Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu Syntagma-aukiolla
Monen mielestä uusi, ilmastoitu ja moderni raitiovaunu on metroakin parempi ja ainakin mukavampi kulkuväline, joskin sillä tehdään matkoja aivan eri paikkoihin kuin metrolla.

Liikkuminen Ateenassa

Tällä sivulla selvitetään, miten Ateenassa pääsee liikkumaan paikasta toiseen kävellen, pyöräillen (älä kokeile tätä!) ja taksilla sekä julkisilla kulkuvälineillä: metrolla, raitiovaunulla ja bussilla. Lopuksi kerrotaan matkalippujen ostamisesta ja käyttämisestä sekä annetaan linkit julkisen liikenteen linjakarttoihin.

Kävely

Keskustan eri nähtävyydet sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan, ja useimpiin voi hyvin kävellä Syntagman tai Monastirakin aukioilta. Kävely Ateenan keskustassa on miellyttävintä alueilla, joilla ei ole paljon tai lainkaan liikennettä. Niihin kuuluvat monien suurimpien nähtävyyksien hallitsemat alueet, kuten Akropoliin kukkulan ympäristö, Plakan kaupunginosa Akropoliin kukkulan pohjoispuolella ja Monastirakin ja Syntagman välissä kulkevat kadut, joista monet ovat hyviä shoppailu- ja kävelykatuja.

Vilkasliikenteiset alueet ovat pahimmillaan varsinaisia painajaisia: kadut eivät ole hyvässä kunnossa, autoja tulee vastaan joka suunnalta ja katujen ylittäminen on usein monimutkaista ja aikaa vievää puuhaa. Tällaisia alueita ovat Omonia-aukion ympäristö ja siitä pohjoiseen sijaitseva alue, jolla on paljon edullisia hotelleja, sekä ydinkeskustan ulkopuoliset alueet. Loman onnistumisen kannalta on sitä parempi, mitä kauempana vilkasliikenteisistä kaduista ja aukioista Ateenassa onnistuu oleskelemaan.

Lisäksi kaupungissa riittää mäkiä ja kukkuloita, joten reittiä kannattaa hieman tarkastella etukäteen, niin tietää, mihin varautua. Mukavat kengät jalkaan ja tarpeeksi vettä mukaan. Muiden kuin aivan huippukunnossa olevien on hyvä olla verkkaisia liikkeissään valtaosan vuodesta iltapäivisin, jolloin kesäkaudella on yleensä todella kuumaa. Toinen asia, mihin on hyvä kiinnittää huomiota, on sateen mukanaan tuoma liukkaus, joka on erityisen vaarallista antiikin ajan nähtävyyksillä, kuten Akropoliin kukkulalla, jonka kivet tulevat sateella liukkaiksi. Liikuntarajoitteisten kulkeminen on Ateenassa valitettavasti melko vaivalloista: läheskään kaikkiin paikkoihin ei pyörätuolilla pääse, eikä Ateena ole hyvä matkakohde liikuntarajoitteisille tai edes niille, joiden liikkumisessa on minkäänlaisia vaikeuksia.

Ateenan jalkakäytävät ovat usein kapeat ja niillä saattaa olla lisäksi esteitä, kuten puita tai jopa autoja parkissa. Akropoliille pääsee nykyisin hissillä, ja Likavittoksen kukkulalle pääsee köysiradalla, jos pyörätuolin saa kokoon.

Jos eksyy tai ei ole varma suunnasta, niin joka kadunkulmassa on pikkukioskeja, joiden myyjät ovat melko avuliaita. Heidän englantinsa ei ole välttämättä kaikkein parasta, mutta myyjät tuntevat seudun hyvin ja varsinkin keskustassa he näkevät ulkomaalaisia koko ajan.

Pyöräily

Monissa suurissa kaupungeissa on mukavaa kierrellä kaupunkia pyörällä - tätä ei kuitenkaan kannata yrittää Ateenassa, sillä siinä saattaa käydä huonosti. Pyöräilijöitä näkyy kaupungin kaduilla erittäin harvoin, sillä pyöräteitä ei ole ja autoilijat eivät ole tottuneita pyöräilijöihin. Keskikaupungilla liikenteen sekaan uskaltautuvat hyvin harvat paikallisetkaan polkupyörällä, ja eniten pyöräilijöitä näkyy ehkä rannan tuntumassa tavallista leveämmillä kävelyteillä. Tästä huolimatta Ateenassa turistit pyöräilevät innokkaasti ja joskus kymmenien ihmisten opastetuissa porukoissa, ja pyörän päällä olevia turisteja onkin hyvä varoa kaupungilla liikkuessa.

Metro

Ateenan metro uusittiin ja sitä laajennettiin vuoden 2004 olympialaisia varten. Metro onkin paras ja nopein tapa liikkua ympäri kaupunkia, ja sitä kannattaa käyttää varsinkin liikuttaessa keskustan eri alueiden välillä. Ruuhka-aikaan junia menee jopa kolmen minuutin välein, ja metro kulkee noin klo 5.30-00.20. Metrolla pääsee lentokentälle asti. Lentoasemalle kulkevaan metroon voi nousta Syntagman tai Monastirakin asemilla, ja lentoasemalle asti menevän on ostettava erillinen, 8 euroa suuntaansa maksava lippu. Metroa rakennettaessa maan alta paljastui paljon muinaisesineistöä, mikä viivästytti rakennustöitä paljon. Nykyisin löydöksiä on nähtävillä parhaiten Syntagman metroasemalla.

Lisätietoa Ateenan metron sivuilta.

Raitiovaunu

Monen mielestä uusi, ilmastoitu ja moderni raitiovaunu on metroakin parempi ja ainakin mukavampi kulkuväline, joskin sillä tehdään matkoja aivan eri paikkoihin kuin metrolla. Raitiovaunu on paras tapa päästä rannalle, sillä reitit kulkevat Syntagmalta rannikolle päin ja rannan suuntaisesti hienojen ostos- ja ravintola-alueiden välillä. Raitiovaunu on ehkä metroa hieman hitaampi, mutta aika kuluu hyvin maisemia katsellessa. Raitiovaunut kulkevat viikonloppuisin ympäri vuorokauden, ja niihin käyvät samat liput kuin metroon ja linja-autoonkin.

Raitiovaunulla on hyvä suunnata rannikolle kuten Vouliagmeniin tai Falironiin, missä on rantoja ja kalaravintoloita ja minne myös valtaosa Ateenan juhlijoista siirtyy diskoon tai muuten iltaa viettämään.

Lisätietoa Ateenan raitiovaunujen sivuilta.

Linja-auto

Olennainen osa Ateenan joukkoliikenneverkostoa ovat bussit sekä johdinautot eli trolleybussit. Linjoja on paljon, joten bussilla pääsee melkein joka paikkaan niin keskustassa kuin keskustan ulkopuolellakin. Todennäköisesti et kuitenkaan tarvitse bussia, sillä metrolla ja raitiovaunulla pääsee useimpiin kohteisiin. Eniten tarvetta bussikyydille on niillä, jotka haluavat vierailla Ateenan lähistöllä päiväretkellä, mutta nämä ovat kaukoliikenteen busseja, joista vastaa KTEL. Myös lentoasemalle ja lentoasemalta Pireukseen kulkevat bussit ovat sellaisia, että turistille voi tulla niille tarvetta, mutta ruuhkaisessa Ateenassa muihin liikennevälineisiin kuin metroon ja raitiovaunuun kannattaa suhtautua varauksella.

Lisätietoa Ateenan bussien sivuilta.

Liput ja ostopaikat sekä lipun leimauksesta

Liikuttaessa julkisilla kulkuvälineillä helpointa on ostaa yhdistelmälippu, joka kattaa metron, bussin sekä raitiovaunun. Lippu maksaa 1,20 euroa (2015) ja on voimassa 90 minuuttia lipun leimauksesta. Tänä aikana voi vaihtaa kulkuvälinettä tai linjoja niin paljon kuin on tarpeen. Lippu ei ole voimassa lentokentälle menevässä express-bussissa tai metrossa lentokentälle asti, vaan näitä kyytejä varten on aina hankittava erillinen lippu.

Muita lipputyyppejä ovat vuorokausilippu ja seitsemän päivän lippu. Nykyisin ei enää ole kolmen päivän lippua, jolla pääsisi lentoasemalle, joten lentoasemalta kannattaa vain ostaa 8 euron lippu keskustaan ja vasta Ateenassa hankkia uusi lippu. Lentoasemalippu on voimassa 90 minuuttia, ja sillä voi huoletta matkata lentoasemalta määränpäähän asti.

Yhdistelmälippuja voi ostaa metroasemilta ja raitiovaunupysäkeiltä automaateista sekä pikkukioskeista, joita on melkein jokaisessa kadunkulmassa. Syntagmalla on myös pelkästään bussilippuja myyviä kioskeja. Varsinkin metroasemilla on usein englantia taitavaa henkilökuntaa, ja myös lippuautomaateissa on englanti vaihtoehtona. Huomaa, että bussilippuja ei voi ostaa bussista, vaan ne pitää ostaa etukäteen. Lentokenttäbussin lippuja voi ostaa metroasemilta.

Takseja liikennevaloissa
Ateenassa taksilla matkustaminen on suhteellisen halpaa, ja taksi tarjoaa hyvän vaihtoehdon julkisille liikennevälineille.

Muista leimata lippu, sillä sitä, joka kuljeskelee leimaamaton lippu mukanaan, odottaa sakkomaksu, joka on 60 kertaa lipun hinta. Lippu leimataan metrossa ennen kuin siirrytään laiturille. Raitiovaunumatkalla lipun voi leimata pysäkillä ja myös itse raitiovaunussa, ja linja-autossa leimataan lippu siihen noustessa.

Lisätietoa: Metron ja raitiovaunun linjakartta

Taksi

Ateenassa taksilla matkustaminen on suhteellisen halpaa, ja taksi tarjoaa hyvän vaihtoehdon julkisille liikennevälineille. Taksit ovat turvallisia, mutta kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, jos kuljettaja alkaa mustamaalata hotellia tai ravintolaa, johon olet menossa - hän saa todennäköisesti palkkion siitä, että vie sinut johonkin tiettyyn hotelliin tai ravintolaan. Pidä myös mittaria silmällä: mittarin täytyy olla päällä, ja puolenyön jälkeen takseilla on oikeus veloittaa melkein tuplasti, jolloin mittarissa lukee "2". Päivällä tämä ei ole sallittua.

Taksin voi joko tilata etukäteen tai ottaa kadulta lennosta. Etukäteen tilattavista takseista eli "radiotakseista" joutuu maksamaan muutaman euron ylimääräisen maksun. On hyvä tietää, että taksit saattavat pysähtyä matkan varrella ja ottaa muita matkustajia kyytiin, jos autossa on tilaa ja olette menossa samaan suuntaan. Tämä on normaali käytäntö, tosin taksit eivät saisi näin tehdä, jos jo kyydissä oleva asiakas ei sitä halua. Kuljettajat eivät kuitenkaan aina kysele asiakkaan mielipidettä. Molemmat matkustajat maksavat täyden hinnan omasta osuudestaan, sitä ei siis jaeta mitenkään. Radiotaksit eivät tätä tee.

Jos viittilöit taksia kadulla ja se pysähtyy, sano ensin sen kohteen tai kaupunginosan nimi, jonne olet menossa. Tämän jälkeen taksikuski päättää, ottaako sinut kyytiin - näin ei usein käy, varsinkin jos kyydissä on jo joku ja olette menossa eri suuntiin tai jos hän ei tiedä, missä määränpääsi sijaitsee! Jos et pääse kyytiin, kuljettaja saattaa vain jatkaa matkaa sanomatta mitään, jos ylipäätään kunnolla pysähtyy. Jos taksikyyti on tarpeen, kannattaakin valita joku lähellä sijaitseva tunnettu paikka tai suuri katu, niin et jää ilman kyytiä. Mieti myös hieman, missä kohtaa taksia viittilöit, jotta et jumiuta liikennettä.

Ateena on erittäin vilkasliikenteinen kaupunki, jossa on lähes jatkuvia ruuhkia ja eniten viikolla aamu- ja iltapäivisin. Taksi ei tästä syystä ole etenkään näihin aikoihin kovin hyvä tapa siirtyä paikasta toiseen, varsinkaan matkalla lentoasemalle tai jos on kiire jonnekin.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti