Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Laituri Moskvajoen rannalla, MIBC taustalla
Moskvajoen rannoilla on mahdollisuus tutustua kaikenlaiseen arkkitehtuuriin monelta eri aikakaudelta.

Moskvajoki, puistot ja puutarhat

Moskovassa on paljon puistoja ja tietenkin Moskvajoki, jonka rannalle, Kremlin viereen, kohosi 2017–18 täysin uusi ja ihmeellinen puistoalue. Kremlin ympäristössä on muitakin puistoalueita, joissa on kesäisin mukava vierailla, ja vierailu Gorkin puistossa on kannattava niille, jotka viihtyvät kaupungissa ainakin kolme neljä päivää. Ihmeellinen on myös Voitonpuisto, jossa vierailu tosin vaatii aikaa ja energiaa, ja kasvitieteellinen puutarha on ehdoton vierailupaikka niille, jotka ovat erityisen kiinnostuneita kukista ja kasveista.

Keskustan ulkopuolella on lukuisia vanhoja tiluksia, joihin kuuluu Kuskovo. Siellä vierailuun kuluu aikaa suurin piirtein saman verran kuin Voitonpuistossa, ja se soveltuu vierailupaikaksi niille, jotka ovat Moskovassa pidempään kuin pari kolme päivää.

Moskvajoki

Leveä Moskvajoki tai Moskovanjoki on vaikutuksen tekevä kiemurteleva vesireitti, jonka kokonaispituus on yli 500 kilometriä ja jonka Moskovan kohdalta ylittää noin 50 siltaa.

Joki kulkee Moskovassa monen olennaisen paikan ohi, kuten KremlinKreml ja Gorkin puiston. Kauniiden näkymien vastapainoksi joenrannat tarjoavat melko banaaliakin nähtävää, kuten Pietari Suuren uudehkon monumentin ja saman arkkitehdin, Zurab Tseretelin, suunnitteleman Bogdana Khmelnitskogo -sillan [kartalla] lähellä Kiovan rautatieasemaa. Moskvajoen rannoilla sijaitsevat myös kaupungin parhaiksi arvioidut asuintalot, ja jokikiertoajelun aikana onkin mahdollisuus tutustua kaikenlaiseen arkkitehtuuriin monelta eri aikakaudelta.

Paras tapa tutustua sekä Moskvajokeen että itse Moskovaan on laivakierroksilla, joita on nykyään monenmoisia ja joita tehdään myös talvisin. Perinteisin ja edelleen suosituin paikka nousta risteilyille on entisen Hotel Ukrainan takana oleva laituri [kartalla], mutta muitakin paikkoja nousta laivan kyytiin on. Jos nousee kyytiin, näkee monenmoisia joenrantoja Kremlistä Gorkin puistoon ja sitä vastapäätä oleviin Venäjän puolustusministeriön rakennuksiinVenäjän puolustusministeriön rakennukset. Kattavan esittelyn risteilyistä saa Riverticketistä.

Glass Crust Zarjadje-puistossa
Suurimman huomion Zarjadje-puistossa vie Glass Crust -konserttitalo ja sen edustalla oleva amfiteatteri.

Zarjadje-puisto

Syyskuussa 2017, Moskovan-päivän kunniaksi avattiin kaupunkiin ensimmäinen varsinainen uusi puistoalue yli 50 vuoteen. Punaisen torin vieressä, Moskvajoen rantakadun varrella sijaitseva Zarjadje-puisto [kartalla] (engl. Zaryadye Park) on kaikin tavoin hämmästyttävä vierailupaikka, ja Time-lehti valitsikin sen vuoden 2017 maailman kaikkein hienoimmaksi uudeksi vierailupaikaksi.

Silta Moskvajoen yli Zarjadje-puistossa
Zarjadje-puiston toinen suurta huomiota saava rakennelma on ilman tukea joenpäälle menevä silta.

Puisto on laaja ja mäkinen, ja siinä on useita eri osia. Puisto valmistui jo vuonna 2017 mutta vasta vuonna 2018 sen monet tilat olivat valmiina ja toiminnassa. Kuluu vielä jonkin aikaa ennen kuin puisto on täysin valmis, mutta kesästä 2018 asti siitä on voinut nauttia täysin siemauksin.

Suurimman huomion puistossa vie konserttitalo, jonka englanninkielinen nimi on Glass Crust, ja sen edustalla oleva amfiteatteri, johon mahtuu tuhansia ihmisiä istuskelemaan. Sen edessä olevalla lavalla on ilmaiskonsertteja kesän aikaan tämän tästä, ja tämä on paikka, jonne etenkin kauniina kesän alkuiltoina kannattaa suunnata.

Toinen suurta huomiota osakseen saava rakennelma on ilman tukea joenpäälle menevä silta, joka edustaa kaikkein viimeaikaisimpia teknologian saavutuksia. Se on ulkomaista perää kuten monet muutkin puiston rakennelmat, ja se tarjoaa uudet ja ihmeelliset näkymät alueille, joille ei ennen ollut näkymiä. Se antaa parhaiten kohti yhtä ns. “Stalinin hammastaloa”Stalinin hammastalo, ja sillalla käy kesäiltaisin jatkuva vilske.

Puistossa on myös paljon muutakin. Siellä sijaitsevat maan alla oleva arkeologinen museo, jääluola ja alue, jolla esitellään Venäjän neljä ekosysteemiä.

Niiden lisäksi siellä jonkin verran muutakin, ja yksi oleellisimpia mutta ei suoranaisesti itse puistoon kuuluvia on ns. bojaarien Romanovien suvun aikaisia tiloja, joihin kuuluu vierailupaikka, joka englanniksi tunnetaan nimellä Chambers of Romanov Boyars. Niissä voi vierailla, ja lisäksi näiden kammioiden molemmilla puolilla on Znamenskin luostarin osia, kuten tuomiokirkkoZnamenskin luostarin tuomiokirkko ja Pyhän Yrjänän kirkko kellotorneineenPyhän Yrjänän kirkon kellotorni. Kaikki puiston tämän osan nähtävyydet ovat Varvarka-kadun varrella [kartalla], ja sehän johtaa suoraan Punaiselle torille.

Moscovery esittelee puistoa tarkemmin.

Aleksandrovskin puisto
Kremlin muurien ja Manežnaja-kadun väliin jää miellyttävä Aleksandrovskin puistoalue.

Aleksandrovskin puisto

Kremlin muurien ja Manežnaja-kadun väliin jäävä miellyttävä puistoalue on paikka, johon moskovalaiset kokoontuvat sankoin joukoin etenkin alkuillasta. Aleksandrovskin puisto (Aleksandrovsky Sad) ja läheinen Manežnajan aukio ovat kesäaikaan vilkkaita ja mielenkiintoisia paikkoja viettää aikaa. Alueella on muutenkin kaikenlaista mielenkiintoista kaupoista ravintoloihin ja suuriin rakennuksiin, ja sehän on aivan Punaisen torin ja Kremlin vieressä.

Kremlin muurit ja tornit tekevät kehen tahansa vaikutuksen korkeudellaan ja yleisellä massiivisuudellaan, ja puiston Moskvajoen puoleiset osat ovat yleensä rauhallisia paikkoja, joissa voi pitää vaikkapa piknikin. Aleksandrovskin puistossa sijaitsee myös kaunis Tuntemattoman sotilaan muistomerkki sekä lukuisia muita muistomerkkejä suuren isänmaallisen sodan eli toisen maailmansodan menestysten muistoksi.

Gorkin puisto

Moskovan tunnetuin puisto lienee Gorkin puisto [kartalla], joka ainakin suomalaisille on tuttu samannimisen, lähinnä Suomessa ja Kaisaniemen puistossa 1980-luvulla kuvatun elokuvan takia. Tämä hieno Moskvajoen rannalla oleva puistoalue uusittiin kokonaan vuodesta 2010 alkaen, ja muutostyöt tekivät puistosta aivan toisenlaisen kuin se oli ennen. Alueelta on poistunut joenrannalta suuri huvipuisto, ja sitä on kaikin puolin siistitty ja paranneltu viime vuosina. Entiset vetonaulat kuten lampi, jolla voi liikkua polkuveneillä, ruusutarha, lähellä joenrantaa olevat eräänlaiset kasvitieteelliset puutarhat ja Stasa Naminan teatteri [kartalla] ovat kaikki paikoillaan, mutta monet edulliset ravintoloiden ja kahviloiden terassit ja muut halvat huvit ovat sieltä suureksi osaksi poistuneet.

Gorkin puistossa viihtyvät kaiken ikäiset, mutta se on erityisen hyvä oleskelupaikka lapsiperheille, joille siellä on suuria erikoisia leikkipuistoja, ulkoilmapeilisali ja kaikenlaista muuta viihdyttävää. Puisto on tietenkin parhaimmillaan kesäkautena, vapusta ainakin syyskuun loppuun, ja sen suurimpia vetonauloja ovat edelleen terassit, joilla tarjoillaan huomattavasti monipuolisempia ruokia ja juomia kuin ennen.

Ulkoilmapeilisali Gorkin puistossa
Gorkin puistossa viihtyvät kaiken ikäiset, mutta se on erityisen hyvä oleskelupaikka lapsiperheille, joille siellä on suuria erikoisia leikkipuistoja, ulkoilmapeilisali ja kaikenlaista muuta viihdyttävää.

Terassit ja niiden yhteydessä olevat ravintolat ovat huippuluokkaa: niistä saa kaikenlaisia ruokia, vähiten venäläisiä, palvelu niillä pelaa englanniksi ja hinnat ovat monelle paikalliselle korkeita. Joukossa on nykyään melkoisesti myös edullisia ruokapaikkoja, ja Gorkin puiston tunnuspiirre on myös se, että ravintolat vaihtuvat tasaisin väliajoin ja joka vuosi on uusia yrittäjiä. Hyvä alue nähdä kaikenlaisia ravintoloita on Golitsynskije-lammenGolitsynskije-lampi Gorkin puistossa [kartalla] vieressä, ja se onkin yksi puiston eläväisimpiä ja mielenkiintoisimpia paikkoja.

Gorkin puisto on nykyään maksuton vierailupaikka, jonne kannattaa kesäiltapäivisin suunnata. Siellä voi tehdä kaikenlaista, kuten pelata pingistä tai rantalentistä hiekalla, ja siellä voi hyvin kuluttaa vaikka kokonaisen päivän. Vaikka puisto on muuttunut melkoisesti, on sinne edelleenkin melkoinen kävelymatka yli Krymski-sillan Park Kultury -asemalta [kartalla] tai sitten toisesta suunnasta Oktjabrskaja-metroasemalta [kartalla].

Kannattaa myös olla tietoinen siitä, että Krymski Valin toisella puolella, myös Moskovajoen rannalla, on uuden Tretjakovin gallerian tuntumassa kaikenlaista mielenkiintoista. Täällä on myös veistospuisto [kartalla], jossa on neuvostoaikojen monumentteja ja muistomerkkejä, ja tämän “veistosten hautausmaan” vieressä on myös muistomerkki totalitarismien uhreille.

Voitonpuisto

Park Pobedy eli Voitonpuisto [kartalla] on Moskovan keskustan uusimpia puistoja, sillä se saatiin valmiiksi vasta 90-luvun puolivälissä. Sen voidaankin katsoa edustavan viimeisiä, lopunaikojen neuvostosuunnittelun suuntauksia. Puisto on rakennettu Poklonna gora -mäen päälle, missä Napoleon vuonna 1812 turhaan odotteli, että hänelle tultaisiin ojentamaan Moskovan kaupungin avaimet. Muutenkin koko tienoo on Venäjän sotilashistorian kannalta erittäin tärkeä.

Voitonpuiston tiet ja polut on nimetty sotilastermein tai muin sotaan liittyvin nimin - esimerkiksi pääväylä on "Sodan vuodet", jonka viisi eri tasoa symboloivat viittä sotavuotta ja jonka varrella on peräti 1418 suihkulähdettä eli yhtä monta kuin toisessa maailmansodassa oli päiviä. Suurimmat vuotuiset juhlat täällä pidetään 9.5., jolloin sotaveteraanit ja nuoret marssivat. Muina aikoina puistossa on etenkin viikonloppuisin vipinää, mutta se on silti oiva rentoutumispaikka helteisessä ja kiireisessä Moskovassa. Lähin metroasema on nimeltään Park Pobedy.

Park Pobedy muuten lausutaan eri tavalla kuin suomalaiset voisivat luulla, sillä se sanotaan “park pabjedi”.

Kasvitieteellinen puutarha

Moskovassa on viisi kasvitieteellistä puutarhaa, mutta suurin ja kaunein niistä on Venäjän akatemian kasvitieteellinen puutarha [kartalla], joka sijaitsee Vladikino-metroaseman lähellä.

360 hehtaaria suuren kasvitieteellisen puutarhan alueella on myös kolme jokea ja 2500 ruusulajikkeen kokoelmat. Kasvillisuutta siellä on kaikkialta entisen Neuvostoliiton alueelta. Kesäisin puisto on loistava paikka paeta tunkkaista Moskovaa, ja talvisin valtavat kasvihuoneet lämmittävät tropiikin tavoin. Kannattaa huomata, että puutarha sijaitsee lähellä Ostankinoa ja VDNKh-näyttelykeskusta.

Puutarha on yleisölle avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin. Ympäri vuoden se avoinna vain ti—su, ja osan vuodesta se avataan klo 10, osan klo 11 ja aikaisintaan se suljetaan klo 17. Torstaisin suljetaan jo klo 14 ja maaliskuulta syyskuun loppuun se on avoinna klo 11 – 19. Puistoon on nykyisin pääsymaksu ja eri sisätiloihin ja muihin paikkoihin on pääsymaksu, mutta lipunhinnat ovat nimellisiä.

Kuskovon puisto

Moskovan monista merkittävistä entisistä tiluksista Kuskovo [kartalla] on siitä mielenkiintoinen vierailupaikka, että siellä voi tutustua paitsi tähän upeaan puistoon myös Moskovan laitaosien elämänmenoon.

Kuskovon puiston tarina on varsin mielenkiintoinen. Pietari Suuri lahjoitti Kuskovon alueen Šeremetjevin suvulle 1600-luvulla Pohjansodan saavutusten takia. Hänen poikansa Pjotr rakennutti tänne 1700-luvulla palatsin ja rakennuksia ja pani alulle uraauurtavan teatterin. Hän oli oppinut maailmanmies, hän oli suunnattoman rikas ja hänellä oli 160 000 orjaa. Palatsia rakennettiin 1720-luvulta aina 1780-luvulle, ja tiluksille tuli kaikenlaista kuten kirkko, tippukiviluola, eremitaasi, kasvihuone ja hollantilaistyylinen talo. Palatsiin rakennettiin 26 huonetta, ja koko komeus edustaa Venäjällä silloin suosittua myöhäisklassista tyyliä. Šeremetjev kuitenkin hylkäsi Kuskovon ja muutti Pietariin, jonne hän rakennutti Fontankajoen varrelle upean palatsin, ja koko Kuskovon alue joutui rappiolle. Lisää tuhoja tekivät Napoléonin joukot vuonna 1812, mutta nykyään koko alue on entistöity, ja se on huippuluokan vierailupaikka. Lienee sanomattakin selvää, että Šeremetjevin suku antoi nimensä samannimiselle lentoasemalle, jolle valtaosa Suomesta Moskovaan saapuvista koneista laskeutuu.

Järven tienoo kuskovon puistossa
Kuskovon puistossa hyvä paikka viettää aikaa on järven tienoo, jonka rannalla sijaitsevat palatsialueen kauneimmat rakennukset.

Palatsin ja muiden rakennusten ohella itse puistoalue on merkittävä ja etenkin paikalliselle palatseja ja muita rakennuksia tärkeämpi virkistäytymispaikka. Palatsialueelle on pääsymaksu, mutta itse puistossa voi vierailla ilman pääsymaksua. Puistossa on mukavinta vierailla kesäkauden aikana, ja siellä on paljon ihmisiä ja mukavaa tunnelmaa toukokuulta pitkälle syyskuuhun ja vielä lokakuussakin kauniina viikkonloppuina siellä käy paljon paikallisia.

Hyvä paikka viettää aikaa on järven tienoo, jonka rannalla sijaitsevat palatsialueen kauneimmat rakennukset. Mikäli haluaa maksaa pääsymaksun, voi nähdä lähemmin vuonna 1775 valmistuneen päärakennuksen ja tätä jonkin verran vanhemmat muut rakennukset, kuten italialaisen majan. Alueella on myös 1700-luvulta peräisin olevat kasvihuone ja kirkko, samoin kuin keramiikkamuseo, joka on suuressa kasvihuoneessa.

Palatsi on avoinna eri tavoin kesällä ja talvella: Kesällä se on avoinna ke–su klo 10–18 mutta on suljettu kuukauden viimeisenä keskiviikkona. Lokakuun puolivälistä huhtikuulle itse palatsi suljetaan jo klo 16 mutta jotkin osat ovat avoinna klo 18 asti. Puistoalue on avoinna klo 10–18 talvikauden aikana, klo 20 asti kesällä. Puistoalueelle on ilmainen sisäänpääsy, palatsiin aikuisten lippu maksaa 250 ruplaa, muihin vierailupaikkoihin 100–150 ruplaa ja 700 ruplan yhteislipulla pääsee kaikkialle. Jos haluaa ottaa kuvia tai videota, joutuu maksamaan ylimääräistä.

Puistoon on jonkin verran matkaa keskustasta, mutta melko lähellä sitä sijaitsevat Ryazansky Prospekt- [kartalla] ja Vykhino-metroasemat [kartalla], joilta voi joko kävellä tai bussilla 620 kulkea puistolle - bussi 133 ja marshrutka 208 matkaavat puiston pysäkille.

Lisää asiaa Moskovan puistoista ja puutarhoista:

Moscovery esittelee Moskovan puistoja ja puutarhoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti