Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Maltalle voi lentää parhaiten välilaskullisella lennolla kesäkauden aikana, mutta lennot voivat olla pitkiä ja hintavia. Perillä lentoasema sijaitsee 10 kilometrin päässä Maltan pääkaupungista Vallettasta, mutta monet suuntaavat lomalle muualle saarelle kuin pääkaupunkiin.
koristekuva Parhaiten Ateenaan on Suomesta suoria lentoja kesällä, ja perillä Ateenaan lentoasema on reilun puolen tunnin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Muualta Kreikasta Ateenaan on helppo matkustaa lentäen, lautalla, bussilla tai junalla, mutta kaikkein suosituinta sinne on matkustaa lautalla Kreikan saaristosta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Maspalomas
Maspalomas on erityisen sopiva matkakohde perheille, varttuneille pariskunnille ja niille, jotka haluavat lämpimään ja takuuvarmasti aurinkoiseen paikkaan.

Maspalomas, Kanariansaaret

Sivu 1: Nähtävyydet ja harrastusmahdollisuudet, sää ja ilmasto
Sivu 2: Ruokailu, ostokset, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet sekä lähistön nähtävyydet

Gran Canarian etelärannikko on jo kymmenien vuosien ajan ollut suomalaisten suosikkipaikkoja nauttia auringosta, ja edelleenkin edulliset hinnat ja talviöinäkin lämpiminä pysyttelevät ilmat ovat sen vetonauloja.

Saaren aurinkoiselle Costa Canaria -etelärannikolle ihmisiä vetävät myös hienohiekkaiset rannat, joista Maspalomasin dyynit ovat unohtumattomimmat. Maspalomasissa on hyvä ottaa aurinkoa, uida, harrastaa tai sitten vain levätä. Mikäli lomaan haluaa yhdistää kulttuuria ja huippuluokan nähtävyyksiä, sijaitsee Las Palmas alle tunnin bussimatkan päässä.

Maspalomas on erityisen sopiva matkakohde perheille, varttuneille pariskunnille ja niille, jotka haluavat lämpimään ja takuuvarmasti aurinkoiseen paikkaan. Illanviettomahdollisuudet eivät ole kovin hyviä eikä gourmet-ruokia ole juuri tarjolla, mutta tunnin matkan päässä Las Palmasista löytyy kaikki mahdollinen.

Nähtävyydet ja harrastusmahdollisuudet

Seuraavaksi esitellään Maspalomasin parhaat nähtävyydet ja tyypillisimmät harrastusmahdollisuudet rannalla ja muualla.

Rannat

Dunas de Maspalomas [kartalla] on Euroopan suurimpia hiekkarantoja. Sen parempaa paikkaa lepäillä auringossa, uida, kävellä itsensä hiekalla kuntoon ja harrastaa kaikenlaista ei olekaan. Hiekkaranta on yhteydessä Playa del Inglésin pitkään ja kapeaan hiekkarantaan, joka jatkuu aina San Agustíniin asti.

Yksi suosittu harrastus Maspalomasissa lomaillessa onkin kävellä 5–6 kilometrin pituinen, San Agustínin [kartalla] ja Faro de Maspalomas -majakan [kartalla] välinen matka. Sen varrella on paljon upeita maisemia, lomatunnelmaa ja terasseja, joille voi välillä pysähtyä aterialle tai virvokkeelle. Maspalomasin rannalla on myös nudistiosio, joka sijaitsee sen keskellä, korkeimpien dyynien vieressä.

Maspalomasin rannalla on hyvät palvelut, ja kioskeista saa ruokia ja juomia. Oma vesipullo on kuitenkin hyvä ottaa mukaan, sillä kioskien vedet tuppaavat olemaan ylihintaisia. Faro de Maspalomas -majakan vieressä on ravintoloita, joilla on hyvä syödä ja nauttia auringosta, ja lähellä majakkaa on myös harrastusmahdollisuuksia tenniksestä golfiin ja vesilajeihin.

Surfaus on suosittua Kanarialla, mutta Gran Canarian etelärannikko ei ole saarten paras paikka tälle harrastukselle. Poikkeuksena on Faro de Maspalomas -majakan tienoo, missä on aaltoja mutta missä vaativat harrastajat eivät viihdy. Gran Canarialla Pozo Izquierdo, Bahía Feliz ja Playa Águila ovat parhaita paikkoja lainelautailijoille.

Sukellusmahdollisuudet eivät ole nekään parhaimmillaan Kanarialla Maspalomasin tienoilla, mutta alle tunnin bussimatkan päässä sijaitseva Puerto de Mogán on saaren pääsukelluspaikka. Siellä Dive Academia Gran Canaria vuokraa laitteita ja järjestää kursseja.

Kajakilla soutelemaan mielivien ja muutenkin rajuihin harrastuksiin mieltyneiden on hyvä vierailla Canaries Extreme -pisteessä [kartalla], joka sijaitsee lähellä Playa del Inglésin rantaa ja bussiasemaa.

Maspalomasin ympäristö on erittäin hyvää pyöräilymaastoa. Täällä pyöräillä voivat niin harrastelijat kuin kilpailijatkin. Niille, jotka eivät ota omaa pyörää mukaan, Happy Biking [kartalla] vuokraa pyöriä ja myös järjestää pyöräilyretkiä. Toimisto sijaitsee lähellä Playa del Inglésin rantaa ja linja-autoasemaa.

Vauhdikkaasti harrastamaan mieliville Free Motion (Hotel Sandy Beach) vuokraa pyöriä ja muita välineitä sekä järjestää kursseja. Free Motion järjestää myös patikointiretkiä, ja se pystyy järjestämään kuljetuksen majapaikalta sinne, minne harrastamaan mennään.

Ratsastus on sekin mahdollista: Happy Horse järjestää hevoskyytejä ja -kierroksia. Hintaan kuuluu kyyti hotellilta ratsastuspaikalle.

Mungo Aborigen

Kanariansaarten alkuperäisasukkaat eli guanchit ovat kiinnostavia, ja lähellä etelärannikkoa sijaitsevassa Fatagan kaupungissa sijaitsee heistä enemmän kertova teemapuisto [kartalla]. Teemapuistoon on melko kova pääsymaksu, ja sinne mielivien on hyvä kysellä turisti-infosta, miten sinne parhaiten pääsee.

Palmitos Park

Palmitos Park -teemapuisto [kartalla] sijaitsee Maspalomasissa, ja se on monipuolinen vierailupaikka. Siellä voi nähdä delfiinejä, siellä on kaikkialta maailmasta tulevia trooppisia eläimiä ja myös perhostalo, useita eri akvaarioita ja apinasaari. Palvelut ovat hyvät, monenlaisia ruokia on tarjolla ja perheillä on tapana tulla tänne viihtymään koko päiväksikin. Paikalle pääsee kulkemalla bussilla ensin Plaza Maspalomas -pysäkille, jolta bussi numero 45 kulkee puistolle, tai sitten Faro de Maspalomas -pysäkille, jolta bussi numero 70 kulkee Palmitos-puistoon.

Aqualand

Aqualand-vesipuisto [kartalla] sijaitsee samalla suunnalla Palmitos-puiston kanssa, ja sinne pääsee samoilla busseilla 45 ja 70 Maspalomasista. Vesipuisto on monipuolinen, siellä viihtyvät kaikenikäiset ja palvelut ovat hyvät. Palmitos-puiston tavoin se avautuu joka päivä klo 10.00.

Maspalomasin dyynit
Itsensä kannattaa rasvata kunnolla. Vaikka varjossa on mukavaa, auringossa voi olla hyvin kuuma.

Rannan ja teemapuistojen lisäksi Maspalomasin ympäristössä ei ole paljon muuta nähtävää. Las Palmas noin tunnin bussimatkan päässä on Kanarialla paras paikka käydä museoissa, kävellä vanhassakaupungissa ja katsella nähtävyyksiä.

Sää ja ilmasto

Gran Canarian eteläosissa on ikuinen kesä, ja siellä lämpötilavaihtelut niin kesän ja talven kuin päivän ja yönkin välillä ovat pieniä. Keskitalvella lämpötila on yöt päivät 18–22 astetta, kuumimpaan keskikesän aikaan 22–28 astetta. Yli 30 asteen lämpötilat ovat keskikesälläkin harvinaisia, eikä elohopea juuri koskaan talviöinäkään laske alle 15 asteen.

Vaikka lämpötila ei varjossa kohoa keskitalvella yleensä paljon yli 22 asteen, on auringossa hyvin kuumaa. Itsensä kannattaa rasvata kunnolla, eikä Suomesta paikalle saapuvan kannata heti viettää turhan paljon aikaa auringossa. Talvisin mukaan on hyvä ottaa lämmintä vaatetta iltoja varten, ja pitkät housut ja takki ovat hyviä niille, jotka haluavat viettää terasseilla aikaa pikkutunneille.

Aurinko paistaa Maspalomasissa melkoisesti, niin että keskitalvella 10 valoisasta tunnista on 7 aurinkoista, keskikesällä 14 valoisasta tunnista yhdeksänä on keskimäärin aurinkoista.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ruokailu, ostokset, yöelämä ja tapahtumat Maspalomasissa.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/12

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti