Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinkoinen päivä Moskvajoen rannalla
Moskovan säät eivät olennaisesti poikkea Suomen säistä. Selkeimmät erot ovat jonkin verran kylmempi talvi ja sekä kuumempi että pidempi kesä.

Moskovan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Moskovassa nyt

Sääennuste

Venäjän hydrometeorologisen keskuksen tarjoama Moskovan sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen sääennuste Moskovaan seuraavan viikon ajalle.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Moskovassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Moskovan säät eivät olennaisesti poikkea Suomen säistä. Selkeimmät erot ovat jonkin verran kylmempi talvi ja sekä kuumempi että pidempi kesä. Kesäkausi on noin 2–3 viikkoa pidempi kuin Etelä-Suomessa, ja talvisin elohopea menee usein reilustikin pakkasen puolelle.

Kesäkausi alkaa Moskovassa monena vuotena jo huhtikuussa, mutta alkukuu on vielä melko talvinen ja keväisempiä aikoja voidaan odotella alkavaksi aikaisintaan huhtikuun lopulla. Toukokuussa on jo lähes 20 astetta päivisin, ja kuukauden kaksi viimeistä viikkoa ovat yleensä jo kesäisiä. Varsinainen kesäaika, jolloin päivisin on lähes aina yli 20 astetta ja öisin 12–15 astetta, on kesäkuun alusta elokuun loppuun. Hellejaksot, jotka voivat tuoda kaupunkiin 35–40 asteen päivälämpötiloja, ovat kesällä aika normaaleja ja kuumaa voi olla yötä myöten. Keskikesällä Moskovaan matkustavan on hyvä katsoa ilmastoitu hotellihuone. Syyskuun alussa kesä alkaa olla ohi, mutta päivälämpötilat ovat kuun alkupuolella usein 20 astetta ja vasta kuun loppupuolella alkaa olla sateista ja päivälämpötilat jäävät lähes aina alle 20 asteen.

Talvikausi alkaa lokakuun alussa, mutta lokakuussa voi olla vielä aivan hyviä ilmoja. Useimmiten kuitenkin ainakin kuun loppupuolella päivälämpötilat jäävät alle 10 asteen ja joinain vuosina, kuten lokakuussa 2018, on jo kuun viimeisellä viikolla yötä päivää pakkasta. Marraskuussa päivälämpötilat nousevat vielä plussan puolelle, mutta öisin on pakkasta, ja joulukuun alkupuolelta eteenpäin Moskova on talvitunnelmissa. Pakkasta on päivisin normaalisti 3–6 astetta, mutta on jaksoja, jolloin 15–20 asteen päiväpakkaset pitävät kaupunkia otteessaan viikon tai parikin. Öisin on normaalisti 8–10 pakkasastetta, mutta on jaksoja, jolloin yölämpötilat laskevat jopa monen viikon ajaksi 20–30 asteeseen. Moskovassa ei koskaan joulukuun alun ja maaliskuun alun välisenä aikana ole lämmintä, mutta siellä on ollut joskus 5–10 plusastetta. Maaliskuussa päivälämpötilat alkavat kuun puolivälin jälkeen nousta plussan puolelle mutta yöt ovat vielä pakkasen puolella. Huhtikuussa ensimmäiset kevään merkit alkavat tulla näkyviin, ja hyvällä tuurilla talvi on takana huhtikuun puoliväliin mennessä.

Parhaat matkustusajat

Hyviä aikoja matkustaa Moskovaan ovat alku- ja loppukesä. Huhtikuun loppupuolelta heinäkuun alkuun ja elokuun loppupuolelta lokakuun alkuun on melko lämmintä mutta ei tukahduttavan kuumaa. Vaikka kesät voivat olla kuumia, on kuumin kesäaika heinäkuun alusta elokuun loppuun myös hyvä ajankohta olla Moskovassa, etenkin jos ottaa ilmastoidun hotellihuoneen.

Jos haluaa nauttia täydestä kulttuuritarjonnasta, kannattaa matka ajoittaa mieluummin myöhäiseen kevääseen tai alkusyksyyn, sillä kesäkautena tarjonta supistuu huomattavasti. Urheilu ja kulttuurielämä pyörivät parhaiten syyskuun alusta toukokuun loppuun.

Talvikausi on kylmä ja pimeä jakso mutta se ei suomalaista hätkähdytä. Talvi on hyvä vierailuaika niille, jotka ovat jo Moskovassa olleet tai jotka haluavat tutustua Kremliin, museoihin ja muihin lähinnä sisätiloissa oleviin nähtävyyksiin. Talvimatkustamisen huonoin puoli on se, ettei puistoista ja muista kesäkauden huvituksista pääse ollenkaan nauttimaan, mutta toisaalta talvikaudella kulttuuri- ja urheiluelämä ovat täydessä toiminnassa ja niin museot kuin teatteritkin ovat avoinna. Talvikausi sopii hyvin matkustusajaksi niille, jotka ovat kiinnostuneet kulttuurielämästä enemmän kuin aikansa viettämisestä ulkona.

Moskova on suosittu vierailupaikka etenkin entisen Neuvostoliiton alueella asuvien keskuudessa, ja siellä käy myös melkoisesti turisteja muualta maailmasta. Vilkkain matkustusaika perinteisesti on kesäkausi, jonka aloittavat vappu ja sitä seuraava toisen maailmansodan muistelu, ja toukokuun alku onkin vähän huonoa aikaa matkustaa Moskovaan. Toinen vastaava ajankohta on tammikuun alku, sillä uudestavuodesta aina jopa kuun puoliväliin on jatkuvia juhlia ja lomia, ja paikat ovat huonosti avoinna.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti