Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Samos
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kävelijöitä
Samoksen paikkakunnat ja keskittymät ovat mukavia ja mielenkiintoisia kävelypaikkoja, ja niissä kyllä tuleekin kuljettua jalkapelillä paikasta toiseen.

Liikkuminen Samoksen paikkakunnilla ja niiden välillä

Samoksen saarella kaikki paikkakunnat ovat Samoksen kaupunkia myöten niin pieniä, että niillä voi kävellä paikasta toiseen. Kävely onkin paikkakuntien tuntumassa mukavaa mutta keskipäivän aurinko on kuuma koko kesäkauden ajan, ja tarpeetonta kävelyä auringossa kannattaa vältellä puolenpäivän ja alkuillan välillä etenkin kesäkuulta syyskuulle.

Jos Samoksella haluaa siirtyä paikkakunnalta toiselle, liikkuvat siellä linja-autot kohtalaisen hyvin viikolla, harvakseltaan lauantaisin eivätkä lainkaan sunnuntaisin. Saarella voi tehdä taksimatkoja paikkakunnalta toiselle melko kohtuullisilla hinnoilla, niin että ainakin muutaman kilometrin matkoja voi siirtyä taksilla ilman suuria kustannuksia.

Kävely

Samoksen paikkakunnat ja keskittymät ovat mukavia ja mielenkiintoisia kävelypaikkoja, ja niissä kyllä tuleekin kuljettua jalkapelillä paikasta toiseen, sillä mitään julkista liikennettä ei Samoksen pikkukaupungeissa ole. Samoksen kaupunki eli Vathi, Karlovassi ja Pythagorion ovat suurimpia kaupunkeja, ja niissäkin välimatkat ovat melko lyhyitä, etenkin Pythagorionissa, mistä bussipysäkiltä [kartalla] satamaan on vain pari sataa metriä. Vathissa välimatkat ovat pidempiä: rantapromenadi on hyvinkin pitkä, ja matkaa Turkin-lauttojen käyttämästä satamasta linja-autoasemalle [kartalla] tulee reilun kilometrin verran.

Patikointi

Pienimuotoisen kävelyn lisäksi Samoksella voi patikoida. Koska kesät ovat kuumia, ei patikointia voi suositella keskikesällä eikä oikein koskaan kesäkaudella keskipäivällä, joten alku- ja loppukausi ja aamu- ja alkuillat ovat parhaita kävelylle. Etenkin aamulla aamunsarastuksen jälkeen aina puolenpäivän tienoille on lähes ympäri vuoden kohtalaisen mukava kävellä. Kaikkein parhaita kuukausia patikoida ovat huhti-, touko- ja kesäkuu, ja myös lokakuu on varsin hyvä patikointikuukausi, mutta syksyisin voi sataa ja olla jopa myrskyjä.

Samoksella on 260 kilometriä merkittyjä patikointipolkuja, ja niiden joukossa on helppoja reittejä ja vaativampia vuoristoisia reittejä. Patikoiden voi vierailla syrjäisillä rannoilla tai unohtamattomilla näköalapaikoilla. Erinomainen sivusto nähdä reitit, saada tietoa tarpeellisista varusteista ja muusta hyödyllisestä on Samos Hikes.

Julkiset liikennevälineet

Linja-autot, joilla on vain muutama linja pääkaupungin ja muiden paikkakuntien ja lentoaseman välillä, lähtevät pääkaupungista esimerkiksi neljä tai seitsemän kertaa päivässä aamukahdeksan ja iltaviiden välisenä aikana. Eniten vuoroja on Pythagorionin ja Samoksen välillä, ja nämä linjat käyvät myös lentoasemalla. Lauantaisin ja iltaisin vuoroja on hyvin vähän, eikä niitä viime vuosina ole ollut sunnuntaisin ollenkaan. Näin ollen bussien aikatauluihin kannattaa tarkkaan tutustua ennen matkaan lähtemistä ja päiväretkillä tarkastaa vielä perillä koska bussit lähtevät takaisinpäin. Lippu ostetaan nykyään ennen bussiin nousemista lippukioskista, mutta jos sellaista ei näy, voi lipun ostaa käteisellä bussista joko kuskilta tai lipunmyyjältä. Lippu kannattaa aina säilyttää matkan loppuun asti, sillä liput voidaan matkan varrella tarkastaa.

Linja-autojen liikkeitä Samosin kaupungista voi tutkia etukäteen verkkosivuilta.

Taksi Vathin satamassa
Takseja on Samoksessa siellä täällä, ja niitä on erityisen hyvin tarjolla rantapromenadien ja asemien lähellä. Niillä liikkuminen on kohtuuhintaista, ja kuljettajat osaavat hyvin englantia.

Samoksen kaupungin ja Pythagorionin välillä kulkee kesäisin myös kalastajaveneitä, jotka toimivat takseina.

Taksi

Takseja on Samoksessa siellä täällä, ja niitä on erityisen hyvin tarjolla rantapromenadien ja asemien lähellä. Eri kaupungeilla ja kylillä on omat taksinsa. Niillä liikkuminen on kohtuuhintaista, ja kuljettajat osaavat hyvin englantia ja usein muutaman sanan suomeakin. Hotelli tai ravintola voi tietenkin myös aina tilata taksin paikalle.

Matkat Samoksella ovat melko kohtuullisia, niin että Pythagorionin ja Samoksen kaupungin välillä matka maksaa vähän yli 20 euroa. Takseilla voi pitkien matkojen lisäksi tehdä lyhyitäkin matkoja, ja sekä kiinteät hinnat eri matkoille että miten hinnat muodostuvat voi nähdä Samosinista.

Autonvuokraus

Samoksen lentokentältä, suurimmista kaupungeista ja myös muista turistien suosimista paikoista on helppo vuokrata auto käyttöönsä. Jo yli neljäkymmentä vuotta toiminnassa ollut Samos Carrental. Sillä on toimistoja eri puolilla saarta, kuten lentoasemalla, pääkaupungissa ja Pythagorionissa, ja auton voi tilata ja vuokraamot nähdä verkkosivuilla.

Pyöränvuokraus tai muun menopelin vuokraus

Polkupyörän, skootterin tai moottoripyörän, samoin kuin mönkijän ja muunkin menopelin vuokraaminen ei tuota ongelmia Samoksella. Kaikkialla on pisteitä ja toimistoja, jotka vuokraavat alle 50 euron päivämaksua vastaan pyöriä ja muita välineitä, joilla siirtyminen tällä hiljaisella ja pienellä saarella on turvallista ja joutuisaa.

Jos haluaa katsella tarjontaa etukäteen, on Pythagorionissa toimiva Nico’s monipuolinen, perinteinen toimija.

Toinen monipuolinen vuokraamo on John’s, jolla on autojen lisäksi skoottereita ja polkupyöriä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti