- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Moskovassa on valtava määrä museoita, ja pelkästään niiden kiertelyyn voisi kuluttaa monta kuukautta. Suosituimpia museoita ovat taidemuseot kuten Tretjakovin museo, ja Moskovassa on hyvä mahdollisuus tutustua lukuisiin sotamuseoihin samoin kuin kirjallisuus- ja teatterimuseoihin. Yksiä Moskovan vetonauloja ovat kirjailijoiden kuten Bulgakovin, Puškinin ja Tolstoin museot, ja Moskovan museoissa voi myös oppia kosmonautiikasta.
Jos mielii moneen Moskovan museoon, on olemassa Moscow Pass, jolla pääsee ilman pääsymaksuja ja jonotusta yli 40 museoon. Museoiden lisäksi sillä pääsee sisään Kremliin ja moneen muuhun paikkaan, joihin on pääsymaksuja. Vuorokauden voimassa oleva kortti ei ole kovin kannattava ostos, sillä kovin monessa paikassa ei siinä ajassa ehdi vierailla, mutta kolmen vuorokauden kortti on kannattava hankinta niille, jotka ottavat kortista kaiken irti.
On olemassa myös muita kortteja, joilla pääsee ilmaiseksi sisään, kuten Moscow City Pass, mutta ne ovat melko kalliita. Kannattaa miettiä missä haluaa käydä, katsoa mitä pääsymaksut ovat ja mitä kortti maksaa. Jonojen takia korttia ei oikeastaan kannata hankkia, sillä tungoksia ei useinkaan ole.
Monet museot ovat maanantaisin ja osa myös tiistaisin suljettu. Tyypillinen aukioloaika on klo 10–17 tai 18, ja yleensä museoilla on 1–3 päivää viikossa, jolloin ne ovat normaalia pidempään avoinna. Museoihin ei ole suuria pääsymaksuja, ja aikuisten liput maksavat 200–500 ruplaa.
Punaisen torin laidalla sijaitseva, vuonna 1894 perustettu Venäjän valtion historiasta kertova museo [kartalla] on suosittu vierailupaikka, joka tutustuttaa maan historian kiemuroihin aina kivikaudelta nykypäivään. Museossa oppii kaikenlaista Venäjän nykyisten aluerajojen sisällä eläneistä muinaisista sivilisaatioista ja kulttuureista, ja museon esineistökokoelmat ovat valtavat. Ikävä kyllä esineistöä esittelevät tekstit eivät ole englanniksi, mutta eteisaulassa on englanninkielisiä opaskirjoja ja videoita. Museo on avoinna muina päivinä paitsi tiistaisin klo 10–18, mutta kesäkuun alusta elokuun loppuun ja ympäri vuoden viikonloppuisin se on avoinna klo 21 asti.
Valtion historiallisella museolla on muutama muu vierailupaikka, jotka näkee verkkosivujen etusivulta. Niihin kuuluu Punaisen torin toisella puolella oleva Pyhän Vasilin katedraali, jonka Iivana Julma rakennutti saatuaan Kazanin vallattua ja joka on yksi Moskovan kaikkein tunnetuimpia symboleita. Toinen valtion historianmuseo on vuoden 1812 Napoléonin valloituksesta kertova museo, joka sekin on aivan lähellä. Aivan uusi museo on pajareista eli eli bojaareista kertova museo, joka sijaitsee uuden puistoalueen laidalla, aivan Punaisen torin vieressä.
Moskovan suosituimpien museoiden joukkoon kuuluvat ehdottomasti Tretjakovin kaksi taidegalleriaa, joista vanhempaa taidetta esittelevä tunnetaan yleensä "Vanhana Tretjakovina" ja uudempaa taidetta esittelevä tunnetaan "Tretjakovin taidegalleriana". Nämä ovat Moskovan venäläisen taiteen museot, joista kummassakin käyvä saa parhaan mahdollisen kuvan Venäjän kuvataiteen historiasta.
Vanha Tretjakov (Lavrušinski 10, metro Tretjakovskaja) [kartalla] esittelee vanhaa venäläistä taidetta, kuten ikoneita, joita on maalannut etenkin Andrei Rubljov (Rublev), ja 1800-luvun realistista taidetta, jonka tunnetuimpiin edustajiin kuuluvat Levitan, Perov, Repin, Surikov ja Vasnetsov. Museo on avoinna ti, ke ja su klo 10–18 ja to–la klo 10–21, ja pääsymaksu aikuisilta on 500 ruplaa ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Lippuja voi ostaa verkkosivujen kautta, ja sivuilta voi kätevästi katsella minkälaista taidetta museossa on. Museolla on muutama muukin piste, kuten läheinen Insinöörien talo, ja Moskovassa on myös toinen Tretjakovin museo.
Uusi Tretjakovin taidegalleria (Krymski val 10, metro: Park Kultury) [kartalla], joka sijaitsee Gorkin puiston vieressä, on paikka, johon lähdetään katsomaan uutta venäläistä taidetta, kuten Chagallia, Kandinskya ja muuta 1900-luvun modernia taidetta. Museo on nykyisin avoinna samoin ajoin kuin toinenkin Tretjakovin museo eli suljettu maanantaisin ja avoinna muina päivinä vähintään klo 10–18.
Puškinin ulkomaisen taiteen museota (ul Volhonka 12) [kartalla] ei kannata sekoittaa millään tavalla Venäjän kansalliskirjailijaan, sillä tämä korkeatasoinen, kaupungin kolmanneksi suosituin museo on maailman parhaita paikkoja katsella aitoja impressionistisia ja postimpressionistisia maalauksia. Museon kokoelmissa on myös paljon muuta eurooppalaista maalaustaidetta, renessanssiajoista alkaen. Myös museon näyttelyt ovat usein korkeatasoisia.
Ulkomaisen taiteen päämuseo sijaitsee valtavan Kristus vapahtajan katedraalin vieressä, ja lähin metroasema on Kropotkinskaya. Museolla on useita eri pisteitä, ja yhteistä niille on korkeatasoisen taiteen lisäksi se, että ne ovat maanantaisin kiinni. Päämuseo on avoinna ti–su klo 11–20 paitsi to ja pe klo 21 asti. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, päämuseoon aikuisten lippu maksaa 400 ruplaa ja yhteislippu 600 ruplaa. Museolla on lukuisia näyttelyitä, joista osaan pitää ostaa erillinen lippu.
Saman metroaseman läheisyydessä mutta kaukana taidemuseosta sijaitsee Venäjän kansallisrunoilijan Aleksander Puškinin elämää ja tuotantoa esittelevä museo (ulitsa Pretšistenka 12/2) [kartalla]. Tässä museoissa on esillä valtava määrä kirjailijan elämään ja aikakauteen liittyvää esineistöä. Museo on avoinna ti–su klo 10–18, paitsi torstaisin klo 13–21. Museo on suljettu myös jokaisen kuukauden viimeisenä perjantaina.
Museolla on myös toinen vierailupaikka, joka oli Puškinin ja hänen petollisen vaimonsa asunto Arbatin varrella numerossa 53, lähellä Smolenskaya-metroasemaa. Talo on helppo löytää, sillä sen edessä on runoilijan ja hänen vaimonsa näköispatsaat. Tämä ei ollut pitkään Puškinien asuntona, vaan runoilija matkusteli paljon ja vietti mieluummin aikaa Pietarissa, jossa hän vaimonsa ansiosta joutui elämänsä 37-vuotiaana päättäneeseen kaksintaisteluun. Kotitalo on avoinna samoin ajoin kuin päämuseokin, ja kuten muihinkin tämän museon tiloihin tännekin pääsee sisään ilmaiseksi jokaisen kuukauden kolmantena sunnuntaina.
Huomionarvoinen seikka on se, että Puškinin kotitalon vieressä sijaitsee huomattavasti kansallisrunoilijaa myöhemmin eläneen Andrei Belyin kotimuseo. Kirjailija ei kenties ole yleisesti tunnettu, mutta hänen teoksensa Peterburg on yksi venäläisen kirjallisuuden vaikeaselkoisia klassikoita. Museo itse asiassa kuuluu samaan museoon kuin Puškinin kotitalo ja muut siihen kuuluvat museot, ja museoiden venäjänkielisiltä verkkosivuilta voi nähdä kaikki museot ja tiedot kääntämällä sivun selaimessa suomeksi. Arbatin loppupää Smolenskaya-metroaseman vieressä on melko mukavaa ja monipuolista tienoota, ja siihen kannattaa kaupungissa ollessa ehdottomasti tutustua vaikka vain pintapuolisestikin.
Kropotkinskaya-metroaseman ympäristössä on sen verran museoita, että alueella voi niiden takia olla koko päivän tai kaksikin, ja Puškinin kirjallisuusmuseon naapurissa sijaitsee myös Leo Tolstoin kirjallisuusmuseo (Ulitsa Pretšistenka 11) [kartalla]. Täällä on esillä Tolstoin käsikirjoituksia, kirjeitä ja hahmotelmia, ja täällä oppii etenkin Tolstoin kirjallisista vaikutteista ja hänen tuotannostaan eikä niinkään hänen elämästään.
Museo on avoinna ti–su klo 10–17.30, mutta se on suljettu kuukauden ensimmäisenä perjantaina ja ti ja to se on avoinna klo 12–20. Lippuja on erihintaisia, mutta 300 ruplalla voi nähdä kaiken mahdollisen.
Samalla kadulla kuin Tolstoin kirjallisuusmuseotkin eli Kropotkinskaya- metroaseman lähistöllä sijaitsee valokuvaan keskittyvä taidegalleria eli MAMM [kartalla], jossa on esillä sekä vanhoja että uusia valokuvia. Täällä on useitakin samanaikaisia näyttelyitä, ja täällä pidetään kuukausien kestoisia tapahtumia, kuten fotobiennaali ja valokuvan muoti ja tyyli -tapahtuma.
Museo on avoinna ti–su klo 12–21. Aikuisten lippu maksaa 500 ruplaa.
Ostankinon kaupunginosassa, VDNH:n eli Yleisvenäläisen näyttelykeskuksen vieressä sijaitseva avaruuden valloittamista juhlistava alue on tunnettu 100-metrisestä "Avaruudenvalloittajien muistomerkistä" ja muista vaikutuksen tekevistä patsaista ja monumenteista. Suurimman satametrisen obeliskin alla sijaitsee maailman ainoa kosmonautiikan museo (111 Prospekt Mira) [kartalla], joka avattiin vuonna 1981.
Nykyään Kosmonautiikan museossa vierailee noin 300 000 ihmistä vuosittain, ja siellä on noin 85 000 avaruustoimintaan liittyvää esinettä. Ennen museon kokoelmat pyörivät täysin neuvostoaikojen kosmonautiikassa, mutta vuonna 2009 valmistuneen remontin jälkeen museo on esitellyt myös muun maailman avaruudenvalloittamiseen liittyvää kehitystä. Museon lähin metroasema on vieressä oleva VDNKh, ja se on avoinna kesällä myös maanantaisin ja muina vuodenaikoina ti–su klo 11–19.
Itse V. I. Lenin avasi asevoimien keskusmuseon ensimmäisen näyttelyn 25.5.1919, ja nykyisin asevoimien keskusmuseossa (ulitsa Sovetskoi Armii 2) [kartalla] vierailee miljoona ihmistä vuosittain. Museo kertoo Venäjän armeijan historiasta 1800-luvulta lähtien. Museon 24 huoneessa on 800 000 sodankäyntiin liittyvää esinettä, ja siellä on erittäin paljon harvinaista tai ainutlaatuista materiaalia eri sodista, etenkin toisesta maailmansodasta. Museon kohokohtiin kuuluu vieläkin vuonna 1960 alas ammuttu amerikkalaisten U2-vakoilukone.
Museo on avoinna ke–su klo 10–17, ja sen vieressä on nykyään Dostojevskaya-metroasema. Alueella on muutenkin kaikenlaista nähtävää, ja kesäisin kannattaa vierailla myös museon takana olevassa Katariinanpuistossa, jossa on planetaario.
Moscow.info esittelee museoita.
We Heart esittelee ilmaisia museoita ja muutakin ilmaista Moskovassa.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, jimmyweee /Wikimedia
2018/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.