Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Varna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Mr Baba -ravintolalaiva
Lasten kanssa kannattaa ruokailla Mr. Baba -ravintolalaivassa ja kävellä sen ohi kulkevaa aallonmurtajaa pitkin matkustajasatamassa, jossa on niin matkustajalauttoja kuin sota-aluksiakin.

Perheen kanssa Varnaan, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Varnassa

Edullinen ja kätevän kokoinen Varna on hyvä vierailupaikka lasten kanssa, joskin kannattaa ottaa huomioon se, että heinä-elokuussa bailaajat ympäri Euroopan suuntaavat Varnaan ja keskikesällä melua ja meininkiä katukuvassa riittää miltei ympäri vuorokauden. Etenkin elokuussa Varna onkin ehkä parhaimmillaan lapsiperheille muilta, rauhallisemmilta rantaresorteilta vierailtuna, kuten Kultahietikolta, Albenasta tai Sveti Konstantinista, joista on lyhyt matka Varnaan. Niistä Kultahietikko eli Golden Sands on melkoinen bailupaikka sekin, Sveti Konstantin on vanhempien ihmisten suosikkipaikka ja Albenasta on sen verran matkaa Varnaan, että sieltä ei kertaa paria useammin viitsi Varnassa käydä.

Varnan museot ovat mielenkiintoisia etenkin vähän varttuneemmille lapsille, ja sellaiset vetonaulat kuin delfinaario, eläintarha ja pitkä hiekkaranta kaikkine höysteineen ovat kaikenikäisten lasten mieleen. Lasten kanssa kannattaa myös ruokailla Mr. Baba -ravintolalaivassa [kartalla] ja kävellä sen ohi kulkevaa aallonmurtajaa pitkin matkustajasatamassa, jossa on niin matkustajalauttoja kuin sota-aluksiakin.

Rannan ja keskustan välissä oleva meripuisto eksoottisine kasvillisuuksineen, kahviloineen ja erilaisine vempaimineen ja muine lapsille suunnattuine vetonauloineen on suuri, rauhallinen käveleskelypaikka, joka on kuin tehty lapsiperheille. Siellä planetaario ja akvaariomaailma ovat lähellä keskustaa ja rantaa, kävelymatkan etäisyydellä. Delfinaario ja eläintarha ovat kuitenkin kauempana ja lähellä kohti Kultahietikkoa kulkevaa päätietä, joten niille kannattaa mennä taksilla tai busseilla 109 tai 409.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Varnasta on hyvä lähteä käymään jossain lähistön rantalomapaikalla, ja sen ympäristöstä löytyy myös roppakaupalla kaunista luontoa ja jonkin verran nähtävyyksiä, kuten luostareita. Monet hostelit ja hotellit järjestävät retkiä eri puolille Mustanmeren rannikkoa edulliseen hintaan, ja rannikon vierailupaikkoihin pääsee myös helposti omatoimisesti sekä keskustasta paikallisbussilla että keskustan ulkopuolella sijaitsevalta bussiasemalta.

Albena, Balchik, Kultahietikko ja Sveti Konstantin ovat eripituisten bussimatkojen päässä, ja näistä eniten nähtävää on Balchikissa ja Kultahietikolla, jonka lähellä sijaitsee Aladzhan vertaansa vailla oleva kiviluostari. Balchikin päänähtävyys on Kuningattaren palatsi ja kasvitieteellinen puutarha Drovetsassa, parin kilometrin leppoisan kävelymatkan päässä Balchikin keskustasta. Albenaan ja Balchikiin pääsee linja-autoasemalta [kartalla] lähtevillä busseilla, joiden aikataulut voi nähdä aseman verkkosivuilta. Linja-autoasemalle pääsee useilla eri busseilla, kuten myös Kultahietikolle ja lentoasemalle kulkevalla bussilinjalla 409. Useilta eri bussilinjoilta, jotka kulkevat ohi tuomiokirkon kohti asemaa, voi kysyä ennen siihen nousemista ”avtogara”. Kaikissa busseissa on rahastajat, jotka tulevat matkustajan luo, ja matka maksaa levin eli 50 senttiä. Kultahietikolle pääsee suoraan busseilla 109 ja 409, ne kulkevat Sveti Konstantinin kautta, ja rahastajan myymä lippu maksaa 3 leviä eli 1,50 euroa.

Nähtävyys parhaasta päästä on myös Kamen Bryag eli Kiviranta [kartalla], joka tosin sijaitsee melko kaukana Varnasta, parin tunnin matkan päässä. Se on tunnettu kiipeilijöiden keskuudessa, ja täällä voi myös tehdä sukellusretkiä. Varnasta paras tapa päästä paikan päälle on ostaa sinne päiväretki jonkin kaupungin turistitoimiston välityksellä.

Varnan eteläpuolella on myös mielenkiintoisia vierailupaikkoja, joskin heinä-elokuussa nämä ovat auttamattomasti pakettimatkalaisten valtaamia. Nessebarin keskusta on kaunis ja sieltä löytyy runsaasti nähtävää. Bussimatkat Nessebariin ja Sunny Beachille kestävät yli kaksi tuntia, mutta matka on ehdottomasti vaivan arvoinen siinä tapauksessa, että on kahden viikon lomalla Varnassa.

Julkinen liikenne ja matkat paikasta toiseen

Varnassa voi liikkua bussilla melko kätevästi, sillä esimerkiksi linja 409 kulkee lentoaseman, linja-autoaseman, tuomiokirkon, kulttuuri- ja urheilupalatsin, eläintarhan ja delfinaarion kautta Sveti Konstantiniin ja Golden Sandsiin eli Kultahietikolle. Lipun hinta on 1–3 leviä, riippuen minne mistäkin haluaa, ja kaikissa busseissa on rahastaja, joka tulee matkustajan luo. Pientä rahaa on hyvä olla mukana, joskaan busseissa ei juuri ihmetellä vaikka maksaisi 20 levin setelillä. Linja 109 kulkee osin samaa reittiä kuin 409, ja joitain muitakin käteviä linjoja kaupungissa on, kuten numero 9. Varnan bussilinjojen reitit on hyvä katsastaa Visit Varnan sivuilta.

Varnassa on takseja, joilla liikkuminen ei ole hintavaa. Matkat ovat edullisia, niin että viidellä eurolla pääsee pitkänkin matkan keskustan toiselta puolelta toiselle. Yksi hyvä yhtiö on Triuf Taxi, joka on myös lentoaseman virallinen taksiyhtiö ja johon voi paikan päällä soittaa numeroon 644 644.

Varnan lentoasema [kartalla] on melko lyhyen matkan päässä Varnan keskustasta. Linja-autolinja 409 kulkee sieltä linja-autoaseman kautta keskustaan, ohi meripuiston ja kohti Sveti Konstantinia ja Kultahietikkoa. Lipun saa paikallisella valuutalla bussin lipunmyyjältä.

Matkat Varnaan ja lähistön rantalomapaikoille

Varnaan voi matkustaa omatoimisesti, jolloin matkaan voi yhdistää muitakin kohteita Balkanin niemimaalla. Varnan ympäristöön tehdään järjestettyjä matkoja, ja myös Nessebarista ja Sunny Beachiltä voi tulla Varnaan käymään.

Omatoimiset matkat

Suomesta voi lentää Norwegianin koneilla suoraan Varnaan, mutta hyvin rajoitetusti kesäkauden aikana, kerran pari viikossa. Jos näille lennoille mielii, pitää varaus tehdä kuukausia etukäteen. Suorat lennot ovat yllättävän nopeita, ja ne ovat perillä normaalisti alle kolmessa tunnissa.

Muiden yhtiöiden koneilla Varnaan voi matkustaa välilaskullisilla lennoilla, ja niistä saa tietoa vaikka Skyscannerin sivuilta.

Varna on hyvä kohde yhdistettynä muihin paikkoihin Balkanilla. Bulgariassa Nessebar, joka on parin tunnin bussimatkan päässä etelään, on rannikon keskikohtien paras lomakohde. Siitä tunnin matkan päässä oleva Burgas on rannikon toinen suuri kaupunki, jossa on hyvä ranta ja kattavat palvelut. Siitä alle tunnin matkan päässä oleva Sozopol on Nessebarin ohella rannikon upein kaupunki, jonka historia on pitkä ja värikäs, ja sen eteläpuolella on muitakin lomapaikkoja, kuten Primorsko. Kaikkein helpointa rannikolla on olla joko Nessebarissa tai Burgasissa, sillä niistä siirtyminen matkalaukkujen kanssa Varnaan on helppoa. Lisää varteenotettavia kohteita on Romanian puolella, jonka rannikkoa kannattaa vältellä mutta jonka pääkaupunki Bukarest on viiden tunnin bussimatkan päässä Varnasta. Kulkuyhteydet ovat linja-autoilla hyvät, ja Bukarestiin pääsee Helsingistä useita kertoja viikossa Blue Airin edullisilla suorilla lennoilla.

Hotelli meripuiston edustalla
Hotelli Odessos on meripuistoon johtavien porttien luona, mutta tietysti keskikesällä sen tuntumassa on paljon meteliä.

Järjestetyt matkat

Bulgariaan tehdään entistä enemmän järjestettyjä pakettimatkoja, joihin kuuluvat lennot ja hotelli, ja niitä on lähinnä toukokuun viimeisen viikon ja syyskuun puolivälin välisenä aikana. Valtaosa matkoista tehdään Varnasta etelään, kuten Nessebariin ja sen ympäristössä oleviin lomapaikkoihin, joista on mahdollista tehdä päiväretki Varnaan. Varnan ympäristössä olevista rantapaikoista Sveti Konstantin, Kultahietikko (Golden Sands) ja Albena ovat monen matkatoimiston kohteina. Myös Obzor, joka on Nessebarin ja Varnan puolivälissä, on kohde, johon matkatoimistot tekevät matkoja.

Matkoja Bulgariaan tekevät ainakin Apollomatkat, Aurinkomatkat ja Tjäreborg. Räätälöityjäkin matkoja on tarjolla, ja pienemmät paikalliset matkatoimistot voivat esimerkiksi järjestää matkan, jolla vietetään aikaa myös muissa paikoissa.

Hotellit ja muut majapaikat Varnassa

Jos Varnassa lomailee kesäkuun puolivälin ja syyskuun puolivälin välisenä aikana, on ilmastoitu hotellihuone täysin välttämätön. Varnassa tätä nykyä lähes kaikki sisätilat ovat tavalla tai toisella ilmastoituja, mutta siellä on edelleen vuokrattavia asuntoja ja halpoja hotelleja, jotka yrittävät sinnitellä ilman ilmastointia.

Jos Varnan parhailla paikoilla mielii yöpyä, on pääkävelykadun varrella oleva korkea Interhotel Cherno More varma valinta. Sen lähellä oleva Odessos on meripuistoon johtavien porttien luona, mutta tietysti keskikesällä sen tuntumassa on paljon meteliä.

Jos haluaa yöpyä mieluummin huoneistossa kuin hotellissa, on lähellä pääkävelykatuja mutta myös rautatieasemaa, mukavalla tienoolla oleva Yellow House keskeinen, kohtuuhintainen ja pidetty majapaikka.

Varnan kaikki majapaikat voi nähdä Booking.comin sivuilta

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti