Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Näyttölaite planetaariossa (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Moskovan pääasiallinen planetaario on huippuluokan uusinta tekniikkaa edustava vierailupaikka perheille, jotka ovat kiinnostuneet avaruudesta.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Moskova on Euroopan suurin kaupunki, ja siellä on lapsille, nuorille ja lapsenmielisille vaikka mitä. Siellä on loistava eläintarha, joka tosin on keskikesällä hyvin suosittu vierailupaikka, ja sen tarjontaan kuuluvat myös sellaiset perheille suunnatut ikisuosikit kuin planetaario ja sirkus. Moskovassa on pari mukavaa puistoaluetta, joilla on hyvä kesällä vierailla, sillä niissä on kaikenlaista ihmeellistä ja sellaista, mikä jää pysyvästi mieleen.

Moskovan eläintarha

Venäjän suurin eläintarha [kartalla] on tietenkin Moskovassa, ja se on erikoistunut nimenomaan lasten kouluttamiseen ja viihdyttämiseen. 1800-luvun puolivälin jälkeen perustetussa eläintarhassa on nykyään yli 1100 eläinlajia ja yli 5000 eläintä. Viikonloppuisin ja elokuussa jonot ja ruuhkatJono eläintarhaan saattavat olla valtavia, joten siellä kannattaa vierailla muina aikoina. Verkkosivujen etusivulla on aikoja eläinten ruokinnalle, ja esimerkiksi hylkeitä ruokitaan useimpina päivinä sekä aamu- että iltapäivällä, puolenpäivin molemmin puolin.

Eläintarha sijaitsee lähellä planetaariota, Barrikadnaya-metroaseman vieressä. Aikuisten liput maksavat 500 ruplaa, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Eläintarha on avoinna ti–su klo 9–18.

Planetaario

Moskovan pääasiallinen planetaario [kartalla] sijaitsee eläintarhan vieressä, lähellä Barrikadnaya-metroasemaa. Se on huippuluokan uusinta tekniikkaa edustava vierailupaikka perheille, jotka ovat kiinnostuneet avaruudesta. Sen suuri tähtisali on Euroopan suurimpia, ja sen säteeltään 25-metrinen kultakupoli näkyy kauas. Planetaarion yhteydessä on kaksi observatoriota, joista suuremmassa on Moskovan suurin kaukoputki. Kaiken muun ohella täällä on Lunarium, jossa voi tehdä omia kokeita ja tarkastella, miten luonnonlait todellisuudessa toimivat.

Planetaario on avoinna ma ja ke–su klo 10–21. Sinne on monenmoisia lippuja, liput ovat viikolla edullisempia kuin viikonloppuna ja klo 14 jälkeen liput ovat kalliimpia kuin sitä ennen.

Tsirk Nikulina - Nikulinin Sirkus

Moskova on maailman sirkuspääkaupunki, ja siellä ollessa on hyvä käydä äärimmäisen korkeatasoisissa sirkusesityksissä. Moskovan Nikulin-valtionsirkuksen [kartalla] kohokohtia ovat akrobaatit ja klovnit, joita kekseliäisyydessään pidetään maailman parhaina. Näytökset kestävät yleensä 2 tuntia ja 20 minuuttia, ja kuten tapana on välissä on tauko.

Liput sirkuksen esityksiin pitää ostaa lippukassalta tai Ticketmasterista, eikä mistään muualta. On esiintynyt tapauksia, joissa lippuja on ostettu kadulla olevilta välittäjiltä tai internetistä muilta sivuilta, mutta ne eivät ole olleet virallisia lippuja. Alle 6-vuotiaat pääsevät näytökseen lipun ostaneen aikuisen kanssa ilman lippua, mutta tässä tapauksessa heidän on istuttava aikuisen sylissä, ei omalla paikallaan.

Näytöksiä on muulloin kuin keskikesällä muutaman kerran viikossa mutta ei joka viikko. Ohjelmiston näkee venäjänkielisiltä sivuilta, jotka voi kääntää selaimessa suomeksi. Joinain päivinä näytöksiä on klo 11, useampina klo 14.30 ja eniten klo 18 tai klo 19.

Sirkus sijaitsee Tsvetnoy Bulvar -metroaseman lähellä, osoitteessa Tsvetnoy Bulvar 13. Lippukassa on avoinna ma – su klo 11–14 ja 15–19 ja niinä päivinä, joina on päivänäytös, lippukassa on kiinni klo 12.30–13.30.

Durov - eläinten teatteri

Vuonna 1912 eläintenkesyttäjän ja klovnin Vladimir Durovin avaama eläinten teatteri [kartalla] on edelleenkin ainut laatuaan ja ehdoton vierailupaikka lasten kanssa Moskovassa ollessa. Ruoskia tai keppejä ei eläinten teatterissa tarvita eläintenhoitajien taitavuuden ansiosta. Esityksissä esiintyy tutumpien eläinten lisäksi myös karhuja ja tiikereitä. Tämä on itse asiassa maailman ainoa teatteri, jossa eläimet ovat näytelmien pääosassa, ja teatterissa vierailu on kaikin tavoin ainutlaatuinen kokemus.

Liput esityksiin maksavat 700–1500 ruplaa, eikä esitysten aikana saa ottaa valokuvia tai videota. Liput voi hakea lippukassalta päivittäin klo 10–19. Esitysajat suurelle näyttämölle, pienelle näyttämölle ja “hiirirautatielle”, jonka esitykset näkee 350 ruplalla, näkee venäjänkielisiltä verkkosivuilta, ja niistä selviää kaikki jos vain kääntää tekstin selaimessa suomeksi. Sivuilla on esitysten pituus, minkä ikäisille ne soveltuvat, mitä liput maksavat ja koska esityksiä tarkalleen ottaen on. Ohjelmistossa on paljon kaikenlaista, ja lippuja saa sivuilta tai lippukassalta. Lippu kannattaa ostaa hyvissä ajoin etukäteen, sillä jotkin näytökset ovat loppuunmyytyjä viikkoja etukäteen.

Ihmisten kokemuksia teatterista voi lukea TripAdvisorista.

Teatteri sijaitsee lähellä Prospekt Mira - ja Dostoyevskaya-metroasemia, ja teatterin viereen, samannimiselle pysäkille voi siiirtyä raitiovaunulinjoilla 7 ja 9. Vaihtoehtoisesti paikalle pääsee myös kulkemalla ensin Tsvetnoy Bulvar -metroasemalle ja siirtymällä siellä bussiin numero 24.

Gorkin puisto
Gorkin puisto uusittiin 2010-luvun alussa, mutta tekemistä siellä on vähintään yhtä paljon kuin ennenkin.

Gorkin puisto

Gorkin puisto [kartalla] uusittiin 2010-luvun alussa totaalisesti, ja poissa ovat nyt pääsymaksut, huvipuistolaitteet ja neuvostoliittolainen Buran-avaruussukkulaBuran-avaruussukkula, joka siirrettiin VDNKh-alueelle. Vaikka moni asia on puistosta kadonnut, on se entistä parempi vierailupaikka ja sinne on kannattavaa lähteä toukokuun alusta syyskuulle. Puisto on melko laaja ja sinne on metroasemalta jonkin verran matkaa, ja tämä on hyvä ottaa huomioon ennen kuin lähtee sinne. Vaikka puisto on kannattava vierailupaikka vain kesällä, on siellä suuri luistinrata ja muuta talveen kuuluvaa parhaimpaan talviaikaan, eli joulukuulta maaliskuun alkupuolelle.

Kahvila Gorkin puistossa
Gorkin puistossa on nykyään monipuolinen valikoima ravintoloita ja kahviloita.

Tekemistä Gorkin puistossa on lapsille, nuorille ja muillekin vähintäänkin yhtä paljon kuin ennen. Siellä voi pelata rantalentistä tai pingistä, käydä punttisalilla, katsella itseään ulkoilmapeilitalossa, viedä lapsia erikoisiin leikkipuistoihin, rullaluistella tai pyöräillä sieltä vuokratuilla välineillä, soudella lammella ja tehdä kaikenlaista muuta. Puistossa on nykyään monipuolinen valikoima ruokia, joiden joukossa on kaikille jotakin. Siellä saa kuitenkin olla tarkkana, sillä osa ravintoloista ja kahviloista on selkeästi ylihintaisia. Tästä yleensä kertoo se jos paikan ulkopuolella on laittautuneita nuoria naisia tai miehiä, jotka houkuttelevat asiakkaita peremmälle.

Gorkin puisto sijaitsee lähellä Park Kultury- ja Oktjabrskaya-metroasemia, mutta niiltä on jonkin verran kävelymatkaa puistolle. Taksi voi olla kätevin menopeli mutta sellaista ei kannata ruuhkaiseen aikaan käyttää.

VDNKh ja muu Ostankinskyn kaupunginosa

Hyvä alue vierailla ainakin kesällä on VDNKh-näyttelyalue [kartalla], joka on keskustan ulkopuolella mutta jonne on helppo suunnata ytimestä metrolla. Metroasema on kaiken lähellä, ja itse asiassa perheille ja muillekin ryhmille hyvä majapaikka voi olla valtava Hotel CosmosHotel Cosmos, joka on kokemus sinänsä.

Metroaseman lähellä on alueita, jotka eivät kuulu VDNKh-alueeseen mutta ovat kuitenkin hyviä vierailupaikkoja. Kosmonautiikan museo on helppo havaita vaikuttavan raketti-veistoksenRaketti-veistos takia. Siellä voivat ne, jotka ovat avaruusmatkoista kiinnostuneita vierailla, mutta valtaosalle riittää pieni jaloittelu erilaisten veistosten keskellä. Tänne näkyy hyvin myös Ostankinon kuuluisa televisiotorni [kartalla], joka antaa parhaat näkymät kaikkialle Ostankinskyn alueelle, mukaan lukien sen suurelle ja monipuoliselle puistoalueelle. Tornille ei kuitenkaan ole kannattavaa kävellä, vaan sinne voi siirtyä VDNKh-metroasemalta raitiovaunulla tai sitten yläilmoissa kulkevalla raitiovaunulinjalla 13 pysäkille Telesentr.

VDNKh on laaja ja vaikutuksen tekevä alue, jolla on monenmoista nähtävää. Siellä voi syödä, viihtyä monin eri tavoin, mennä akvaariomaailmaan, nähdä Vostok-raketinVostok-raketti ja myös katsastaa vanhoista filmeistä tutun, valtavan “työläinen ja kolhoosinainen” -veistoksen [ kuvaTyöläinen ja kolhoosinainen -veistos ], jolle tosin on metroasemalta jonkin verran kävelymatkaa. Alueen suihkulähdeVDNKh:n suihkulähde on ainutlaatuinen, ja sen ympäristössä olevat rakennukset, joista monet ovat eri Neuvostotasavaltoja edustavia paviljonkejaVDNKh:n paviljonkeja, ovat kauniita ja lähemmän tutustumisen arvoisia. Alueella on kaikenlaista viihdykettä, se oli vuonna 2018 remontissa mutta kesällä 2019 siellä on kaikenlaista uutta ja siellä voi hyvin viihtyä vaikka puoli päivää.

Huomionarvoinen seikka on se, että jos haluaa siirtyä nopeasti esimerkiksi tv-tornilta VDNKh:n pääpaikoille tai elokuvista tutulle patsaalle, voi käyttää monorailia tai raitiovaunua samoilla lipuilla kuin metroakin.

Lisää asiaa Moskovaan suuntaaville perheille:

My Guide Moscow antaa lisää vinkkejä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Okras /Wikimedia
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti