Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Satama ja linna, Bodrum
Bodrumin linnake sijaitsee basaarin ja sataman vieressä niin keskeisellä paikalla, että sen näkevät kaikki.

Bodrum, Turkki

Bodrum on Turkin länsirannikon suosituimpia lomakohteita, ja vuosikymmeniä sen lämmin ja rento lomatunnelma on vetänyt ihmisiä puoleensa. Bodrum on vuosikymmenten saatossa muuttunut melkoisesti, ja nykyään siellä käy vähintäänkin yhtä paljon turkkilaisia lomalaisia kuin muualtakin tulevia matkailijoita. Edelleenkin se on kuitenkin kansainvälinen lomapaikka, jossa viihtyvät ympäri Eurooppaa ja muutakin maailmaa peräisin olevat lomailijat.

Bodrum on rento ja ystävällinen lomapaikka, ja aurinko paistaa siellä lähes takuuvarmasti toukokuun alusta pitkälle lokakuuhun. Vedet ovat lämpimiä, sateet harvinaisia ja hinnat ovat pahimmillaankin huomattavasti kotimaan hintoja edullisempia. Tänne on hyvä lähteä paitsi uimaan, ruskettumaan ja lataamaan akkuja myös syömään hyviä ruokia, ostoksille ja viettämään iltaa terasseilla. Bodrum sopii lomakohteeksi kenelle tahansa rantalomien ystävälle, ja sinne voivat lähteä niin pariskunnat, perheet kuin porukatkin. Bodrum on myös lomakohde, jossa on helppo harrastaa kaikenlaista ja tehdä veneretkiä, joten sinne ei ole pakko lähteä vain rannalle löhöilemään.

Nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet

Bodrumissa on jonkin verran nähtävyyksiä, jotka ovat varsin monipuolisia ja jotka ovat peräisin antiikin ajoilta ja keskiajalta. Nähtävyyksiä enemmän Bodrumissa on ajanvietteitä, ja siellä on helppo harrastaa jotakin tai lähteä laivaretkelle.

Bodrumin nähtävyydet

Bodrumin linnake ja vedenalaisen arkeologian museo

Bodrumin linnake (Bodrum Kalesi) [kartalla] valmistui keskiajalla Pyhän Pietarin linnake -nimisenä, ja se sijaitsee basaarin ja sataman vieressä niin keskeisellä paikalla, että sen näkevät kaikki. Linnakkeen rakennuttivat Pyhän Johanneksen ritarit, rakentaminen alkoi vuonna 1406 ja valmiiksi se saatiin vuonna 1522.

Linnakkeen päänähtävyys on sen tiloissa sijaitseva vedenalaisen arkeologian museo, jossa on monenmoista osaa, kuten italialainen ja englantilainen torni, kappeli, useita eri saleja ja muitakin osia. Museossa on nimensä mukaisesti löytöjä veden alta, ja siellä on nähtävillä Bysantin aikaisten laivojen hylkyjä, joista vanhin on vuodelta 1025. Eri osiin on erillisiä pääsymaksuja, ja mahdollista on myös ostaa yhteislippu, jolla voi vaivatta nähdä kaiken. Museon eri osilla on myös erilaisia aukioloaikoja, ja ne voi nähdä hintoineen linnakkeen sivuilta.

Amfiteatteri
Jonkin matkan päässä Bodrumin keskustasta matkalla kohti Bitezia sijaitsee hyvin säilynyt amfiteatteri.

Mausoleumi

Lähellä linja-autoasemaa ja myös huvipursisatamaa sijaitsee maailman ensimmäinen mausoleumi [kartalla], jonka rakennutti omaksi haudakseen Mausolus. Se rakennettiin Pytheoksen suunnitelman mukaan 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Tämä raunioina oleva mausoleumi oli korkeudeltaan 60 metriä, ja nykyisin sen parhaiten säilynyt osa eli katto on lontoolaisessa museossa, jonne se päätyi sotasaaliina. Täällä voi mausoleumin lisäksi nähdä englanninkielisen, muutaman minuutin kestävän elokuvan, joka esittelee antiikin Kreikan elämää ja arkkitehtuuria. Mausoleumi entisöitiin vuonna 2018, ja se on nykyään paremmassa iskussa kuin ennen. Mausoleum on avoinna eri vuodenaikoina vähän eri aikoihin, mutta kesällä siellä voi vierailla ti–su klo 8.30–19 ja sinne on 14 liiran pääsymaksu.

Amfiteatteri

Jonkin matkan päässä Bodrumin keskustasta matkalla kohti Bitezia sijaitsee hyvin säilynyt amfiteatteri [kartalla], jonne aikoinaan mahtui 13 000 katsojaa. Nykyisin sinne mahtuu noin 8 000 katsojaa, ja se on melko hyvin säilynyt ottaen huomioon sen, että se rakennettiin samoihin aikoihin kuin mausoleumikin eli 2 300 vuotta sitten. Siinä ei sinänsä ole hirveästi nähtävää, ja sitä voi hyvin katsella ilmaiseksi porttien ulkopuoleltakin.

Amfiteatterille voi patikoida itsekseen mausoleumilta noin 10 minuutissa, ja sen eteen voi myös tulla Gümbetiin ja Biteziin kulkevan minibussin kyydissä ja nousta taas sitten uudelleen sellaisen kyytiin sitä vähän aikaa tarkasteltuaan. Amfiteatteri on kesällä avoinna ti–su klo 8.30–19.00. Amfiteatterissa on myös konsertteja, joista voi kysellä turisti-infosta, joka sijaitsee satamassa lähellä linnaa.

Bodrumin ajanvietemahdollisuudet

Hammam

Linja-autoaseman [kartalla] vieressä sijaitsee suurella Turkish Bath -kyltillä varustettu hammam eli turkkilainen kylpylä, jossa on osastot sekä miehille että naisille. Bodrum Hammam on hyvä paikka tulla kylpemään ja mahdollisesti nauttimaan hoidoista kuten pesusta, hieronnasta ja öljyvoitelusta. Tämä on suuri kylpylä, jonne voi tulla porukalla, ja täällä on erillinen saunaosasto. Joillekin kannattaa myös muistuttaa, että Turkissa ei ole tapana ottaa mitään saunaoluita mukaan saunaan, eikä saunomis- ja peseytymistiloissa syödä tai juoda mitään. Pyyhkeet ja saippua kuuluvat hintaan, ja kylpy ilman ammattilaisen pesua maksaa muutaman kymmenen liiraa. Kylpylä on hyvin avoinna, kesällä päivittäin klo 6–24, talvella 7–23.

Risteilyt

Olennaisena osana Bodrumin-lomaan kuuluvat risteilyt tai laivaretket, ja yleistä on lähteä lähistön vesiä ja rantoja tutkimaan. Laivoja on monenlaisia: niillä voi mennä Datçaan tai Marmarikseen, tai sitten niillä voi vain risteillä päivän. Risteilylaivoja on pienistä 15 hengen purkeista, jotka ovat yleensä bilettäjien suosiossa, hienoihin, noin 70 henkeä vetäviin laivoihin. Jos haluaa ottaa kaiken irti meriretkestä, kannattaa vuokrata laiva ja sen henkilökunta omaan käyttöön, ja laivalla voi sitten mennä minne haluaa.

Bitez-resortti
Bitez on hyvä ranta, jolla voi viettää aikaa pyyhkeen kanssa itsekseen tai voi ostaa jotakin baarista, ravintolasta tai kaupasta ja ruskettua sen ansiosta ilmaiseksi aurinkopetillä.

Monet risteilyt suuntavat Gökovan lahdelle, mutta mahdollisuuksia on paljon ja niihin on hyvä tutustua kunnolla. Risteilylaivoja on jahtisataman ja matkustajasataman välillä sadoittain, ja kaupunki on täynnä pisteitä, jotka myyvät lippuja risteilyille. Monet laivat ja matkatoimistot järjestävät kuljetuksen hotellilta laivalle.

TripAdvisorista voi katsoa erilaisia risteilyjä ja kierroksia, mutta niitä on helppo järjestää paikanpäällä eikä etukäteen ole mieltä varata mitään, sillä paikan päällä kaikki on helppo hahmottaa.

Rannat ja rantaelämä

Bodrumin keskustan rannat ovat aika onnettomia, eikä niille saavu kukaan rantalomalle. Basaarin monilla baareilla on omat rannat, ja basaarin päässä on pieni ranta siinäkin. Jos haluaa nauttia kunnon rannoista, on Bodrumin niemimaa laaja alue, jolla on useita eri rantoja. siellä pakettimatkalaisten hotellien täyttämä Gümbet [kartalla] on lähin rantapaikka, mutta tämä ei ole hyvä kuin niille, joiden hotelli sijaitsee täällä.

Seuraava paikka eli Bitez on monipuolinen ranta, jolla on erilaisia harrastusmahdollisuuksia vesiskootterin vuokrauksesta polkuveneellä souteluun ja vain yksikseen pulikointiin. Ranta on pitkä, ja siellä voi viettää aikaa pyyhkeen kanssa itsekseen tai voi ostaa jotakin baarista, ravintolasta tai kaupasta ja ruskettua sen ansiosta ilmaiseksi aurinkopetillä.

Bodrum Finder esittelee niemimaan rantoja ja niiden harrastusmahdollisuuksia.

Sukellus

Bodrumissa on helppo mennä sukelluskurssille tai ottaa osaa sukelluskierrokselle. Matkustajasataman ja jahtisataman välillä on paljon laivoja ja pisteitä, jotka järjestävät sukellusretkiä ja opetusta, ja sinne kannattaa lähteä tutustumaan mahdollisuuksiin. Monet sukellusretket kestävät koko päivän, joten niitä kannattaa tulla tutkimaan päivää paria ennen kuin haluaa lähteä sukeltamaan.

Jos haluaa kartoittaa mahdollisuuksia, on TripAdvisorissa asiaa Bodrumin sukelluskeskuksista ja -kursseista.

Ilmasto

Bodrumissa on kuumat kesät ja leudot talvet, ja kesä siellä on suurin piirtein puolet vuodesta. Kesäkausi alkaa huhtikuussa, toukokuun alusta sinne alkaa ilmaantua entistä enemmän turisteja ja helteet jatkuvat lokakuulle. Heinä-elokuussa siellä on erittäin vilkasta ja hyvin kuumaa.

Bodrumissa kesäkausi alkaa huhtikuussa, ja uimaan siellä voi alkaa huhtikuun aikana, joskin silloin uima-allas on merta parempi uimispaikka. Jos haluaa uida meressä, kannattaa Bodrumiin lähteä vasta alkaen toukokuun loppupuolelta. Päivälämpötilat ovat hellelukemissa toukokuusta lokakuuhun, ja toukokuun loppupuolelta lähtien öisin on tarpeeksi lämmintä niin, että terasseilla tarkenee istua shortseissa. Kesäkausi kuumenee juhannuksesta eteenpäin, ja heinä- ja elokuu ovat aivan liian kuumia kuukausia nauttia Bodrumista täysin siemauksin. Yli 40 asteen lämpötilat eivät ole harvinaisia, ja syyskuu on vielä erittäin kuuma kuukausi, mutta se on kaikin tavoin parempi kuukausi kuin elokuu. Lokakuussa on kesäistä, illat alkavat viiletä jonkin verran ja vielä marraskuussakin voi olla hyvin lämpimiä päiviä. Aurinko paistaa Bodrumissa kesäkauden lähes tauotta, sateet ovat harvinaisia ja muutenkin siellä on aivan trooppinen tunnelma toukokuusta lokakuuhun.

Talvikausi on lyhyt ja leuto, päivälämpötilat ovat viidentoista asteen paikkeilla, öisin mennään harvoin viiden asteen alapuolelle eikä pakkasta siellä juuri ole koettu. Talvisinkin on aurinkoisia päiviä mutta sateet ovat yleisiä, eikä Bodrumiin kannata lähteä rantalomalle kuin aikaisintaan toukokuussa.

Parhaat matkustusajat

Parhaat matkustusajat ovat touko-kesäkuu ja syys-lokakuu, jolloin ei ole turhan kuivaa ja kuumaa. Heinä-elokuussa Bodrumissa on vilkasta, siellä juhlitaan railakkaasti, eikä heinä-elokuu ole paras aika yöpyä lähellä basaaria. Hotellien hinnat ovat myös korkeimmillaan keskikesällä, ja tämän ajankohdan ulkopuolella yöpyminen on sekä Bodrumissa että lähiympäristössä edullisempaa.

Sääennuste

Norjan meteorologinen laitos ennustaa Bodrumin säät seuraavien 10 vuorokauden ajalle.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti