Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ocenario
Oceanário-akvaariomaailmassa on yli 8 000 eri kalaa ja muuta merenelävää, jotka edustavat yli 450 lajia.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Lissabon on mielenkiintoinen ja eksoottinen suurkaupunki, jossa voi lasten ja teinien kanssa vain kävellä, katsella kauppoja, käydä syömässä ja rentoutua kahviloissa. Keskitetysti paljon kaikenlaista mielenkiintoista on Belémissä, mutta kaupungissa on muitakin erityisen hyvin perheille sopivia vierailupaikkoja siellä täällä. Yksi hyvä osoite on Parque das Nações -alue [kartalla], jolla on useita vierailupaikkoja perheille.

Sekä Parque das Nações -alueelle että muihin perheille erityisen hyvin sopiviin kohteisiin pääsee metrolla muutamassa minuutissa. Näin lyhyelläkin lomalla on mahdollista vierailla ympäri kaupungin, ja siellä liikkuessa on hyvä aina ottaa huomioon, että viikonloput ovat ympäri vuoden vilkkaita ja silloin myös kulkee vähemmän liikennevälineitä kuin arkisin.

Lissaboniin suuntaavan perheen on hyvä olla tietoinen parhaista matkustusajoista, siitä, miten kaupungissa liikutaan, mitä syödään, mitä kannattaa ostella ja millä alueilla saa eniten lomastaan irti. Näistä ja muistakin perheisiin liittyvistä asioista kerrotaan Lissabonin oppaan sivulla "Lasten kanssa Lissabonissa".

Oceanário de Lisboa - akvaariomaailma

Parque das Nações -alueella, Oriente-aseman lähellä sijaitseva, englanniksi Lisbon Oceanarium -nimellä kutsuttu akvaariomaailma on Euroopan suurin sisätiloissa oleva merimaailma. Sen suojissa Tejojoen rannalla on yli 16 000 eri kalaa ja muuta merenelävää, ja ne edustavat yli 450 lajia. Akvaariomaailman vetonaula on sen keskellä oleva suurin allas, ja sen sisällä uivia haita voi tarkkailla eri tasoilta ja myös suurennettuina. Ainutlaatuista nähtävää ovat myös eri ekosysteemejä tarkastelevat altaat, joiden joukossa on Etelämannerta edustava akvaario pingviineineen.

Akvaariomaailma on avoinna ympäri vuoden päivittäin klo 10-19. Tänne voi ostaa lippuja joko vain pysyviin näyttelyihin tai sitten myös väliaikaisiin, ja niihin kumpaankin 0-3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Lapsiksi katsotaan 4-12-vuotiaat, ja niin heille kuin yli 65-vuotiaillekin liput ovat aikuisten lippuja edullisempia. Aikuisten liput maksavat 14 tai 17 euroa, ja alennusta saavat perhelipun hankkivat.

Pavilhão do Conhecimento - Tiedemuseo

Akvaariomaailman vieressä sijaitseva Pavilhão do Conhecimento on tiedemuseo, joka on kaukana tylsästä vierailupaikasta. Täällä lapset voivat lähettää vetykäyttöisiä raketteja, kokeilla miltä tuntuisi kävellä kuussa ja koettaa itse saada aikaan pyörremyrskyjä. Perheen pienimmille on oma osastonsa, johon aikuiset eivät pääse, ja näin kaikkein nuorimmatkin lapset voi ottaa tänne mukaan.

Tiedemuseoon pääsee koko perhe 20 eurolla, ja se on avoinna ti-pe 10-18, la-su ja juhlapyhinä 10-19.00. Erilaisia lippuvaihtoehtoja on melkoisesti, kuten myös alennuksen tai ilmaisen sisäänpääsyn saavia, ja museolla on myös muutama vuotuinen ilmainen vierailupäivä.

Museu da Marioneta - Marionettimuseo

Santos-kaupunginosassa lähellä raitiovanun numero 25 pysäkkiä sijaitseva marionettimuseo [kartalla] on hyvä vierailupaikka lasten kanssa vähän keskustan ulkopuolella. Sen suojissa on niin vanhoja kuin upouusiakin marionetteja. Niistä hienoimpia ovat itämaiset, etenkin Indonesiasta ja Turkista kotoisin olevat nukketeatterinuket. Mielenkiintoisia ovat myös miltei ihmisen kokoiset uudet marionetit, ja lisäpotkua museolle antavat videoesitykset. Monia kiinnostaa myös osasto, jossa havainnollistetaan, kuinka marionetteja käytetään animaatioelokuvia tehtäessä. Museoon on pieni pääsymaksu, ja se on avoinna ti-su klo 10-13 ja 14-18.

Jardim Zoológico de Lisboa - Eläintarha

Lähellä Sete Rios -asemaa ja Jardim Zoológico -metroasemaa sijaitseva Lissabonin eläintarha [kartalla] avattiin yleisölle vuonna 1884, ja tällä paikalla se on pitänyt majaa vuodesta 1905. Eläintarhaan on hintava pääsymaksu lapsiltakin, mutta sen yhteydessä on kahvilaterassien reunustama pääsymaksuton vierailutila, jossa voi nähdä apinoita, krokotiileja ja papukaijoja. Eläintarha on kokonaisuutena sen verran suuri, että sen sisällä kulkevat rautatie ja köysirata, jotka vievät olennaisimpiin vierailupaikkoihin eläintarhan alueella. Sen yhteydessä on Animax-huvipuisto, jossa lapset voivat ilman lisämaksua pyöriä karusellissa ja pelata pelejä, ympäri vuoden ma-su klo 11-19.

Hyviä vierailuaikoja ovat eläinten ruokinta-ajat ja erilaiset esitykset, joita on niin delfiineillä kuin muillakin eläimillä.

Eläintarha avataan ympäri vuoden klo 10.00, mutta köysirata, erikoinen matelijoita esittelevä talo ja huvipuisto avataan aina vasta klo 11.00 ja suljetaan puoli tuntia ennen eläintarhan sulkemisaikaa. Talvisin (syyskuun loppupuolelta maaliskuun loppupuolelle) eläintarha suljetaan klo 18.00, kesäkautena klo 20.00. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, lastenlipun saavat 3-11-vuotiaat ja 12-vuotiaat katsotaan jo aikuisiksi, jotka maksavat vähän alle 20 euroa. Jonotuksen välttämiseksi lippuja voi hankkia etukäteen verkkosivuilta, ja on hyvä muistaa, että viikonloppuiltapäivät ja loma-ajat ovat täällä hyvin vilkkaita vierailuaikoja.

Lisätietoa

Esimerkiksi Go Lisbon -sivustolla on lisätietoa lasten kanssa Lissaboniin matkustaville.

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti