Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Rovinj
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lastenrattaat vanhassakaupungissa
Mukavinta perheen kanssa on istahtaa terassille syömään tai kahville. Rovinj on kuitenkin lapsiperheille parhaimmillaan päiväretkikohteena, sillä se on enemmänkin aikuisten paikka.

Perheen kanssa Rovinjiin, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Perheen kanssa Rovinjiin

Rovinj on lapsiperheille parhaimmillaan päiväretkikohteena, sillä se on enemmänkin aikuisten paikka, eikä välttämättä lasten tai nuorten mieleen. Siellä on lyhyet välimatkat, mutta monessa eri paikassa on hankala liikkua, eikä sinne kannata lähteä esimerkiksi lastenrattaiden kanssa. Lasten perään kannattaa katsoa tarkasti satama-alueilla ja vanhankaupungin sokkeloisilla kujilla, joilla voi helposti loukata itsensä.

Mukavinta perheen kanssa on istahtaa terassille syömään tai kahville, ja Rovinjissa on hyvä pysähtyä myös jäätelölle kerran pari päivässä. Ruoat ovat hyviä, etenkin pitsat ovat täälläpäin lähes poikkeuksetta vähintäänkin keskinkertaisia, ja mustekala ja pasta-annokset ovat nekin lähes aina maukkaita. Jos perheen kanssa mielii viettämään loman juuri Rovinjissa eikä esimerkiksi perheille paremmin soveltuvassa Porečissa, kannattaa majapaikkaa katsella muualta kuin vanhastakaupungista. Rovinjin edustalla olevat saaret ovat nekin varteenotettavia hotelleiltaan, ja Rovinjin lähistöllä on rantapaikkoja, joissa on helppo päivittäin käväistä Rovinjista.

Jos lasten tai nuorten kanssa etsii jotakin erityistä näkemistä tai tekemistä, tarjoaa suuri satama-alue kaikenlaisia mahdollisuuksia. Risteilyt, reittimatkat, nähtävyyskierrokset ja muunlaiset laivamatkat ovat suosittuja ajanvietteitä. Nopealla katamaraanilla pääsee nopeasti Venetsiaan, ja läheisille saarille ja hotelleille kulkee reittilaivoja. Erilaisiin risteilyvaihtoihin kuuluu delfiininkatselua, lasipohjaisia veneitä, joista voi tarkastella Adrianmeren värikästä elämänmenoa ja päiväretkiä Rovinjin edustalla oleville saarille.

Rovinjin akvaariomaailma eli Rovinj Aquarium [kartalla], jossa oppii Adrianmeren kaloista, merenelävistä ja kasvillisuudesta, kesäkaudella päivittäin klo 9–21.

Istra.com valottaa mahdollisuuksia lasten ja nuorten kanssa koko Istrian niemimaalla

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Rovinj on pieni paikka, jossa kävelymatkat ovat lyhyitä ja jossa on hankalaa muin keinoin liikkuakaan. Tosin sinne matkaavan on hyvä ottaa huomioon se, että siellä on paljon mäkiä ja hankalia paikkoja kävellä, ja näin siellä kannattaa kävellä hyväksi todetut kengät tai kantapäästä kiinnitetyt sandaalit jalassa. Myös se kannattaa ottaa huomioon, että siellä on jo huhti-toukokuussa auringossa keskipäivällä hyvin kuumaa ja keskikesällä kuumaa aamusta iltaan, ja kadut ovat siellä kuumia ja kirkkaita. Näin ollen jos Rovinjia haluaa kävellen kierrellä paljon ja käydä joka paikassa, ovat huhti-kesäkuu ja loka-marraskuu aikoja, jolloin kävely on yleensä mukavaa.

Rovinjin vanhakaupunki on erityisen hankala paikka niemimaalla, jonka pääkatu on Grisia. Siellä on melkoinen määrä majapaikkoja, mutta autolla ei pääse kovin lähelle eikä taksi voi viedä perille matkalaukkujen kanssa. Monilla majapaikoilla on siellä mahdollisuus varata asiakkaille ainakin saapuessa ja lähtiessä golf-kärryn tyylinen sähköautosähköllä toimiva golf-kärryn tyyppinen kulkuneuvo, joka kätevästi vie perille asti. Asiasta kannattaa varauksen yhteydessä kysyä suoraan majapaikalta.

Jos Rovinjista haluaa käydä muualla, voi moneen eri paikkaan mennä lautalla tai veneellä. Satamassa on lukuisia venetakseja, jotka vievät minne tahansa, ja siellä on myös venevuokraamoja. Reittilaiva kulkee edustalla olevien kahden saaren hotelleille, joista Hotel Istra on suurin. Reittimatka Sveti Katarinalle maksaa 25 kunaa aikuisilta, ja Sveti Andrijalle, jolla on Hotel Istria, pääsee 40 kunalla suuntaansa.

Jos Rovinjista haluaa lähteä käymään jossakin muualla, voi sieltä vuokrata polkupyörän tai auton. Polkupyöriä voi vuokrata monesta paikasta, kuten linja-autoaseman vieressä olevasta Bike Planetista, ja netistä voi katsella Songin tarjontaa. Auton vuokralle haluavien on mahdollista tutkia tarjontaa ja kenties tilata auton etukäteen vaikka Auto Europen kautta.

Niemimaan toiselta puolelta olevasta laiturista [kartalla] pääsee Venezia Linesin nopealla katamaraanialuksella Venetsiaan. Matka kestää vain muutaman tunnin suuntaansa, mutta matkoja ei ole kuin kesällä, eikä kovin montaa kertaa viikossa.

Katamaraani, joka menee Venetsiaan
Venezia Linesin nopealla katamaraanialuksella pääsee muutamassa tunnissa Venetsiaan.

Matkat Rovinjiin

Rovinjiin voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse. Rovinjiin tullaan Pulan lentoaseman [kartalla] kautta. Lento kestää kolmisen tuntia suuntaansa, ja matkaa lentoasemalta Rovinjiin on 40 kilometriä eli se kestää tunnin tai korkeintaan puolitoista.

Norwegian lentää ympäri vuoden, ja Finnair juhannuksen tienoilta koulujen alkamiseen. Useimmat matkatoimistot tekevät Rovinjiin matkoja silloin kun Finnair lentää Helsingin ja Pulan väliä.

Sekä omatoimimatkailijat että pakettimatkalaiset pääsevät suoraan Rovinjiin Fils-yhtiön busseilla, mikä yleensä maksaa noin 16 euroa suuntaansa, tai taksilla, jolla matka korkeintaan viideltä matkustajalta maksaa noin 50 euroa suuntaansa. Pakettimatkalaisille tiedoksi, että matkatoimiston järjestämät kyydit ovat huomattavasti kalliimpia kuin itse järjestetyt kyydit, sillä matkatoimisto ottaa omansa välistä.

Turistiryhmä
Rovinjiin heinä- tai elokuussa mielivän kannattaa varautua siihen, että jos majapaikkavarausta ei tee useita kuukausia etukäteen, ei luultavasti pääse vanhaankaupunkiin eikä muuallekaan ainakaan hyvällä hinta-laatusuhteella.

Rovinjiin voi lähteä pakettimatkalle, jolloin matkatoimisto palkkiota vastaan tekee varaukset. Aurinkomatkat tekee matkoja, joilla hotelli on Lone-rannan lähistöllä ja Sveti Andreja -saarella. Nämä kuitenkin ovat loppuunmyytyjä jo alkukeväästä, sillä lähtöjä on vain kerran viikossa ja paikkoja rajallisesti. Jos Aurinkomatkojen järjestämälle matkalle mielii, pitää varaus Rovinjiin tehdä kuukausia tai kenties jopa puoli vuotta etukäteen.

Tjäreborg tekee sekin matkoja, joiden keston voi valita olemaan 5–14 vuorokautta, tai sitten vain kolmekin vuorokautta, mikä on aivan liian lyhyt matka näin kauas. Kannattaa olla tietoinen siitä, että mitä lyhyempi matka on, sitä enemmän se per vuorokausi maksaa. Matkoilla voi yöpyä Rovinjin laitamilla tai sitten aivan ytimessä, ja matkat ovat kalliita ja suosittuja. Lentoja on kerran viikossa, ja jos Rovinjiin mielii Tjäreborgin matkalle, kannattaa kesän matkaa katsella jo syksyllä tai viimeistään keskitalvella.

Hotellit ja muut majapaikat

Rovinjissa voi yöpyä vanhassakaupungissa, missä on valtava määrä pieniä majapaikkoja mutta ei varsinaisia hotelleja, Rovinjin eteläpuolella olevalla niemimaalla Hotel Parkin takana, missä on paljon rantoja ja ajanvietemahdollisuuksia, tai sitten kahdella saarella, jotka ovat kaupungin edustalla. Niistä Sveta Katarina on lähempänä, ja siellä on parempi ranta.

Rovinjiin on tapana matkustaa huhtikuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana, ja edullisinta on alku- ja loppukaudesta. Silloin on lyhyelläkin varoajalla valinnanvaraa ja hinnat ovat alimmillaan, mutta Rovinjiin heinä- tai elokuussa mielivän kannattaa varautua korkeampiin hintoihin ja siihen, että jos majapaikkavarausta ei tee useita kuukausia etukäteen, ei luultavasti pääse vanhaankaupunkiin eikä muuallekaan ainakaan hyvällä hinta-laatusuhteella.

Ammattimaisesti vuokratut asunnot ovat Rovinjissa kuten muuallakin Kroatiassa kaikkein parhaita majapaikkoja. Asunnot ovat hyvin varustettuja, ne ovat vain matkustajille eivätkä muina aikoina toimi kenenkään kotina mutta niitä voi olla myös hankalissa paikoissa. Tarjonnan lisäännyttyä mukana on myös huonoja tai pieniä huoneita tai huoneistoja, joten varausta tehdessä kannattaa varmistaa kaikki itselle tärkeät asiat.

Paras varausjärjestelmä Kroatiassa hotelleja ja etenkin asuntoja silmällä pitäen on Booking.com, ja monelle paikalliselle asunnonvuokraajalle se on ainoa heidän käyttämänsä varausjärjestelmä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti