Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Dimoiki Dorag -kauppahalli
Dimoiki Dorag -kauppahallissa Kosin kaupungissa on hyvät valikoimat mutta valintamyymälöitä korkeammat hinnat. Täältä on hyvä katsella kotiin vietäviä elintarvikkeita ja matkamuistoja.

Ostoksilla Kosilla

Tällä sivulla luodaan katsaus Kosin parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä saarelta on hyvä ostaa ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa saaren liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Kosilla on hyvä tehdä ostoksia paitsi Kosin kaupungissa myös sen kylissä ja joillain rantapaikoilla. Parhaat ostosmahdollisuudet ovat ehdottomasti Kosin vanhassakaupungissa, jossa liikkeet ovat hyvin avoinna muulloin kuin iltapäivän siestan aikaan, lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin, jolloin on normaalia vähemmän liikkeitä avoinna.

Paras paikka aloittaa kauppojen katselu Kosilla on sen pääkaupungin vanhankaupungin pääaukio, Eleftherias. Sillä sijaitsee turisti-infon piste, josta saa kartan ja tietoa vaikka erilaisista kaupoista, ja sen vieressä sijaitsee Dimoiki Dorag -kauppahalli, joka on paras paikka katsella kotiin vietäviä elintarvikkeita ja matkamuistoja. Täällä on hyvät valikoimat mutta valintamyymälöitä korkeammat hinnat, ja etenkin täältä on hyvä hakea paikallisia viinejä, ouzoa, mausteita, hunajaa, karamellimaiseksi makeutettua tomaattia (domataki), juustoja ja paljon muuta, myös tyypillisiä paikallisia käsitöitä ja suosittuja tuliaistuotteita.

Koko muukin vanhakaupunki on hyvää maastoa ostoksille, ja etenkin Ippokratous- ja Venizelou-kadut ovat hyviä ostoskatuja. Myös vanhankaupungin ulkopuolella on jonkin verran kauppoja, mutta ei mitenkään merkittävästi.

Muualla saarella brittien suosiossa oleva Kardamena on paras paikka tehdä ostoksia, joiden joukkoon kuuluu tyypillisiä tuliaisia, alkoholituotteita ja rannalle sopivia vaatteita ja varusteita. Rantapaikkoja parempia shoppailulle ovat Kosilla kuitenkin kylät, joista on helppo hankkia tyypillisiä paikallisia tuotteita elintarvikkeista käsitöihin ja joista puuttuvat rantapaikkojen kliseenomaiset turistiliikkeet. Kosin kaupungin ulkopuolella hyviä yleiskauppoja ovat periptero-kioskit, kooltaan säädetyt 1,5 x 1,3 metriä, ja niistä saa tyypillisesti lähes mitä tahansa ja ne ovat usein avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.

Hyviä kyliä tehdä ostoksia Kosilla ovat esimerkiksi Psalidi, Zipari, Zia ja Lagoudi. Zia on matkamuistojensa osalta erityisen hyvä paikka, ja muista saa hyvin tyypillisiä elintarvikkeita ja käsitöitä.

Lyhyen matkan päässä, Turkin puolella sijaitseva Bodrum on ehdoton ostiskelupaikka, jossa shoppailuun mieltyneiden kannattaa käydä päiväretkellä. Bodrumissa on hyvä basaari, siestaa ei pidetä ja hintataso on jonkin verran Kosia alhaisempi.

Lisätietoa: Kos4all -sivusto esittelee kauppoja

Mitä ostaa Kosilta?

Kosilta on hyvä ostaa paikallisia elintarvikkeita, alkoholijuomia, käsitöitä ja muita tuotteita, joita muiltakin Kreikan saarilta ahkerasti haetaan.

Alkoholijuomat ja elintarvikkeet ovat suosittuja ostoksia, ja niitä saa niin kauppahallista, pienistä elintarvikekaupoista kuin valintamyymälöistä, joissa ruokien ja juomien hinnat ovat ehdottomasti edullisimpia. Kosin kauppahallista on hyvä lähteä kuitenkin hakemaan ouzoa, viiniä, joista paikalliset puna- ja valkoviinit ovat tietenkin hyviä hankintoja, ja kaikenlaisia elintarvikkeita, joita on hyvä tuoda kotiin. Näihin kuuluvat oliiviöljyt, hunaja, juustot kuten esimerkiksi punainen viinijuusto, kanelada-kanelijuoma, hunajaan säilötyt mantelit, makeat säilötyt tomaatit (glyko tomataki tai domataki), yrtit ja mausteet. Hyviä hankintoja ovat myös makeiset, joihin kuuluvat tietenkin loukoumi-makeiset, jotka ovat 99% sokeria, joskin muitakin hyviä makeisia on tarjolla, kuten siirappinen leivonnainen, baklava. Tupakkatuotteita on niitäkin saatavissa monesta paikasta, mutta ne eivät ole kovin paljon edullisempia kuin kotimaassa, noin 20-25 %.

Muista tuotteista oliiviöljytuotteet kuten saippuat ja voiteet ovat hyviä hankintoja ja korut, kellot, jalokivet, vaatteet muodikkaista lomavaatteisiin, kengät ja muut nahkatuotteet, keramiikka ja erilaiset koristeet ovat hyviä ostoksia. Myös Bysantin ajan ikonit ja öljyvärimaalaukset ovat hyvin tarjolla, ja niitä on hyvä katsella Eleftherias-aukion tuntumassa.

Kasviksia autosta
Elintarvikkeita voi ostella Kosilla monesta paikasta, jopa suoraan kiertävän auton lavalta.

Elintarvikeostoksilla

Elintarvikkeita voi ostella Kosilla monesta paikasta, mutta kauppahalli ja pienet elintarvikeliikkeet ovat kalliita normaaleihin valintamyymälöihin nähden. Kosin kaupungissa on muutama elintarvikeliike, joista Agora (Artemisias- ja Harmilou-katujen kulmaus) sijaitsee lähellä marinaa eli jahtisatamaa ja joka on avoinna ma-su klo 10-22.

Lähellä KTEL-linja-autoasemaa, Kleopatras-kadulla, sijaitsee Alexandrous-valintamyymälä (avoinna ma-pe klo 9-14.30 ja klo 17-21, la klo 9-14.30).

Kolmas Kosin kaupungin keskustan valintamyymälä on Vassiliadis (Verroiopoulou-katu).

Muualla saarella on esimerkiksi Carrefour Marinopoulos, joka sijaitsee Marmarissa, ja muutaman kilometrin itään Ziparin kylästä sijaitsee Lidl (6 km Kos-Chorio-tie).

Kosinfo-sivusto listaa Kosin valintamyymälöitä.

Torit, kirpputorit ja outlet-myymälät

Kuten muutkaan Kreikan saaret, Kos ei ole tunnettu toreistaan, kirpputoreistaan tai outlet-myymälöistään. Lähinnä toria on Eleftherias-aukion kauppahalli, joka on avoinna päivittäin, mutta sekin muistuttaa enemmän valintamyymälää kuin toria.

Kosilla on muutama outlet-myymälä ja tehtaanmyymälä, ja yksi keskeinen Kosin kaupungissa on Jean Centre Kos Factory Outlet (25 Martiou 9).

Valuutta, maksukortit ja pankkiautomaatit

Kreikassa on käytössä euro, joita on hyvä ottaa mukaan matkaan. Kos on turvallinen saari, jolla rikoksia tapahtuu erittäin vähän, eikä isonkaan rahatukon mukaan ottaminen ole riski. Maksukortit käyvät saarella entistä paremmin, mutta eivät yhtä hyvin kuin kotimaassa. Visa ja Mastercard ovat varmimmat kortit, American Express ja Diners käyvät vähän. Pankkiautomaatteja saarella on eniten pääkaupungissa ja rantapaikoilla, mutta niitä ei ole mitenkään ylettömän paljon.

Hintataso ja aukioloajat

Kosin hintataso on kotimaata alhaisempi mutta ei mikään pilkkahintainen. Pienissä elintarvikeliikkeissä tuotteiden hinnat ovat alkoholijuomia lukuun ottamatta lähes kotimaan tasolla, mutta valintamyymälöissä hinnat ovat edullisempia. Kos ei ole mikään pilkkahintainen matkakohde, mutta ruoat ja juomat ovat siellä pääosin vieläkin varsin hyvissä hinnoissa.

Monet Kosin kaupat ovat avoinna ensin aamupäivällä klo 9-13.30 ja uudestaan illalla klo 17-21. Keskiviikkoisin ja lauantaisin ei yleensä avata iltapäivisin liikkeitä enää lainkaan, mutta kauppiailla on tietyissä rajoissa mahdollisuus pitää putiikkia auki aamusta iltaan, joten vapaampia aukioloaikoja noudattelevia kauppoja on etenkin kesän sesonkikuukausina. Liikkeitä, jotka eivät noudata siestaa, on niitäkin etenkin Kosin kaupungissa, ja rantapaikoilla siestaa eivät pidä turisteille suunnatut kaupat eivätkä juuri missään saarella pienet tai suuret elintarvikeliikkeet.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kos on erittäin kallis paikka, olin siellä 2016 kesäkuussa 2 vkoa, ruokakaupoissa peruselintarvikkeet on 15-25% kalliimpia kuin Suomessa. Ravintoloissa ruoka on vastaavasti 15-25% halvempaa, paljon isommat annokset kuin Suomessa. /Kos Ei halpa paikka.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti