Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Leikkikenttä, Jardim da Estrela
Estrelan kirkon vieressä sijaitseva Jardim da Estrela on leikkipuistoineen erinomainen paikka perheille, joilla on alle teini-ikäisiä lapsia.

Lapsiperheen kanssa Lissabonissa

Lissabon on suureksi pääkaupungiksi varsin miellyttävä koko perheen matkakohde, ja sinne voi viedä kaikenikäisiä lapsia ja nuoria. Se on kuitenkin osan vuodesta kuuma ja vilkas vierailupaikka, ja siellä on paljon suurkaupungeille tyypillisiä ongelmia. Portugalin pääkaupunki on paikka, jonne on hyvä matkustaa etenkin teinien kanssa, mutta lastenrattaiden työntely ei siellä ole ollenkaan mukavaa puuhaa.

Lissaboniin on hyvä matkustaa muulloin kuin keskitalvella tai keskikesällä, ja ympäri vuoden viikonloput ovat arkipäiviä vilkkaampia matkustusaikoja. Kaiken kaikkiaan Lissabon on eksoottinen, edullinen ja monipuolinen kaupunkilomakohde, joka on parhaita ja viehättävimpiä suurkaupunkeja koko perheen voimalla tehdylle matkalle.

Lapsiperheen on hyvä suunnitella matkansa hyvin etukäteen ja viettää paljon aikaa laakeassa ydinkeskustassa, pitkällä rantapromenadilla Praça do Comércio -pääaukiolta kohti Belémiä ja myös Belémissä, jossa on paljon tilaa ja mielenkiintoista nähtävää. Myös Parque Eduardo VII -puisto leikkikenttineen on erinomainen paikka lapsiperheille, ja kaupungin monet muutkin puistot ovat hyviä lasten kanssa matkassa oleville.

Parhaat matkustusajat

Lasten ja nuorten kanssa Lissaboniin voi periaatteessa lähteä ympäri vuoden, mutta heinä-elokuu ei kiireisyydessään ja kuumudessaan ole parhaita vierailuaikoja. Myös tammi-helmikuun usein sateiset säät hankaloittavat etenkin perheen pienimpien kanssa kaupungissa liikkumista. Muita kiireisiä matkustusaikoja, jotka eivät välttämättä ole hyviä aikoja matkustaa koko perheen kanssa, ovat pääsiäinen, lokakuun syyslomien viikot ja aika joulusta loppiaiseen. Joulukuun kolme ensimmäistä viikkoa Lissabon on melko suosittu vierailupaikka joulumarkkinoidensa ja joulukatujensa takia, mutta vain viikonloppuisin.

Parhaat kuukaudet käydä Lissabonissa silloin kun siellä on tarpeeksi lämmintä uimiselle ja rannalle menemiselle mutta ei kuitenkaan tukahduttavan kuumaa, ovat huhti-, touko- kesä-, syys- ja lokakuu. Huhti- ja lokakuu eivät kokonaisuudessaan ole välttämättä rannalla uimiselle soveltuvia, mutta ne ovat lämpimiä kuukausia öitään myöten kuitenkin.

Ruokailu

Ruokailu lasten kanssa onnistuu Lissabonissa melko hyvin. Sieltä saa kaikenlaisia ruokia, joista etenkin grillikana ja kalaruoat ovat perheen pienimpien mieleen. Jälkiruoat ovat nekin hyviä, jäätelö maistuu lämpimässä Lissabonissa ja sellaiset makeat palat kuin pastéis de nata -leivokset ja bola de Berlin -munkit ovat lasten suosikkeja.

Ruoat ovat ravintoloissa kohtuuhintaisia, ja niitäkin edullisempia katuruokia tulee vastaan paljon etenkin Baixassa ja Chiadossa. Kahvilat ovat hyviä ruokailupaikkoja nekin, ja Lissabonissa on upeita kahviloita kuten Café A Brasileira (Rua Garrett 120), joissa voi syödä kunnolla tai vain pikkunälkään. Toinen kahvila, joka on aivan tukossa viikonloppuisin ja vilkkaina matkustusaikoina, on Belémissä sijaitseva Pastéis de Belém -kahvila [kartalla].

Valtaosalla ruokapaikoista on terassit ympäri vuoden, ja Lissabonin ruokien haitari on laajentunut vuosikymmenessä melkoisesti, niin että siellä on hyvin tarjolla esimerkiksi pitsapaloja, kebabia ja hampurilaisia. Portugalilaiset ruoat ovat edelleenkin pääosassa, mutta muualta tulevia ruokia on entistä enemmän tarjolla, etenkin keskustan alueella. Sushi on nykyään melko yleistä Lissabonissa, ja sitä voi syödä esimerkiksi Noorissa, jolla on pisteet esimerkiksi Estrelan kirkon ja puiston vieressä olevalla raitiovaunupysäkillä ja Armazéns do Chiado -ostoskeskuksessa Rua Garrettin alkupäässä.

Yksi erinomainen paikka ruokailla perheille on Mercado da Ribeira -kauppahalli Cais do Sodrén aseman vieressä. Täällä on joka päivä avoinna olevia ruokapisteitä, joista kukin voi food court -tyylisesti hakea haluamiaan ruokia. Niiden joukossa on paljon muualtakin tulevia ruokia, kuten Aasiasta ja Brasiliasta.

Ostokset

Baixa ja Chiado ovat Lissabonissa parhaita shoppailupaikkoja lapsiperheille. Baixan kävelykadut ovat Rua Augustan johdolla miellyttäviä, ja koko tämä alue on hyvä käydä mahdollisimman tarkkaan läpi. Mukava on myös kävellä Rua do Carmoa pitkin ylös Rua Garrettille, jonka vilkas mutta harmiton elämänmeno pitää lapset hereillä. Sen alkupäässä oleva Armazéns do Chiado on hyvä ostoskeskus, josta löytyy kaikenlaista yläkerran ruokapaikoista suureen FNCA-liikkeeseen ja vaatekauppoihin.

Taide- ja käsityömarkkinat, Jardim da Estrela
Jokaisen kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna Jardim da Estrela -puistossa pidetään taide- ja käsityömarkkinat.

Alfama ei ole kovin hyvä paikka tehdä ostoksia, mutta siellä on käsitöitä ja paikallisia tuotteita myyviä liikkeitä siellä täällä. Paras shoppailumahdollisuus Alfamassa tarjoutuu tiistaisin ja lauantaisin, jolloin siellä pidetään Feira da Ladra -kirpputori ja -designmarket, Campo de Santa Claran aukiolla [kartalla].

Estrelan kirkon vieressä sijaitseva Jardim da Estrela [kartalla] on leikkipuistoineen erinomainen paikka perheille, joilla on alle teini-ikäisiä lapsia. Sinne kannattaa kuitenkin lähteä vanhempienkin lasten kanssa, etenkin jokaisen kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin siellä pidetään taide- ja käsityömarkkinat. Estrelan puisto, jonne pääsee hyvin raitiovaunuilla 25E ja 28E, on myös paikka, jossa joulukuussa on joulumarkkinat, ja paras päivä vierailla niillä on sunnuntai.

Keskustan ulkopuolella Vasco da Gama -ostoskeskus Parque das Nações -alueen Oriente-metroaseman vieressä on myös erinomainen koko perheen ostospaikka, säällä kuin säällä. Tämä kuten moni muukin kauppakeskus on avoinna myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä, ja Vasco da Gama on avoinna ma-su klo 9-24.

Sunnuntait ovat normaalia hiljaisempia päiviä kauppojen aukiolon suhteen, mutta monet ostoskeskukset ja turisteille suunnatut liikkeet Baixassa ja Alfamassa ovat avoinna sunnuntaisin. Myös espanjalainen El Corte Inglés -tavaratalo [kartalla] São Sebastião -metroaseman vieressä on avoinna sunnuntaisin, klo 10-20.

Parhaat alueet perheille

Lissabonissa ensi kertaa muutaman päivän lomalla olevan on hyvä ensin tutustua Rossio-aukion ympäristöön Baixassa. Sen lisäksi on hyvä koluta läpi kaikki kadut ja viehättävät kujat Rossion ja Praça do Comércio -aukion välissä, sillä tällä alueella on paljon kaikkein olennaisinta nähtävää ja tehtävää. Näiden jälkeen on hyvä joko kävellä mäkiä pitkin tai mennä raitiovaunulla tai taksilla Alfamaan, jossa on eniten ihmisiä ja kaikenlaista ohjelmaa lauantaisin.

Toisella puolella Baixaa sijaitseva Chiado on myös ehdoton vierailupaikka putiikkiensa ja nähtävyyksiensä puolesta. Ylös Chiadoon voi matkata Calcada da Gloria -köysijunalla [kartalla] ylös jyrkkää mäkeä Avenida-bulevardin alkupäässä olevalta Praça Restauradores -aukiolta, Miradouro de São Pedro de Alcântara -näköalatasanteen lähettyville. Näköalat ovat hyvät, täällä on kahvila-kioski ja aivan lähellä on kaikenlaista nähtävää, São Roquen kirkosta kasvitieteelliseen puutarhaan.

Lastenrattaat, Parque Eduardo VII
Hyvä puistoalue, jolla kannattaa lyhyelläkin lomalla käväistä, on Parque Eduardo VII. Tällä hienolla puistoalueella on paljon tilaa ja kaikenlaista nähtävää.

Lyhyellä ensivierailulla olevan on hyvä tutustua myös rantapromenadiin ainakin Praça do Comércion ja Cais do Sodrén välimaastossa, mutta Cais do Sodrésta voi myös jatkaa kävellen tai pyörällä rantaa pitkin Belémiin. Tämä kaupunginosa on nähtävyyksiensä puolesta Lissabonin tärkein. Siellä on kaikenlaista museoista kahviloihin ja ravintoloihin, ja vaikka se on etenkin viikonloppuisin hyvin suosittu vierailupaikka, on se tilava alue, jolla väkijoukkoja voi aina paeta puistoon tai rantapromenadille.

Estrelan puistoalue keskustassa on hyvä vierailupaikka perheille, joilla on minkä ikäisiä lapsia tahansa, mutta toinen hyvä puistoalue, jolla kannattaa lyhyelläkin lomalla käväistä, on Parque Eduardo VII [kartalla]. Tällä hienolla puistoalueella on paljon tilaa ja kaikenlaista nähtävää trooppisista kasveista hienoihin kaupunkinäkymiin. Sen ympäristössä on myös kaikenlaista museoista suureen, sunnuntaisinkin avoinna olevaan tavarataloon. Puistolle pääsee metrolla suoraan jäämällä pois pysäkillä Parque.

Jos Lissabonissa viihtyy viikonloppua pidemmän ajan tai on siellä toista kertaa, kannattaa ehdottomasti perheen kanssa lähteä Parque das Nações -alueelle [kartalla]. Täällä on kaikenlaista köysijunasta näköalatorniin ja akvaariomaailmaan, täällä on hyvä ostoskeskus ja aseman arkkitehtuuri on sekin näkemisen arvoista.

Pidemmällä lomalla myös jokiristeilyt tai vierailu Tejojoen toisella rannalla, esimerkiksi Cristo Rei -patsaan alla [kartalla], on mahdollinen mutta aikaa vievä projekti.

Liikkuminen

Liikkuminen tapahtuu Lissabonissa Baixassa ja monien muidenkin kaupunginosien sisällä kävellen. Poikkeuksia ovat Alfama, jossa raitiovaunu on oiva apuväline kaupunginosaa kiertäessä, ja Parque das Nações -alue, jolla voi hypätä kaupunkijunaan tai köysihissiin. Alfaman läpi kulkevat raitiovaunut tosin ovat valtaosan vuodesta viikonloppuisin ja vilkkaina aikoina myös arki-iltapäivisin auttamattoman tukossa. Perheiden onkin mahdollista ottaa taksi tai esimerkiksi tuk-tuk-tyylinen kiertoajelukyyti, jonkalaiseen voi nousta vaikkapa Praça do Comércion ja Cais do Sodrén alueilla. Taksi on Lissabonissa ryhmille kohtuuhintainen tapa siirtyä paikasta toiseen, ja neljä henkeä saa keskustan läpi yleensä 10-15 eurolla.

Tuk-tuk
Lissabonissa on mahdollista ottaa tuk-tuk-tyylinen kiertoajelukyyti, jonkalaiseen voi nousta vaikkapa Praça do Comércion ja Cais do Sodrén alueilla.

Tunnelmallisista ja paljon paljastavista raitiovaunukyydeistä numero 28E:n koko matka Estrelasta Alfamaan on hyvä tehdä, mutta jos siihen ei ole mahdollisuuksia, kannattaa Praça do Comércio -aukiolta kulkea raitiovaunulla ainakin São Vicente de Fora -kirkolle asti. Muista kyydeistä raitiovaunu 15E, joka kulkee Praça da Figueiralta Belémiin vähän alle puolessa tunnissa, on hyvä mutta iltapäivisin sen verran tukossa, että yksinkään liikkuvan on silloin vaikea löytää istuma- tai edes seisomapaikkaa.

Muualle kaupunkiin metro on erityisen kätevä kulkuväline ja sopii perheille kaikkein parhaiten. Myös siisteillä nykyaikaisilla paikallisjunilla on nautinto kulkea edulliseen hintaan Cascaisiin, Estoriliin tai Sintraan, jotka kaikki ovat erinomaisia vierailupaikkoja lapsiperheille.

Paikallisjuniin täytyy ostaa liput ennen junaan nousemista, ja vaikka raitiovaunuista ja mäkiä ylös kulkevista hisseistä saa lippuja, on ne hyvä hankkia etukäteen, sillä raitiovaunussa lipun hinta on tuplasti sen, mitä etukäteen ostettuna. Hyvä hankinta on Viva viagem -kortti, jolle ladataan yksittäisiä matkoja, rahaa tai 6 euroa aikuisilta maksavia 24 tunnin matkalippuja. Tämä kortti käy metrossa, ratikoissa, busseissa, köysijunissa ja hisseissä. Päiväretkille paikallisjunalla tai lautalla menevien perheiden on kuitenkin hyvä hankkia erillinen Viva viagem -kortti tai sitten lippu automaatista tai tiskiltä näitä kaupungin ulkopuolelle tapahtuvia matkoja varten.

Lissabonissa 3-vuotiaat ja sitä nuoremmat lapset voivat matkustaa ilmaiseksi, 4-12-vuotiaille on olemassa omat liput ja 13-vuotiaat luokitellaan jo aikuisiksi.

Kaikki raitiovaunu- ja linja-autolinjat

Lissabonin liikennevälineiden reittikartta

Turisti-info ja päivystävä apteekki

Lissabonissa ei ole yhtä päivystävää apteekkia, vaan joillakin apteekeilla on aina päivystysvuoro. Sen, millä apteekeilla se sattuu olemaan, näkee minkä tahansa apteekin ovesta.

Katso myös Lissabonin oppaan sivu Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti