Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kuvallinen ruokalista
Kuvallinen menu helpottaa perinteisiin venäläisiin ruokiin tutustumista.

Ruoat Moskovan ravintoloissa

Moskovassa on Venäjän kansainvälisenä pääkaupunkina tarjolla paljon muitakin kuin venäläisiä ruokia. Entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ruoat ovat suosittuja, ja etenkin eksoottisiksi mielletyt itämaiset kuten georgialaiset, uzbekistanilaiset ja muut eteläisen Neuvostoliiton ruoat ovat hyviä, usein edullisia ja suosittuja.

Trendikkäimpiä ruokapaikkoja ovat japanilaiset ravintolat sushi-paikkojen johdolla. Myös muut aasialaiset ravintolat, kuten korealaiset ja intialaiset ravintolat, ovat yleisiä. Moskovassa toisin kuin kotimaassa kiinalaiset ravintolat ovat yleensä hyvin tasokkaita ja usein viihdyttäviäkin illallispaikkoja. Italialaiset ravintolat ovat Moskovassakin trendikkäitä, ja niiden taso ja hintahaitari vaihtelevat melkoisesti.

Tyypillisiä venäläisiä ruokia

Tyypillisiä venäläisiä ruokia ovat keitot, salaatit, blinit eli letut ja lihasta tai kalasta valmistetut pääruoat. Tilliä, perunaa, kermaviiliä ja suolaa käytetään ruoissa runsaasti, ja etenkin kermaviiliä syödään niin makeiden kuin suolaistenkin ruokien kanssa. Salaatitkin saattavat olla raskaanpuoleisia, joskin hapankaalisalaatti on usein kevyempää mutta saattaa silti sisältää suolaa.

Erinomainen ketju maistella venäläisiä ja lähimaista tulevia ruokia on Mu-Mu, jonka tunnistaa niiden ulkopuolella olevista lehmä-patsaistaMu-Mu -ketjun lehmäpatsas. Näitä itsepalveluravintoloita, jotka ovat yleensä hyvin vilkkaita viikolla lounasaikaan, on monessa paikassa, ja esimerkiksi Arbatin ympäristössä niitä on kolme (Arbat 4, Arbat 45 ja Smolenskaya-metroaseman ulkopuolella oleva sisäpiha).

Keitot

Keitoista borssiborssikeitto tunnetaan hyvin muuallakin maailmassa. Borssikeitto valmistetaan yleensä lihasta, punajuuresta, perunasta, porkkanasta, kaalista ja muista vihanneksista - joskin borssi muistuttaa pyttipannua siinä mielessä, että siihen voi laittaa miltei mitä tahansa.

Toinen suosittu keitto on seljanka eli eri lihoista valmistettu lämmin keitto, jossa on yleensä suolakurkkua, oliiveja ja mausteita. Marsalkka Mannerheimin suosikkiruokiin kuului kalaseljanka, joka on nimensä mukaisesti kirpeän makuista kalakeittoa.

Uha eli kalakeitto on myös suosittu keitto, jossa on yleensä lohta, perunaa, porkkanaa, sipulia ja mausteita.

Myös muita keittoja saattaa Moskovan ravintoloissa tulla eteen, ja tietenkin perivenäläinen kaalikeitto, štšistsi-kaalikeitto on aina varteenotettava alkupala tai välipala.

Osa keitoista on kylmiä, esimerkiksi okrosha ja holodnik, eivätkä nämä kesäisin syötävät keitot ole kaikkien mieleen.

Pelmenit ja kaalikääryleet

PelmenitPelmenejä ovat nyyttejä, joita ovat myös ravioli, pierogi, manti ja wonton: ne ovat yksinkertaisesti taikinapalloja, joiden sisään on laitettu jauhelihaa. Ne ovat parhaimmillaan erilaisten kastikkeiden kera, ja kastikkeet voivat olla vaikkapa majoneesikastiketta, tomaattikastiketta tai sienikastiketta. Pelmenit ovat perivenäläisiä nyyttejä, joiden alkuperä on Uralilla, mutta ne ovat saaneet innoitteensa kiinalaisista wonton-nyyteistä, joita varhaisella keskiajalla Venäjää valloittaneet ja satoja vuosia piinanneet mongolit toivat mukanaan. Ketju, jolla on hyviä pelmeneitä, on Lepim I Varim, ja sillä on piste [kartalla] aukiontapaisella kadulla, joka on Tverskajan varrella. Hieno pelmeni-ravintola aivan Punaisen torin naapurissa on Saratov.

On olemassa myös toinen vastaavanlainen nyytti, nimeltään varenikivareniki-nyyttejä. Ne ovat aivan samanlaisia kuin pelmenit, mutta ne sisältävät vain kasviksia. Varenikit paistetaan voissa, ja niiden sisällä voi esimerkiksi olla perunaa, hapankaalia, juustoa, sieniä tai kaalia. Ne voivat myös sisältää jotakin makeaa, jolloin ne käyvät jälkiruoaksi. Jos haluaa syödä varenikiä edullisesti mutta korkeatasoisesti, on ketju nimeltään Varenichnaya №1 erinomainen ratkaisu. Niistä saa muitakin venäläisiä ruokia, ja niitä on keskeisillä paikoilla kuten osoitteissa Novy Arbat 17, Arbat 17 ja Tverskaja 14.

Kaalikääryleet eli golubtsi on myös suosittu ruokalaji, mutta ainakin kotona niiden tekeminen säästetään yleensä juhlapyhiin tai muihin erityistilaisuuksiin.

Blinit

Blinit eli letut ovat suosittuja, ja niitä on kaupan miltei joka korttelissa, ja toisin kuin kotimaisissa ravintoloissa, niitä on tarjolla muillakin täytteillä kuin kaviaarilla. Pietarilaisten suosimia täytteitä ovat peruna ja jauheliha tai hapankaali ja kananmuna, mutta eri ketjuilla on eri suosikkeja, ja miltei mitä tahansa makuja tulee vastaan. Makeilla täytteillä täytettyjäkin blinejä on monenlaisia, ja ne ovat erinomaisia jälkiruokia. Suosittuja moskovalaisten keskuudessa ovat etenkin mansikkahillolla makeutetut, mutta makeita lettuja on monenmoisia. Teremok-ketju on oiva paikka maistella blinejä, ja ne käyvät hyvin vaikka aamiaiseksi. Teremokeja tulee vastaan automaattisesti, niitä on useita Punaisen torin ympäristössä ja yksi lähimpiä on aukiolta alkavan kävelykadun varrella (Nikolskaja 8).

blinejä marjahillolla
Makeilla täytteillä täytettyjä blinejä on monenlaisia, ja ne ovat erinomaisia jälkiruokia. Suosittuja moskovalaisten keskuudessa ovat etenkin mansikkahillolla makeutetut.

Ruokajuomat

Ruokajuomista yleisimpiä ovat tee, piimä, mors-mehu, kvassi eli kotikalja ja olut. Viiniä juodaan harvemmin ruokajuomana, mutta jos juodaan niin lähinnä kaupungin hienoimmissa ravintoloissa.

Olutta on hyvin tarjolla ruokapaikoissa, ja se onkin monissa paikoissa suosituin juoma, jota jäädään lipittelemään pitkäänkin aterian päätteeksi. Etenkin kebabpaikat ovat hyviä olutpaikkoja, samoin itsepalveluravintolat ja muut perusravintolat. Oluen hintahaitari on suuri, ja puoli litraa voi maksaa mitä tahansa 120 ruplan ja 200 ruplan välillä. Irlantilaisissa ja englantilaisissa pubeissa ja hienoissa ravintoloissa olut voi olla tätäkin kalliimpaa, ja 300–400 ruplan hinnat ovat tavallisia kansainvälisissä hotelleissa ja ravintoloissa.

Lisää asiaa venäläisistä ruoista:

Wikipedia kertoo suomeksi venäläisestä keittiöstä.

Venäläisiä ruokia ja reseptejä (suomeksi)

Kasvisruoat

Kasvissyöjille Teremok, Mu-Mu ja muut itsepalveluketjuravintolat tarjoavat myös ruokia, joissa ei ole lihaa. Salaatit ja keitot ovat monessa paikassa lihattomia, mutta salaatteihinkin saatetaan lisätä lihaa ja keitot tehdään yleensä lihaliemeen, joten näistä seikoista on hyvä kysyä. Monissa blinipaikoissa ja muissakin ruokapaikoissa on yksi kaksi kasvisruokalajia ja salaattia yleensä tarjolla.

Intialaiset, kiinalaiset, japanilaiset sushi-paikat ja georgialaiset ravintolat tarjoavat lihattomia lämpimiä ruokia, mutta etenkin aasialaiset ravintolat tuppaavat olemaan ylihintaisia.

Varsinaisia kasvisravintoloita Moskovassa on yhä enemmän, ja esimerkiksi Tverskajan varrella aivan Punaisen torin lähellä sijaitsee Avocado Cafe (Tverskaja 5), jossa on tarjolla mitä erilaisimpia kasvisruokia, mukaan lukien venäläisiä lihattomia perinneruokia.

Moskovan kasvisravintoloita

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti