Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Puistot tarjoavat ansaitun levähdystauon myös lapsiperheille.

Lasten kanssa Lontoossa

Lontoo on kohtalaisen hyvä lomakohde lasten kanssa matkustaville perheille, koska sieltä on helppo löytää kaikenlaista tekemistä koko perheelle.

Lontoo on monin tavoin kallis kaupunki, etenkin hotellien ja joukkoliikenteen osalta, mutta sieltä löytyy roppakaupalla ilmaisia vierailukohteita, jotka ovat järjestään huippuluokkaa. Lontooseen suuntautuvan matkan ei siis välttämättä tarvitse muodostua valtavaksi taloudelliseksi taakaksi. Niille, jotka ovat valmiita maksamaan pääsylipuista, Lontoosta löytyy huomattava määrä mitä erilaisempia huippuluokan vierailukohteita, jotka tekevät matkasta ikimuistoisen.

Jos Lontoossa haluaa tutustua moniin maksullisiin nähtävyyksiin ja muutenkin tehdä mm. liikkumisen helpoksi, on London Pass hyvä hankinta, erityisesti pienten lasten kanssa koska moniin kohteisiin ei tarvitse jonottaa. Sen hankkimisesta ja sen tuomista eduista kerrotaan perusteellisesti verkkosivuilla.

Väenpaljous ja liikkuminen

Lontoo on valtavan kokoinen kaupunki, joka on ympäri vuoden vilkas ja jossa on aina paljon turisteja. Sen kiireisimmät paikat, kuten Piccadilly Circus, Oxford Circus ja Leicester Square ovat sekä paikallisten että turistien tukkimia miltei aina, eikä niissä kannata koko perheen kanssa viettää pitkiä aikoja ja sekä aamun että illan ruuhka-aikoina niitä on parempi vältellä kokonaan. Myös keskustan shoppailukadut kuten Oxford Street ja Regent Street ovat varsin kiireisiä suuren osan ajasta, ja etenkin viikonloppujen iltapäivät tuovat niille valtavia tungoksia, ja näillä kaduilla kuten vilkkailla aukioillakin on hyvä olla aamupäivän rauhallisimpina hetkinä, ja esimerkiksi lauantaiaamupäivät ovat suhteellisen rauhallisia kaikkein vilkkaimmillakin paikoilla.

Monet nähtävyydet ovat nekin usein kiireisiä, mutta aamupäivät ja alkuilta ennen sulkemisaikaa ovat monissa paikoissa viikonloppuisinkin rauhallisia vierailuajankohtia. Nyrkkisääntönä Lontoossa voi vilkkauden suhteen pitää sitä, että viikonloput ovat aamun tunteja lukuunottamatta kiireisiä. Kesäkuukaudet (heinä-elokuu) ja muut koulujen lomaviikot(kuten joulu ja pääsiäisenaika) ovat myös kiireisimpiä. Niiden ulkopuolella riittää melko rauhallista aikaa tehdä Lontoossa mitä tahansa.

Julkisilla liikkuminen on suurten väkijoukkojen takia ärsyttävää ja hankalaa ruuhka-aikoina, jotka ajoittuvat aamuun ja iltaan (noin klo 7:30-9:30 ja 16:40-18:30) ja muille kuin viikkokortin hankkineille se onkin kallein aika matkustaa. Ruuhkia esiintyy usein myös sellaisilla suosituilla ostoskaduilla kuin Oxford Street viiden aikoihin. Viikonloppuisin on usein kaikenlaisia korjauksia metrolinjoilla, jotka sulkevat osia linjoista ja rajoittavat matkustamista, ja silloin saattaa olla ruuhkia ja muita hankaluuksia liikkumisen kanssa. Suositut vierailukohteet kuten Greenwich ovat tietenkin kiireisiä viikonloppuisin, etenkin hyvällä säällä ja kesäaikaan, ja tällöin myös sinne kulkeva DLR-juna on melko täynnä alkaen varhaisesta iltapäivästä.

Turvallisuus

Lontoon katukuva on värikäs ja varmasti kiinnostaa lapsia, ja sen kadut ovat hyvässä kunnossa ja ne pidetään siisteinä. Turvallista Lontoossa on miltei poikkeuksetta silloin kun ihmisiä on ainakin jonkin verran liikkellä, vaarallista hiljaisilla paikoilla ja keskustan ulkopuolella sijaitsevissa, usein vähemmistöjen asuttamilla alueilla, etenkin itä- ja etelä-Lontoossa. Koko ydinkeskusta on turvallinen, mutta kuten Suomessakin, otetaan ilo iltaisin ja viikonloppuisin usein varsin railakkaasti irti, ja näin esimerkiksi Soho ei ole hyvä paikka ilta-aikaan liikuskella koko perheen voimalla, joskaan se ei mikään vaarallinen paikka juhla-aikoinakaan ole.

Ruokailu

Lontoossa on erinomaiset ruoat, jotka tulevat kaikkialta maailmasta ja jotka ovat usein yllättävän edullisia. Tyypilliset englantilaiset ruoat ovat mainettaan huomattavasti parempia, ja sellaiset ateriat kuten fish&chips ja bangers&mash (makkaraa ja perunamuusia) maistuvat lapsille. Aasialaiset ruoat ovat nekin hyviä lapsiperheille, ja etenkin Chinatownista ja sen liepeiltä löytyy valtava määrä aasialaisia ravintoloita. Muista ruoista italialaiset ovat aina yleisiä ja lapsille sopivia, ja suomalaiselle melko eksoottiset ruoat kuten brasialaiset ovat nekin tarjolla. Lontoo on myös karkkien ja kaikenlaisten makeiden palojen paratiisi, eikä lasten ruokkimisesta tule kaupungissa lomaillessa ongelmaa.

Katso myös Lontoon pienen matkaoppaan sivu nähtävyys- ja ajanvietevinkkejä lapsille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti