyttävimpiä museoita vierailla. Sen viidessä kerroksessa on melkoisesti esineistöä, jota suuret turistilaumat eivät useinkaan käy katsomassa. Täällä on esillä kreikkalaista tekstiiliä, keramiikkaa, korua, kansallisasua ja koristelua, samoin kuin perinteistä kansantaidetta ja käsitöitä. Korkeatasoisena pidetään erityisesti Lesvos-osastoa, jonne on luotu huone vanhanajan talosta. Sen seinämaalaukset ovat erityisen hyviä. Ne on tehnyt taiteilija nimeltään Theofilos, ja ne kertovat Kreikan usein vaikeista vaiheista, kuten itsenäisyystaisteluista, naivismin keinoin.

Plakassa sijannut museo suljettiin 1.1.2015, ja uusi keskusmuseo [kartalla] avataan pian Monastiraki-aukiolle, aivan kaupungin pääpaikoille. Siellä kansaintaiteen saavutuksia on entistäkin parempi tarkkailla - lisätietoa uuden museon avaamisesta saa verkkosivuilta. Siihen asti kannattaa vierailla museon muissa osissa, joihin kuuluu kolme eri rakennusta eri puolilla Ateenaa. Ihmisen työkaluista ja muutenkin kyvystä käyttää apuvälineitä on pysyvä näyttely museon rakennuksessa, joka sijaitsee osoitteessa Panos 22 [kartalla] Anafiotikan viehättävillä kujilla. Rakennus on avoinna ma-su (paitsi tiistaisin, jolloin se on kiinni) klo 8-15. Sinne on vain 2 euron pääsymaksu, ja alle 19-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. On myös lukuisia päiviä, jolloin kaikki pääsevät tänne ilmaiseksi sisään.

Toinen osa kansantaiteen museota sijaitsee lähellä tätä olevassa Tuulten kylpylässä (engl. Bath House of the Winds) (Kyristou 8 ) [kartalla], joka on niin sanotun roomalaisen agoran yhteydessä ja joka on peräisin turkkilaisten ajalta 1400-1600-luvulta. Täällä näkee Ateenan ainoan jäljellä olevan kylpylän, ja siellä on lukuisia yksityiskohtia, jotka näyttävät, miten ennen kylvettiin. Paikka on avoinna ma-su (paitsi tiistaisin, jolloin se on kiinni) klo 8-15. Sinne on vain 2 euron pääsymaksu, ja alle 19-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Myös täällä on lukuisia päiviä, joina kaikki pääsevät ilmaiseksi sisään.

Museoon kuuluu vielä Tzisdarakis-moskeija, mutta se on paikalla, jolle museon uusi päärakennus kohoaa aikanaan eikä sinne pääse sisään kuin vasta uuden museorakennuksen valmistuttua, mistä on tietoa verkkosivuilla.

Pirauksen merenkulkumuseo ja arkeologinen museo

Ateenan satamakaupungissa Pirauksessa sijaitseva merenkulkumuseo [kartalla] perustettiin vuonna 1949, ja 1970-luvulta lähtien se on sijainnut Zeas-jahtisatamassa, Freatidassa. Tämä on Kreikan suurin museo alallaan, ja se käsittelee maan merenkulkua aina muinaisista ajoista nykyaikaan. Se on alaltaan suuri, ja sen 10 huonetta esittelevät eläväisellä tavalla kaikenlaista merenkulun historiaan liittyvää. Täällä on myös kokoelma korkeatasoista, meriaiheista kreikkalaista taidetta. Yksi merkittävä osasto täällä esittelee karttoja, joita on paitsi Kreikan alueelta myös muualta maailmasta, lähinnä 1500-1800-luvuilta. Täällä on myös merenkulkuaiheinen kirjasto, jossa on yli 10 000 nidettä. Museo on avoinna ympäri vuoden klo 9-14, joskin ma ja su suljetaan jo klo 13.30. Museoon on nimellinen pääsymaksu, ja se sijaitsee Freatidos-pysäkillä, joka on jonkin matkan päässä metroasemalta ja jolle pääsee linja-autolla metroasemalta.

Pirauksessa on myös toinen merkittävä museo, arkeologinen museo [kartalla], merenkulkumuseon ja metroaseman puolivälissä. Täällä oppii Pirauksen alueen menneisyydestä ja siitä, mitä merkkejä menneestä elämästä sieltä on vuosisatojen aikana löytynyt. Tämä on melko kookas ja monipuolinen museo, jossa yleensäkin arkeologisissa museoissa viihtyvät mielellään käyvät. Sen antiin kuuluu antiikin ajan Pirauksen esittelyä, keramiikkaa ja muun arkielämän esittelyä. Siellä on myös kaupungista löytyneitä pronssiveistoksia ja kaikenlaista uskonnosta hautausmaihin ja antiikin ajan taiteeseen. Museo on avoinna ti-su klo 8-15, ja sinne on perinteisesti ollut varsin nimellinen pääsymaksu.

Muita museoita

 • Bysantin ja kristinuskon museo/ Byzantine and Christian Museum [kartalla] Etenkin Bysantin mutta myös muiden kristillisten alueiden taiteeseen ja uskonnolliseen elämään tutustuttava museo, monen muun museon ja vierailupaikan vieressä. Täällä voi tutustua aiheeseen aina antiikin ajoista nykypäivään.
 • Sotamuseo / War Museum Bysantin ja kristinuskon museon vieressä sijaitseva museo, joka kertoo Kreikan käymistä sodista ja jossa on esillä sodankäyntiin liittyvää esineistöä.
 • Gazi-Technopolis-alue [kartalla], Gazin kaupunginosassa sijaitseva entinen teollisuusalue on nykyään mielenkiintoinen, modernin teollisen arkkitehtuurin ulkoilmamuseo. Tämä on myös vireä yöelämän keskus, ja täällä on myös muulloin kuin iltaisin usein tapahtumia.
 • Kansallishistoriallinen museo / National History Museum [kartalla] Lähellä Syntagman aukiota ja nykyistä eduskuntataloa sijaitseva Ateenan kansallishistoriallinen museo on sijoitettu Ateenan vanhaan eduskuntarakennukseen. Täällä oppii kaikenlaista Kreikan historiasta, maan nykyajan historiasta 1800-luvulta nykypäivään enemmän kuin yhdessäkään toisessa kaupungin museossa.
 • Kansallisgalleria / National Gallery [kartalla] Kansallisgallerian taidekokoelmat keskittyvät esittelemään 1300-1900-luvun kreikkalaista ja eurooppalaista taidetta.
 • Frissiras-museo [kartalla], Frissiras-museossa on esillä nykyajan kreikkalaista ja eurooppalaista maalaustaidetta, ja museo on ainoa laatuaan Kreikassa. Museo sijaitsee Plakan viehättävillä kujilla monen muun museon lähellä, myös kansallispuiston monen vierailupaikan lähellä.
 • Juutalainen museo [kartalla] Myös Plakan viehättävillä kujilla ja kansallispuiston vieressä sijaitseva museo, joka nimensä mukaisesti esittelee juutalaisten historiaa ja elämää Kreikassa.
 • Numismaattinen museo [kartalla], Numismaattisen museo sijaitsee lähellä Syntagman aukiota. Siellä oppii kaikenlaista rahasta ja näkee melkoisen kokoelman kolikoita.
 • Atelier Spyros Vassiliou [kartalla], Kreikan ylistetyimpien taiteilijoiden joukkoon kuuluvan taiteilijan ja suunnittelijan Spyros Vassilioun koti toimii nykyisin museona. Esillä on edesmenneen taiteilijan töitä eri aikakausilta. Museo sijaitsee lähellä Akropolis-metroasemaa.
 • Kreikan kansanmusiikin musiikki-instrumenttien museo (engl. Museum of Greek Folk Musical Instruments) [kartalla] Yksi monesta mielenkiintoisesta roomalaisen agoran ympäristössä sijaitsevasta museosta, jossa oppii kansanmusiikista ja siinä käytettävistä soittimista. Avoinna ti-su klo 8-15, pääsymaksuton.
 • Sotalaiva Georgios Averof [kartalla] valmistui vuonna 1910, ja se osallistui moneen sotaan viime vuosisadan alkupuolella ja myös toiseen maailmansotaan. Tämä Falironin merenrannalla sijaitseva sotalaiva muuntui museoksi vuonna 1984.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti