Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Risteilyä valitsemassa
Monet käyvät Bodrumista Kreikan Kosilla, jonne on alle puolen tunnin lauttamatka. Lipun voi ostaa vaikkapa sataman vierestä olevasta pisteestä.

Lasten kanssa Bodrumissa sekä lähistön nähtävyydet ja liikkuminen

Lasten kanssa Bodrumissa

Bodrum on kohtalainen vierailupaikka lasten kanssa, joskin Gümbet on ehkä parempi majapaikalle kuin Bodrumin ydinkeskusta, missä on äänekästä läpi yön. Bodrumin niemimaalla on hyvä mennä rannalle, uida myös hotellin uima-altaassa ja laivaretkille. Esimerkiksi Kreikan Kos ja kaunis Datça ovat hyviä vierailupaikkoja, joissa perheet, joilla on siihen aikaa ja mahdollisuus, voivat helposti vierailla. Bodrumin ympäristössä on myös vesipuistoja, jotka toukokuulta lokakuulle ovat erinomaisia vierailupaikkoja lasten ja nuorten kanssa. Perheet vierailevat Bodrumin ytimessä mieluusti värikkään basaarin lisäksi vedenalaisen arkeologian museossa, joka on sataman vieressä olevan linnakkeen yhteydessä, eikä perheillä tule Bodrumin niemimaalla tekemisen puutetta loman aikana.

Vesipuistoja ja paria muuta vierailupaikkaa lukuun ottamatta perheet harrastavat Bodrumin niemimaalla samantyylisiä asioita kuin muutkin. Lisätekemistä perheet voivat katsella TripAdvisorista.

Vierailu Kreikan Kosilla tai muualla Turkissa

Monet käyvät Bodrumista Kreikan Kosilla, jonne on alle puolen tunnin lauttamatka. Lipun voi ostaa vaikkapa sataman vierestä olevasta pisteestä, ja edestakainen lippu maksaa nykyään vähän alle 50 euroa. Katamaraaneja lähtee yleensä aamuyhdeksältä ja niitä tulee takaisin Kosille neljän maissa. Näin ollen Kosilla voi viettää kuutisen tuntia, ja siinä ajassa ehtii käydä myös muualla kuin Kosin kaupungissa, jonka keskustaan laiva menee. Kosin kaupungissa on mukava tunnelmaa, ja sieltä pääsee helposti bussilla muualle saarelle. Kosilta on tapana tuoda tuliaisiksi ouzoa, joka on huomattavasti edullisempaa kuin alkoholi Turkissa, ja tietenkin Turkissa on kaikenlaisia herkkuja ja tuliaisia, joita voi tuoda mukanaan. Kannattaa muistaa, että ouzoa ja muita teräviä aikuinen matkustaja saa tuoda vain litran per matkustaja. Laivamatkojen päätteeksi Bodrumin satamassa voi myös tehdä verovapaita ostoksia.

Samoilta Ferry Bodrum -sivuilta voi myös löytää lukuisia muita kohteita, joissa voi käydä laivalla tai katamaraanilla. Bodrumin niemimaalla on lyhyen matkan päässä kaikenlaisia vierailupaikkoja, joten tällaisella retkellä voi käydä ilman, että siihen kuluu kokonainen päivä.

Bodrumista voi tehdä kaikenlaisia retkiä niin maalla kuin merelläkin, ja siellä on valtava määrä erilaisia retkien järjestäjiä, jotka hakevat hotellilta ja varmistavat, että kaikki sujuu hyvin. Mitään ei kannata varailla etukäteen, sillä paikanpäällä voi nähdä miten homma toimii ja mihin on aikaa. Bodrumin päiväretkimahdollisuuksia voi kartoittaa etukäteen vaikka Viatorin sivuilla.

Dolmus-bussi
Dolmus eli noin 16–20 ihmistä vetävä minibussi on tyypillisin liikkumismuoto lyhyillä ja parinkin tunnin matkoilla Turkissa.

Bodrumin julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Bodrumin keskustassa on mukava kävellä basaarialueella, sitä ympäröivillä kaduilla ja rantapromenadeilla etenkin jahtisataman edustalla, missä on purjeveneitä, ravintoloita ja tyylikäs ostoskeskus. Matkaa merenrannalta linja-autoasemalle (otogar) on reilu kilometri. Linja-autoasemalta pääsee päiväretkelle tai sitten edelleen etenemään Marmarikseen tai Kusadasiin kymmenien bussiyhtiöiden kyydissä, ja lipun voi käydä ostamassa asemalta tai sen voi ostaa vasta ennen matkaa. Myös merenrannalta linja-autoasemalle johtavan tien varrella on kaikenlaista mielenkiintoista, ravintoloista kauppoihin, ja linja-autoaseman vieressä on markkinapaikka, jossa voi ruokailla, ja sen vieressä on myös yksi keskustan suurimpia valintamyymälöitä.

Takseja Bodrumin keskustassa on siellä täällä, ja ne vievät mielellään kaikkialle Bodrumin kaupungissa ja sen ulkopuolelle, kuten lentokentälle tai päiväretkelle. Myös antiikin aikaiselle amfiteatterille on sen verran matkaa, että sinne voi moni haluta helteillä mennä taksilla, joskin sinne pääsee myös minibusseilla.

Dolmus eli 16–20 ihmistä vetävä minibussi on tyypillisin liikkumismuoto lyhyillä ja parinkin tunnin matkoilla Turkissa. Matkat maksavat parista liirasta ylöspäin, ja ne kannattaa sekaannusten välttelemiseksi maksaa samalla kun nousee bussiin. Kaikkien dolmusten reitit alkavat bussiasemalta, eikä siellä ole vaikea löytää haluamaansa paikkaan suuntaavaa kuljetusta lyhyelläkään varoajalla.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Bodrumin-matkat ja hotellit


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti