Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
GUM-tavaratalo
Perinteinen, hintava ja nykyään turvatarkastusten takana oleva GUM on ehdoton vierailupaikka kaikille, jotka Moskovassa käyvät. Sen liikkeet, kahvilat, ravintolat ja muut vierailupaikat ovat huippuluokkaa.

Ostokset

Moskova ei kuulu maailman kuuluisimpiin ostoskaupunkeihin, mutta siellä on entistä paremmat ostospaikat ja viime vuodet ovat tuoneet kaikenlaista uutta ja ihmeellistä kaupungin kaupalliseen elämään. Siellä on paljon vanhoja suosikkeja kuten GUM ja Arbat, jotka molemmat ovat edelleen vierailun arvoisia. Moskovassa on kuitenkin vain muutama katu ja alue, joita kannattaa ostosmielessä koluta, ja niiden välillä on helppo ja kätevä liikkua.

Moskovassa on kaupan kaikenlaista mielenkiintoista, ja parhaita ostoksia siellä ovat paikalliset tuotteet. Venäjän valuutta on rupla, jonka arvo on viime vuosina ollut turistille erityisen edullinen, ja Moskovassa maksukortilla maksaminen on lähes paikassa kuin paikassa arkipäivää.

Moskovan parhaat ostosseudut

Moskova on nykyisin hyvä ostoskaupunki, jossa voi harrastaa lähes minkälaista ostiskelua tahansa useilla eri keskustan alueilla. Parhaat apajat ytimessä ja sen lähellä ovat periaatteessa Arbatin ja Novy Arbatin varrella. Myös Punaisen torin ympäristössä on paljon erilaisia liikkeitä, joiden joukossa on ostoskeskuksia. Punaisen torin vierestä alkava Tverskaja on kaupungin pääkatu, ja se on luultavasti kaikkein paras katu ostoksille. Muuallakin on liikkeitä, mutta ei keskitetysti, ja ostoskeskuksia on kohonnut keskustan liepeille ja ulkopuolelle.

Punainen tori, Nikolskaja, Manežnaja-aukio ja Tverskaja

Perinteinen, hintava ja nykyään turvatarkastusten takana oleva GUM [kartalla] on ehdoton vierailupaikka kaikille, jotka Moskovassa käyvät. Sen liikkeet, kahvilat, ravintolat ja muut vierailupaikat ovat huippuluokkaa eikä GUMista halvankaan ruplan aikana rahaa tuhlaamatta selviä pois. GUM on avoinna päivittäin klo 10–22, ja sinne menevällä on hyvä olla mahdollisimman vähän tavaraa mukaan. GUMin edustalla on kesällä lähes jatkuvasti kojuja, jotka pilaavat Punaisen torin näkymät mutta jotka myyvät kaikenlaista sellaista mistä turistitkin ovat kiinnostuneita.

GUMin vierestä alkava kävelykatu eli Nikolskaja on kohtalaisen hyvä ostoskatu, joka johtaa kohti Kitay Gorodin kaupunginosaa. Sen varrella on esimerkiksi numerossa 10 Nikolskaya Plaza, jossa on food court -tyylinen ruokailupaikka ja paljon liikkeitä. Numerossa 25 on Nautilus-ostoskeskus ja kadun päässä on myös liikkeitä, kuten kadun päässä olevan aukion laidalla oleva lasten lelukauppa.

Lähellä Nikolskajaa sijaitseva Petrovka [kartalla] on hyvä ostoskatu, ja sen lähistöllä on muitakin hyviä ostoskatuja. Nämä alueet eivät enää ole kovin lähellä Punaista toria mutta kuitenkin helpon kävelymatkan päässä. Jos kääntyy sen sivukadulle, nimeltään Stolešnikov [kartalla], on se kävelykatu, jolla kaikkein hienoimmat liikkeet sijaitsevat ja joka vie kohti Tverskajaa ja Punaisen torin ympäristöä.

Manezhnaya-aukio
Punaisen torin liepeillä sijaitseva Maneeži-aukio on paikka, jolla on maan alla Ohotnyi Rjad -ostoskeskus.

Samansuuntaisesti Nikolskajan kanssa kulkeva Iljinka on toinen Punaiselta torilta lähtevä ostoskatu. Sen varrella sijaitsee Moskovan Gostiny Dvor -ostoskeskus [kartalla], mutta sen varrella ei ole kovin montaa liikettä.

Punaisen torin liepeillä sijaitseva Maneeši-aukio (Manežnaja Pl., engl. Manezhnaya Square) on paikka, jolla on maan alla Ohotnyi Rjad -ostoskeskus [kartalla]. Se kuten monet muutkin kaupungin ostoskeskukset on avoinna päivittäin klo 10–22.

Manežnajan pohjoispuolelta, Hotelli Nationalin vierestä alkaa Tverskaja [kartalla], jota pidetään Moskovan pääkatuna. Se on monin tavoin kaupungin ylväin katu, ja se kunnostautuu monin eri tavoin. Yksi sen valttikorteista on ostosmahdollisuudet, joita on myös sen sivukaduilla. Niihin kuuluvat Kamergerski [kartalla] ja sitä jatkava Kuznetsky most, ja ne ovat hyviä katuja monenlaisille ostoksille. Koko tämä korttelisto, joka on Tverskajan ja Nikolskajan välimaastossa, on loistavaa maastoa paitsi ostoksille myös aterialle, ja täälläpäin voi viihtyä vaikka puoli päivää. Muita hyviä katuja ostoksille ovat ainakin Roždestvenka ja jotkin muut lähistön kadut.

Tverskajan varrella on liikkeitä pitkän matkaa, ja sitä voi kävellä ainakin Pushkinskaya-metroasemalle asti. Tässä kohdin on myös maan alla kioskeja ja muita liikkeitäLiikkeitä maan alaisessa käytävässä, joista saa kohtuuhinnalla ja nopeasti mitä erilaisimpia tuotteita. Aukion jälkeenkin Tverskajalla on liikkeitä, mutta ei niin paljon, että sitä kannattaisi loppuun asti vaellella.

Arbat

Yksi Moskovan miellyttävimpiä katuja monessa eri mielessä on Arbat [kartalla], joka sijaitsee Arbatskaya- ja Smolenskaya-metroasemien välissä. Tämän kävelykadun varrella on huomattava määrä matkamuisto- ja tuliaismyymälöitä, joilla monilla on ulkomaiset sisäänheittäjät, ja he yrittävät houkutella sisään turisteilta vaikuttavia ohikulkijoita. Jos Moskovassa mielii ostaa tyypillisiä ja kliseenomaisiakin tuliaisia ja matkamuistoja, on vanha Arbat ehdottomasti kaupungin paras paikka. Vaikka monet liikkeet myyvät samoja tuotteita karvalakeista Juri Gagarinin tyylisiin avaruuskypäriin, on sen varrella myös antiikkia ja kaikenlaista muuta. Arbat on katu, jolla on korkeat vuokrat, ja näin ollen liikkeet vaihtuvat siellä säännöllisin väliajoin mutta ne myyvät lähes poikkeuksetta samoja tuotteita kuin aina ennenkin.

Muihin kadun hyviin liikkeisiin kuuluu esimerkiksi etenkin tyypillisiä venäläisiä tuotteita myyviä kuten antiikkia, pitsiä ja koruja myyvä Arbat Antik (Arbat 31). Huomionarvoinen liike täällä on myös nimeään vaihtanut elintarvikeliike, joka yhdessä Tverskajan alkupään elintarvikeliikkeen kanssa on kaupungin hienoimpia.

Novy Arbat

Arbatin vieressä kulkeva uudempi Arbat eli Novy Arbat [kartalla] on hyvä katu tutustua monestakin syystä. Sen varrella voi tehdä monenmoisia ostoksia elintarvikkeista kirjoihin ja vaatteisiin ja myös syödä ja viettää iltaa. Katu on vilkkaudestaan huolimatta varsin miellyttävä oleskelupaikka, sillä sen vilkas liikenne kulkee jonkin matkan päästä jalkakäytävän vieressä olevista kaupoista ja kauppakeskuksista.

Huomionarvoinen liike täällä on Dom Knigi eli Kirjatalo (Novy Arbat 8), joka on lähellä Arbatskajan metroasemaa, ja kuten moni muukin liike täällä, se on hyvin avoinna (ma–pe klo 9–23, la–su klo 10–23). Kadun varrella on myös vaatekauppoja, apteekkeja ja ruokakauppoja, ja sen varrelle on viime vuosina rantautunut entistä länsimaisempia liikkeitä. Sen varrella on myös mahdollista ostiskella venäläisiä tuotteita, ja varsin hyvin se onnistuu esimerkiksi kauppakeskus Vesnan (Novy Arbat 19) tienoilla.

Vanhan ja uuden Arbatin väliä ei ole helppo noin vain kävellä, sillä monet tiet loppuvat kesken ja matkaan tulee lähes poikkeuksetta mutkia. Kaikkein paras Arbatin ja Novy Arbatin välillä on siirtyä pitkin katua nimeltään Arbatsky Pereulok [kartalla].

Mitä ostaa Moskovasta?

Tyypilliset venäläiset tuliaistuotteet eli maatuskanuket, karvalakit (ushi), sotilastakit, koppalakit, samovaarit ja tsaikkalasit ovat kaikki hyviä ostoksia Moskovassa. Tuliaisia on kaupan monessa paikassa, ja esimerkiksi Punaisen torin laidalla, Venäjän historian museon vieressä on hyvä tuliaiskauppa, ja niitä on myös monien muiden nähtävyyksien lähellä. Arbat on pullollaan tuliaiskauppoja, mutta siellä kannattaa tutkia eri puotien valikoimaa, sillä jotkin liikkeet ovat huomattavasti edullisempia kuin toiset.

Tauluja myynnissä alikulkutunnelissa
Hyvä paikka tauluostoksille on Gorkin puiston ja Tretjakovin taidegallerian välissä oleva alikulkukäytävä.

Kaikenlaiset turkikset, nahkatuotteet, pitsit ja muut vaatteet ja tekstiilit ovat hyviä ostoksia, sillä ne ovat edullisia ja korkeatasoisia. Niitä on hyvä hankkia miltei mistä tahansa, ja etenkin Tverskajan ja Arbatin ympäristöt ovat näille tuotteille otollisia ostosalueita.

Taide kuten taulut ja ikonit ovat suosittuja ostoksia Venäjällä, ja niitä voi katsella esimerkiksi viikonloppuisin Izmailovon kirpputorilla tai sitten neljä kertaa vuodessa Tišinkan kirpputorilla. Yksi hyvä paikka tauluostoksille on Gorkin puiston ja Tretjakovin taidegallerian välissä oleva alikulkukäytävä [kartalla], jolla on kaupan monenlaista taidetta, mutta eniten tyypillistä venäläistä.

Neuvostoliitto- ja Venäjä-aiheinen tavara tupakansytyttimistä koppalakkeihin on hyvin kaupan joissain paikoissa, kuten Izmailovon kirpputorilla. Ydinkeskustassa Lubyanka-metroaseman yhteydessä olevissa käytävissä on valtavasti kioskeja, joista saa tällaista tavaraa hyvin kilpailukykyiseen hintaan ja miltei koska tahansa.

Elintarvikkeet ovat joidenkin herkkujen osalta Moskovassa hyviä hankintoja. Kuivatut hedelmät, kaviaari, hunaja, halva, pähkinät, makeiset suklaan johdolla, leivät ja monet muut tuotteet ovat erinomaisia. Niitä kannattaa sekä mutustella paikan päällä että tuoda kotiin sen mukaan, mitä EU:hun saa Venäjältä tuoda. Yleisesti ottaen tuoreet tuotteet tai maitotuotteet eivät ole sallittuja, mutta kaikenlaiset pähkinät, kuivatut hedelmät ja vastaavat tuotteet ovat. Laukkuja ei kylläkään juuri ikinä tarkasteta, eikä ole tiedossa mitään ongelmia, joita Venäjältä tuodut elintarvikkeet olisivat Suomessa aiheuttaneet.

Alkoholijuomat ovat hyviä ostoksia, ja kaikkein parhaita lienevät vodka ja armenialainen konjakki, jonka kuningas on Ararat. Vodkaa saa vaikka lasisessa rynnäkkökiväärissä, mutta kaikki erikoistuotteet ovat kalliita kuriositeetteja. Normaalista valintamyymälästä saa puoli litraa korkeatasoista eli useaan kertaa tislattua vodkaa alkaen noin 400 ruplalla. Sitäkin kalliimpia on, mutta ne ovat yleensä ulkomaisia vodkia, joita Venäjällä ei missään nimessä kannata ostiskella. Russian Standardin lisäksi erinomaisia vodkia ovat esimerkiksi Moskovskaya Osobaya, Beluga, Belenkaya, Kauffman, Imperial ja Stolišnaya eli “Stoli”. Huomionarvoinen seikka on se, että vaikka monet valintamyymälät ovat avoinna ympäri vuorokauden alkoholia, joka on vahvempaa kuin 0,5 %, ei saa myydä klo 22–08.

Tupakkatuotteet ovat Venäjällä edullisia, ja aski kaikkein parasta tupakkaa kuten Davidoffia, Parlamentia ja Sobrania maksaa 130–150 ruplaa. Tupakkaa myydään nykyään niin, että askit ovat näkyvissä, ja kannattavinta on ostaa tupakkaa valintamyymälästä tai virallisen oloisesta tupakkakaupasta, ei mistään toreilta tai kadulta. Sähkötupakoita ja niihin soveltuvia nesteitä on saatavissa huomattavasti kotimaata edullisemmin hinnoin, ja toisin kuin Suomessa niitä myydään ihan normaaleissa liikkeissä, jotka on helppo havaita.

Tupakkaa ja viinaa tuovan on hyvä tutustua tullin ohjeisiin koskien tuontirajoituksia Suomeen.

Elintarvikeostoksilla: Valintamyymälät ja torit

Moskovassa voi yöpyä huoneistossa, ja siellä voi säästää jonkin verran rahaa, jos tekee ainakin osan ruoistaan itse. Siellä on kannattavaa vierailla valintamyymälöissä vaikka ei suunnittele kokkaavansa, sillä niissä on uskomattoman hyvät valikoimat ja niissä on sekä tuttuja tuotteita että erittäin eksoottisia tuotteita. Tuotteiden valikoimat ovat laajoja ja joissain liikkeissä korkeatasoisia, ja monet valintamyymälät ovat avoinna ympäri vuorokauden. Valintamyymälöiden lisäksi kaupungissa on paljon pienempiä liikkeitä, toreja ja kauppahalleja, mutta torit ja kauppahallit eivät ole kovin helposti turistin löydettävissä.

Valintamyymälät ja pienet elintarvikeliikkeet

Kohtuuhintaisia pieniä elintarvikeliikkeitä on usein metroasemien yhteydessä. Kannattaa katsella vähän suurempia itsepalvelumyymälöitä, joissa myydään lihoja, leipiä ja kaikenlaisia elintarvikkeita, eikä kioskeja, joiden ainoat kannattavat ostokset ovat tupakka ja oluttölkit. Metroasemien yhteydessä olevat torit ovat myös hyviä, ja niitä on keskustan alueella ainakin Kitai-Gorod- ja Pushkinskaya-metroasemien lähettyvillä.

Valintamyymälät

Keskeisin valintamyymälä ja kenties kaikkein paras ja kallein on Gastronomia Nr1, joka on Punaisen torin laidalla olevassa GUM-tavaratalossa.

Valintamyymälöitä löytyy parhaiten Tveskajan varrelta, numeroista 4 ja 14. Numero 4:n kauppa on aivan Punaisen torin lähellä, ja tämä kaksikerroksinen kauppa on melko edullinen. Numerossa 14 sijaitseva Jelisevin silmiä hivelevä kauppa on sekin suuri, ja sieltä saa elintarvikkeiden lisäksi etenkin korkeatasoisia alkoholijuomia ja matkamuistoja.

Jelisevin herkkukauppa
Jelisevin silmiä hivelevä kauppa on suuri, ja sieltä saa elintarvikkeiden lisäksi etenkin korkeatasoisia alkoholijuomia ja matkamuistoja.

Arbatin Smolenskin aukion puoleisessa päässä on hyvätasoinen elintarvikeliike, jossa on luksusluokan tuotteita (Arbat 52), ja sen vieressä on toinenkin elintarvikeliike. Lisäksi tällä alueella on muutaman kerran viikossa pidettävä tori.

Arbatin vieressä kulkeva uusi Arbat eli Novy Arbat on valintamyymälöiden puolesta yksi keskustan parhaita katuja, jolla on useita elintarvikeliikkeitä.

Yleisesti ottaen Moskovassa ei tarvitse olla huolissaan siitä löytyykö majapaikan läheltä valintamyymälä tai muu liike, josta saisi illaksi naposteltavaa ja juotavaa. Liikkeitä on nykyään pilvin pimein, ja viime vuosien sanktiot ovat selvästi tuoneet lisää paikallisia ja joidenkin lähimaiden tuotteita valintamyymälöihin. Kauppojen niiden tarjonta on monin paikoin uskomattoman hyvää mutta myös osin länsimaiselle eksoottista.

My Guide Moscow esittelee valintamyymälöitä.

Torit ja kauppahallit

Moskovassa on katutoreja, joilta saa elintarvikkeita, hunajaa ja muuta vastaavaa, yleensä suoraan tuottajilta. Ne eivät nyt tietenkään ole turistille kovin oleellisia, mutta niitä on etenkin loppukesästä ja alkusyksystä mukava käydä vilkaisemassa.

Yksi hyvä toriTori Arbatin päässä [kartalla] on useana päivänä viikossa Smolenskaya-metroaseman vieressä, Arbatin puutarhakehätien puoleisessa päässä.

Toinen hyvä tori on Dorogomilovskin markkinapaikka [kartalla], joka on kaupungin suurimpia ja suosituimpia. Se sijaitsee Kiovan rautatieaseman vieressä (Možaiski 10).

Kirpputorit

Kirpputoreja Moskovassa on muutama, ja niitä on jonkin verran keskustan ulkopuolelle mutta myös Tverskajan varrella. Izmailovon alue on hyvä vierailupaikka lähes kenelle tahansa, mutta kaupungissa vain pari päivää viettävän ei ehkä kannata lähteä sinne asti.

Kaupungin kuuluisin kirpputori on Izmailovon kirpputori [kartalla], jonka yhteydestä Izmailovskin torilta saa joka päivä myös Moskova- ja Venäjä-aiheisia paitoja, neuvostoaiheista tavaraa ja kaikenlaista tyypillistä matkamuistoa varsin kohtuulliseen hintaan. Izmailovon kirpputori ja markkinat on suosittu vierailupaikka, ja siellä on melkoinen hulina etenkin lauantai-iltapäivisin. Eri tuotteille on eri kadut, ja täällä on tarjolla aitoa antiikkia, keräilytavaraa, käsitöitä ja kaikenlaista muuta, mitä muualla kaupungissa tulee harvoin vastaan. Izmailovo sijaitsee Partizanskaya-metroaseman vieressä, ja sen ympäristössä onkin hyvä ottaa vähän tuntumaa Moskovan ytimen ulkopuolisiin alueisiin. Kirpputori käsityöläisineen pidetään perjantaista sunnuntaihin, ja vilkkain päivä on lauantai, jolloin on eniten myyjiä paikalla. Myyjät saapuvat tänne kaikkialta Venäjältä, ja tänne voi tulla myös muina päivinä, mutta silloin kirpputoria ei ole. Izmailovin KremlIzmailovin Kreml on monin tavoin vaikutuksen tekevä, ja alueella kannattaa viettää ainakin tunnin pari.

Arbatin ruokamarkkinat
Moskovassa on katutoreja, joilta saa elintarvikkeita, hunajaa ja muuta vastaavaa, yleensä suoraan tuottajilta.

Moskovan toinen tunnettu kirpputori on Tišinka [kartalla], jonka lähin metroasema on Mayakovskaya ja lähin pääkatu Tverskaja. Nämä markkinat pidetään vain neljä kertaa vuodessa, ja tämä on hyvä vierailupaikka todellisesta antiikista ja keräilytavarasta kiinnostuneille. Markkinat pidetään ostoskeskuksen sisätiloissa, ja sinne voi toki lähteä muulloinkin.

My Guide Moscow esittelee kirpputoreja ja muita toreja.

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät ovat Venäjällä uusi juttu, ja niitä on toistaiseksi vielä vähän.

Šeremetjevon lentoaseman lähellä sijaitsee Fashion House Outlet Centre [kartalla]. Sinne on vähän hankala siirtyä, mutta tietenkin voi mennä junalla lentoasemalle ja sieltä keskukselle.

Vnukovon lentoaseman lähellä sijaitsee Venäjän ensimmäinen outlet-kylä, Vnukovo Outlet Village [kartalla]. Sinne ei ole kaikkein helpoin mennä, mutta yksi mahdollisuus on siirtyä lentoasemalle junalla ja mennä sieltä taksilla keskukselle, joka on kahden kilometrin päässä.

Valuutta

Venäjän rupla on ainoa sallittu kaupankäyntivaluutta maassa, eikä siellä kannata yrittää maksaa muilla valuutoilla. Ruplan arvo on viime vuosina laskenut siitä mihin pitkään totuttiin.

Rahanvaihto

Ruplia ei kannata vaihtaa Suomessa, sillä vaihtokurssit ovat esimerkiksi Forexissa heikkoja ja etenkin Helsingin rautatieaseman vaihtopisteissä ruplia vaihtavaa vedetään armotta höplästä. Sama pätee joissain junissa kiertäviin valuutanvaihtajiin, mutta Venäjälle saapuva voi huoletta rautatieasemalla vaihtaa euroja rupliksi aivan normaalilla kurssilla. Parhaat kurssit ovat ne, joiden osto- ja myyntihinnat ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

valuutanvaihtopiste
Rahanvaihtopisteitä on erityisen paljon sellaisten rautatieasemien yhteydessä, joille lentokenttäjunat tulevat. Ne ovat yleensä täysin rehellisiä.

Rahanvaihtopisteitä, jotka yleensä ovat täysin rehellisiä, on erityisen paljon sellaisten rautatieasemien yhteydessä, joille lentokenttäjunat tulevat, ja esimerkiksi Kiovan rautatieaseman edusta on hyvä paikka vaihtaa valuuttaa. Sama pätee sen edestä kohti Punaista toria kulkevaan Tverskajaan, Arbatiin ja Novy Arbatiin, jonka varrella on enemmän vaihtopisteitä kuin missään muualla kaupungissa.

Pankkiautomaatit

Pankkiautomaatteja Moskovassa on melkoisesti, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa. Samoilla seuduilla, joilla on rahanvaihtopisteitäkin, on yleensä melkoinen määrä pankkiautomaatteja näkösällä.

Maksukortit

Visa ja Mastercard ovat yleisimmät ulkomaiset maksukortit Moskovassa, mutta myös muita kortteja otetaan etenkin hienoimmissa liikkeissä ja ravintoloissa vastaan. Kortteja voi käyttää entistä enemmän normaaleissa liikkeissä ja ravintoloissa, ja jopa monet itsepalveluravintolat ja kebabpaikat ottavat nykyään vastaan kortteja. Korttimaksu on turvallinen toimenpide, jossa kortti pysyy nykyään koko ajan näkyvissä, ja lähimaksulla, kännyköillä ja muilla uusimmilla maksutavoilla maksellaan Moskovassa jatkuvasti. Käteistäkin kannattaa kuitenkin pitää mukana, sillä sille tulee vähän väliä tarvetta.

Hintataso

Vertailujen mukaan Moskovan hintataso poikkeaa kotimaan hintatasosta siten, että halvan ruplan aikaan (yksi euro on yli 70 ruplaa) monet asiat maksavat 50 % vähemmän kuin Helsingissä.

Moskova on kuitenkin kaupunki, jossa hintahaitari kaiken kohdalla on valtava, ja siellä on mahdollista tehdä ostoksia edullisesti tai sitten laittaa suurikin rahasumma sileäksi parissa tunnissa. Edullisinta on normaaleilla kaduilla, kuten Novy Arbatilla ja Tverskajan loppuosassa, joilla on aivan tavallisten ihmisten käyttämiä normaaleja kauppoja. Edullisia ovat myös kioskit, joita on etenkin maanalaisten yhteydessä ja sellaisten aukioiden kuin Puškinskajan ja Lubjankan alapuolella. Kalleinta tehdä ostoksia on moderneissa ostoskeskuksissa, GUMissa, Punaisen torin välittömässä läheisyydessä ja Tverskajalla ja sen sivukaduilla Puškinskajan ja Punaisen torin välimaastossa.

Lisää asiaa ostoksista:

Moscovery kertoo ostosten tekemisestä ja listaa liikeitä.

Like a Local esittelee matkamuistomyymälöitä ja muita liikkeitä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti