Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Knyaz Boris I
Knyaz Boris I (kuvassa) ja sen rannalle johtava poikkikatu Slivnitsa ovat parhaita katuja ostoksille.

Ostokset, ravintolat ja yöelämä Varnassa

Ostokset

Mustanmeren rannikon suurimpana kaupunkina Varna on myös alueen paras paikka tehdä ostoksia, ja mikäli on lomalla jollakin lähistön lomapaikalla kuten Kultahietikolla kannattaa sieltä ehdottomasti lähteä Varnaan ostoksille. Varnassa linja-autoasema on vähän syrjällä, mutta jos on tulossa kaupungin pohjoispuolella olevista rantalomakohteista, kannattaa jäädä pois aikaisemmin, viimeistään kun näkee kaupungin upean tuomiokirkonTuomiokirkko.

Linja-autoasemalle [kartalla] voi kuitenkin myös mennä, sillä se vieressä on suuri Gran Mall -ostoskeskus, joka tyypilliseen ostoskeskusten ja tavaratalojen tapaan on avoinna ma–su klo 10–21. Linja-autoasemalta pääsee useilla eri bussilinjoilla keskustaan, jonne on alle kahden kilometrin matka.

Jos Varnaan tulee varsinaiselle lomalle tai päiväretkelle, tutkimukset on hyvä aloittaa tuomiokirkkoa vastapäätä olevasta turisti-infosta [kartalla], josta kannattaa hakea kätevä kartta ja josta saa tietoa kaikesta mahdollisesta Varnaan ja sen lähistöön liittyvästä. Sen lähistöllä, teatteri- ja oopperatalon takana ovat Varnan parhaat ostospaikat, jotka ovat lähinnä keskustan kävelykatujen varrella.

Tuomiokirkon edustalta alkava Preslav, sitä suihkulähteen jälkeen jatkava Knyaz Boris I ja sen rannalle johtava poikkikatu Slivnitsa ovat parhaita katuja ostoksille. Preslavin ja Knyaz Borisin välissä oleva aukio (pl Nezavisimost) on tietenkin osa tätä ostosaluetta, jolta saa kaikkea mahdollista. Elintarvikkeet ovat vähän heikosti tarjolla, mutta yksi erinomainen liike Knyaz Borisin ja Shipka-kadun kulmauksessa on Tasty Nuts. Sieltä saa paitsi paikallisesti kasvatettuja pähkinöitä, jotka ovat erinomaisia ja erittäin edullisia, myös suklaata ja muita herkkuja. Liike on avoinna tyypilliseen kävelykatujen liikkeiden aukioloaikaan, ja liikkeet täälläpäin avautuvat kesäkauden aikana päivittäin klo 9–10 ja menevät kiinni klo 20–21.

Kioski
Tupakkatuotteita kuten alkoholiakin myyvät esimerkiksi kioskit, jotka ovat varsin hyvin varusteltuja.

Bulgariassa valuuttana on lev, ja yksi euro on 2 leviä. Rahanvaihtopisteitä on monessa paikassa, ja paras vaihtokurssi on aina se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Maksukortit käyvät toria ja kioskeja lukuun ottamatta yleisesti, mutta käteistä ja etenkin pieniä seteleitä (eli 2–10 lev) kannattaa pitää aina matkassa mukana.

Hyviä ostoksia Bulgariassa ovat alkoholijuomat ja tupakkatuotteet. Pullon bulgarialaista viiniä, jota täällä kannattaa suosia, saa edullisesti lähes mistä tahansa, mutta kioskien ja pienten kauppojen viinivalikoimat ovat huonoja ja viinit kalliita. Jos mielii ostaa viiniä parhaalla hinta-laatusuhteella, kannattaa mennä suureen valintamyymälään. Tupakkatuotteita kuten alkoholiakin on kaupan ympäri vuorokauden kaikkialla, ja niitä myyvät esimerkiksi kioskit, jotka ovat varsin hyvin varusteltuja. Bulgariassa tupakka-aski on EU:n halvin, ja kalleimmatkin merkit saa alle kolmella eurolla.

Muista tuotteista elintarvikkeet ja etenkin paikallista perää olevat, pitkän kesäkauden aikana kasvavat vihannekset, hedelmät ja pähkinät ovat hyviä ostoksia. Apteekkituotteet ovat nekin hyvin edullisia, etenkin jos onnistuu löytämään paikallista alkuperää olevia lääkkeitä ja vitamiineja. Bulgarialainen musiikki on erittäin hyvää, ja sitä kannattaa kuunnella ja katsella tuliaiseksi Varnan-matkan aikana. Ikonit ja muu taide, kuten myös käsityöt ja muut paikallisten kojuista myymät tuotteet ovat hyviä ostoksia.

Elintarvikeostoksilla

Elintarvikeostokset kannattaa aloittaa turisti-infon vieressä olevalta katetulta torilta, josta saa paikallisia hedelmiä, vihanneksia ja jonkin verran muita tuotteita. Sen ympäristössä on myyjiä, joilta voi ostaa käsitöitä ja kaikenlaisia paikallisten myymiä tuotteita.

Varsinaisia suuria valintamyymälöitä on Varnan keskustassa siellä täällä. Suuri Billa-ketjun kauppa on aivan turisti-infon ja tuomiokirkon lähistöllä [kartalla]. Lähellä rantaa on muutama pieni ja suuri liike, joiden joukossa on ketjuliike CBA (Ul. Odessos 9) [kartalla], joka on avoinna melko tyypilliseen aikaan, eli päivittäin klo 7–22. Sen lähistöllä, Tsar Simeon I -kadulla joka alkaa rautatieaseman maamerkkinä toimivan tornin edustalta, on 24 tuntia avoinna oleva valintamyymälä [kartalla]. Sen vieressä on apteekki, joka on avoinna ma–pe klo 8–20 ja la–su klo 9–19.

Katettu tori turisti-infon vieressä
Elintarvikeostokset kannattaa aloittaa turisti-infon vieressä olevalta katetulta torilta.

Ruokailu ja ravintolat

Varnassa kuten muuallakin Bulgarian Mustanmeren rannikolla on hyvät ruoat ja ravintolat, joissa on edulliset tai enintään kohtuulliset hinnat. Ravintoloita on tietyillä paikoilla eikä missä tahansa, ja Varnaan matkustavan on hyvä olla tietoinen parhaista ravintola-alueista. Niihin kuuluvat ranta, pääkävelykatujen ympäristö ja alue rautatieaseman ja kaupunginmuseon lähistöllä.

Ravintoloissa tarjottavat ruoat

Varnaan ja muualle Mustanmeren rannikolle suuntaavan mielessä ovat yleensä kalaruoat ja merenelävät, joita täälläpäin kesäaikaan mieluusti grillataan. Niihin kuuluu niin tuttuja kaloja kuten makrilli, erilaiset kilohailin tyyliset pikkukalat ja merenelävät kuten simpukat, osterit ja katkaravut. Monet kalat ovat sellaisia, että niissä ei ole ruotoja ja niitä on lastenkin helppo syödä, ja näihin kuuluvat monenmoiset pikkukalat, joita kilohailin lisäksi ovat lukuisat kelttikalat ja mullot (engl. goby ja mullet). Ne ovat yleensä edullisimpia, aivan kuten myös ovat Mustanmeren makrilli ja taimen, jotka yleensä tarjotaan kokonaisina. Isommista kaloista Mustanmeren lohi ja piikkikampela (turbot) ovat kalleimpia, mutta meribassi (seabass) on yleensä kohtuuhintainen.

Grillatun kalan tai mereneläviä saa lautasellisen yhdessä perunoiden tai muun lisukkeen kanssa alkaen noin viidellä eurolla, mutta yleensä ruokajuoman kanssa tällaiselle aterialle tulee hintaa lähemmäs 10 euroa. Piikkikampela on hintava annos, ja grillattu tuore piikkikampela voi yksinäänkin maksaa 10–15 euroa. Kalaruokia ja mereneläviä kannattaa ottaa muulloin kuin viikonloppuisin, jolloin tuoretta kalaa ei ole, joskin viikonloppuisin on tarjolla päivän pari vanhaa kalaa ja mereneläviä.

Kalaruokien lisäksi grillilihat ja erilaiset liharuoat ovat hyvin yleisiä ja yleensä kalaruokia edullisempia. Skara eli grilli on yleinen näky Mustanmeren rannikolla, ja niissä grillataan paitsi kalaa myös etenkin possua, kanaa, lammasta ja naudanlihaa, kuten myös muita liharuokia. Muualtakin Balkanilta tutut liharuoat ovat hyvin Bulgariassa saatavilla, ja niiden kanssa voi ottaa paikallisia paistiperunoita, jotka ovat ranskalaisten kaltaisia. Pihvejä on niitäkin tarjolla varsin edullisesti, ja liharuokien ystävät viihtyvät Varnan ravintolamaailmassa.

Keitot ovat Bulgariassa aina käypiä alkupaloja, ja kalakeitto, jota yleensä tarjotaan vain noin klo 17 asti ja joka hämmästyttävästi muistuttaa suomalaista kirkasta kalakeittoa, on tietenkin erinomainen valinta. Myös pavuista tehty, yrteillä maustettu papukeitto on varma valinta, joka sopii kasvissyöjillekin. Salaatit ovat erinomaisia, ja niiden kuningas täällä on balkanilaiseen tapaan kaalisalaatti, joka tarjotaan yhdessä raastetun porkkanan kanssa.

Parhaat tienoot ravintolalle ja muutama varteenotettava ravintola

Ranta-alue on paras paikka syödä, ja siellä on monenmoista ruokapaikkaa. Yksi parhaita ja myös mukavimpia paikkoja on suuri, akvaariomaailman takana oleva Sea House [kartalla], joka on puolittain rannalla. Sieltä saa erinomaisia kalaruokia, juomavalikoimat ovat hyvät ja se on hyvä paikka niin romanttiselle illalliselle kuin isollekin porukalle. Sen vieressä on monta paikkaa, joista huomionarvoinen on tyylikäs Sea Terrace, joka puolestaan on planetaarion takana. Meriterassilta on upeat näkymät kahdesta eri kerroksesta, ja se on paikan tasoon nähden kohtuuhintainen paikka. Jos tästä jatkaa kohti Kultahietikkoa muutaman sata metriä, tulee ns. Buna-rannan edustalla vastaan Kraybrezhna aleya” [kartalla], ja sillä on useita terassiravintoloitaTerassiravintola Kraybrezhna aleya -kadulla. Ne eivät kuulu kaupungin pidetyimpiin, mutta ne ovat länsimaistyylisiä paikkoja, joista saa lähinnä länsimaisia ruokia kuten hampurilaisia. Niistä saa myös paikallisia ruokia, ja tämä on lähinnä nuorekas paikka, joka sopii nuorille tai trendejä seuraaville keski-ikäisille. Niitä tasokkaampia ruokia on tarjolla aivan toisella puolella rantaa, sataman vieressä olevassa ravintolalaivassa nimeltään Mr Baba [kartalla], joka on hyvä kalaruokien ystäville ja lapsiperheille.

Happy Bar & Grill, Slivnitsan terasseja
Meripuistoon (engl. Sea Garden) johtava Slivnitsa on katu, jolla on valtava määrä terasseja.

Meripuistoon (engl. Sea Garden) johtava Slivnitsa on katu, jolla on valtava määrä terasseja. Osa paikoista on kahviloita, osa baareja ja osa ravintoloita, mutta lähes kaikki paikat myyvät ruokia. Sen varrella on tietenkin kaikenlaisia ravintoloita, joista joistain saa myös muualta tulevia ruokia kuten pitsaa ja sushia. Sen varrella on myös parikin Happy Bar & Grill -ketjun ravintolaa, joista saa niin paikallisia kuin muualtakin tulevia ruokia.

Slivnitsan poikkikatu Knyaz Boris I on monipuolinen katu monin eri tavoin, mutta hyviä ravintoloita sen kävelykatuosuudella on vähän. Jos Happyn kohdalla kääntyy Knyaz Borisilla oikeaan, on tällä pätkällä kadun oikealla puolella useita varteenotettavia ravintoloita, joista saa erilaisia ruokia. Sen varrella on esimerkiksi grillilihoja myyvä edullinen ravintola ja pizzeria, josta saa puulämmitteisessä uunissa valmistettuja, aitoja italialaisia pitsoja.

Aivan ytimessä, Knyaz Boris -kadun varrella ja sitä jatkavan Preslav-kadun varrella on ruokapaikkoja, jotka eivät kuulu hinta-laatusuhteeltaan kaupungin parhaisiin ja joissa on paljon turisteja. Jos mielii syödä lähellä tätä aluetta mutta lähinnä paikallisten kanssa, kannattaa suunnata alamäkeen, kohti satamaa ja rautatieasemaa. Tällä alueella, jolla on kohtuuhintaisia hotelleja, yksi hyvä tyypillinen mehana eli perinteinen bulgarialainen ravintola on aivan kaupunginmuseon vieressä sijaitseva Mehana Kashtata [kartalla]. Sieltä saa tyypillisiä bulgarialaisia sisämaan ruokia, ja siellä on viikolla lounastarjouksia, jotka eivät ole kaikkien mieleen. Lähellä sitä sijaitseva Orient [kartalla] tarjoaa turkkilaistyylisiä ruokia, jotka eivät hirveästi poikkea bulgarialaisista ruoista. Ketjuravintola Black Sheep House on yleinen Varnassa, ja niistä saa paitsi Bulgarian sisämaan ruokia, joihin ei kuulu paljon kalaa, myös serbialaisia ruokia, joiden joukossa on todellisia helmiä. Ravintolalla on parikin pistettä tällä suunnalla, toinen kävelykatuna alkavan Preslavin varrella ja toinen rautatieaseman tornille johtavalla kadulla [kartalla].

Jos mielii kahville tai virvokkeelle muualla kuin rannalla, missä on kymmeniä vaihtoehtoja, on turisti-infon takana sijaitseva teatterin ja oopperatalon kahvila eli Grande Cafe [kartalla] varma valinta.

TripAdvisor esittelee omassa paremmuusjärjestyksessään Varnan ravintoloita

Yöelämä

Varna on koko kesäkauden ajan Bulgarian paras paikka juhlistaa jotakin, ja se on nykyään muinakin vuodenaikoina paikka, jossa on ainakin jonkin verran normaalia kaupunkia enemmän juhlia. Kesäkausi alkaa toukokuussa, pääsee parhaimmilleen kesäkuussa, on kiivaimmillaan heinä- ja elokuussa ja päättyy syyskuun loppupuolen aikana. Näinä kuukausina rannan paviljongit ja terassit ovat yömyöhään paikkoja, joissa voi syödä kalaruokia ja myös juhlia pitkälle yöhön. Tiskijukat, bändit, vähäpukeiset ihmiset ja edulliset juomat ovat yhdistelmä, joka vetää ihmisiä niin Bulgariasta kuin muualtakin Euroopasta Varnaan. Kaiken taso on kohonnut melkoisesti tämän vuosikymmenen aikana, ja terassit rannalla ja Slivnitsa-kadulla ovat hienoja ja puoleensa vetäviä. Slivnitsa [kartalla] on eräänlainen pääkallopaikka terasseille, rantapaviljongit [kartalla] ovat siitä puolen kilometrin päässä alhaalla rannalla ja ”Kraybrezhna aleya”, joka on heti rantapaviljongin jälkeen pohjoiseen mennessä, on paikka, jossa on ravintoloita ja yökerhoja.

Kraybrezhna aleya
Kraybrezhna aleya, joka on heti rantapaviljongin jälkeen pohjoiseen mennessä, on paikka, jossa on ravintoloita ja yökerhoja.

Slivnitsa on monipuolinen katu, joka soveltuu moniin makuihin, ja sillä on erityisen paljon terasseja sen kävelykatuosuuden alussa olevan Cherno More -hotellin kohdalla ja meripuiston porteilla olevan festivaali- ja kongressipalatsin kohdalla.

Meripuistossa (Primorski park, engl. Sea Garden) on muutama terassi, jotka ovat lähinnä paikallisten suosiossa, mutta meripaviljongit vetävät kesäkauden aikana tyylikkäimmät juhlijat puoleensa. Cubo on yksi monista menopaikoista, joissa siemaillaan cocktaileja. Paikat ovat yleensä avoinna klo 04 asti mutta sunnuntaisin juhlat päättyvät yleensä aikaisemmin, puoliltaöin.

Kraybrezhna aleya on pitkä ja aluetta tuntemattomalle vähän hankala paikka lähteä juhlimaan yöaikaan. Jos sinne menee, on taksi ainakin paluumatkalla kätevä, sillä matkaa sieltä on ylämäkeen keskustan kävelykaduille useita kilometrejä. Siellä on myöhään avoinna olevia grilliravintoloita, baareja ja yökerhoja, ja kaikenlaista on myös puistossa, kuten Horizont [kartalla], yökerho joka on toiminnassa talvisinkin.

Kultahietikko eli Golden Sands on nykyisin muille kuin bulgarialaisille pääasiallinen juhlimispaikka Varnan ympäristössä, ja sinne suuntaava voi juhlia yötä päivää. Ranta on pitkä, sinne ei ole niin helppo mennä Varnasta ja jos mielii alueelle vain juhlimaan, on Golden Sands kätevä rantapaikka, jossa on helppo viikon tai parin ajan vain keskittyä olennaiseen.

Varna on pääosin täysin turvallinen juhlimispaikka, jossa ei ole suuria turvatoimia tai mitään väkivaltaisia episodeja, mutta kesäajan ulkomaiset turistiporukat, joihin kuuluu polttariporukoita, saattavat aiheuttaa erilaisia ongelmia. Paikalliset ovat hyvin rentoja ja melko passiivisia, eivätkä he aiheuta muille ongelmia. Rikollisuutta Varnassa on hyvin vähän, pääasiallisesti näpistyksiä, ja vilkkaissa yökerhoissa ja muissa paikoissa kannattaa kesäöisin pitää arvoesineistä hyvää huolta.

Juomien hinnat Varnassa ovat eräitä Euroopan alhaisimpia, mutta siellä on myös kalliimpia paikkoja, joissa voi saada paljonkin levejä kulumaan. Paikalliset oluet ovat hyviä, ja esimerkiksi keskioluen vahvuinen Zagorka on saanut palkintoja. Muutkin bulgarialaiset oluet ovat maukkaita, eikä niitä kalliimpia ulkomaisia oluita ole täällä aihetta juoda. Oluen saa alkaen eurolla, eikä oluesta paljon yli kahden euron juuri missään kannata maksaa, paitsi jos kysymyksessä on yökerho tai jokin muu normaalia räväkämpi paikka. Viinit ja cocktailit ovat nekin edullisia, taksilla liikkuminen on sekin hyvin edullista ja ruokiakin voi illan mittaan napostella suuria kustannuksia pelkäämättä.

TripAdvisor esittelee Varnan tienoon juhlimispaikkoja

Kongressikeskus
Slivnitsan varrella sijaitsevassa festivaali- ja kongressikeskuksessa on tapahtumia talvisinkin.

Esitykset ja tapahtumat

Varnassa on paljon tapahtumia toukokuun alkupuolelta syyskuun loppuun, ja muinakin vuodenaikoina siellä on tapahtumia laidasta laitaan. Kesäkauden aikana tapahtumia on paljon ulkona, ja osana Varnan kesäfestivaaleja oleva ulkoilmateatteri [kartalla] on meripuistossa paikka, jossa on juhannusviikolta elokuun loppuun oopperaa ja musikaaleja, yleensä klo 21 alkaen. Muita tapahtumapaikkoja, joissa on tapahtumia talvisinkin, ovat Slivnitsan varrella oleva festivaali- ja kongressikeskus ja kulttuuri- ja urheilupalatsi [kartalla], jonne on jonkin verran matkaa ja jonne pääsee Kultahietikolle meneville busseilla, kuten linjalla 409.

Varna Summer International Festival tuo kesä- ja heinäkuuksi runsaasti korkeatasoista musiikkia kaupunkiin. Varnan toinen päätapahtuma, Varna International Jazz Festival pidetään sekin heinä-elokuussa, ja tällöin Arkeologisen museon pihamaalle saapuu jazz-muusikkoja ympäri Mustanmeren ja kauempaakin.

Varnassa on myös muita musiikki- ja kulttuuripitoisia tapahtumia, kuten pianomusiikkikilpailut, balettikilpailut ja kuorokilpailut toukokuussa. Mielenkiintoiset ovat myös kansainväliset käsityömarkkinat, jotka alkavat elokuun alussa ja kestävät kolmen viikon ajan.

Varna-Bulgaria.Info-sivustolla on tietoa Varnan tapahtumista

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti