Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rovinj
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppa Carera -kävelykadulla
Kävelykatu Careran varrelta saa lähes mitä tahansa, mutta elintarvikkeita tai käsitöitä sieltä ei kannata ostella. Niitä kannattaa hankkia torilta ja niemimaalla olevien vanhankaupungin katujen varrelta.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Rovinjissa

Ostokset

Rovinj ei ole mikään ykkösluokan ostoskaupunki, mutta sieltä saa helposti ja normaaliin hintaan tyypillisiä istrialaisia ja kroatialaisia tuotteita ja matkamuistoja. Suosittuihin tuliaisostoksiin kuuluvat helmet ja korut, taide, käsityöt, koristeet, elintarvikkeet ja alkoholijuomat. Rovinjin omiin tuliaisostoksiin kuuluvat Profumo di Rovigno -hajuvedet, Rovinjissa eniten käytettyjen litteäpohjaisten batana-veneiden pienoismallit ja kaupungin oma katkerotyylinen viina, Pelinkovac, jonkalaista valmistetaan muuallakin entisen Jugoslavian alueella.

Muista juomista istrialaiset viinit ja viinat ovat ostamisen arvoisia, ja esimerkiksi Istra-viiniä on punaista, valkoista ja roséta. Istrian oma anisviina eli sambuca on sekin maistamisen arvoista, ja sitä voi maistella baareissa tai sitten ostaa pullon tai pari. Siihen voi ouzon tyylisesti kaataa vettä sekaan, ja makukin on melko sama, tai sen voi juoda kahvin kanssa sellaisenaan. Sitä voi juoda myös italialaiseen tyyliin ja heittää symbolisista syistä kolme kahvipapua sekaan, tai sen voi sytkärillä laittaa palamaan suuren maailman tyyliin, mutta se ei saa palaa liian kauan tai maku kärsii.

Muita ehdottomia ostoksia ovat elintarvikkeet. Istrialainen neitsytoliiviöljy (extra virgin) on useaan otteeseen valittu maailman parhaaksi, ja sitä tuleekin sieltä enemmän kuin miltään maailman muulta seudulta. Se on melko hintavaa (noin 10 euroa litralta), mutta se on terveellistä ja niin maukasta, että Kroatiassa ei yleensä käytetä sen lisäksi juuri mitään mausteita. Myös tryffeli, joka on arvokasta eikä läheskään kaikkien makuun, on alueen erikoisuuksia. Kuivatut hedelmät, joiden kuningas on viikuna, ovat täällä erinomaisia, kuten myös paikallista alkuperää olevat pähkinät ja etenkin mantelit. Muitakin elintarvikkeita ja herkkuja tulee vastaan, ja niistä saa läpileikkauksen torillamarkkinapaikka, joka on Trg Valdibora -aukiolla [kartalla], erikoisen, vuoden 1956 fasistien uhreja muistavan taideteoksenfasistien uhreja muistava taideteos vieressä. Tori on paras paikka mennä ennen kuin lähtee valintamyymälään, sillä hinnat ovat hyvät (joskin kaikilla myyjillä aivan samat), ja täältä saa kaikkea mahdollista oliiviöljystä perustuotteisiin, herkkuihin, viineihin ja viinoihin. Hyviä elintarvikkeita Istriassa ovat myös vuohenjuustot, joista parhaat tulevat Pag-saarelta, ja istrialainen kinkku (pršut).

Torin vieressä on Konzum-valintamyymälä, ja valintamyymälät ovat Rovinjissa avoinna ma–la klo 7–20 ja su klo 7–14. Rovinjin keskustan valintamyymälät ovat pieniä ja hintavia, kuten Trg Maršala Tita -aukion Konzum, ja torilta kannattaa ostella mahdollisimman paljon. Valintamyymälöitä on monessa eri paikassa, myös pääostoskatu Careran varrella.

Carera-kävelykatu
Ostoksia voi tehdä pitkällä kävelykadulla nimeltään Carera.

Torin lisäksi ostoksia voi tehdä pitkällä kävelykadulla nimeltään Carera, joka kulkee linja-autoaseman ja Trg Maršala Tita -aukion välillä. Sillä olevat kaupat ovat avoinna ma–la klo 8–20, mutta niiden joukossa on myös niitä, jotka iltapäivisin noin klo 13–16 pitävät tauon. Careran varrella on kaikenlaisia liikkeitä, joista saa lähes mitä tahansa, mutta elintarvikkeita tai käsitöitä sen varrelta ei kannata ostella. Niitä kannattaa hankkia torilta ja niemimaalla olevien vanhankaupungin katujen varrelta.

Niemimaalla on monia mielenkiintoisia liikkeitä, joille pääsee kulkemalla Trg Maršala Tita -aukiolta suoraa rantaa pitkin Obala Pina Budicinalle, joka johdattaa kohti vanhankaupungin sokkeloita. Toinen hyvä reitti, jonka varrella tulee vastaan kauppoja, on Trg Maršala Tita -aukion keskivaiheilta olevan portin kautta, joka johdattaa kohti niemimaan pääkatua, nimeltään Grisia [kartalla]. Sen varrella ja vaiheilla on paljon liikkeitä, joista saa istrialaisia tuotteita kuten viinejä, viinoja, käsitöitä, taidetta ja kaikenlaista muuta sellaista, mitä on mukava kotiin tuliaisiksi viedä.

Alkoholijuomat ovat kohtuullisissa hinnoissa, ja viiniä saa alkaen reilulla 1,50 eurolla litra ja vodkaa saa litran alimmillaan noin 10 eurolla. Tupakka on suurin piirtein samoissa hinnoissa kuin Virossa, eli askin saa 3–3,50 eurolla.

Ruoat ja ravintolat

Rovinjissa on hyviä ruokia, ja siellä on pääosin hinta-laatusuhteeltaan hyviä ravintoloita. Satamaa reunustavat ravintolat kuuluvat kaupungin heikoimpiin, ja yleisesti ottaen turisteille suunnatuissa ravintoloissa on poikkeuksetta huonompi hinta-laatusuhde kuin paikallisille suunnatuissa ravintoloissa. Aterialle tulee Rovinjissa hintaa vähintään 60–70 kunaa, ja siellä voi helposti saada menemään grillattuja mereneläviä illalliseksi tilaamalla 100–150 kunaa (15–20 euroa). Ruokajuomat kuten viini ja olut ovat kotimaata edullisempia, mutta usein tuplasti kalliimpia kuin monessa muussa Kroatian kaupungissa.

Hyviä ruokia Rovinjissa kuten muuallakin Istriassa ovat paikalliset ja italialaiset ruoat. Paikallisiin ruokiin kuuluvat kinkku, kalaruoat, grillatut merenelävät ja jotkin italialaistyyliset ruoat kuten musta risotto, joka on värjätty mustekalan musteella ja yleensä höystetty seepialla. Mustekalat ovat tyypillisimpiä ja edullisimpia mereneläviä Kroatian rannikolla, ja niistä yleisimpiä ovat kalamari (lignje, engl. squid) ja seepia (sipe, engl. cuttlefish). Ne ovat varsin hyviä grillattuna, mutta muitakin kaloja ja mereneläviä on tarjolla. Mereneläviä on hyvä ottaa myös pastan tai pitsan höysteenä, ja ”frutti di mare” -nimellä kulkevat annokset ovat aina hyviä Istriassa. Rovinjissa voi myös heittäytyä täysin italialaisten ruokien pariin, ja sieltä saa erinomaisia klassisia italialaistyylisiä pasta- ja spagettiannoksia, jotka usein ovat myös edullisimpia ravintolaruokia. Pitsan voi myös ottaa istrialaisen kinkun kera, tai kinkkua voi maistaa ravintolassa alkupalana. Salaatit ovat täälläpäin erinomaisia, ja keittoja on niitäkin tapana syödä alkuruoaksi. Keitoista kalakeitto on maukasta, ja keitot syödään aterian aluksi, salaatti päätteeksi.

Ravintoloita ei erikseen tarvitse Rovinjista etsiä, ja kaikkein eniten terasseja on satama-alueen ympäristössä. Etenkin Carera-kadun edustalla on tuhottomasti terasseja, joista saa tyypillisiä täkäläisiä ruokia, kuten pitsoja, pastaa ja mereneläviä. Niitä tunnelmallisempia ravintoloita on niemimaan sokkeloisilla kujilla, joilla monilla on myös miellyttävästi koristellut sisätilat. Satama-alueen ravintolat ovat hyviä hätätapauksessa tai vaikka perheen kanssa, ja niemimaan ja muun vanhankaupungin ravintolat soveltuvat hyvin pitkälle lounaalle, romanttiselle illalliselle tai vähän juhlavammalle aterialle. Ravintoloiden ruokalistat ovat yleensä kroatiaksi ja englanniksi, ja joissain ravintoloissa on myös saksan- ja italiankielisiä ruokalistoja.

Ravintola Svetog Kriza -kadulla vanhassakaupungissa
Jos mielii syömään tiettyyn ravintolaan tai paikkaan, joka on taatusti edullinen tai hyvä, täytyy ravintolaa vähän etsiskellä.

Jos mielii syömään tiettyyn ravintolaan tai paikkaan, joka on taatusti edullinen tai hyvä, täytyy ravintolaa vähän etsiskellä. Torin ja fasistien uhreja muistavan veistoksen välissä, Trg Valdibora -aukiolla on Fast Food Aldi -terassi, jolta saa hyvin edullisia pikaruokia. Vanhankaupungin pääpaikoilla sijaitseva Pizzeria Da Sergio (Grisia 11) on hinta-laatusuhteeltaan niin hyvä, että sen ovelle muodostuu tämän tästä jonoja. Sanotaan, että siellä on kaupungin parhaat pitsat, jotka myös ovat hyvin edullisia. Pizzeria Leone (Carrera 65) pääostoskadun varrella on sekin hinta-laatusuhteeltaan lyömätön paikka, joka on paikallisten suosiossa. Sen lähistöllä on muitakin paikallisten suosiossa olevia paikkoja, jotka tunnistaa siitä, etteivät ne mainosta itseään, ja ne ovat yleensä pieniä paikkoja. Jos mielii grillattuja mereneläviä, pastaa tai muita tyypillisiä paikallisia ruokia, kannattaa kokeilla Leonen vieressä olevaa ravintolaa nimeltä Torkolo, joka on hinta-laatusuhteeltaan aivan eri luokkaa kuin tästä vain muutaman kymmenen metrin päässä olevat satama-alueen ravintolat.

Rovinjissa on paljon hienoja ravintoloita, joissa on parhaat mahdolliset ruoat. Ne ovat yleensä tyylikkäästi sisustettuja paikkoja, ja niissä voi juhlistaa kaikkein tärkeimpiä tapahtumia. Joillain ravintoloilla on kattoterassit, ja niihin kuuluu aivan Venetsiaan menevien katamaraanien laiturien vieressä oleva Graciano.

Takuuvarmasti hieno ravintola on niemimaan pääkirkon takana oleva Monte, jossa yhteen annokseen voi upota lähemmäs 200 kunaa. Aika lähellä sitä oleva Balbi [kartalla] on kalaravintola vailla vertaa, eikä se Monten tavoin ota vastaan pöytävarauksia vaan sinne on paikan päälle mentävä katsomaan löytyykö pöytää. Jos mielii syömään samalle alueelle mutta merenrannalle ja mereneläviä ja vaikka auringonlaskua ihailemaan, on La Puntulina [kartalla] ruoiltaan erinomainen ja merinäköalaltaan huikaiseva paikka illalliselle. La Puntulina ottaa vastaan pöytävarauksia eikä ilman sellaista olekaan toivoa päästä syömään merinäköaloin, ja siellä kannattaa käydä pöytä varaamassa päivää paria ennen kuin haluaa syömään.

http://www.tzgrovinj.hr/page/gastronomy

Terassi sataman laidoilla
Olut maksaa Rovinjin satamaa reunustavilla terasseilla ja niemimaan terasseilla 22–35 kunaa.

Yöelämä

Rovinj on rento illanviettopaikka, jossa ei ole mitään hurjia bileitä tai äänekästä yöelämää keskikesälläkään. Äänekkäät diskot ovat keskustan ulkopuolella, ja vanhassakaupungissa ja sen liepeillä on mukavia terasseja ja rentoa illanviettoa luvassa. Olut voi maksaa neljä euroa tai ylikin, viini jonkin verran vähemmän, mutta tyypillinen hinta Kroatiassa puolelle litraa vaikka Karlovačkoa on 15 kunaa eli pari euroa. Olut maksaa Rovinjin satamaa reunustavilla terasseilla ja niemimaan terasseilla 22–35 kunaa, ja paikallinen olut on aina edullisempaa ja yleensä myös parempaa kun ulkomainen olut.

Tapahtumat

Rovinjissa ei ole valtavaa määrää vuotuisia tapahtumia, mutta kesällä siellä on jonkin verran kaikenlaista. Uskontoon liittyvät juhlat kuten pääsiäinen voivat olla vähän ankeita aikoja vierailla siellä, sillä tällöin ei vielä ole paljon turisteille suunnattua tarjontaa, ravintoloita on vähän auki ja monet kaupatkin ovat kiinni.

Rovinjin kesäkauden avaa yleensä huhtikuun alussa pidettävä ruokatapahtuma, mutta sekin on ennen varsinaista matkustuskautta eikä silloin vielä ole paljon palveluita eivätkä säätkään välttämättä ole kovin lämpimiä. Rovinjiin suuntaavan onkin hyvä vilkaista tapahtumakalenteria siltä varalta että matkan aikana siellä tai lähistöllä olisi jokin mielenkiintoinen tapahtuma.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti