Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Real Madrid pelaa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kauden aikana eli syyskuulta toukokuulle Real Madridilla on otteluita kotikentällään ainakin kerran kahdessa viikossa, mutta joskus useamminkin.

Real Madridin ottelut ja liput

Madridin, Espanjan ja Euroopan menestynein jalkapallojoukkue on Real Madrid, joka pelaa 81 000 katsojaa vetävällä stadionilla, nimeltään Estadio Santiago Bernabéu. Se pelaa menestyksekkäästi sekä Espanjan La Ligassa että Mestarien liigassa, ja joukkueella tietenkin on myös Espanjan cupin otteluita ja jonkin verran muitakin otteluita.

Joukkueen pelit ovat suosittuja mutta kaikkein suosituin ja seuratuin ottelu paitsi Madridissa myös koko Espanjassa ja muuallakin on El Clásico, joka on Real Madridin ja FC Barcelonan välinen ottelu. Se pelataan vähintään kaksi kertaa kaudessa, kerran Madridissa ja toisen kerran Barcelonassa, mutta joukkueet voivat kohdata myös cupissa tai Mestarien liigassa. Joihinkin otteluihin, joissa vastassa on vähemmän tunnettuja joukkueita, on helppo saada lippuja, mutta El Clásicoon mielivän on hankittava lippunsa hyvissä ajoin etukäteen.

Estadio Santiago Bernabéu ja siirtyminen sinne

Estadio Santiago Bernabéu [kartalla] on stadion, jonne lähdetään katsomaan jalkapallo-otteluita mutta sitäkin enemmän tutustumaan sen museoon ja stadionkierrokselle. Niille, jotka ovat käyneet Barcelonan Camp Noulla, ei ole täällä samanlaista tunnelmaa, sillä Madridissa voi vain oleskella stadionin edustalla, mennä museoon, kiertää stadionin osia ja viettää aikaa hintavissa ravintoloissa, joista on näkymät stadionille. Yksi sellainen on perinteisin ja hienoin stadionin yhteydessä oleva ravintola, Realcafé Bernabéu. Stadionilla on myös ”Real Madrid Official Fan Store”, joka on portin 57 vieressä ja josta saa Real Madridiin liittyviä tuotteita.

Stadionille siirtyminen on koska tahansa helppoa, mutta pelipäivinä voi olla suuriakin ruuhkia. Paikalle mennään metrolinjalla 10 ja jäädään pois asemalla nimeltään ”Santiago Bernabéu”.

Bernabéu Tour - Stadionkierros

Vaikka Real Madridin otteluun ei olisikaan menossa, voi stadioniin ja joukkueeseen saada tuntumaa ottamalla osaa stadionkierrokselle. Kierroksella käydään museossa, nähdään pukuhuoneet, käydään bussissa, nähdään stadion ja vietetään aikaa lehdistöhuoneessa. Kierrokselle osallistui yli miljoona ihmistä vuoden 2017 aikana, ja sellaiselle on etenkin viikonloppuiltapäivisin ja loma-aikoina tunkua.

Liput stadionkierrokselle voi ja kannattaakin ostaa etukäteen, sillä on paljon aikoja, jolloin kierrokselle ei voi mennä tai ne ovat rajallisia. Ottelupäivinä, joita monasti ovat lauantait, kierrokset ovat hyvinkin rajallisia, ja otteluita voi hyvin olla myös muina päivinä. Mestarien liigan ottelut ovat tiistaisin ja keskiviikkoisin, ja myös tällöin kotiotteluita ennen on rajoituksia eikä kierrokselle ole niin mukava lähteä kuin tavallisesti.

Aikuisten lippu maksaa 25 euroa ja alle 15-vuotiaiden 18 euroa, ja jos haluaa kuunnella selostavaa äänitystä (audio guide) pitää maksaa 5 euroa ekstraa. Jos lippua ei ole ostanut etukäteen, sen voi ostaa B-tornin (Tower B) ja portin 7 yhteydessä olevasta lipunmyyntipisteestä. Muulloin kuin ottelupäivinä tai niitä edeltävinä päivinä stadionkierrokselle voi mennä ma–la klo 10–19 ja su ja yleisinä pyhäpäivinä klo 10.30–18.30.

Bernabeu, Real Madridin kotistadioni
Bernabéulle lähdetään katsomaan jalkapallo-otteluita mutta sitäkin enemmän tutustumaan sen museoon ja stadionkierrokselle.
Kuva: Peter Forsberg

Real Madridin ottelut ja liput

Kauden aikana eli syyskuulta toukokuulle Real Madridilla on otteluita kotikentällään ainakin kerran kahdessa viikossa, mutta joskus useamminkin. Viikolla pelattavat ottelut ovat myöhään, ja ne alkavat usein klo 21 tienoilla, mutta myös lauantaisin pelattavat ottelut voivat alkaa klo 21. Sunnuntain ottelut ovat aikaisemmin, ja ne alkavat yleensä klo 17 mennessä.

Lippuja otteluihin voi ostaa stadionilla olevilta lippukassoilta, mutta se ei ole paras tapa hankkia lippunsa. Monet ottelut ovat suosittuja ja loppuunmyytyjä, ja otteluun haluavan kannattaa hankkia lippunsa hyvissä ajoin etukäteen. Jos otteluun menee yksin, voi lipun hankkia vasta ennen ottelua, mutta jos otteluun menee kaksi tai sitä isompi ryhmä, voi vierekkäisiä istumapaikkoja olla vaikea saada muulloin kuin useita viikkoja etukäteen.

Lippukassa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Lippuja otteluihin voi ostaa stadionilla olevilta lippukassoilta, mutta se ei ole paras tapa hankkia lippunsa. Kaikkein helpointa on hankkia lippu Real Madridin omilta sivuilta.

Kaikkein helpointa on hankkia lippu Real Madridin omilta sivuilta, joilta voi nähdä seuraavat ottelut. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa, sillä monet ottelut ovat suosittuja. Suosituimpia ovat ottelut Atlético Madridia ja muita Espanjan kaikkein suurimpia joukkueita kuten Sevillaa vastaan, mutta niitäkin suositumpia ovat Mestarien liigan kamppailut, joissa vastassa on yksi Euroopan suurista joukkueista. Huomattavasti vähemmän ihmisiä menee katsomaan otteluita Espanjan liigan häntäpäässä olevien joukkueiden kanssa, ja myös Mestarien liigassa etenkin alkukaudesta ottelut, joita pelataan vähemmän menestystä saavuttaneiden joukkueiden kanssa, ovat otteluita, joihin on helppo saada lippuja aivan viime tingassakin.

Muita tapoja hankkia liput ja mennä otteluun

Lippuja voi hankkia myös muualta kuin virallisilta verkkosivuilta tai stadionilta, mutta usein välikäsiä käyttävä maksaa enemmän kuin se, joka hankkii lippunsa suoraan Real Madridilta.

Madrid Jalkapallo on yksi sivusto, joka myy lippuja otteluihin. Sen kautta saa kenties vähän normaalia helpommin vierekkäisiä istumapaikkoja kuin muista paikoista, ja jokaisen kauden liput tulevat myyntiin heinä- tai elokuussa.

Myös Tickets2.com ja Ticmate myyvät suomenkielisiltä sivustoilta lippuja Real Madridin otteluihin.

Jalkapallomatkat

Nykyään on yleistä, että eri tahot matkatoimistoista muihin toimijoihin järjestävät matkoja, joiden ainoa tarkoitus on mennä katsomaan jonnekin jalkapallo-ottelu. Real Madridin otteluita voi nähdä muuallakin, mutta jos haluaa katsoa ottelun, jossa on tunnelmaa, kannattaa lähteä seuraamaan ottelua Madridiin.

Monet suomalaiset matkatoimistot järjestävät matkoja Madridiin jalkapalloa katsomaan. Niitä tekevät esimerkiksi Apollomatkat, Kouvolan matkatoimisto ja Tjäreborg. Kouvolan matkatoimisto järjestää matkoja periaatteessa jokaiseen kauden otteluun, ja matka kestää kolme yötä. Lennot ovat suoria Norwegianin lentoja, hotelli kuuluu hintaan ja lippuja on aina rajoitetusti, joten varaus kannattaa tehdä kuukausia etukäteen. Matkaan pääsee alkaen reilulla 500 eurolla, mutta on myös otteluita, joiden näkeminen yhdessä lentojen ja hotellin kanssa maksaa lähes 900 euroa.

On olemassa myös sivusto nimeltään Jalkapallomatkat, joka tosin lähinnä myy normaalia huomattavasti hintavampia lippuja Madridin otteluihin.

Omatoimisesti otteluun

Edullisimmaksi otteluun lähteminen tulee jos ostaa lippunsa hyvissä ajoin etukäteen Real Madridin omilta sivuilta. Siihen missäpäin stadionia istumapaikka sijaitsee kannattaa kiinnittää huomiota, sillä stadion on suuri ja siellä on useita sisäänkäyntejä, mutta toisin kuin esimerkiksi Barcelonassa stadionin lähellä on vain yksi metroasema. Portin voi löytää vaikka tarkastelemalla karttaa etukäteen. Paikalle kannattaa ottelupäivänä mennä hyvissä ajoin, ja jos pelkää ruuhkia, jotka ottelupäivinä ovat tavallisia, voi käyttää reilun kilometrin päässä stadionilta olevaa asemaa nimeltään ” Concha Espina” (metrolinja 9).

Jos haluaa nimenomaan nähdä ottelun eikä muusta välitä, on mahdollista varata hotelli, joka on stadionin välittömässä läheisyydessä. Stadionin lähellä on muutama hotelli, mutta monet niistä ovat tietenkin melko hintavia, etenkin otteluiden aikaan.

Edullinen majapaikka on Hostel Boutique Roisa, joka on 10 minuutin kävelymatkan päässä stadionilta. Se on varsin tyylikäs majapaikka, ja siellä on talvisin lämmitys, mikä Madridissa muutaman kuukauden ajan on välttämätön.

Vähän hintavampi on Espahotel Plaza Basílica, joka on ilmastoitu ja lämmitetty. Sekin on noin 10 minuutin kävelymatkan päässä stadionilta, ja siellä on huoneita myös neljälle hengelle.

AC Hotel Aitana kuuluu Marriott-ketjuun, jonka hotellit ovat hintavia. Hotelli on kuitenkin pidetty, tyylikäs ja hyvin varusteltu, ja se soveltuu niille, jotka pitävät täysin uudenaikaisista hotelleista. Hotellissa on paljon huoneita, mutta varaukset kannattaa tehdä monta kuukautta etukäteen.

Lisää stadionin lähellä olevia hotelleja

Teksti: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti