Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Parhaiten Ateenaan on Suomesta suoria lentoja kesällä, ja perillä Ateenaan lentoasema on reilun puolen tunnin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Muualta Kreikasta Ateenaan on helppo matkustaa lentäen, lautalla, bussilla tai junalla, mutta kaikkein suosituinta sinne on matkustaa lautalla Kreikan saaristosta.
koristekuva Prahaan pääsee Helsingistä useilla eri lentoyhtiöiden suorilla lennoilla, mutta myös Tampereelta ja Turusta on lentoja Riian kautta Prahaan. Kulkeminen lentoasemalta ytimeen bussilla ja metrolla on vaivatonta ja ruuhkatonta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Playa de las Teresitas
Yksi Teneriffan parhaista rannoista on San Andrés -kylässä, vain muutaman kilometrin Santa Cruzista pohjoiseen sijaitseva Playa de las Teresitas.

Teneriffa, Kanariansaaret

Teneriffa on Kanariansaarten suurin saari ja suomalaisten keskuudessa niiden toiseksi suosituin matkakohde Gran Canarian saaren jälkeen. Suomalaisia Teneriffalla käy miltei 150 000 vuodessa. Eniten lomamatkoja tehdään Teneriffan etelärannikolle, mutta Puerto de la Cruzissa ja sen lähistöllä käy myös paljon suomalaisia.

Teneriffan saari sijaitsee melkoisen matkan päässä Manner-Euroopasta etelään, parisataa kilometriä Afrikan länsirannikosta, niin sanotun Makaronesian alueella. Teneriffa tunnetaan "ikuisen kevään saarena", sillä etenkin sen pohjoisosissa on aina vehreää eivätkä kesätkään ole aina tukahduttavan kuumia.

Saaren pohjoisosa on vihreää tienoota, missä sijaitsee Teneriffan suurin ja Kanariansaarten toiseksi suurin kaupunki Santa Cruz, samoin kuin nähtävyyksiä täynnä olevat La Laguna ja La Orotava sekä saaren vanhin turistikohde, Puerto de la Cruz. Pohjoisosa on hyvä surfauspaikka, ja siellä on rantojakin, mutta yleensä rantalomalle mielivät suuntaavat saaren eteläosiin, missä etenkin Costa Adeje -rannikko on Playa de las Americas -lomakohteen johdolla Euroopan kiireisimpiä rantalomakohteita.

Teneriffan saaren eteläosissa on myös hyvä surfata ja harrastaa muutakin pyöräilystä tennikseen ja patikointiin. Vaikka lomamatkat suuntautuvatkin Teneriffalla rannikoille, on sen sisäosissa nähtävää myös, ennen kaikkea Teide, Espanjan korkein vuori, jonka huippu on talviaikaan lumen peitossa.

Teneriffa on eräänlainen paratiisisaari, jossa lämpötilat harvoin öisin laskevat alle 15 asteen ja talvellakin on päivisin varjossa reilut 20 astetta. Ihanteellisuudestaan huolimatta Teneriffa on Euroopan edullisimpia lomapaikkoja, ja etenkin erinomaiset ruoat ja juomat ovat siellä hyvissä hinnoissa. Saari onkin oiva matkakohde kenelle tahansa. Siellä voi harrastaa kaikenlaista, ja kaikki löytävät sieltä juuri sen, mitä lomalta ovat lähteneet hakemaankin.

Teneriffan Costa Adeje -rannikko on hyvä lapsiperheille, koska siellä on paljon harrastusmahdollisuuksia, rantoja ja muuta, mikä kiinnostaa lapsia. Puerto de la Cruz on perheille hyvä vierailukohde päiväretkille, ja siellä Loro Parque on hyvä paikka viettää vaikka puolikin päivää. Santa Cruz on sekin hyvä vierailupaikka lapsiperheille, sillä siellä on etenkin karnevaalien aikaan huvipuistoja ja muihin aikoihin jonkin verran mielenkiintoista nähtävää lapsiperheille.

Santa Cruz
Santa Cruz de Tenerife tarjoaa saaren ainoan kaupunkilomakohteen, runsaasti nähtävää, etenkin museoita, ja siellä on ympäri vuoden autenttista paikallistunnelmaa.

Lomakohteet Teneriffalla

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz on Teneriffan saaren suurin kaupunki ja toimittaa Kanariansaarten pääkaupungin virkaa yhdessä Gran Canarian saarella sijaitsevan Las Palmasin kanssa. Santa Cruz ei ole sinänsä suosittu turistikohde, mutta siellä käydään muualta Teneriffalta ja muilta Kanariansaarilta ahkerasti päiväretkillä. Hotelleja ja muitakin majapaikkoja siellä on omatoimimatkailijalle enemmän kuin muissa saaren kaupungeissa, ja pakettimatkalaisia siellä näkyy vain päiväsaikaan.

Santa Cruz tarjoaa saaren ainoan kaupunkilomakohteen, runsaasti nähtävää, etenkin museoita, ja siellä on ympäri vuoden autenttista paikallistunnelmaa. Se on suureksi kaupungiksi melko rauhallinen valtaosan vuodesta, mutta parin kolmen viikon ajaksi laskiaiskarnevaalit helmi- tai maaliskuussa sekoittavat sen täysin. Tällöin siellä on meluisaa pitkälle yöhön, eikä kaupunkiin ole yhtä hyvä tutustua kuin muina aikoina. Rantoja on Santa Cruzin lähistöllä melkoisesti, ja sieltä on hyvät bussiliikenneyhteydet muualle saarelle.

Puerto de la Cruz

Saaren vanhin ja hienoin turistikohde on Puerto de la Cruz, joka pitkään tunnettiin La Orotavan satamakaupunkina. Nykyään siellä vierailee etenkin varttuneita matkailijoita melkoisesti, ja kaupunki on lähitienoineen suomalaisten suosikkipaikka Teneriffalla. Kaupunki vetää puoleensa nuoria vähemmän kuin etelän rantapaikat, ja näin siellä on luvassa rauhallista tunnelmaa muulloin kuin laskiaiskarnevaalien aikaan. Tällöin kaupungin yleensä rauhallinen tunnelma muuttuu, bileitä on läpi yön ja melua riittää miltei vuorokauden ympäri.

Puerto de la Cruz on ympäri vuoden hyvä lomakohde. Siellä on hyvä surfata, ruskettua rannalla, syödä hyvin ja nähtävyyksiäkin siellä on jonkin verran. Bussilla sieltä pääsee nopeasti minne tahansa Teneriffalle, eikä Santa Cruziin tai etelärannikolle ole kuin noin tunnin matka.

Playa de las Americas

Yhdessä Los Cristianoksen kanssa Playa de las Americas muodostaa niin sanotun Costa Adeje -rannikon, joka on räikein ja suosituin turistipaikka Teneriffalla. Täältä ei hevin löydy paikallistunnelmaa, vaan kaikki toimii turistien ehdoilla. Eniten turisteja tänne tulee Brittein saarilta, Saksasta ja Pohjoismaista. Täällä voikin nauttia englantilaista aamiaista ympäri vuorokauden, katsella jalkapallo-otteluita terasseilla ja kuunnella meluisaa juhlintaa pikkutunneille joka yö, läpi vuoden.

Surfaaja Playa de Martianez -rannalla lähellä Puerto de la Cruzia
Puerto de la Cruz on ympäri vuoden hyvä lomakohde, jossa on hyvä myös surfata.

Playa de las Americas on pakettimatkalaisten luvattua tienoota Teneriffalla, tänne tullaan rantalomalle ja öisin bailaamaan. Rannat ovat suurin syy matkustaa tänne, mutta Playa de las Americas tarjoaa lähinnä vain niin sanottuja mustan hiekan rantoja. Suosittua on myös lähteä täältä risteilylle delfiinejä tai valaita katsomaan, ja mahdollista on myös ottaa osaa lasipohjaisilla veneillä tehtäville risteilyille.

Kaikenlaista muutakin täällä voi harrastaa golfista tennikseen ja kartingiin. Rantojen lisäksi moni suuntaa alueen vesipuistoihin. Bussilla pääsee täältä nopeasti katsomaan nähtävyyksiä, joista Teide-vuori on suosittu vierailupaikka.

Fañabé

Myös Costa Adejella, Playa de las Americasin pohjoispuolella sijaitseva Fañabé on siisti ja rauhallinen vaihtoehto rannikon kiireisimmille lomapaikoille. Kaikki palvelut, rannat ja harrastusmahdollisuudet ovat kävelymatkan päässä, mutta bussilla pääsee nopeasti kiireisimpiin lomakohteisiin ja pohjoisosien kaupunkeihin. Toiminta Fañabéssa keskittyy rannan ympäristöön. Täällä ovat ravintolat ja yöelämä samoin kuin ostoskeskukset ja kaupat. Fañabé on oiva matkakohde niille, jotka haluavat tyyliä ja rauhaa hivenen kalliimmalla hinnalla.

Los Cristianos

Costa Adeje -rannikon kiireisimpiä paikkoja ympäri vuoden on Los Cristianos, lähellä saaren eteläosan lentokenttää sijaitseva rantakaupunki. Ranta ja yöelämä ovat suurimmat syyt tulla tänne lomailemaan, ja harrastusmahdollisuudetkin ovat täällä hyvät. Yöt ovat täällä rauhattomia: erilaisia bailupaikkoja on valtava määrä, ja shoppailukin on täällä helppoa. Delfiinien ja valaiden katselu risteilyillä on suosittua, ja bussit vievät täältä nopeasti pohjoisosan kaupunkeihin ja muille päiväretkille.

El Medano

Teneriffa on hyvä paikka lähteä laine- tai purjelautailemaan, ja nykyään koko Euroopan surfauspääkaupunkina tunnetaan El Medano, joka sijaitsee hyvin lähellä Los Cristianosta ja Teneriffan eteläistä lentokenttää. Hiekkarannat ovat El Medanossa hyviä aivan keskustassakin, tunnelma täällä on autenttisempaa kuin Costa Adeje -rannikolla ja pakettimatkalaisia näkyy vähän. Ruoat ovat täällä hyviä, paikallisväriä on paljon ja shoppailukin on täällä rennompaa kuin Costa Adejella. Bussi vie muualle saarelle harvakseltaan, ja El Medano sopiikin ranta- ja harrastuslomapaikaksi niille, jotka haluavat lomansa aikana pysyä yhdessä paikassa.

Tunnetuimmat nähtävyydet

San Cristobal de la Laguna

Lyhyen bussimatkan tai 50 minuutin raitiovaunumatkan päässä Santa Cruzista sisämaahan sijaitseva La Laguna on paikka, jonka opiskelijat ovat tehneet yöelämältään Teneriffan pohjoisosien parhaaksi. Nähtävyyksiä siellä on pienellä alueella melkoisesti, valtaosa niistä lähellä Plaza de la Concepción -aukiota. Hyviä nähtävyyskatuja ovat etenkin Calle San Agustin ja Calle Carrera, joilla on upeita palatseja ja muita nähtävyyksiä. 130 000 asukkaan La Laguna on saaren toiseksi suurin kaupunki, ja vuodesta 1999 sen keskusta on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon.

Liseo de Taoro -palatsi, Orotava
La Orotavan kaupungissa on on melkoisesti nähtävää palatseista kirkkoihin ja puutarhoihin.

La Orotava

Toinen sisämaassa mutta hyvin lähellä rannikkoa sijaitseva kaupunki on La Orotava, jossa niinikään on pienellä alueella paljon nähtävyyksiä. Tämä usein pilvinen ja viileä kaupunki on paikka, jossa Plaza de la Constitución -aukion liepeillä on melkoisesti nähtävää palatseista kirkkoihin ja puutarhoihin. Museoita kaupungissa on muutama, kirkot ovat ulkoa vaatimattomia mutta sisätiloiltaan näkemisen arvoisia ja ravintolatkin ovat maininnan arvoisia.

La Orotava mainostaa itseään museoiden kaupunkina, ja sen erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa kukkas- ja hiekkamattojen museo (Calle San Francisco 5) ja uskonnollisen taiteen museo (Plaza Patricio García).

Teide-vuori

Espanjan korkein vuori Teide on näkemisen arvoinen, ja moni suuntaa ainakin sen juurelle sijaitsevaan kansallispuistoon Teneriffan-lomansa aikana. Vuoren huipulle voi kiivetä polkua numero 10 pitkin omin nokin, mutta tätä varten tarvitaan lupa, jonka voi hankkia verkon kautta Reservas Parques Nacionales -sivuilta.

Köysijuna vie huipulle 10 minuutin välein melko korkeaa hintaa vastaan, ja kova tuuli saattaa yhtäkkiä lopettaa köysijunien kulkemisen. Normaalisti huipun ja alimman köysijuna-aseman väliä kuljetaan klo 9-17.00, ja puolenpäivän jälkeen paikalle saapuvat bussilastilliset turisteja saattavat muodostaa pitkiäkin jonoja köysijunaan.

Meni huipulle sitten patikoiden tai köysijunalla, kannattaa muistaa, että siellä on ympäri vuoden viileämpää kuin juurella ja lämpimiä vaatteita tulee ottaa mukaan. Myös aurinkovoide ja aurinkolasit ovat huipulle menijöille välttämättömät, ja jos aurinko ei paista, ei tällöin juuri ole mieltä lähteä ylös maisemia ihailemaan. Ala-asemalla on kahvila ja ravintola, mutta mukaan kannattaa ottaa iso pullollinen vettä myös.

Paikalle pääsee parhaiten suoraan busseilla numero 348 Puerto de la Cruzista ja numerolla 342 Playa de las Americasista, mutta esimerkiksi Santa Cruzista tullessa pitää vaihtaa välillä bussia. Tietoa bussikyydeistä saa bussiyhtiö Titsan sivuilta.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> .


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/04

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Tarvitaanko siis siihen köysijunaan myös erillinen lupa? /tulkeva matkailija
Vastaus: Köysijunaan ei tarvita lupaa, mutta lupa tarvitaan kulkemiseen köysiradan yläasemalta eteenpäin kraaterin laelle (10-reitti eli Telesforo Bravo). Lisätietoa: Teide Cable Car -yhtiön sivuilta.

Ihmettelen noita tietoja Playa de la Americaksen ja Los Christianoksen ilta/yöelämästä. Olen ollut kahdeksan vuotta talvet töissä kyseisillä alueilla ja siellä ei todelakaan ole yöelämää. Jos ei oteta lukuun pieniä englantilaispubeja, jotka Chrisianoksessa esimerkiksi menevät kiinni klo 1.00 tai jopa 12.00. Los Christianos hiljenee tavallisesti täysin jo puoleltaöin. Asun pubien yläpuolella joten tiedän. Americas(kaan) ei ole enää kymmeneen vuoteen ollut bailauspaikka. Joskus 20 vuota sitten se oli. /Sari

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti