Alcúdia, Mallorca

Rantapromenadi Alcúdiassa
Alcúdiassa voit nauttia eteläisestä lomatunnelmasta, jossa unohdat arjen harmauden helposti.

Alcúdia on Mallorcan saaren pohjoisosassa sijaitseva viehättävä kaupunki, joka on täydellinen lomakohde niin perheille, pariskunnille kuin pienille porukoillekin. Alcúdiassa on kolme osaa, joista jokaisella on oma tunnelmansa.

Alcúdian vanhassakaupungissa pääset ihailemaan Rooman aikaisia raunioita, herkuttelemaan paikallisissa ravintoloissa ja shoppailemaan keskiaikaisilla kaduilla.
Port d'Alcúdiassa voit heittäytyä kunnon lomatunnelmaan hiekkarannalla ja nauttia monipuolisista aktiviteeteista.
Hiekkarantaa jatkuu Alcúdianlahden rannalla noin 15 kilometrin matka, ja tämä pitkä rantakaistale onkin Alcúdian alueen kolmas osa.

Alcúdiassa riittää tekemistä jokaiseen makuun. Vesipedot voivat pulahtaa aaltojen syleilyyn, pyöräilyn ystävät polkea pitkin kauniita maisemia ja patikoijat vaeltaa luonnon helmassa. Veneretkillä pääset ihailemaan Mallorcan upeita rantoja mereltä käsin.
Ja mikä parasta, Alcúdian lämmin aurinko hemmottelee sinua lähes ympäri vuoden.

Sää Alcúdiassa nyt

Ilmasto

Alcúdian kesäkausi alkaa huhtikuussa ja jatkuu aina marraskuun ensimmäisille viikoille saakka, vaikka todellisuudessa rannoilla vietetään eniten aikaa toukokuun ja lokakuun välisenä ajanjaksona.

Huhtikuussa päivälämpötilat ovat keskimäärin 18 astetta, ja nousevat toukokuussa yli 20 asteen. Merivesi on kuitenkin vielä viileää.

Kesäkuun alkaessa alkaa myös hellejakso, joka kestää aina syyskuun loppuun saakka, ja tänä aikana päivisin lämpötila kohoaa lähes poikkeuksetta yli 25 asteen, kun taas öisin lämpötila laskee 16 ja 20 asteen välille.
Merivesi on lämpimimmillään elo- ja syyskuussa, jolloin se on yli 25-asteista. Aurinko paistaa eniten kesäkuusta elokuuhun, jolloin myös sateita on vähiten.

Syyskuu on edelleen kesäinen kuukausi, mutta aurinko laskee aiemmin ja pilvisyys lisääntyy. Lokakuu on vuoden sateisin kuukausi, mutta merivesi on vielä 22-asteista.
Marraskuussa säät muuttuvat nopeasti talvisiksi runsaiden sateiden myötä.

Talvikaudella marraskuusta maaliskuuhun päivät ovat lyhyitä, meriveden lämpötila on noin 15 astetta ja päivälämpötilat ovat maksimissaan 15 astetta. Rannoilla oleilu tai uiminen eivät silloin kiinnosta juuri ketään. Öisin voi olla viileää, jopa 4-5 astetta.
Joulukuussa ja tammikuun alussa sääolosuhteet voivat vaihdella merkittävästi, jopa niin, että lämpötilat saattavat hetkellisesti nousta öisin 10 asteeseen, ja päivisinkin 20 asteeseen. Tämä on kuitenkin satunnaista ja väliaikaista.

Ranta Alcúdiassa
Rannoilla vietetään eniten aikaa toukokuun ja lokakuun välisenä ajanjaksona.

Parhaat matkustusajat

Alcúdiaan kannattaa matkustaa rantalomalle toukokuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle. Toukokuun puolivälin ja syyskuun puolivälin välisenä aikana sää on varmasti lämmin, mutta toisaalta hintataso on korkeimmillaan, Alcúdiassa ja koko Mallorcan saarella on eniten tungosta ja lämpötilat ovat kuumimmillaan.
Jos matkustusajankohtaa valitessa priorisoi rauhallisempia aikoja, suositeltavaa on ajoittaa matka ajanjaksolle, joka alkaa toukokuun keskivaiheilta ja päättyy juhannuksen paikkeille, tai vaihtoehtoisesti syyskuun ensimmäiseltä puoliskolta ulottuen lokakuun puoliväliin saakka.

Alcúdiaan matkustaminen varsinaisen kauden ulkopuolella, eli marraskuun alusta maaliskuun loppuun, ei ole suositeltavaa. Marraskuun alkupuolella Port d'Alcúdiassa on vielä otollista viettää rentouttavaa lomaa ennen talven tuloa, mutta talvikuukausina marraskuusta huhtikuuhun palvelutarjonta on hyvin rajallista.

Jos Mallorcalle kuitenkin matkustaa marraskuun alkupuolelta huhtikuun alkupuolelle, Alcúdiaa suositellumpi majoituspaikka on Palman keskusta, sillä siellä riittää vilskettä läpi vuoden ja sieltä käsin on kätevä lähteä tutkimaan saaren muita alueita.

Alcúdian ja Mallorcan paikannimistä

Mallorcalla, kuten muuallakin Espanjassa, on käytössä useita virallisia kieliä. Vuoden 1983 jälkeen, kun Mallorca sai autonomisen aseman, paikannimet muutettiin katalaaninkielisiksi ja espanjankieliset nimet jäivät pois käytöstä.
Tämä on aiheuttanut jonkin verran sekaannusta, sillä esimerkiksi matkaesitteissä, hotellivarauksissa ja muissa matkailuun liittyvissä yhteyksissä saatetaan käyttää sekä katalaanin- että espanjankielisiä nimiä sekaisin.

Paikan päällä Mallorcalla tilanne on kuitenkin selkeä, sillä käytössä ovat vain katalaaninkieliset nimet. Esimerkiksi Alcúdian kaupungin ranta on nimeltään Platja de Alcúdia ja satama Port d'Alcúdia. Katujen nimissä sana "carrer" vastaa espanjan sanaa "calle", "avinguda" sanaa "avenida" ja "plaça" sanaa "plaza". Jopa rantakatu, joka monissa kartoissa on edelleen espanjankielisellä nimellä "Paseo Marítimo", on virallisesti katalaaninkielinen "Passeig Marítim".

Turisti-info

Alcúdiassa on turisti-info, josta matkailijat voivat käydä kysymässä ja hakemassa tietoa alueen palveluista, nähtävyyksistä ja saaren tapahtumista.

Porta del Moll
Kaupungin pääaukiolla, Plaça Carles V:llä, sijaitsee Porta del Moll -niminen portti. Kuva: Andrei Bortnikau

Nähtävyydet ja muut merkittävät vierailupaikat

Alcúdian vanhankaupungin alueella sijaitsevat seudun varsinaiset nähtävyydet, kun taas Port d'Alcúdia sekä ranta-alueet Platja de Alcúdian ja Platja de Muron johdolla tarjoavat enemmänkin monipuolisia ajanvietemahdollisuuksia, jotka kiinnostavatkin alueelle saapuvia matkailijoita perinteisiä nähtävyyksiä enemmän.

Alcúdian vanhakaupunki

Alcúdian merkittävimmät nähtävyydet sijaitsevat muurien ympäröimän vanhakaupungin sisällä. Vaikka alue vaikuttaa pieneltä, etäisyydet sokkeloisessa vanhassakaupungissa osoittautuvat yllättävän pitkiksi eikä siihen voi tutustua kovin nopeasti.
Paras aika vierailla vanhassakaupungissa ja tutustua nähtävyyksiin on aamupäivällä noin klo 14 asti. Myös iltapäivällä klo 16-17 alkaen on hyvä aika, mutta selkeästi otollisin hetki on aamupäivä. Näiden aikojen välissä vietetään siestaa.

Hotellin sijaintipaikaksi vanhakaupunki on hyvä niille, jotka haluavat liittää rantalomaansa kaupunkilomamaisia piirteitä ja alueen historiaan tutustumista.

Kaupunginmuurit ja portit

Alcúdian vanhaakaupunkia ympäröivät muurit, jotka juontavat juurensa 1300-luvulle. Ne rakennettiin suojelemaan kaupunkia ja sen asukkaita, ja ne ovat noin kuusi metriä korkeita. Aikoinaan muureissa oli torneja pitkin niiden yhteensä 1,5 kilometriä pitkää kehää. 1500-luvulla muurien rakenteeseen lisättiin bastioneita, jotka mahdollistivat tehokkaamman puolustuksen tykistöhyökkäyksiä vastaan.
Muureissa olleista porteista kaksi on säilynyt nykypäivään: Porta del Moll, joka sijaitsee kaupungin pääaukiolla (Plaça Carles V) ja Porta de Sant Sebastià, joka tunnetaan myös nimellä Porta de Mallorca.
Nykyään muureilla voi kävellä ja ihailla hienoja näkymiä kaupungin yli.

Kaupungin muurit
Vanhaakaupunkia ympäröivien muurien päälle voi nousta kävelemään ja ihailemaan näkymiä yläilmoista. Kuva: Stuart Andrews

Església de Sant Jaume -kirkko

Noin parin sadan metrin päässä Porta de Mallorcalta sijaitsee tutustumisen arvoinen Església de Sant Jaume -kirkko.
Kirkko rakennettiin alun perin 1300-luvulla mutta kärsi suuria vaurioita sen katon romahdettua vuonna 1870. Tilalle rakennettiin uusi kirkko, joka on myöhäisgoottilaista tyyliä, basilikan pohjaratkaisulla, poikkilaivalla ja sivukappeleilla. Katto on koristeltu goottilaisilla ristiholveilla. Kirkon Sant Crist -kappelissa voi käydä ihailemassa vaikuttavaa alttaria.
Kirkko nimettiin sen perustajan, Mallorcan kuningas Jaume II:n mukaan, jonka aikaansaannoksia ovat myös kaupungin jykevät muurit. Kirkon yhteydessä on museo, jossa on esillä pääasiassa uskonnollisia teoksia, mukaan lukien maalauksia ja muita esineitä, joilla on historiallista arvoa.

Vanhankaupungin renessanssiaikaiset talot

Alcúdian vanhassakaupungissa sijaitsevat renessanssiaikaiset talot, jotka tunnetaan nimellä "casals", ovat kaupungin arkkitehtoninen piirre. Nämä rakennukset, jotka on pääasiassa rakennettu 1500-1600-luvuilla, heijastavat aikakautensa tyylisuuntaa ja asukkaidensa asemaa.
Erityisen huomionarvoisia näistä ovat Ca'n Canta osoitteessa Carrer Major 18, Ca'n Torró, joka sijaitsee Carrer d'En Serran varrella numerossa 15, ja viereinen Ca'n Fondo numerossa 13. Huomionarvoista taloissa on niiden julkisivu ja erityisesti ikkunat.

Pollentia, amfiteatteri
Pollentia oli roomalainen kaupunki, jonka alueella sijaitsi esimerkiksi tuhatpaikkainen amfiteatteri.

Pollentian roomalainen kaupunki ja museo

Pollentia on muinainen roomalainen kaupunki [kartalla], joka perustettiin vuonna 123 eaa. Se toimi pääkaupunkina roomalaisten vallan aikana ja oli parhaimmillaan parin ensimmäisen vuosisadan aikana ajanlaskun alun jälkeen, jolloin sen koko oli noin kaksikymmentä hehtaaria.
Pollentia oli merkittävä kaupunki, jonka tutkiminen on vielä kesken, mutta se on jo nyt mielenkiintoisen tutustumiskohde matkailijoille.

Pollentiassa on nähtävissä Rooman aikaisia taloja erityisesti Sa Portellan alueella. Parhaiten säilynyt niistä on tyypillinen roomalainen asuintalo Casa dels Dos Tresors.
Talon lähistöltä löytyy kaksi merkittävää antiikin ajan kohdetta, jotka ovat säilyneet nykypäivään asti: valtava torialue, joka oli kaupungin sydän ja vilkas markkinapaikka, sekä 1800-luvulla esiin kaivettu amfiteatteri, jonka katsomossa on arveltu parhaimmillaan olleen tuhatkin ihmistä seuraamassa näytöksiä.

Pollentiassa voi vaeltaa vapaasti sen aukioloaikojen puitteissa. Alueelle pääsee muutaman euron pääsymaksulla, ja kauniilla säällä sinne on mukava tutustua tunnin pari, välttäen kuitenkin kuuminta keskipäivää.

Pollentiasta löytynyttä Rooman aikaista esineistöä voi nähdä läheisessä Museu Monográfic de Pollentia -museossa [kartalla]. Museoon pääsee samalla lipulla kuin Pollentiaan, ja se on avoinna samoina aikoina. Museossa on esillä muun muassa patsaiden osia, rahoja, koruja ja pienoismalleja taloista ja muista rakennelmista.

Port de Alcúdia
Port d’Alcúdiassa ovat alueen parhaat majoitusvaihtoehdot ja suurimman osan vuodesta siellä vallitsee rento lomatunnelma. Kuva: Maciej Bledowski

Port d’Alcúdian ja ranta-alueen nähtävyydet

Port d'Alcúdia on nimenomaan rantalomakohde, ja täälä nähtävyyksiä ovat lähinnä upea hiekkaranta ja Passeig Marítimin rantakatu. Tämä leveä rantabulevardi on alueen keskeinen kävelykatu, ja sieltä on hienot näkymät merelle. Se on täynnä elämää erilaisten ravintoloiden ja kahviloiden myötä.

Alcúdiamar on Port d’Alcúdian satama-alue ja toinen vetonaula. Täällä on sekä huvipursien että purjeveneiden ankkuripaikkoja, ja hienoista aluksista pitäville täällä on paljon katsottavaa. Satama-alueen pääkatua pitkin kävellessä voit tutustua alueen palvelutarjontaan ja nauttia rentouttavasta merellisestä tunnelmasta.

Hotellin sijaintipaikaksi Port d’Alcúdia on hyvä niille, jotka haluavat päästä helposti rannalle mutta eivät halua silti olla liian kaukana vanhastakaupungistakaan.

Cova de Sant Martí on luola, joka sijaitsee [kartalla] reilun kilometrin päässä Alcudian ranta-alueelta, Sant Martín vuoren eteläpäässä. Tämä historiallinen paikka on tunnettu luolaan rakennetusta kappelista, joka on ollut suosittu pyhiinvaelluskohde jo vuosisatojen ajan. Nykyäänkin pyhiinvaeltajia suuntaa sinne pääsiäisen jälkeisenä sunnuntaina.

Risteilyalus kiinnittyneeä laituriin
Alcúdiassa voi osallistua katamaraaniristeilyille, jotka vievät eri kohteisiin. Risteilyt kestävät tavallisesti nelisen tuntia. Kuva: Anastasia Yakovleva

Ajanviete

Alcúdian alueella paras kohde aktiviteettien ystäville on Port d'Alcúdia, jossa on matkailijoille runsaasti erilaisia ajanvietemahdollisuuksia. Myös ranta-alueilla on tarjolla monenlaista tekemistä, mutta valikoima ei ole yhtä kattava kuin Port d'Alcúdiassa.
Suurin osa aktiviteeteista, kuten risteilyistä, on tarjolla huhtikuusta lokakuun loppuun, mutta kaikkein monipuolisimmin erilaisia vaihtoehtoja löytyy toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Risteilyt, veneretket ja veneenvuokraus

Port d'Alcúdian vilkkaasta venesatamasta löytyy vaihtoehtoja niin risteilymatkoille, veneretkille kuin veneiden vuokraukseen.
Huvipursisatamassa on ankkurissa hienoja aluksia, ja sieltä voi lähteä erilaisille risteilyille tai laivamatkalle vaikka Menorcalle, joka on Mallorcan naapurisaari, ja tunnelmaltaan tätä huomattavasti rauhallisempi.

Purjehdus, purjelautailu ja muut vesilajit

Alcúdiassa voi osallistua erilaisiin vesiaktiviteetteihin. Tarjolla on purjehduskursseja, ja lisäksi voi vuokrata veneitä, kajakkeja ja SUP-lautoja.

Polkupyörien ja muiden menopelien vuokraus

Alcúdian alueella on helppo vuokrata pyörä ja pyöräillä, sillä maasto on melko tasaista eikä liikennettä ole liikaa.
Erityisen hyviä pyöräilyreittejä on Platja de Alcúdian ja Port d'Alcúdian välillä sekä Alcúdian ympäristössä, kuten Manresan niemimaan toisella puolella. Myös pyöräretki Platja de Alcúdiasta Port d'Alcúdian matkustajasataman kautta Platja d'Alcanadan suuntaan on miellyttävä kokemus.
Turisti-infoista saa arvokasta opastusta suositelluista reiteistä, ja karttoja joiden avulla voi suunnitella pyöräreitin kiinnostaville nähtävyyksille.

Alcúdiassa on useita pyörävuokraamoja, jotka vuokraavat monenlaisia pyöriä, mukaan lukien sähköpyörät, maastopyörät, maantiepyörät ja kaupunkipyörät, jotka soveltuvat erinomaisesti sekä rentoon kaupunkiajeluun että vaativampiin maasto-olosuhteisiin.
Luonnollisesti vuokrattavissa on myös skoottereita, mönkijöitä ja sähköpotkulautoja eli scootteja, jotka ovat suosittu vaihtoehto lyhyiden matkojen taittamiseen. Osa vuokraamoista toimittaa menopelin pyydettäessä myös suoraan hotellille.