Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Samos
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppa Logotheti-kadulla Pythagorionissa
Kaikilla kaupungeilla on kauppakadut, joilla on paljon erilaisia liikkeitä. Samoksella shoppaillaan yksityisistä pikkuputiikeista, eikä ostoskeskuksia, tavarataloja tai ketjuliikkeitä ole kovinkaan paljon.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Samoksen parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Samoksen kaupungeissa ja kylissä on helppo tehdä ostoksia muulloin kuin iltapäivisin, jolloin monet liikkeet sulkevat ovensa muutamaksi tunniksi (noin klo 14-17). Kaikilla kaupungeilla on kauppakadut, joilla on paljon erilaisia liikkeitä. Samoksella shoppaillaan yksityisistä pikkuputiikeista, eikä ostoskeskuksia, tavarataloja tai ketjuliikkeitä ole kovinkaan paljon. Kylien ja kaupunkien keskustoista on vaikea löytää jopa suuria valintamyymälöitä, joita pitää hakea omin kulkuneuvoin suurimpien kaupunkien ulkopuolelta.

Vathissa eli Samoksen pääkaupungissa liikkeitä on paljon sataman ja linja-autoaseman välimaastossa, etenkin Logotheti-kujalla, jolla on tunnelmallista shoppailla.

Pythagorionissa Logotheti eli "Main Street" kulkee rannan ja linja-autopysäkin välillä. Tämä katu on hyvä paikka tehdä ostoksia.

Muualla saarella kylät ovat sen verran pienempiä, että kauppakatujen paikantaminen ei tuota vaikeuksia. Hyviä paikkoja hakea paikallisia käsitöitä kuten etenkin keramiikkaa ja tekstiilejä ovat Mavrarzei- ja Koumandarei-kylät.

Mitä ostaa Samokselta?

Samokselta on tapana tuoda alkoholijuomia, elintarvikkeita, luonnonmukaisia tuotteita kuten käsitöitä, kenkiä ja muita nahkatuotteita, vaatteita ja koruja.

Alkoholijuomista ouzo on tietenkin hyvä paikallinen juoma. Tämän anispohjaisen viinan alkoholipitoisuus on 40-45 %, ja sitä sekoitetaan veteen. Sitä saa alkaen vähän alle 10 eurolla per litra.

Viini on toinen suosittu tuote, ja täällä kannattaa ostaa paikallisia Muscat-valkoviinejä. Niitä on sekä makeita että kuivia, ja niitä kannattaa ainakin maistella paikan päällä. Makeat, jälkiruokaviiniksi sopivat Samos Grand Cru ja Samos Vin Doux ovat varmoja valintoja, kun hankkii korkeatasoista paikallista viiniä. Kuivissa vikaan ei voi mennä, jos ottaa Psile Korfes -viiniä.

Samoksen elintarvikkeet ovat hyviä sekä paikan päällä maisteltaviksi että kotiin vietäviksi. Hunaja on erityisen hyvää täällä, samoin mantelit ja viikunat. Oliivit ovat tarjolla marinoituna monessa paikassa, ja samoslaiset oliiviöljyt kuuluvat alansa parhaisiin. Myös mausteita on tarjolla, fetajuustot ovat tietenkin erinomaisia ja muitakin elintarvikkeita tulee vastaan. Oliivituotteet kuten saippuat ovat nekin hyviä, edullisia ostoksia.

Samoslainen keramiikka on jo antiikin ajoilta lähtien ollut kuuluisaa ja on edelleenkin hyvä ostos. Erilaiset paikalliset käsityöt, tekstiilit, koristeet ja nahkatuotteet ovat korujen lisäksi suosittuja ostoksia.

Samosguide-sivusto antaa lisätietoa tyypillisistä ostoksista Samoksella.

Torit ja outlet-myymälät

Samoksella on vähän mitään varsinaisia toreja, mutta Vathissa Logotheti-ostoskadun varrella sijaitsevan Pyhän Nikolauksen kirkon ulkopuolella on usein kojuja, joista saa vihanneksia ja muita paikallisia tuotteita. Samoksella ei ole outlet- tai tehtaanmyymälöitä.

Elintarvikeostoksilla

Samoksen kaupungeissa ja kylissä on pieniä paikallisia elintarvikeliikkeitä keskustassa, samoin kuin kioskeja. Niistä saa hyvin alkoholijuomia ja tyypillisiä paikallisia elintarvikkeita ja muita tuotteita, ja kioskit ja pienet kaupat myyvät myös hyvän valikoiman hedelmiä ja vihanneksia. Suurempia valintamyymälöitäkin saarella on, mutta ne ovat usein kaupunkien ulkopuolella. Vathin ja Pythagorionin välisellä tiellä noin neljän kilometrin päässä Vathista on Lidl-myymälä (avoinna ma-pe klo 8-21, la klo 8-20). Pienet valintamyymälät, joita on kaikissa kylissä ja kaupungeissa, eivät ole niin pieniä kuin miltä ne ulospäin näyttävät, vaan niissä on hyvät valikoimat ja kohtuulliset hinnat.

Hintataso ja aukioloajat

Samoksella on kotimaata edullisempi hintataso. Etenkin alkoholi on huomattavasti edullisempaa, ja myös elintarvikkeet ovat paljon edullisempia. Tupakkatuotteet eivät ole enää yhtä edullisia kuin aikoinaan, ja useimmat merkit maksavat 3-4 euroa. Paikalliset käsityöt ja muut tuotteet ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä, mutta monet tuotteet ovat sen verran korkeatasoisia, että ne eivät ole turhan halpoja. Ouzo on halvinta alkoholia Kreikassa yleensäkin, mutta viinit ovat retsinaa lukuun ottamatta vähän kalliimpia.

Samoksella liikkeet ovat avoinna kohtalaisen hyvin, mutta parhaiten noin klo 10-14 ja 17-20. Pienet liikkeet, joita valtaosa on, pitävät yleensä siestan, suuremmat liikkeet ja elintarvikeliikkeet eivät. Siesta on hiljainen aika, jolloin Samoksella on täysin kuollutta. Samoin sunnuntaisin on melko hiljaista silloinkin, eivätkä monet kaupat ole auki. Turisteille suunnatut liikkeet kuten matkamuistomyymälät ovat parhaiten avoinna ilman siestoja ja viikonloppuisinkin.

Pankkiautomaatit ja maksukortit

Vathilla kuten muillakin saaren kaupungeilla ja kylillä ei ole mitenkään ylettömästi pankkiautomaatteja, mutta niitä on yleisimmin pankkien yhteydessä pääkaduilla, kuten Vathin Sofouli-rantakadulla. Pythagorionista pankkiautomaatteja löytää Logotheti-kadulta linja-autopysäkkien ja rannan välistä. Kannattaa muistaa, että debit- tai elektron-ominaisuudella rahan nostaminen on edullista, niin että siitä yleensä pankki laskuttaa vain euron tai vähemmän. Visa ja Mastercard käyvät luottokorteista yleisimmin, ja ne käyvät melko yleisesti ainakin kaupoissa ja suurissa ravintoloissa, mutta eivät yhtä yleisesti kuin Suomessa. Samoksen rahayksikkö on euro, ja niitä on tietenkin hyvä ottaa matkaan mukaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti