Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Alcudia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Polkupyöriä
Polkupyörä on Alcúdiassa hyvä, sillä siellä ei ole mäkiä ja siellä on melko hyvät pyörätiet ja muutkin tiet. Pyörällä liikkuva voi myös tutustua muihin tienoihin, joita etenkin Alcúdian kaupungin ympäristössä on.
Kuva: Peter Forsberg

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Alcúdiaan

Alcúdia on erinomainen lomapaikka perheille, ja sinne on hyvä suunnata lähinnä toukokuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle. Alku- ja loppukaudesta säät voivat vähän pettää mutta yleensä lämmintä on marraskuun alkupuolelle asti. Jos mielii mereen uimaan, on loppukausi alkukautta parempi matkustusaika, sillä vielä ainakin toukokuun alussa merivesi on alle 20-asteista. Jos matkustaa Alcúdian ympäristöön huhti- tai toukokuussa, voi uima-altaalla varustettu hotelli olla hyvä, ja sellainen voi olla tarpeellinen myös lokakuun kahden viimeisen viikon aikana.

Alcúdian tienoilla on monta eri aluetta, joilla voi yöpyä ja lomansa pääasiallisesti viettää, mutta kaikkein paras, kätevin ja tyylikkäin lomapaikka on Port d’Alcúdia. Jos siellä ei ole tilaa, on Platja de Alcúdia varteenotettava paikka, mutta se soveltuu parhaiten niille, jotka ovat mieltyneet tyypilliseen pakettimatkalomailuun. Sieltä on esimerkiksi Alcúdian mielenkiintoiseen keskustaan matkaa, ja muutenkin loma tulee luultavasti vietettyä siellä.

Alcúdian kaikilta pysäkeiltä on melko pitkä matka Palmaan, ja bussimatka suuntaansa kestää yleensä 75 minuuttia. Taksilla matkan voi taittaa tunnissa tai allekin, mutta sellaiselle kyydille tulee hintaa. Alcúdiasta on huonot yhteydet muualle saarelle, kuten Sóllerin tienoille, eikä se ole hyvä lomapaikka niille, jotka haluavat tutustua Mallorcan muihin osiin.

Port d’Alcúdian ja Platja de Alcúdian suurin vetonaula on pitkä, hienohiekkainen ja erinomaisesti pienillekin lapsille soveltuva ranta. Espanjalaiseen tyyliin rannalla on palveluita kauden aikana klo 10–18, ja aurinkopedin saa reilulla kuudella eurolla. Port d’Alcúdian rannan satamanpuoleisessa päässä on eniten kaikenlaisia ranta-aktiviteetteja, ja sen vieressä olevilta satama-alueilta pääsee hyvin risteilyille ja sen tuntumassa on melkoinen määrä kaikenlaisia ajanvietemahdollisuuksia. Lasipohjaveneet vievät perheitä tutustumaan Alcúdian lahden kirkkaisiin ja värikkäisiin vesiin, ja muitakin mahdollisuuksia on. Tarjontaa on eniten kiivaimman rantakauden aikana, eli toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Port D’Alcúdian varsinaisista perheille suunnatuista vierailupaikoista muutaman korttelin rannalta sisämaahan sijaitseva vesipuisto eli Hidropark [kartalla] on hintava mutta houkutteleva vierailupaikka, jossa viihtyvät kaikenikäiset lapset ja nuoret. Siellä on aaltoallas, allas aivan pienille lapsille ja erilaisia liukureita, jotka soveltuvat jo hurjaan teini-ikäänkin ehtineille. Se on avoinna toukokuun alusta lokakuun loppuun, ja tyypillinen aukioloaika on klo 10–17 (heinä- ja elokuussa muulloin kuin torstaisin klo 10–18). Liput maksavat 12–60-vuotiailta eli aikuisilta lähes 25 €, yli 60-vuotiailta ja 3–11-vuotialta lapsilta vähän alle 20 €, ja verkkosivujen kautta lippunsa varaava saa euron parin alennuksen.

Liikkuminen paikasta toiseen

Välimatka Platja de Alcúdian ja Port d’Alcúdian välillä on melko pitkä, joskin tottunut kävelijä voi kävellä toisen alueen äärilaitamilta toisen alueen äärilaitamille reilussa puolessa tunnissa. Ranta on kuitenkin yli 10 kilometriä pitkä, ja sen päästä päähän kävely maistuu harvoille monta kertaa loman aikana. Matka Port d’Alcúdiasta Alcúdiaan on vähän samantyylinen, reilun puolen tunnin pyrähdys, mutta sen voi kyllä kävellä loman aikana pariin kolmeen kertaan.

Pyöräily

Polkupyörä on Alcúdiassa hyvä, sillä siellä ei ole mäkiä ja siellä on melko hyvät pyörätiet ja muutkin tiet. Pyörällä liikkuva voi myös tutustua muihin tienoihin, joita etenkin Alcúdian kaupungin ympäristössä on.

Linja-autot

Linja-autolla voi kulkea Platja d’Alcúdian, Port d’Alcúdian ja Alcúdian väliä, ja Alcúdiassa bussi pysähtyy turisti-infon ja toripaikan viereen [kartalla]. Paikallinen linja 356 kulkee Platja de Alcúdian, Port d’Alcúdian ja Alcúdian väliä parhaiten kesäaikaan, ja lippu ostetaan reilulla puolellatoista eurolla kuskilta, mutta myös pitkän matkan linjoilla 351 ja 352 voi siirtyä Alcúdiassa paikasta toiseen.

Taksit

Taksit odottelevat asiakkaita Port d’Alcúdiassa linja-autopysäkin vieressä [kartalla], aivan sen kaupallisen keskustan pääpaikoilla. Tyypilliset hinnat, jotka eivät kuitenkaan ole kiinteitä hintoja, voi nähdä taksitolpan vieressä olevasta kyltistä, ja vaikka Mallorcalla taksi on kohtuuhintainen menopeli, maksaa matka Palmaan noin 60 € ja Palman lentoasemalle 70 €.

Takseja
Taksit odottelevat asiakkaita Port d’Alcúdiassa linja-autopysäkin vieressä.
Kuva: Peter Forsberg

Linja-autolla Palmaan tai Palmasta Alcúdiaan

Linja-autolla voi kulkea kaikista Alcúdian paikoista Palma de Mallorcaan, joka tunnetaan pelkästään nimellä ”Palma”. Matka kestää noin 75 minuuttia suuntaansa ja maksaa vähän yli 5 €.

Port d’Alcúdiassa bussipysäkit [kartalla] ovat vastakkain pitkän, eräänlaisen pääkadun (Carretera d’Artà) satamanpuoleisessa päässä, ja siinä pysähtyvät joko kohti Palmaa tai Platja de Alcúdiaa kulkevat linjat 351 ja 352, kuten myös lentoasemalle suuntaava A32. Palman suuntaan menevä bussi pysähtyy Incassa, jossa ei ole paljon muuta kuin markkinat. Palmaan ja Incaan suuntaava bussi lähtee siltä puolelta katua, jolla taksit siitä muutaman kymmenen metrin päässä ovat.

Linja-autot saapuvat Palmaan ja lähtevät sieltä kohti saaren muita osia maanalaiselta linja-autoasemalta [kartalla], joka on Palman suurimmalla liikenteen solmukohdalla, nimeltään Plaça d'Espanya. Siltä voi lähteä kävellen mihin tahansa ydinkeskustan osaan, ja sen kautta kulkevat lähes kaikki Palmaan ja sen ympäristöön suuntaavat paikallisbussit.

Lentoasemalta Alcúdiaan

Mallorcan lentoasema on kahdeksan kilometrin päässä Palman keskustasta, ja sieltä on suora linja-autoyhteys Alcúdiaan. Linja A32 kulkee lentoasemalta Alcúdiaan sen lähiympäristöön, ja lippu aikuisilta maksaa 8 euroa ja alle 25-vuotiaat, jotka ovat koululaisia tai opiskelijoita, saavat lippunsa hyvällä tuurilla puolella hinnalla. Lippu ostetaan kuljettajalta, eikä yhtä lippua saa maksaa suuremmalla kuin 20 euron setelillä. Matkaan kuluu noin puolitoista tuntia, tietenkin vähän riippuen liikenteestä.

Matkat Alcúdiaan

Alcúdiaan eli lähinnä Platja de Alcúdiaan ja Port d’Alcúdiaan voi lähteä matkatoimiston järjestämälle pakettimatkalle, ja niiden lisäksi Alcúdian kaupunkiin voi mennä omatoimimatkalle. Port d’Alcúdiaan voi myös tulla Menorcan Ciutadellasta lautalla, tai sieltä voi lähteä Menorcalle.

Norwegianin lentokone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tuttu ja turvallinen Norwegian lentää suoraan Mallorcalle ympäri vuoden, monta kertaa viikossa.

Omatoimimatkat

Suomesta on sekä suoria että välilaskullisia lentoja Mallorcalle, missä lentoasema on Palma de Mallorcan kaupungin keskustan lähellä. Lentoasema voi olla varausjärjestelmissä ja lentoyhtiöillä ”Mallorca” tai ”Mallorca Palma” mutta saarella on vain yksi lentoasema. Lentoaika suorilla lennoilla on neljä tuntia, ja jos ei matkusta silloin kun kaikki muutkin matkustavat, on tilaa enemmän ja liput ovat kohtuuhintaisia.

Tuttu ja turvallinen Norwegian lentää suoraan Mallorcalle ympäri vuoden, monta kertaa viikossa. Lippujen hinnat ainakin hiljaisina matkustusaikoina voivat olla alhaisia, alkaen noin 40 eurosta, mutta joinain muina päivinä hinta voi olla moninkertainen. Kaikkein paras on tarkastella hintakalenteria ja valita sieltä lento, joka ei ole kalleimmasta päästä.

Finnair lentää maalis-huhtikuun vaihteen tienoilta lokakuun loppuun suoraan Helsingistä Palmaan ja juhannuksen tienoilta elokuun alkuun keskiviikkoisin myös Oulusta. Lähteä voi myös muista kaupungeista, jos lentää ensin Helsinkiin tai Ouluun. Hinnat vaihtelevat jonkin verran ajankohdan mukaan, mutta kesälomien aikaan lennot ovat suosittuja ja varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen.

Ulkomaisista yhtiöistä Vueling ja SAS lentävät pääasiallisesti välilaskullisia lentoja Mallorcalle. Niiden kyydissä pääsee hyvin myös aikoina, jolloin Finnair ei lennä, mutta ne eivät yleensä pärjää hinnoissa Norwegianille.

Lisää lentoja voi katsella esimerkiksi Skyscannerista

Matkatoimistojen järjestämät pakettimatkat

Aurinkomatkat tekee matkoja maalis-huhtikuun vaihteesta lokakuun loppuun, ja juhannuksesta koulujen alkamiseen matkoja tehdään on myös Oulusta. Hotellit ovat Port d’Alcúdiassa (Puerto de Alcúdia) ja Platja de Murossa (Playa de Muro). Viikon matkalle tulee hintaa alkaen noin 600 euroa, ja jos tyytyy kolmen tähden hotelliin viiden tähden hotellin sijaan, voi säästää yli 400 euroa.

Myös Tjäreborg, Tui ja Apollomatkat tekevät matkoja Alcúdian ympäristöön.

Hotelli
Hotellin sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota, eikä ole mieltä lähteä turhan kauas rantakadusta (Passeig Marítim, Paseo Marítimo) tai rannasta.
Kuva: Peter Forsberg

Hotellit ja muut majapaikat

Omatoimimatkailijan on paras majoittua Port d’Alcúdiaan (Puerto de Alcúdia), josta on lyhyt matka Alcúdian vanhaankaupunkiin ja joka on kaiken keskipisteessä. Siellä on pitkä ranta, ajanvietemahdollisuuksia, hyviä ravintoloita ja tyyliä, joka on parhaimmillaan rantakadun tuntumassa. Hotellin sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota, eikä ole mieltä lähteä turhan kauas rantakadusta (Passeig Marítim, Paseo Marítimo) tai rannasta.

Huoneiden hinnat eivät ole mitenkään edullisia, ja puolikin vuotta etukäteen parhaat huoneet saattavat olla varattuja. Kaikkein paras on katsella huoneita pitkiä aikoja etukäteen, ja kannattaa varautua siihen, että vaikka tarjolla on 50 euron huoneita kahdelle hengelle maksaa valtaosa vähintään 60–80 euroa.

Kohtuuhintainen, kohtalaisen hyvällä paikalla sijaitseva ja pidetty Ona Garden Lago on hyvin varusteltu hotelli, mutta se ei ole aivan rantakadun lähistöllä. Sieltä voi saada huoneen vuodenajasta riippuen alkaen alle 60 eurolla.

Rantakadulla sijaitseva Hostal Vista Alegre ei ole kaupungin pidetyimpiä hotelleja, mutta sieltä saa huoneen alkaen 45 eurolla ja vähän kalliimmissa huoneissa on rantakadulle näköalat antava parveke.

Suuri, pidetty Hotel Bahia sijaitsee lähellä rantakatua ja rantaa, ja monissa sen huoneissa on parveke. Se on hyvin varusteltu, kansainvälisen luokan hotelli, jossa voi olla tilaa silloin kun moni muu paikka on täynnä.

Kaikki Booking.comin majapaikat Alcúdian ympäristössä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Lasse B. /Flickr
2018/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti