Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Korfu on muiden Kreikan saarien tavoin tunnettu siitä, että pakettimatkat ovat sinne kaikkein yleisimpiä ja omatoimimatkalle Korfulle lähdetään melko vähän. Valtaosa Korfulle saapuvista suomalaisista lentää Korfun kaupungin lähellä olevalle lentoasemalle.
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vaatekauppa Aiolou-kadulla
Aiolou (tai Eilou) on hyvä kävelykatu kävellä päästä päähän, ja etenkin Kolokotronin kulmauksen tienoilla on paljon vaateliikkeitä.

Ostoksilla Ateenassa

Ateena on sekä hintatasoltaan että tarjonnaltaan erinomainen ostoskaupunki, jonne kannattaa lähteä pelkästään ostoksia tekemään. Siellä kaupat ovat hyvin avoinna maanantaista lauantaihin ja erilaisia liikkeitä putiikeista tavarataloihin ja toreihin on aivan keskustassa ja muutenkin parhaiden alueiden lähistöllä. Monastiraki, Syntagma ja Omonia ovat kaikki hyviä paikkoja katsella kaikenlaista. Turistivoittoista liikettä on paljon luvassa paitsi Monastirakin vieressä myös Plakan kaupunginosassa, jonka kävelykaduilla on miellyttävä tehdä ostoksia.

Ateenassa on normaalien liikkeiden lisäksi erinomainen kauppahalli, siellä on outlet-myymälöitä ja hyvä määrä erilaisia ostosalueita, jotka varmistavat sen, että kaikki viihtyvät siellä tekemässä ostoksia. Ateenassa on mukava tehdä ainakin jonkinlaisia ostoksia joka päivä. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon se, että lauantai-iltapäivät ovat turhan vilkkaita varsinaiselle shoppailulle eivätkä monet kaupat ole sunnuntaisin tai pyhäpäivisin auki.

Parhaat ostosseudut

Ateena on erinomainen ja kotimaahan verrattuna huokeahintainen kaupunki tehdä ostoksia. Ostoksia on hyvä tehdä joko siellä, missä parhaat nähtävyydet ja ravintolat ovat, tai sitten aivan niiden vieressä olevilla alueilla. Ateenan ostospaikkoihin kuuluvat ennen kaikkea pikkuputiikit, kirpputorit ja kauppahalli, mutta siellä on suhteellisen vähän ostoskeskuksia tai tavarataloja. Ateenan parhaat ostosseudut ovat ehdottomasti sekä Syntagman että Monastirakin aukion tuntumassa. Myös Omonia-aukion tienoo, missä kauppahalli sijaitsee, on hyvää ostosseutua, mistä saa etenkin edullisia ja paikallisten suosimia tuotteita.

Monastirakin alue tarjoaa valtavan määrän pieniä ja suuria kauppoja, jotka ovat pääosin metroaseman välittömässä läheisyydessä. Täällä kuten Thissio-aseman vieressä on sunnuntaisin kirpputori, mutta muina päivinä täällä on pikkuputiikkeja, joista saa kaikenlaista vaatteista matkamuistoihin ja turistikrääsään.

Hyvä seutu tehdä vaateostoksia ja monen muun laisia ostoksia on alue Monastirakin ja Omonian välillä, missä on paljon vaate-, kenkä- ja asusteliikkeitä. Aiolou (tai Eilou) [kartalla] on hyvä kävelykatu kävellä päästä päähän, ja etenkin Kolokotronin kulmauksen tienoilla on paljon vaateliikkeitä. Myös Kolokotronilla on hyviä liikkeitä, etenkin kenkäkauppoja. Katu johtaa kauppahallille, missä on hyvä tehdä etenkin elintarvike- ja mausteostoksia, ja se kulkee ohi Kotzia-aukion ja päättyy Omonia-aukiolle, jolla on metroasema. Tämän aukion lähistöllä ja myös Aiolou-kadulla on paljon paikallisten suosimia edullisia kauppoja, joista saa kaikenlaista vaikka eurolla. Tämä on vilkasta ostostienoota muina päivinä paitsi sunnuntaisin. Omonia-aukion pohjoispuolella oleva tienoo Vathis-aukion ympäristössä on rajua aluetta, jolla on paljon edullisia majapaikkoja ja eksoottisia ravintoloita. Täällä on kaikenlaisia ulkomaalaisten pitämiä pikkuputiikkeja, joista saa etenkin eri puolilta maailmaa tulevia elintarvikkeita.

Omonian ja Monastirakin välissä kulkeva Athinas-katu on hyvä katu kaikenlaiselle retkeilytarvikkeista matkalaukkuihin, lenkkikenkiin ja kaikenlaisiin tuotteisiin, joita paikalliset täältä hakevat ja jotka ovat yleensä edullisia. Kauppahallin ympäristö kannattaa koluta tarkkaan ja tutkia sitä vastapäätä olevaa toria, jonka laitamilla on antiikki- ja elintarvikekauppoja. Myös Evripidou-kadun [kartalla] mauste- ja herkkuputiikkeihin on hyvä tutustua.

Monastirakin, Thission ja Syntagman välissä kulkeva Ermou-katu on kohtalainen ostoskatu Thission ja Monastirakin välimaastossa, mutta parhaimmillaan se on kävelykatuna Monastirakin ja Syntagman välimaastossa [kartalla]. Tämä on paras paikka lähteä muodikkaille vaateostoksille, ja etenkin Kapnikarea-aukion tienoilla on paljon niin pieniä kuin suuriakin vaateliikkeitä, joista osa edustaa kansainvälistä alansa huippua.

Syntagman aukio on ydinkeskustan hienoin alue tehdä ostoksia, ja täällä on paljon korkeatasoisia pieniä tai keskisuuria putiikkeja. Aukion lähimaastossa on paljon katuja, jotka ovat erikoistuneet tiettyihin tuotteisiin. Esimerkiksi Voukourestiou-kävelykatu on jalokivi-, kello- ja muiden luksusluokan liikkeiden valtaama katu. Aivan Syntagman aukion vieressä oleva Voulis-katu lähikatuineen on hyvää maastoa herkuille. Nämä ovat hyviä kortteleita tehdä kaikenlaisia korkeatasoisia ostoksia, ja shoppailuun mieltyneiden on hyvä koluta Syntagman ja Monastirakin väliin jäävät kadut tarkkaan läpi. Siestaa pitää täällä osa liikkeistä iltapäivisin, mutta muuten liikkeet ovat varsin hyvin avoinna muulloin kuin sunnuntaisin tai pyhäpäivisin. On hyvä pitää mielessä myös se, että perjantai-iltapäivät ja -illat sekä etenkin lauantai-iltapäivä ovat ympäri vuoden käsittämättömän suosittuja ajankohtia viettää täällä aikaa, joten tositarkoituksella tänne on hyvä tulla shoppailemaan muina aikoina kuin perjantaina tai lauantaina.

Näiden alueiden lisäksi Plaka on hyvä alue löytää matkamuistoja, ja samaa asiaa ajavat monet alueet Monastirakin ja Akropoliin kukkulan välimaastossa, roomalaisen agoran ympäristössä, missä on paljon kliseenomaisia, turisteille suunnattuja kauppoja. Pääkatu tällaisille kaupoille on Adrianou sivukatuineen. Varsinainen Plaka, jonka pääkorttelit [kartalla] ovat lähellä kansallispuistoa, on monipuolista ostosaluetta, jolta voi yhtä hyvin hankkia taidetta, huippuluokan muotia tai käsitöitä kuin Ateena-aiheisia paitoja ja vanhojen raunioiden muovikopioita.

Athens Info -sivusto kertoo tarkemmin eri shoppailualueista.

Kentriki agora -kauppahalli
Aamupäivät ovat parhaita vierailuaikoja Kentriki agora -kauppahallissa. Sitä reunustavat liikkeet ovat avoinna myöhempään kuin itse kauppahallin kojut.

Kauppahallit ja torit

Kentriki agora -kauppahalli (Athinas 105) [kartalla] on avoinna ma-la noin klo 8-15, ja aamupäivät ovat parhaita vierailuaikoja. Kauppahallia reunustavat liikkeet, joista saa hyvin alkoholia, mausteita, kahvia ja kaikenlaista herkullista, ovat avoinna huomattavasti myöhempään kuin itse kauppahallin kojut, usein iltaan asti. Hyvä katu katsella tarkkaan tällä seudulla on Evripidou.

Vastapäinen tori on sekin paremmin avoinna. Täällä on avoinna kaikenlaista vielä illallakin ja pari kojua sunnuntaisinkin. Sunnuntaisin ja pyhäpäivisin kauppahallin ympäristössä on liikkeitä avoinna paremmin kuin monessa muussa paikassa.

Vintage, retro ja vanhat vaatteet

Ateena on monipuolinen ostoskaupunki, ja erilaiset käytetyt tuotteet tai retrotuotteet ovat siellä hyvin saatavilla.

Yesterday’s Bread (Kallidromiou 87-88) [kartalla] oli ensimmäinen liike, joka alkoi tuoda käytettyjä ja vintagevaatteita Amsterdamista. Tämän Exarchia-alueen muitakin liikkeitä on samalla hyvä katsella.

Coo (Karori 13) [kartalla] puolestaan on retrohenkinen designkauppa lähellä Monastirakin aukiota. Täältä saa kaikenlaista niin pientä kuin suurtakin kotiin.

Kolmas hyvä alan liike on Retrosexual Vintage Shop (Ageias Eirinis 3) [kartalla], jossa on vintage-esineitä eli vanhoja klassisia huonekaluja, lamppuja ja paljon muuta, mitä on tuotu tänne kaikkialta maailmasta. Tämäkin liike sijaitsee lähellä Monastirakin aukiota.

Kirpputorit, vanha tavara ja antiikki

Monastirakin aukiolla oleva suuri kyltti mainostaa "Athens Flea Market", mutta tämä kirpputori on varsin venyvä käsite. Normaalisti ma-la täällä on tarjolla aivan tavallista tavaraa, tosin kyllä laidasta laitaan ja erikoistakin tavaraa vanhoista armeijan tamineista lautapeleihin, kaikenlaisiin vaatteisiin ja suoranaiseen krääsään. Sunnuntaisin ja pyhäpäivisin tänne kuitenkin ilmaantuu melkoisesti kirpputorikojuja, joilla voi katsella kaikenlaista vanhaa ja mielenkiintoista tavaraa, sillä sitähän Ateenassa riittää. Alueella on myös varsinaisia antiikkiliikkeitä, kuten Theotokis (Normanou 7) [kartalla].

Monastiraki Flea Market
"Athens Flea Market" -alueella on tarjolla tavallista tavaraa laidasta laitaan ja erikoistakin tavaraa vanhoista armeijan tamineista lautapeleihin, kaikenlaisiin vaatteisiin ja suoranaiseen krääsään.

Sunnuntaisin ja juhlapyhinä noin klo 10 alkaen Thissio-metroaseman viereen [kartalla] ilmaantuu kirpputorikojuja, joista saa sekä perinteistä kirpputoritavaraa että kaikenlaista turistia kiinnostavaa, kuten vanhoja rahoja ja kaikenlaista Kreikkaan ja Ateenaan liittyvää vanhaa tavaraa.

Kauppahallia vastapäätä sijaitsee varsinainen "Ateenan basaari" [kartalla], jolla on elintarvikekojuja mutta myös tunnettuja vanhan tavaran liikkeitä, joista saa oikeaa keräilytavaraa ja jopa antiikkia. Liikkeet ovat asiasta kiinnostuneille varsinaisia aarreaittoja, ja ne ovat yleensä avoinna sunnuntaisin ja juhlapyhinäkin. Hyvä vanhantavaran ja antiikkiesineiden liike on esimeriksi Big Bazaar.

Tehtaanmyymälät ja outlet-myymälät

Ateenassa on tehtaanmyymälöitä ja outlet-liikkeitä, joista saa muotia jopa 70 % alennuksella. Yksi tällainen on lentoasemalla: Factory Outlet (avoinna ma-pe klo 10-21, la klo 10-20).

Puolen tunnin matkan päässä Ateenan keskustasta Spatassa sijaitsee McArthurGlen Athens [kartalla]. Tämä on avoinna ma-pe klo 10-21 ja la klo 10-20), ja tänne pääsee julkisilla parhaiten kulkemalla ensin metrolla Doukissis Plakentias -asemalle, mistä pääsee pysäkille "Designer Outlet" linja-autolla numero 319. Metromatka Syntagmalta kestää vähän alle 20 minuuttia, ja taksimatka samalta aukiolta outletille maksaa vähän alle 30 euroa.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Ateenan paras tavaratalo ja muodin mekka on Attica (Panepistimiou 9) [kartalla] lähellä Syntagman aukiota.

Muuallakin Kreikassa tavattava Hondos Center on hyvä tavaratalomainen ostoskeskusketju. Nämä kuten monet muutkin tavaratalot ja ostoskeskukset ovat avoinna yleensä ma-la klo 10-20. Ateenassa ketjulla on monta tavarataloa. Omonia-aukion laidalla on yksi, lähistöllä toinen (Ippokratous 3) [kartalla] ja kolmas Monastirakin ja Syntagman välimaastossa (Ermou 39) [kartalla].

Elintarvike- ja herkkuostoksilla

Ateenan keskustassa on äärimmäisen vähän tavanomaisia valintamyymälöitä, ja jos siellä haluaa tehdä ostoksia normaalissa suuressa itsepalveluvalintamyymälässä, kannattaa yksinkertaisesti kysyä hotellista tai muusta majapaikasta, mistä lähin löytyy.

Ateenan keskustan valintamyymälöistä yksi on varsin hyvällä paikalla, Omonia-aukion eteläpuolella, missä on Carrefour Express (Athinas 60) [kartalla].

Monastirakin aukion eteläpuolella on harvinaislaatuinen japanilainen valintamyymälä (Apollonos 33) [kartalla].

Lidlin kaupat ovat Kreikan edullisimpia, ja kansallispuiston lähistöllä sijaitsee yksi keskustan Lidleistä (Imittou 108) [kartalla].

Mauste- ja yrttikauppa Psirin alueella
Mausteita ja yrttejä on helppo kuljettaa, ja niitä päätyykin monien kotiin tuomisiksi.

Valintamyymälöiden puuttumisen takia ei silti kannata huolestua, sillä Ateena on täynnä kaikenlaisia kauppoja, joista saa ruokaa ja juomaa. Eurolla kaikenlaista myyviä kauppoja keskustassa melkoisesti, useita Omonia-aukion laitamilla, missä muutenkin on paljon edullisia kauppoja. Myös kioskit, joita katukuvassa on valtava määrä pelkästään Athinas-kadun ja Omonia-aukion ympäristössä, ovat hyviä muun lisäksi alkoholijuomille, joita saa kioskeista hyvin edullisesti.

Omonian pohjoispuolella olevissa kortteleissa on paljon ulkomaalaisten pitämiä putiikkeja, joista osa on avoinna sunnuntaisin. Täällä on eksoottisiakin tuotteita mutta myös paikallisia, ja täällä on niin arabialaisia, venäläisiä kuin kreikkalaisiakin kauppoja.

Kauppahalli Athinas-kadun varrella ja sitä vastapäätä oleva tori ovat Ateenassa parhaita paikkoja hakea ouzoa, viiniä, vihanneksia, hedelmiä, juustoja, lihoja, kaloja, mausteita ja monenlaisia elintarvikkeita ja juomia, ja kauppahallin ympäristöön on aina hyvä tutustua ensimmäiseksi. Kauppahallin vieressä on paljon erilaisia herkkukauppoja, joista yksi takuuvarmasti hyvä on Elixirion (Evripdou 41), jossa on hyvät valikoimat mausteita, teelaatuja, hunajaa ja kaikenlaista muuta.

Herkkuliikkeitä, joista saa myös peruselintarvikkeita, on eniten Syntagma-aukion vieressä, etenkin Voulis-kadulla ja sen sivukaduilla. Hyvä liike on tänne uuteen osoitteeseen muuttanut Aristokratikon (Voulis 7), josta saa hyviä suklaita, pähkinöitä ja hilloja. Tämä kuten monet muutkin alueen liikkeet on avoinna ma-pe klo 8-21 ja la klo 8-16. Toinen hyvä liike on Ariston (Voulis 10), joka on vanhanajan leipomo.

Angloinfo-sivusto listaa Ateenan elintarvikeliikkeitä

Parhaat ostokset

Ateenan hintataso on lähes kaikin osin miellyttävä, ja täältä on hyvä tuoda kaikenlaista mukanaan kotimaahan. Lähes kaikki on edullisempaa luksuksesta tavalliseen tavaraan, ja täältä saa paljon sellaisia tuotteita, kuten käsitöitä, erikoisia alkoholijuomia ja herkkuja, joita Suomesta ei saa tai jotka kotimaassa ovat täysin ylihintaisia.

Hyviä ostoksia ovat etenkin oliiviöljytuotteet voiteista saippuoihin, käsityöt, taide, muotoilu, kaikenlaiset kodintarvikkeet, vaatteet vanhasta retroon, klassiseen muotiin ja viimeisimpään huutoon, kengät, nahkatuotteet, asusteet ja kaikenlaiset luksusluokan tuotteet kelloista koruihin. Elintarvikkeet ovat tietenkin hyviä ostoksia, oliiviöljy Kreikassa on maineeltaan parempaa kuin missään muualla, kaikenlaisia herkkuja siellä on laidasta laitaan. Alkoholijuomat ouzon johdolla ovat tietenkin hyviä hankintoja, ja myös tupakkatuotteet ovat kotimaata paremmissa hinnoissa.

Vaatekauppa Ermou-kadulla
Vaatteet ja asusteet ovat hyviä ostoksia Ateenasta, jossa lähes kaikki on edullisempaa kuin Suomessa.

Yksi hyvä hankinta Kreikassa on tietenkin aina eksoottinen, korkeatasoinen paikallinen musiikki, joka tekee varsin nopeasti selväksi maan kuulumisen Lähi-idän kulttuuriperimän piiriin. Jos sitä haluaa tuoda kotiin, on Monastirakin "kirpputorin" yhteydessä oleva suuri, myös länsimaista musiikkia myyvä 7+7 (Ifestou 22) siihen hyvä paikka. Hyvä paikka vinyylilevyille on Music Machine Records (Didotou 16) [kartalla].

Hintataso ja aukioloajat

Vertailujen mukaan kaikki on Ateenassa huomattavasti edullisempaa kuin Helsingissä, ja Ateenan hintataso on lähes kaiken osalta myös suomalaista pikkukaupunkia alhaisempi. Elintarvikkeet maksavat noin puolet kotimaan hinnoista, ja myös kansainväliset tuotteet kuten merkkifarkut ja muut merkkivaatteet ovat edullisempia Ateenassa kuin Suomessa. Alkoholijuomien hinnat ovat melkoisesti kotimaan hintoja edullisempia, niin että europullon ouzoa saa 5-10 eurolla. Tupakkatuotteet ovat edullisempia kuin kotimaassa, ja askin saa 3-4 eurolla.

Ateenassa osa liikkeistä noudattaa iltapäivätaukoa (mikro ypno), joka on yleensä noin klo 14-17. Tauolle siirtyvät liikkeet ovat yleensä pikkuliikkeitä, joilla on yksi tai vain muutama työntekijä. Suuremmat liikkeet pysyttelevät avoinna aamusta iltaan ma-la, mutta sunnuntaisin ja juhlapyhinä vain harva liike on avoinna. Suuret liikkeet kuten tavaratalot ja ostoskeskusten liikkeet ja Ermou-kadun ketjuvaateliikkeet ovat avoinna usein ma-la klo 10-20.

Pienemmät liikkeet ovat avoinna lähes poikkeuksetta niin, että ma, ke ja la ovat huonoimpia ostospäiviä ja ti, to ja pe ovat päiviä, jolloin liikkeet ovat pisimpään avoinna. Jos liike pitää iltapäivätauon, on aukioloaika ma, ke ja la klo 9/10-14/15, ja ti, to ja pe tullaan aamuvuoron lisäksi vielä illalla töihin klo 16/17-20/21. Jos liike ei pidä iltapäivätaukoa, ovat aukioloajat usein ma, ke ja la klo 9/10-16 ja ti, to ja pe klo 9/10-20/21.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Kreikassa on tunnetusti käytössä euro, ja niitä kannattaa ottaa matkaan mukaan jo kotimaasta. Pankkiautomaatteja kaupungissa on suhteellisen hyvin siellä täällä, niin että niitä ei tarvitse erikseen etsiä. Maksukortit käyvät melko yleisesti, mutta kauppahallissa, kirpputoreilla ja joissain muissa paikoissa kuten kioskeilla ei juuri oteta vastaan kortteja, ja näin Ateenassa kannattaa aina olla käteistä rutkasti mukana. Ateena on turvallinen kaupunki, jossa lompakosta kannattaa ruuhkassa ja etenkin Syntagman metrojonojen tungoksissa kuitenkin pitää erityistä huolta, mutta siellä ei ole paljon ryöstöjä. Kuitenkaan Omonia-aukion pohjoispuolella, Gazissa tai Psirin kaupunginosissa ei kannata pimeän aikaan turhan paljon harhailla, vaan tällöin on hyvä turvautua kohtuuhintaiseen taksiin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti