Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pyhän Vasilin katedraali
Punaisella torilla sijaitsee mm. Pyhän Vasilin katedraali, jota alettiin rakentaa sen jälkeen kun Iivana Julma onnistui valtaamaan Kazanin.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Moskova on suurten, ihmeellisten nähtävyyksien kaupunki, ja nähtävyyksien kiertely ja niihin joskus perinpohjainen tutustuminenkin kuuluvat olennaisena osana siellä vietettävään lomaan. Moskovan tunnetuimpia paikkoja ovat Punainen tori ja sen vieressä oleva Kreml. Niiden lisäksi kaupungissa on tapana tutustua kirkkoihin ja luostareihin, joita siellä on paljon, ja moni lähtee myös keskustan ulkopuolelle, etenkin VDNKh-alueelle tai Kolomenskojeen. Moskovan nähtävyyksiin on kaikkein paras tutustua kesäkaudella, mutta siellä on paljon myös sellaista nähtävää, johon voi yhtä hyvin tutustua talvella.

Punainen tori

Krasnaja Ploštšad eli Punainen tori [kartalla] on vaikutuksen tekevä, historiallista merkittävyyttä tihkuva vierailupaikka Moskovassa. Sen vaikuttavimpiin näkyihin lukeutuu Pyhän Vasilin vuonna 1555–1561 valmistunut katedraali, jota alettiin rakentaa sen jälkeen kun Iivana Julma onnistui valtaamaan Kazanin, joka nykyään on Venäjän kolmanneksi suurin kaupunki.

Pyhän Vasilin katedraalii on kaunis ulkoapäin, mutta pientä maksua vastaan voi mennä myös sisälle ja tutustua synkkiin keskiaikaisiin tauluihin, joita siellä on esillä hyvä kokoelma. Kirkon sisään voi mennä päivittäin klo 11–18, ja lippu maksaa 150–600 ruplaa riippuen siitä mihin siellä haluaa mennä. Jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kirkko on suljettu.

Suosituin vierailukohde Punaisella torilla on vain muutaman tunnin päivässä avoinna oleva Leninin mausoleumi. Se on edelleen suosittu vierailupaikka, mutta se on avoinna vain ke–su klo 10–13. Sinne ei ole pääsymaksua, mutta siellä ei saa kuvata tai ottaa videota eikä sinne saa mennä oikeastaan minkäänlaisen laukun kanssa.

Vastapäätä Kremlin muurien vieressä olevaa mausoleumia, aukion toisella pitkällä laidalla, on tavaratalo GUMGUM, joka jo neuvostoaikoina palveli kaupungin rikkaimpia ja vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Itse asiassa neuvostoaikoina sinne eivät saaneet tavalliset paikalliset mennäkään, vaan se oli olemassa vain puoluepamppuja ja ulkomaalaisia varten. Nykyään se on kallis paikka ostella mitään, syödä tai edes istahtaa kahville, mutta siellä vierailu kuuluu olennaisena osan Moskovassa vietettävään lomaan. Sen hulppeissa sisätiloissaGUMin sisätiloja kannattaa ainakin käväistä, ja siellä on pari varteenotettavaa kahvilaa ja ravintolaa.

Punaisen torin Tverskajan puoleisella laidalla on Ylösnousemuksen portti, ja sen vieressä on Venäjän historiaa koko komeudeltaan esittelevä museokuvaVenäjän historiaa esittelevä museo ] [kartalla], ja ne kuuluvat aukion kauneimpiin rakennuksiin.

Punaisella torilla on myös kaunis Kazanin katedraalikuvaKazanin katedraali ], joka 1930-luvulla Stalinin määräyksestä laitettiin maan tasalle mutta joka 1990-luvulla rakennettiin pikkutarkasti uudelleen.

Aukiolla on myös sellaisia pieniä yksityiskohtia kuin kivitasanne nimeltään Lobnoje mesto. Se on Pyhän Vasilin katedraalin edessä oleva näköalapaikka, jolla tsaarin määräykset ja kuolemantuomiot julistettiin kansalaisille.

Kreml

Punaisen torin vieressä sijaitseva Moskovan Kreml on linnakkeiden ja muiden upeiden rakennusten muodostama alue, jonka sisällä ovat Venäjän hallinnon tärkeimmät rakennukset. Siellä on kirkkoja, museoita ja muita sekä historiallisia että poliittisesti merkittäviä rakennuksia.

Sisään pääsee parhaiten Aleksandrovskin puiston puoleiselta portilta, läheltä Tuntemattoman sotilaan hautaa. Lippuja saa puistossa olevasta lipputoimistosta, joka on avoinna kesällä klo 9.30–18 ja talvella klo 10–17 (kiinni torstaisin), ja lippuvaihtoehtoja on runsaasti. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Tärkeä seikka sisään mennessä on se, että sinne ei saa ottaa mukaan paljon mitään, ja säilytyslokerot ovat hyviä niille, jotka saapuivat paikalle muun kuin pienen laukun kanssa.

Kreml on erittäin suosittu vierailupaikka, ja lippu sinne kannattaa ostaa etukäteen verkkosivujen kautta. Lippu maksaa 700 ruplaa, mutta verkossa on kaupan vain lippuja asekammioon (Armory Chamber) ja jos haluaa vierailla myös jossakin muualla, pitää lippu ostaa paikan päältä.

Merkittäviä rakennuksia Kremlin muurien sisällä ovat muun muassa Potešnyi dvorets eli palatsi jossa Stalin asui, Uspenskin katedraali, jossa tsaarit Iivana Julmasta lähtien kruunattiin, ja Arkkienkelin katedraalikuvaArkkienkelin katedraali ], joka toimi pitkään tsaarien hautakammiona. Alueella on myös maailman suurin kirkonkello eli Tsaarin kello, joka painaa 202 tonnia, ja vuodelta 1586 peräisin oleva Tsaarin kanuuna, jota kylläkään ei ikinä ole laukaistu.

Kremliä voi hyvin ihailla vain ulkopuoleltakin, jolloin ei tarvitse vaivata itseään turvatarkastuksilla ja jonoilla. Hyvät näkymät KremlilleHyvät näkymät Kremlille on Moskvajoen toiselta puolelta, joko Sofiskaja-rantabulevardilta tai sitten jommaltakummalta joen Kremlin kohdalta ohittavalta sillalta, etenkin Bolšoi kamennyi most -sillalta. [kartalla]. Kremlin ohi kulkevat myös jokiristeilyt, joiden kannelta saa myös hyvät näkymät muurien yli Kremliin.

Talo Rantakadulla
Talo Rantakadulla on aina ollut taiteilijoiden, poliitikkojen ja muiden merkkihenkilöiden asuinpaikka.

Talo Rantakadulla

Talo Rantadulla on 505 asuntoa sisältävä, Berseniovskajan rantabulevardilla, Bolšoi kamennyi most (Bolshoy Kamenny) -sillan vieressä sijaitseva rakennus [kartalla], ja se on monella eri tavalla merkittävä asuintalo.

Talo Rantakadulla on aina ollut taiteilijoiden, poliitikkojen ja muiden merkkihenkilöiden asuinpaikka, ja siellä ovat asuneet muun muassa entinen Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšev, Neuvostoliiton 60-luvun pääministeri Aleksei Kosygin ja Juri Trifonov, jonka romaani Talo Rantakadulla (1976) toikin talon suuren yleisön tietoisuuteen. Hyvän sijaintinsa ja korkean tasonsa takia tämä suuri talokompleksi on edelleenkin haluttu asuinpaikka, ja myös sen palvelut ovat ensiluokkaisia. Talossa on lukuisten liikkeiden kuten hyvin varustellun valintamyymälän lisäksi elokuvateatteri, teatteri ja ravintola.

Taloon liittyy huhu, jonka mukaan se rakennettiin tälle paikalle maanalaisten, jo Iivana Julman rakennuttamien tunnelien takia - ne johtavat suoraan Moskvajoen ali Kremliin. Väitetään myös, että talossa asui Stalinin aikakaudella niin monia merkittäviä henkilöitä, koska osa sen asuntojen seinistä on onttoja ja näin niihin mahtui salakuuntelijoita tutustumaan lähemmin asukkaiden arkeen ja poliittisiin mielipiteisiin.

Arbat

Vanha Arbat [kartalla] on yksi Moskovan miellyttävimmistä kaduista. Tämä pitkä, täysin autoton väylä on hyvä värikkään elämänmenon katselulle, tuliaisostosten tekemiselle ja aterialle tai drinkille yhdessä sen lukemattomissa baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa. ArbatinArbat varrella ja liepeillä on paljon kirjailijoiden entisiä kotitaloja ja museoita, ja myös teattereita ja muita kulttuuripyhättöjä sen varrella ja liepeillä on melkoinen määrä.

Arbat-kävelykatu
Arbat on kaikkein paras katu illanvietolle, tuliaisostoksille ja monen muulle puuhalle, kuten ruokailulle tai iltapäiväkahveille.

Arbatin Kremlin puoleinen pääty alkaa hienosta Arbatskaya-metroasemastaArbatskaya-metroasema ja Praga-ravintolasta [kartalla], joka oli merkittävä ravintola jo Tsaarin aikoina ja jossa on muun muassa juhlittu Tšehovin näytelmien ensi-iltoja. Alue Pragan edustalla ja tuntumassa on monin tavoin vilkas, ja sille tulee myös toinen, uudempi Arbat, joka sekin on mielenkiintoinen katu.

Arbatin merkkipaaluihin kuuluvat Kino-yhtyeen keulahahmon Viktor Tsoin muistoa kunnioittava seinä [kartalla], samantyylinen niin sanottu Rauhan seinä ja Puškinin ja hänen vaimonsa Natalian patsasPuskinin ja hänen vaimonsa Natalian patsas [kartalla], joka sijaitsee Puškinin kotimuseota vastapäätä.

Kannattaa muistaa, että paikallisten mielestä monet Arbatin kahvilat ja ravintolat, etenkin amerikkalaistyyliset dinerit ja ravintolat, ovat turisteille suunnattuja, heikkotasoisia ja ylihintaisia. Paikallisten suosiossa on esimerkiksi Mu-Mu (Arbat 45), joita nykyään on kadun varrella kaksi ja joista saa venäläisiä ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ruokia.

ArbatArbat on katu, joka jää pysyvästi mieleen, ja se on katu, jolla kannattaa käydä. Se on kaikkein paras katu illanvietolle, tuliaisostoksille ja monen muulle puuhalle, kuten ruokailulle tai iltapäiväkahveille.

Luostarit

Moskovan seudulla on valtava määrä toinen toistaan merkittävämpiä kirkkoja ja luostareita, ja ainakin jossakin niistä on hyvä vierailla.

Merkittävin luostari on Novodevitšin luostarikuvaNovodevitsin luostari ] [kartalla], jonka yhteydessä oleva hautausmaa on näkemisen arvoinen sekin. Tänne on haudattu kirjailijoita kuten Bulgagov, Gogol ja Tšehov, säveltäjiä kuten Šostakovitš, ja muita merkkihenkilöitä, joista viimeksi haudan lepoon on laskettu Boris Jeltsin. Luostari on avoinna muulloin kuin tiistaisin ja kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 10–17 (kesällä klo 17.30 asti). Luostari sijaitsee lähellä Lužnikin stadionia ja Sportivnaya-metroasemaa, ja siellä voi nopeastikin vierailla.

Merkittävä on myös Andronikovin luostari [kartalla], jossa Andrei Rublev (Rubljov) asui. Tämän luostarin yhteydessä sijaitsee Moskovan vanhin kirkko. Täällä on myös Andrei Rublev -museo, joka on avoinna klo 11–18 muina päivinä paitsi keskiviikkoisin ja joka kuukauden viimeinen perjantai. Museo sijaitsee lähimpänä metroasemia Rimskaja (Rimskaya) ja Pl. Iljitša (Ploshchad Ilyicha).

VDNKh

Ostankinon kaupunginosa lähialueineen on hyvä vierailupaikka nähtävyyksiensä ansiosta, ja siellä voi melko nopeasti käydä metrolla. Alue on kuitenkin laaja, ja nopeaan, pintapuoliseenkin tutustumiseen kuluu helposti pari tuntia. Alueella voi hyvin viettää vaikka puoli päivää ja vierailla myös Ostankinon tv-tornissa, ja alueella on etenkin perheille kaikenlaista akvaariomaailmasta Vostok-rakettiinVostok-raketti. Alueella on hotelleja, joissa yöpyvä pääsee parhaiten kärryille tämän ihmeellisen paikan tarjonnasta.

Kaikista muutoksista huolimatta alueen suurin vetonaula on VDNKh, joka on tunnettu myös nimillä “Kansantalouden saavutusten näyttelyalue” ja “Yleisvenäläinen näyttelykeskus”Yleisvenäläinen näyttelykeskus. Se on ollut jo pitkään remontissa ja muutosten kourissa, mutta se on ollut koko ajan yleisölle avoimena ja sinne on tullut kaikenlaista uutta. Sinne on 2010-luvulla tuotu Gorkin puistosta kokonainen huvipuisto lentokoneineen, ja siellä on edelleen entisten neuvostotasavaltojen näyttelypaviljonkeja, joiden joukossa ovat Karjala, Armenia ja Ukraina. Siellä on myös muita rakennelmia, paviljonkeja ja rakennuksia, kuten päärakennusNäyttelyalueen päärakennus, vaikutuksen tekevä pääporttiNäyttelyalueen pääportti ja alue, jolla on suuri Vostok-raketti, Tupolev ja Arena SpacekuvaArena Space ], joka on huvittelukeskus vailla vertaa.

Avaruuden valloittajien muistomerkki
VDNKh:n kaupunginosassa on etenkin metroaseman ympärillä mielenkiintoista nähtävää, kuten taivaalle kaartuva valtava Avaruuden valloittajien muistomerkki.

Alueella on runsaasti ravintoloita ja kahviloita, joiden terassit huhtikuulta syyskuun loppupuolelle ovat mainioita paikkoja nauttia alueen annista. Alue on kuitenkin kokenut muutoksia, ja seuraavina vuosina se kokee niitä lisää. Sen uusimpia vetonauloja ovat lukuisat kioskit, joista saa kaikenlaista edullisesti, ja nykyään moni kiertelee aluetta pyörällä, sähköpotkulaudalla tai muulla menopelillämenopelejä, jonkalaisen saa vuokralle metroaseman lähistöltä.

VDNKh sijaitsee keskustan ulkopuolella, ja sinne pääsee kulkemalla samannimiselle metroasemalle. Kaupunginosassa on etenkin metroaseman ympärillä muutakin mielenkiintoista nähtävää, kuten taivaalle kaartuva valtava Avaruuden valloittajien muistomerkkikuvaAvaruuden valloittajien muistomerkki ]. Alueella on myös muita Neuvostoliiton avaruudenvalloitusta ylistäviä patsaita, muistomerkkejä ja museotiloja, kuten Kosmonautiikan museo [kartalla].

Paikalla ollessa kannattaa myös katsastaa vanhojen neuvostofilmien alusta tuttu Mosfilmin tunnus "Työläinen ja kolhoosinainen" -patsas [ kuvaTyöläinen ja kolhoosinainen -patsas ] [kartalla], jonka koko hätkähdyttää varmasti. Lähellä sijaitseva valtava Kosmos-hotelliKosmos-hotelli [kartalla] on sekin hyvä käydä katsastamassa.

VDNKh:n toisella puolella, jonne pääsee parhaiten läheltä VDNKh:n pääsisäänkäyntiä kulkevilla raitiovaunuilla, sijaitsee Ostankinon kaupunginosan jättiläismäisiä asuinrakennuksia, Moskovan korkein rakennelma eli Ostankinon tv-torni [kartalla] ja mielenkiintoista historiallista nähtävää kirkkoineen ja palatsialueineen, kaikki suuren järven rannallaJärven rantaa Ostankinon kaupunginosassa.

Kolomenskoje

Kolomenskojen kylä on satoja vuosia vanha ja merkittävä vierailupaikka nyky-Moskovassa. Tämä muinainen puutaloalue ja suojelukohde käsittää nelisen kilometriä puistoalueita Moskvajoen rannalla [kartalla]. Täällä on museoita ja etnografinen keskus, jonne on uudelleen rakennettu pikkutarkasti vanhoja kirkkoja ja työpajoja. Tämä onkin elävä museo, joka näyttää, miten 1600-luvulla Moskovassa elettiin. Täällä on niin puukirkkoja kuin muitakin kirkkoja ja melkoinen määrä vanhoja puurakennuksia, joiden joukossa on Pietari Suuren asuttama mökki, jossa hän asui valvoessaan laivojen rakentamista Arkangelissa.

Tänne on tuotu puurakennuksia muualtakin Venäjältä, ja tämä onkin hyvä paikka saada käsitys siitä, minkälaisia rakennuksia maassa on ollut. Niiden joukossa on etenkin Karjalasta peräisin olevia puurakennuksia. Täällä on myös suuri Tsaari Aleksein puinen palatsi, joka valmistui 1600-luvun puolivälissä ja josta 24 huonetta on saatu entisöityä.

Kolomenskoje sijaitsee Kolomenskaya- ja Kashirskaya-metroasemien välissä. Kolomenskoje on avoinna huhtikuun alusta syyskuun loppuun ti – pe ja su klo10–18 (la klo 11–19) ja talvella ti–su klo 10–18.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Moscovery esittelee Moskovan 33 parasta nähtävyyttä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti