Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Basaari Bodrumissa
Jahtisataman eli Marinan edessä olevassa katetussa pienessä ostoskeskuksessa on tyylikkäitä kauppoja.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Bodrumissa

Ostokset

Bodrumissa tehdään ostoksia sen ytimessä olevassa basaarissa, sen ympäristössä olevissa putiikeissa ja myös muissa basaareissa ja ostoskeskuksissa, joita on ripoteltu ympäri keskustan.

Basaarit

Bodrumissa on useita eri basaareita, ja siellä on myös muualla kaikenlaisia kauppoja. Ostosten suorittaminen ei ole siellä ongelma, eivätkä myyjät basaarissa huutele ihmisille enää yhtä hanakasti kuin takavuosina. Turkkilaisten turistien lisääntyminen näkyy sekä basaarissa että muualla, mutta edelleenkin ”Hello mate” ja ”Yes please” -tyylisiä kommentteja kuulee basaarissa etenkin kesän kuumimpina kuukausina.

Pääbasaari [kartalla] on kätevällä paikalla merenrannan vieressä, ja eikä sen alueella olemista oikein voi vältellä. on kaupan kaikenlaista, usein varsin kliseistä tavaraa, joka ei aina ole erityisen halpaa. Täällä on kuitenkin hyvin tarjolla nahkatuotteita, kuten vöitä ja sandaaleja, sekä koristeellisia astioita, kuten teesettejä, mattoja, koruja, kelloja ja elektroniikkatuotteita, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sekä kaikenlaisia elintarvikkeita, joista mausteet ovat suosittuja ostoksia. Tuotteiden tutkiskelu ei ole aivan helppoa, sillä myyjät tulevat häiritsemään heti, jos he äkkäävät, että edes katsoo heidän kauppaansa kohti. Toisaalta he antavat tietoa ja heidän kanssaan voi neuvotella hinnoista, mutta kannattaa pitää mielessä, että heidän asiansa on yrittää myydä asiakkaalle jotakin tämän tarpeista välittämättä.

Yksi vierailunarvoinen paikka on linja-autoaseman (Otogar) vieressä oleva basaari (Bodrum Kapalı Pazar Yeri) [kartalla]. Sillä on helppo vierailla samalla kun saapuu tai lähtee siltä bussilla tai minibussilla tai vierailee sen vieressä olevassa hammamissa. Siellä voi myös ruokaillaruokailla, ja vaatteiden lisäksi siellä on hyvä valikoima elintarvikkeita, herkkuja, mausteita ja muuta turkkilaista.

Jahtisataman eli Marinan edessä olevassa katetussa pienessä ostoskeskuksessa [kartalla] on tyylikkäitä kauppoja. Siellä on monipuolinen Carrefour-valintamyymälä ja liikkeitä, joista saa muotia, koruja, hajuvesiä ja muuta vastaavaa. Täällä myyjät eivät häiritse ollenkaan asiakkaita ja ovat kielitaitoisia.

Parhaat ostoskadut

Normaalia parempi katu ostoksille on paikallisten suosiossa oleva Atatürk Caddesi [kartalla], joka on lähellä basaaria, ja sen varrella on kaikenlaisia liikkeitä..

Elintarvikkeet ja aukioloajat

Elintarvikkeita Bodrumista saa monesta paikasta, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa. Linja-autoaseman takana olevan markkinapaikan yhteydessä oleva Migros-valintamyymälä on hyvin varustettu, ja myös sataman ostoskeskuksen Carrefour on sekin hyvä ruokakauppa. Ruokakaupat ovat Bodrumissa yleensä avoinna klo 9–22.

Muutkin kaupat ovat hyvin auki Bodrumissa. Basaarin liikkeet ovat avoinna aamusta iltaan ilman mitään siestoja, ja muuallakin kaupungissa kauppa käy aamusta yömyöhään.

Lisää asiaa ostoksista:

My Guide Bodrum kertoo yleisesti ostoksista ja listaa kauppoja.

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Bodrumissa voi parhaiten syödä kansainvälisiä ruokia, joihin kuuluu paljon grillilihoja ja kalaruokia, tiettyjä turkkilaisia ruokia kuten kebabia, ruokia joita saa joka paikasta kuten pitsoja ja hampurilaisia ja muitakin ruokia kuten intialaisia siellä tulee vastaan. Ruokailu onnistuu hyvin pääbasaarissa, huvipursisataman vieressä olevissa ravintoloissa ja muualla keskustassa, mutta niissä on melko vähän autenttisia turkkilaisia ruokia tarjolla. Parhaiten turkkilaisia ruokia, jotka kuuluvat kaikkein edullisimpiin, saa linja-autoaseman yhteydestä olevasta basaarista.

Parhaat paikat ruokailulle

Pääbasaari on kenties paras paikka syödä kaikenlaisia ruokia, ja myös jahtisataman [kartalla] tuntumassa terassiravintoloita on kymmenittäin. Eniten aitoja turkkilaisia ruokia ja kaikkein edullisimpia hintoja on luvassa linja-autoasemalla sen lähiympäristössä sekä etenkin sen takana olevan markkinapaikan [kartalla] yhteydessä. Basaarissa ja sataman edustalla hinnat eivät ole mitenkään erityisen halpoja. Alkoholi ruokajuomana nostaa aterian hintaa melkoisesti, mutta monilla paikoilla basaarissa ja sataman edustalla on kaikilla anniskeluoikeudet. Linja-autoaseman ja sen takana olevan markkinapaikan yhteydessä harvalla paikalla on anniskeluoikeuksia.

Ravintolan terassi
Bodrumissa on tarjolla entistä enemmän turkkilaisia ruokia, mutta jahtisataman edustalla voi syödä mistäpäin maailmaa tahansa tulevia ruokia.

Bodrumissa tarjottavia ruokia

Bodrumissa on tarjolla entistä enemmän turkkilaisia ruokia, mutta etenkin jahtisataman edustalla ja basaarissa voi syödä mistäpäin maailmaa tahansa tulevia ruokia. Basaarissa ja satamassa ovat tarjolla pihvit, pastat, pitsat, intialaiset ruoat, muut aasialaiset ruoat, kuten kiinalaiset, sekä hampurilaiset ja kansainvälisten pikaruokaketjujen ruoat.

Turkkilaiset ruoat ovat kuuluvat maailman parhaisiin, ja täällä ollessa kannattaa maistaa ainakin kerran aitoa turkkilaista ruokaa. Adana-kebabAdana-kebab on tulinen, pitkulainen jauhelihasta valmistettava ruoka, joka grillataan tulella ja jonka yhteydessä tulee salaattia, riisiä ja joskus muitakin lisukkeita. Myös köfteköfte eli lihapullat ja urfa eli adanan tyylinen mutta ei tulinen grillattu kebab ovat aitoja turkkilaisia annoksia, jotka ovat parhaimmillaan lautaselta, joskin niitä voi syödä myös leivän välissä. Kannattavaa on kokeilla myös turkkilaista pitsaa eli lahmacun-nimistälahmacun-nimistä jauhelihalla päällystettyä leipää, joka on parhaimmillaan linja-autoaseman takana olevassa basaarissa. Täällä etenkin oikean käden puolella, aivan Migros-valintamyymälän edessä oleva Babanin Yeri on erinomainen ravinotla lahmacunia. Kaksi pitsaa on ateria, joka täyttää useimmat. Sen kanssa tuodaan ilmaisena lisänä lautasellinen salaattia, joka Turkissa on aina erittäin maukasta. Yhdessä veden tai ayran-jogurttijuomanayran-jogurttijuoman eli kaikkein tyypillisimmän turkkilaisen ruokajuoman kanssa tämä ateria maksaa 10–15 liiraa. Babanin Yeri on hyvä paikka myös muille aidoille turkkilaisille ruoille, kuten kebabeille.

Bodrumissa on tarjolla jonkin verran kasvisruokia, etenkin italialaisissa ja intialaisissa ravintoloissa, ja siellä on myös muutama kasvisravintola.

Lisää ravintoloita:

TripAdvisor listaa ja rankkaa Bodrumin ravintoloita.

The Guide Bodrum esittelee Bodrumissa tarjottavia gourmet-ruokia.

Yöelämä

Bodrumin pääbasaarissa on paljon baareja, jotka ovat avoinna aamuun asti. Cumhuriyet Caddesi -katu [kartalla] on basaarin pääbaarikatu, ja monella sen baarilla on merelle antavat terassit tai omat rannat. Olut maksaa yleisesti Turkissa alkaen pari euroa, riippumatta siitä mikä liiran kurssi sinä hetkenä sattuu olemaan. Valittavana on niin baareja, jotka soittavat turkkilaista musiikkia, kuin niitäkin, joissa raikuvat samat hitit kuin muuallakin.

Muualla kaupungissa on baareja ja illanviettopaikkoja melkoisesti, ja esimerkiksi Cevat Şakir -katu [kartalla], joka johtaa linja-autoaseman ohi satamaan, on rento illanviettopaikka, ja sen poikkikatu Atatürk Caddesi [kartalla] on rauhallinen paikka illanvietolle.

Kaupungin tyylikkäintä illanviettoa on jahtisataman edustalla, missä on lukuisia ravintoloita ja drinkkipaikkoja. Alue soveltuu hyvin jonkin asian juhlistamiselle tai normaalia tyylikkäämmälle illanvietolla.

Lisää asiaa yöelämästä:

Bodrumin yöelämässä on ollut muutoksia, kuten se että “Välimeren äänekkäin disko” eli Halinarnas on ilmeisesti lopullisesti suljettu. Jos haluaa paikantaa normaalia parempia illanviettopaikkoja voi niitä katsella My Guide Bodrumista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, lähistön nähtävyydet ja liikkuminen


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti