Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Kävelijöitä Kosin vanhassakaupungissa
Kosilla on hyvä kävellä etenkin Kosin kaupungissa ja rantapaikoilla. Toukokuulta lokakuulle keskipäivällä on kuitenkin kuuma, ja vesipulloa on hyvä pitää mukana.

Liikkuminen Kosilla

Kosin pääkaupungissa ja saaren lomapaikoilla on kaikkein paras siirtyä paikasta toiseen kävellen. Jos haluaa vierailla jollakin toisella paikkakunnalla, linja-auto on yleisin kyyti mutta myös taksit liikkuvat niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja. Jotkut vuokraavat Kosilla polkupyörän, ja sieltä on helppo vuokrata skootteri, moottoripyörä tai auto. Yksi suosittu ajanviete Kosilla on jonkinlaiselle risteilylle tai veneretkelle osallistuminen.

Kävely

Kosilla on hyvä kävellä etenkin Kosin kaupungissa ja rantapaikoilla. Kosin kaupunki ei ole suuri mutta siellä on sen verran pitkät välimatkat, että jos haluaa nähdä muutakin kuin vanhankaupungin kannattaa mukaan ottaa hyväksi todetut kengät tai sandaalit.

Kosilla on kuumaa päiväsaikaan toukokuulta lokakuulle, eikä keskipäivällä kannata kävellä turhan pitkiä matkoja ja vesipulloa on hyvä pitää mukana. Jos Kosin kaupungissa ei jaksa kävellä kovin paljon, voi siellä turvautua sinisiin paikallisbusseihin ja myös taksilla pääsee Kosilla niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja ilman hankaluuksia.

Julkiset liikennevälineet

Kosin kaupungissa voi liikkua paikasta toiseen sinisillä busseilla, ja vihreät KTLE-yhtiön bussit liikkuvat Kosin saaren paikkakunnalta toiselle. Liput saa aina bussista, ja niitä varten on hyvä olla mukana kolikoita tai viiden euron seteleitä. Paikkakunnalta toiseen pääsee noin 2–5 eurolla

Kosin kaupungissa busseille tulee vähemmän käyttöä, mutta jos Kosin kaupungista haluaa vierailla muualla tai päinvastoin, voi tutkia kohteita, aikatauluja ja hintoja KTLE:n sivuilta.

Sataman ympäristössä on sekä kaukolinjojen [kartalla] että paikallislinjojen [kartalla] pysäkit, ja paikallisbussit kulkevat kuuluisan delfiini-aukion kautta.

Kaukolinjojen varsinainen asema on Kleopatras-kadulla lähellä Diagora-aukiota [kartalla]. Jos Kosin kaupungissa lomaileva haluaa lähteä käymään jossakin muussa saaren paikassa, tämä on se asema, jonne kannattaa tulla bussia odottelemaan. Bussien kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä sunnuntaisin ja iltaisin on hyvin vähän vuoroja.

Bussien lisäksi Kosin kaupunkia voi kiertää kahdella erilaisella kaupunkijunalla. Myös niillä on pysäkki [kartalla] sataman tuntumassa. Kosin kaupunkia kiertävä vihreä kaupunkijuna tunnetaan nimellä “Kos town mini train”, ja se kiertää kaupunkia 20 minuutin ajan. Toinen on sininen “Asklepion mini train” ja se kulkee Asklepioniin [kartalla] 15 minuutissa. Lisää asiaa kaupunkijunista on Kos Island Tourista.

Taksi

Kosilla voi siirtyä niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja taksilla. Etenkin 2–4 hengen porukoille pitkätkin taksikyydit ovat kohtuullisen hintaisia. Takseilla on kiinteät hinnat paikkakunnalta toiselle, ja ne ovat taksitolpilla selkeästi näkyvillä.

Jos haluaa tilata taksin paikalle, on Kos Radio Taxi yksi ympäri vuoden ja ympäri vuorokauden toimiva yhtiö.

Laiva Kosin satamassa
Kosin ympäristössä voi tehdä mitä erilaisimpia laiva- ja venekyytejä kesäaikaan.

Laivakyydit

Kosin ympäristössä voi tehdä mitä erilaisimpia laiva- ja venekyytejä kesäaikaan, ja sieltä on hyvä siirtyä eri paikkoihin tai lähteä sukeltamaan veneellä. Venekyytejä on tarjolla valtava määrä pelkästään Kosin kaupungin satamassa, mistä monet tekevät kolmen saaren risteilyjä.

Kolmen saaren risteilyjä tekevät monet yhtiöt, ja yksi niistä on Odyssey

Anemos on monipuolinen retkien- ja aktiviteettien järjestäjä, joka myös tekee risteilyjä ja veneretkiä.

Lippuja kaikille saarille on saatavilla matkatoimistoista ja sataman kojuista, niin että mitään ei ole välttämätöntä varata etukäteen.

Tietoa eri risteilyistä ja veneretkistä saa TripAdvisorista.

Pyöräily

Kosilla on hyvä pyöräillä niin maantiellä kuin maastossakin, ja sieltä saa helposti vuokralle minkälaisen pyörän tahansa.

Kosilla on paljon erilaisia vuokrauspisteitä, ja Kosin kaupungissa esimerkiksi sataman vieressä, eikä siellä tule missään vaikeuksia saada pyörää vuokralle.

Pyöriä, skoottereita ja mönkijöitä vuokralle
Kosilla voi vuokrata polkupyörän, skootterin, mönkijän tai moottoripyörän, monesta eri paikasta.

Kos Bike Activities Psalidissa, noin kolmen kilometrin päässä Kosin kaupungista on hyvä keskus pyöräilemään aikoville. Sieltä voi vuokrata pyörän, siellä tehdään opastettuja pyöräilylenkkejä ja sinne on kuljetuksia muualta saarelta.

Muita pyöränvuokrauspaikkoja ovat esimerkiksi Nikos Bikes ja Ecorentals.

Kosilla on erilaisia reittejä, joita voi pyöräillä niin maasto- kuin maantiepyörälläkin, ja niitä voi katsella Outdoor Activesta.

Auton tai muun moottoriajoneuvon vuokraus

Auton voi vuokrata lentokentältä tai muualta saarelta. Greeka.com-sivuston kautta voi varata vuokra-auton käyttöönsä vain lomakkeen täyttämällä. Auton voi ottaa käyttöön kentällä, hotellilla tai Kosin kaupungissa.

Muita autonvuokraajia Kosilla ovat Kos Car Hire ja Europcar.

Kosilla voi myös vuokrata skootterin, mönkijän (quad bike) tai moottoripyörän, monesta eri paikasta. Hyviä vuokrauspisteitä ovat esimerkiksi Tiganissa sijaitseva Nikos Bikes, Psalidissa sijaitseva Safe Wheels ja monessa eri paikassa toimiva Trust Kos. Monet näistä vuokraavat myös eri kulkuneuvoja, kuten autoja ja polkupyöriä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti