Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sergijeva Lavra Sergijev Posadissa
Sergijev Posad sijaitsee vain 60 kilometrin matkan päässä Moskovasta, ja siellä on helppo käydä päiväretkellä. Alueen vetonaula on 1300-luvulta peräisin oleva luostari nimeltään “Sergijeva Lavra”.

Päiväretkikohteita Moskovan lähistöllä

Moskova on suuri kaupunki, jossa riittää nähtävää ja tekemistä pitkäksi ajaksi, mutta myös sen lähellä on mielenkiintoisia vierailupaikkoja. Monet Moskovan ulkopuolella sijaitsevat kylät ja kaupungit ovat hyviä päiväretkikohteita, mutta monissa niistä on myös hyvät majapaikat ja tarpeeksi nähtävää vaikka moneksi päiväksi.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Gorki Leninskijeen on helppo mennä, ja sinne mennään Moskovan laitaosissa olevalta metroasemalta minibussilla. Kahteen muuhun pääsee rautateitse, ja rautatieasemien yhteydessä on metroasemat. Liput voi ostaa tiskiltä tai automaatista, ja kaikkein paras on mennä asemalle edellisenä päivänä katsomaan aikatauluja ja muutenkin miten homma toimii. Passi pitää olla mukana, sillä sille voi tulla tarvetta lippuja varatessa. Yhteen päiväretkikohteeseen eli Suzdaliin on hankala päästä, mutta sinne kulkee linja-autoja. Kultainen rinki, jossa se sijaitsee, on sen verran laaja paikka, että siellä voisi hyvin viettää muutaman päivän erilaisia kyliä ja kaupunkeja kierrellen.

Gorki Leninskije

Helpoin kohde Moskovan ulkopuolelle suuntaavalle on kylä nimeltään Gorki Leninskije [kartalla], joka sijaitsee 30 kilometrin päässä keskustasta. Kylä perustettiin 1700-luvulla, ja siellä on asunut lukuisia merkkihenkilöitä, kuten vuoden 1812 Napoleonin sotien sankari kenraali Pisarev.

Alueen tärkeys perustuu kuitenkin siihen, että Lenin valitsi sen vallankumouksen jälkeen paikaksi, jossa hän lepäsi ja paranteli sairauksiaan. Kylä muutettiin museoksi 30-luvun lopulla ja toimi pyhiinvaelluspaikkana kommunistien keskuudessa aina Neuvostoliiton kaatumiseen asti. Vuonna 1987, jolloin kävijämäärät olivat huipussaan, avattiin alueen viimeisin museo, poliittisen historian museo. Nykyään kävijämäärät ovat pienentyneet sen verran, että kylän museoista ja muusta tarjonnasta voi nauttia suhteellisen rauhallisissa oloissa.

Kenties houkuttelevin vierailupaikka on Leninin museoitu talo, jossa on hänen 4000 teoksen kirjastonsa, jossa on kirjoja kymmenellä eri kielellä ja jonne myös vuonna 1994 rahdattiin hänen Kremlissä sijainnut toimistonsa. Leninin lisäksi kylän alueella voi tutustua myös yli 1000 vuotta vanhoihin hautoihin, ja onpa siellä myös maatyöläisten historiaa ja vaiheita käsittelevä museokin. Tietoa kylästä saa sen venäjänkielisiltä sivuilta, jotka voi selaimessa kääntää suomeksi ja joilta selviävät kaikki vierailupaikat.

Gorki Leninskijen tila ja museo ovat avoinna ke–ma klo 10–17 (kiinni joka kuukauden viimeisenä maanantaina). Paras tapa mennä Gorki Leninskijeen Moskovan keskustasta on kulkea metrolla asemalle nimeltään Domodedovskaya ja siirtyä sieltä marshrutkalinjalla 439 tai 439k Muzei-pysäkille.

Sergijev Posad

Sergijev Posad [kartalla] tunnettiin neuvostoaikoina nimellä Zagorsk, ja siellä on nykyisin 100 000 asukasta. Se sijaitsee vain 60 kilometrin matkan päässä Moskovasta, ja siellä on helppo käydä päiväretkellä.

Alueen vetonaula on 1300-luvulta peräisin oleva luostari nimeltään “Sergijeva Lavra” [kartalla], mutta myös alueen vanhat käsityöläis- ja taiteilijaperinteet ovat monen vierailijan kiinnostuksen kohteena. Luostarin yhteydessä on upea kirkko, jossa miltei tauotta on meneillään jumalanpalvelus, ja venäläisen jumalanpalveluksen seuraaminen muutaman minuutinkin ajan on melkoinen kokemus. Kirkko on tunnettu myös ikoneistaan, ja itse Andrei Rubljov on oppilaineen maalannut suuren osan kirkon sisäosista. Luostarin alueella on myös sakaristo, jossa voi käydä ihmettelemässä luostariin vuosisatojen saatossa kerääntyneitä aarteita.

Sergijev Posadissa on hyvä käydä päiväretkellä, mutta siellä voi yöpyäkin. Siellä on myös hyvätasoinen joskin hivenen ylihintainen ravintola, Russky Dvorik (Ul Mitkina 14/2 ).

Paras tapa päästä paikalle on mennä Jaroslavski Vokzal -asemalle eli Jaroslavin asemalle ja siirtyä sieltä paikallisjunalla Sergijev Posadiin. Junia lähtee 20–30 minuutin välein, ja matka suuntaansa kestää noin puolitoista tuntia. Jaroslavin asema sijaitsee Komsomolskaya-metroaseman vieressä.

Vladimir

Toinen Moskovaa ympäröivän niin sanotun Kultaisen ringin kaupungeista on Vladimir [kartalla], lähes 400 000 asukkaan kaupunki, jonka historiallisista osista on enää melko vähän jäljellä.

Vladimir on nykyään suuri kaupunki, jonka keskusta ei kuitenkaan ole kovin mielenkiintoinen. Siellä vierailevat käyvätkin Uspenskin katedraalissa [kartalla], jota alettiin rakentaa 1100-luvulla ja jonka kohokohtia ovat upean ulkomuodon lisäksi Andrei Rubljovin ja joidenkin muiden mestarien seinämaalaukset. Myös 1200-luvulta peräisin oleva Dmitrin katedraali on näkemisen arvoinen, etenkin kiviveistostensa takia. Myös niin sanottu Kultainen portti on hienoa nähtävää, ja kaupungissa on paljon muita kirkkoja, uskonnollisia rakennuksia ja muuta historiallista nähtävää. Kaksi pääkirkkoa ovat myös merkittäviä museoita, ja kaupungissa on melkoinen joukko myös muita museoita.

Vladimirissa on suurena kaupunkina huomattava määrä ravintoloita, jotka ovat Moskovan ravintoloita edullisempia. Kaupungissa on myös hyvä määrä hotelleja, joten yöpyminen siellä ajan kanssa on kannattavaa.

Vladimir sijaitsee 180 kilometriä Moskovan keskustasta, joten päiväretki sinne on pitkä ja pelkät matkat vievät 6 tuntia edestakaisin. Vladimirin kautta kulkevien junien joukossa on sekä paikallisjunia (elektritshka) että pitkänmatkanjunia, joista osa on menossa Kiinaan asti. Pitkänmatkanjunilla matkaa ei kannata tehdä vaan paikallisjunilla, jotka yleensä lähtevät asemalta nimeltään Kursky Vokzal (metro: Kurskaya). Paikallis- ja pitkänmatkanjuniin on erilliset liput, jotka myydään eri tiskeillä, ja normaalisti paikallisjunaan lippu maksaa 590 ruplaa. Pitkänmatkanjunissa on nopeita junia, jotka kulkevat matkan sadassa minuutissa lähes 200 minuutin sijaan, ja tällaisella voi mennä 3. luokassa. Kannattavinta on mennä vaikka matkaa edeltävänä päivänä Kurskin asemalle ja katsoa tai kysyä sieltä aikatauluja, ja Venäjän rautateiden sivuilta voi myös katsoa junia.

Pyhän Euthymiuksen luostari, Suzdal (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Suzdalin kohokohtiin kuuluu Pyhän Euthymiuksen luostari, samoin kuin muita merkittäviä luostareita, kirkkoja ja museoita.

Suzdal

Mikäli Vladimiriin jää ainakin pariksi päiväksi, kannattaa käydä myös Kultaiseen rinkiin kuuluvassa Suzdalissa [kartalla], jonne on suoraan Moskovasta hankala päästä. Suzdal on Kultaisen ringin kaupungeista upein ja suositeltavin vierailukohde, ja sinne suuntaavan kannattaa varata aikaa kaupungin tutkimiselle vähintään puoli päivää.

Suzdalin kohokohtiin kuuluvat kaupungin oma Kreml eli linnake ja Pyhän Euthymiuksen luostari, samoin kuin muita merkittäviä luostareita, kirkkoja ja museoita. Luostareissa on hyviä museoita ja muutakin kuin uskontoon liittyvää nähtävää. Euthymiuksen luostarin alueella on 10 eri museota, joista yksi esittelee GULAGia, neuvostoaikaista, lähinnä Siperiassa sijainnutta "Vankileirien saaristoa".

Suzdaliin pääsee parhaiten parhaiten Vladimirista bussilla, ja mikäli haluaa vierailla vain Suzdalissa eikä Vladimirissa, paras on ensin kulkea Vladimiriin junalla ja sieltä bussilla Suzdaliin. Moskovan Schyolkovskaya Avtovokzal -linja-autoasemalta [kartalla] kulkee linja-autoja suoraan Suzdaliin (metro: Schyolkovskaya). Asiasta voi lukea Way to Russiasta.

Lisää asiaa päiväretkistä:

Lisää asiaa Kultaisen ringin vierailupaikoista

Lisää vierailupaikkoja Moskovan lähistöllä

Lisää Moskovan lähistön vierailupaikkoja esitellään mm. Moscow.info -sivustolla.

Teksti: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti