Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Kävelijöitä Kosin vanhassakaupungissa
Kosilla on hyvä kävellä etenkin Kosin kaupungissa ja rantapaikoilla. Toukokuulta lokakuulle keskipäivällä on kuitenkin kuuma, ja vesipulloa on hyvä pitää mukana.

Liikkuminen Kosilla

Kosilla on hyvä liikkua kävellen sen pääkaupungissa, muilla paikkakunnilla ja rantapaikoilla. Jos siellä haluaa siirtyä paikasta toiseen julkisilla, on linja-auto edullinen liikkumismuoto saarella. Taksit ovat varsin kohtuuhintaisia, saarella on hyvä pyöräillä ja skootterin tai muun kulkuvälineen vuokraaminen on siellä helppoa ja edullista. Yksi huvi Kosin-lomalla on myös jonkinlaisen risteilyn tekeminen.

Kävely

Kosilla on hyvä kävellä etenkin Kosin kaupungissa ja rantapaikoilla. Kosin kaupunki ei ole mikään suuri mutta siellä on sen verran pitkät välimatkat, että jos haluaa nähdä muutakin kuin vanhankaupungin kannattaa mukaan ottaa hyväksi todetut kengät tai sandaalit.

Kosilla on kuumaa päiväsaikaan toukokuulta lokakuulle, eikä keskipäivällä kannata kävellä turhan pitkiä matkoja ja vesipulloa on hyvä pitää mukana. Jos Kosin kaupungissa ei jaksa kävellä kovin paljon, voi siellä turvautua sinisiin paikallisbusseihin ja myös taksilla pääsee Kosilla niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja ilman hankaluuksia.

Julkiset liikennevälineet

Kosilla voi liikkua hyvin bussilla. Asemia Kosin kaupungissa on kaksi: satamassa ja Kleopatras-kadulla lähellä Diagora-aukiota. Lentokenttäbussit tulevat sisämaassa sijaitsevalle Kleopatras-kadun asemalle, ja satamasta pääsee hyvin Kosin kaupungin laitaosiin. Siniset bussit kulkevat vain Kosin kaupungin alueella, KTEL-yhtiön vihreät bussit kaupunkien välillä. Liput saa aina bussista, ja niitä varten on hyvä olla mukana kolikoita tai viiden euron seteleitä. Sataman bussipysäkki on Ippokratous-kadun merenpuoleisessa päässä, mistä myös sininen kaupunkijuna Asklepieioniin lähtee. Busseilla on hyvä siirtyä yleensä 2-5 euron hinnalla kyliin ja rantapaikoille, mutta bussien aikataulut vaihtuvat usein ja ne kannattaa selvittää etukäteen.

Sataman toiselta puolelta, aivan Eleftherias-aukion vierestä lähtee vihreä kaupunkijuna, joka tekee 20 minuutin kierroksen Kosin kaupungissa. Sinisen kaupunkijunan kyydissä pääsee Asklepieioniin vartissa.

Taksi

Kosilla on hyvä liikkua taksilla muualtakin kuin lentokentältä, ja erityisen hyvä siellä on liikkua taksilla 2-4 hengen porukoiden. Taksit pitävät kiinteistä hinnoista, jotka on selkeästi ilmoitettu. Info Taxi -sivusto luettelee kaikki saaren taksiyhtiöt.

Laivakyydit

Kosin ympäristössä voi tehdä mitä erilaisimpia lauttakyytejä kesäaikaan, ja sieltä on hyvä siirtyä eri paikkoihin tai lähteä sukeltamaan veneellä. Venekyytejä on tarjolla valtava määrä pelkästään Kosin kaupungin satamassa, mistä monet tekevät niin sanotun kolmen saaren risteilyjä.

Lippuja kaikille saarille on saatavilla matkatoimistoista ja sataman kojuista. Zeus Boat Trips tekee Kardamenasta laivamatkoja eri puolille Kosin saarta. Watersport Kos -sivusto antaa sekin tietoa monista mahdollisuuksista Kosin saarella.

Pyöräily

Kosilla on hyvä pyöräillä niin maantiellä kuin maastossakin, ja sieltä saa helposti vuokralle minkälaisen pyörän tahansa. Kos Bike Activities Psalidissa, noin kolmen kilometrin päässä Kosin kaupungista on hyvä keskus pyöräilemään aikoville. Sieltä voi vuokrata pyörän, siellä tehdään opastettuja pyöräilylenkkejä ja sinne on kuljetuksia muualta saarelta. Muita pyöränvuokrauspaikkoja ovat esimerkiksi Hot Bikes Kos ja Ride Kos. Kosilla on paljon erilaisia vuokrauspisteitä, Kosin kaupungissa esimerkiksi heti sataman vieressä, eikä siellä tule missään vaikeuksia saada pyörää vuokralle.

Auton tai muun moottoriajoneuvon vuokraus

Auton voi vuokrata lentokentältä tai muualta saarelta. Greeka.com-sivuston kautta voi varata vuokra-auton käyttöönsä vain lomakkeen täyttämällä. Auton voi ottaa käyttöön kentällä, hotellilla tai Kosin kaupungissa. Muita autonvuokraajia Kosilla ovat esimerkiksi iDrive, Kos Rental ja Europcar.

Kosilla voi myös vuokrata skootterin, mönkijän (quad bike) tai moottoripyörän, monesta eri paikasta. Hyviä vuokrauspisteitä ovat esimerkiksi Nikos Bikes Tiganissa, Safe Wheels Psalidissa ja monessa eri paikassa toimiva Trust Kos, josta saa myös autoja ja polkupyöriä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/09

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti