Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvila GUM-tavaratalossa
Punaisen torin laidalla olevan GUM-tavaratalon toisessa kerroksessa on kahvila, jossa voi nauttia kahvin samalla kun katselee Punaista toria.

Moskovan parhaat alueet ravintolalle

Moskovassa ei ole kaikkein helpointa noin vain löytää mistä tahansa ravintolaa, vaan ravintolat ovat keskittyneet tietyille tienoille. Punaisen torin ympäristössä on tietenkin ravintoloita, mutta ne ovat pääosin kalliita ja kannattavampaa on ruokailla jossain muualla. Nopeasti ravintolan voi löytää Punaisen torin lähellä olevan Kitay-Gorodin kortteleista, Punaisen torin läheltä alkavan Tverskajan varrelta ja sivukaduilta ja sekä vanhalta että uudelta Arbatilta. Muuallakin on ravintoloita, mutta näillä tienoilla niitä on paljon ja monipuolisesti.

Moskovan parhaat ravintolaseudut

Moskovassa ravintolat ovat keskittyneet tietyille kaduille ja seuduille, eikä monilla laitakaduilla ole baareja tai ravintoloita samaan tapaan kuin joissain muissa kaupungeissa. Moskovassa ruokailua kannattaakin aina vähän etukäteen suunnitella, jotta nälässäsuin ei tarvitse vaellella kaupungin katuja ja mahdollisesti sitten tyytyä ylihintaiseen, tasoltaan arveluttavaan ravintolaan.

Punaisen torin ympäristö

Punaisella torilla ei ole paljon ruokapaikkoja, mutta sen laidalla oleva GUM tarjoaa pari mahdollisuutta. Toisessa kerroksessa Bosco Cafe (avoinna ma–su klo 10–23) on ainoa paikka, jossa voi nauttia kahvin tai lasin samppanjaa samalla kun katselee Punaista toria, Kremlin muureja ja Pyhän Vasilin kirkkoa. Toinen hyvä ruokapaikka GUMissa on Stolovaja 57, joka 4. kerroksessa myy itsepalveluperiaatteella kohtuuhintaisia ruokia, jotka ovat laadukkaita ja venäläisiä perinneruokia. Se on itse asiassa näistä kahdesta paljon pidetympi ja kaikin tavoin parempi paikka täyttää mahansa. GUMissa on muitakin kahviloita ja ravintoloita.

Lisää ruokapaikkoja Punaisen torin ja Kremlin muurien vieressä on aivan Tverskajan edessä olevan maanalaisen ostoskeskuksen ja sen vieressä olevan aukion alla, suihkulähteiden vieressä [kartalla]. Täällä on etenkin pikaruokapaikkoja ja muita, yllättävän edullisia vaihtoehtoja, joilla voi nopeasti taltuttaa suurenkin nälän. Aukion alla olevan metroaseman yhteydessä on enemmänkin mahdollisuuksia, etenkin pieniä leipomoita.

Tverskaja

Tverskaja [kartalla] on Moskovan leveä ja pramea pääkatu, jonka varrella on paljon ravintoloita. Katu ei kenties ole liikenteen vilkkauden takia kaikkein miellyttävin ainakaan terassiaterialle, mutta sen sivukadut sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Tverskajan ja sivukatujen lisäksi pari kadun varrella olevaa aukiota ovat paikkoja, joissa on keskitetysti ravintoloita.

Mu-Mu -ravintoal Rozhdestvenka-kadulla
Bolšoi-teatterin lähistöllä tulee vastaan Mu-Mu-itsepalveluravintola, joka on kävelykadulla nimeltään Rozhdestvenka.

Kamergerski [kartalla] ja sitä jatkava Kuznetsky Most ovat kävelykatuja, joilla on paljon kahviloita ja ravintoloita. Vaikka näillä tienoin hintavat ravintolat ovat yleisiä, on täällä muunkinlaisia ruokapaikkoja. Katua voi jatkaa pitkään, aina Kitay-Gorodiin asti, ja tällöin Bolšoi-teatterin lähistöllä [kartalla] tulee vastaan Mu-Mu-itsepalveluravintola, joka tosin on toisella kävelykadulla, nimeltään Rozhdestvenka. Nämä korttelit aivan Kutznesky Most -metroaseman lähellä ovat kävelykatujen takia eräitä ytimen miellyttävimpiä, ja täällä voi viihtyä paitsi syömässä myös ostoksilla ja iltaa istumassa.

Samalla suunnalla erinomainen ja monipuolinen ravintolakatu on Bolšaja Dmitrovka [kartalla], jolla on Mu-Mu, Varenichnaya ja monia muita ravintoloita. Itse asiassa tämä onkin jo yhden Tverskajan varrella olevan aukiontapaisen (Tverskoy Proyezd) vieressä, ja tällä alueella on Dolgorukovin ja Lenin patsaiden takana hyvä valikoima ravintoloita, joihin kuuluu niin länsimaisia kuin vähän itämaisempiakin ravintoloita.

Tverskajalla on jonkin verran ravintoloita, mutta helpompaa kuin alkaa kävellä tätä valtakatua pitkin on muualta kaupungista siirtyä sen tuntumaan metrolla. Hyvät apajat ravintolalle tai muulle ruokapaikalle ovat kolmen metroaseman risteyksen tienoilla, eli kansallisrunoilija Puškinin mukaan nimetyn aukion ympäristössä [kartalla]. Tämä on yksi Moskovan keskeisimpiä ja tunnetuimpia paikkoja, ja tämähän tuli aikoinaan tunnetuksi siitä, että tänne perustettiin Neuvostoliiton ensimmäinen länsimainen pikaruokaravintola. Täällä on tunnettujen ketjujen kuten Mu-Mun piste, georgialainen Khachapuri ja ranskalaisia, japanilaisia ja kiinalaisia ruokia tarjoava Turandot. Ravintoloita on erityisesti sivukaduilla, joita on aukion ja Punaisen torin välimaastossa, ja täälläpäin on paljon myös baareja ja muita illanviettopaikkoja. Lisää ravintoloita on vielä Puškinin patsaan takana, ja niihin kuuluvat Trattoriya Venetsiya ja Pitstselov eli Pizze Love, joka tietenkin on pizzeria.

Tverskajan näille kulmille voi ja kannattaakin saapua muualta kaupungista metrolla, ja tämä on yhdessä Arbatin kanssa kaikkein paras tienoo sekä aterialle että illanvietolle.

Kitay-Gorod

Nikolskaya-kävelykatu johtaa Punaiselta torilta kohti Kitay-Gorodia, jonka otollisimmat korttelit ovat Lubyanka- ja Kitay-Gorod-metroasemien välisellä alueella. Näissä kortteleissa on monipuolinen valikoima erilaisia ravintoloita, ja täälläpäin on myös perinteisiä oluttuvan tyylisiä paikkoja, joista saa georgialaisia piiraita ja muita tyypillisiä välipaloja.

Jos Nikolskajan varrella haluaa syödä jotakin mikä ei ole kovin kallista, on sen varrella Varenichnaya, joka on tasokas ja edullinen ravintola, ja useita muita ravintoloita, joista monet ovat joko hienoja tai yltiölänsimaisia. Kadun varrella on useita kahviloita ja muita paikkoja, joissa voi nopeasti syödä tai juoda jotakin, ja niihin kuuluu Kartosha.

Eniten Kitay-Gorodissa on ravintoloita samannimisen metroaseman tuntumassa. Myös metroaseman ja Slavjanskaja-aukion [kartalla] välimaastossa olevalla puistobulevardilla on lukuisia ravintoloita, joiden joukossa on kansainvälistä tarjontaa. Toinen keskittymä ravintoloille on Morosejka-kadulla [kartalla], jolla on myös baareja ja kahviloita.

Vanha Arbat

Alkuperäinen Arbat [kartalla] on parin kilometrin pituinen kävelykatu, jonka varrella on hyvin monipuolisesti erilaisia ravintoloita. Silmiinpistävimpiä ovat amerikkalaistyyliset hampurilaispaikat, diner-tyyliset ravintolat ja muut yltiölänsimaiset ravintolat, jotka kuitenkin ovat täysin ylihintaisia, eikä niissä ruokailu ole hyvä idea. Kadun varrella on muunlaisia näyttäviä ravintoloita, kuten pihvipaikkoja, mutta ne ovat hinta-laatusuhteeltaan kadun heikoimpia. Yksi parhaita puolia Arbatissa on se, että kuten viereisellä uudella Arbatillakin, lähes kaikilla paikoilla on kesäterassit. Kadulla on myös koska tahansa hyvää tunnelmaa, ja sinne kannattaa lähteä paitsi syömään myös ostoksille ja yleisesti viihtymään.

Arbat
Alkuperäinen Arbat on parin kilometrin pituinen kävelykatu, jonka varrella on hyvin monipuolisesti erilaisia ravintoloita.

Arbatin molemmissa päissä on metroasemat, ja jos saapuu metrolla Smolenskaya-asemalle, tulee pian vastaan monenmoista ravintolaa. Tämä on yksi kaupungin monipuolisimpia ravintola- ja baarikortteleita, ja se on suurin piirtein numeroiden 37–47 kohdalla. Siinä on Mu-Mu-itsepalveluravintola, joka on edullinen mutta erinomainen ruokapaikka niille, jotka eivät välitä siitä, että joutuvat itse kantamaan tarjottimella ruokansa. Sen vieressä ja sitä vastapäätä on useita muitakin ravintoloita, kuten uzbekistanilainen ravintola, georgialainen ravintola ja grillilihoja tarjoava saslikkipaikka. Lisäksi jonkin matkan päässä on vielä Teremok, joka on konstailematon paikka letuille eli blineille ja muillekin paikallisille ruoille.

Arbatin toisessa päässä on Arbatskaya-metroasema, jolta on jonkin verran pidempi matka Arbatin humuun kuin Smolenskayalta. Kadun alkupäässä on lukuisia kahviloita ja pikaruokapaikkoja, mutta myös Mu-Mu-itsepalveluravintola, intialainen ravintola ja aamiaisellekin soveltuva Grabli. Seuraavissa kortteleissa on varteenotettavia ravintoloita, joihin kuuluu vareniki-nyyttejä mutta myös muita ruokia tarjoava Varenichnaya, mutta parhaat apajat aterialle ovat kadun alku- ja loppupäässä.

Uusi Arbat

Jos haluaa kaikkein helpoiten ja nopeimmin siirtyä vanhalta Arbatilta uudelle Arbatille (Novy tai Novyi Arbat), on katu nimeltään Arbatsky Pereulok [kartalla] kaikkein paras ratkaisu. Sen varrella on muutama ravintola, joista näyttävin on georgialainen ravintola Genatsvale. Sillä on mukava kesäterassikesäterassi ja hyvät mutta ei kaikkein edullisimmat ruoat. Sen lisäksi kadulla on uuden Arbatin kulmauksen vieressä Zhiguli (Novyi Arbat 11) [kartalla], jolla on alakerrassa pari baaria ja itsepalveluosasto ja yläkerrassa samoja ruokia tarjoava kalliimpi ravintola, jossa on pöytiintarjoilu. Zhiguli on ensiluokkainen itsepalveluravintola eli stolovaja, joka kuitenkaan ei ole mikään aivan pilkkahintainen. Tästä huolimatta se on hyvin suosittu ruokapaikka etenkin viikolla lounasaikaan, ja siellä voi olla jonojakin.

Ravintolan terasseja, Uusi Arbat
Uudella Arbatilla kaikilla ravintoloilla, kahviloilla ja baareilla on kesäterassit. Täällä ovat sellaiset ketjuravintolat kuin Varenichnaya ja Teremok, mutta alueella on myös paljon hienoja ravintoloita.

Uusi Arbat on helppo katu löytää ravintola, ja kaikilla ravintoloilla, kahviloilla ja baareilla on kesäterassit. Täällä ovat sellaiset ketjuravintolat kuin Varenichnaya ja Teremok, mutta alueella on myös paljon hienoja ravintoloita. Yksi erittäin tasokas itsepalveluravintola on Obed Bufet eli lounaspuhvettilounaspuhvetti, josta kasvisyöjäkin kuten myös Varenichnayasta ja monesta muusta kadun ravintolasta saa erinomaisia ruokia. Se voi olla vähän vilkas lounasaikaan, mutta siellä on aivan ylittämättömät antimet ja hintalaatu-suhde on erinomainen.

Uudella Arbatilla on vieri vieressä ravintoloita, joiden joukkoon kuuluu pikaruokaloita, pizzerioita ja food court -tyylinen Food Market 21, joka tietenkin on kadun numerossa 21.

Uusi Arbat on yhdessä vanhan Arbatin kanssa paras paikka lähteä muualta syömään, ja se on myös erinomainen katu niille, jotka eivät tiedä mitä oikein haluaisivat syödä.

Lisää asiaa Moskovan ravintoloista:

Local Life esittelee ravintoloita.

Moscovery esitelee erilaisia ravintoloita.

Hintataso

Moskovassa ravintoloissa tarjottavat ruoat ovat pääosin kohtuuhintaisia, mutta hintahaitari on suuri ja riippuu paljon siitä missä ja mitä syö. Toisin kuin yleensä kuvitellaan Venäjä ei ole mikään hullunhalpa maa, vaan siellä on kohtalaisen hyvät palkat ja hinnat ovat siellä korkeampia kuin esimerkiksi Puolassa tai muissa Keski-Euroopan entisissä sosialistimaissa. Ruplan alhainen taso on kuitenkin tehnyt melkoisen eron muutaman vuoden takaisiin hintoihin euroissa, ja vaikka kaikki on ruplissa kallistunut, oli Moskovassa vuonna 2018 30–40 % edullisempaa kuin vuonna 2014, jolloin yhdellä eurolla sai vain 40–50 ruplaa. Ruplan kurssi on helppo tarkastaa XE:stä.

Erilaiset piiraat, joista suosittuja ovat georgialaiset piiraat, ovat edullisia, ja maksavat 50 ruplasta ylöspäin, mutta harvoin yli 150:tä ruplaa. Paikoissa, joista niitä saa, saa myös olutta, joka edullisimmillaan maksaa noin 150 ruplaa (iso tuoppi).

georgialainen piiras
Piiraat, joista suosittuja ovat georgialaiset piiraat, ovat edullisia, ja maksavat 50 ruplasta ylöspäin

Kebab on yksi edullisimpia ruokia, ja rullakebabin saa 100–200 ruplalla ja kebablautasen 200–400 ruplalla. Myös muut ruoat, joita kebabpaikoissa myydään, kuten falafelit, salaatit ja muut mahdolliset ruoat, ovat kohtuuhintaisia ja maksavat alle 400 ruplaa.

Varsinaisista ravintola-aterioista on vaikea antaa mitään kaiken kattavaa hintahaitaria, sillä esimerkiksi hotellien ravintolat ovat hintavia mutta normaalit ravintolat ovat edullisia. Lounas on edullinen, ja sellaisen saa monesta paikasta viikolla noin klo 11–15 ruokajuomineen 300–500 ruplaa. Samantyylisellä summalla voi koska tahansa syödä myös sellaisissa ketjuravintoloissa kuin Teremok, ja myös lukuisat itsepalveluravintolat, joista yleisimpiä ovat Mu-Mu-ketjun ravintolat, ovat hintatasoltaan saman tyylisiä.

Jos haluaa syödä vaikka illallista tai viikonloppuna ravintolassa, ovat edullisimpia yleensä grillilihoja kuten saslikkia tai lula–kebabialula-kebabia tarjoavat paikat. Ne eivät ole ytimessä kovin yleisiä, mutta niitä on etenkin vähän syrjemmällä. Sellaisesta saa grillilihan lisukkeineen alkaen reilulla 300 ruplalla ja kalleimmat grillilihat kuten kalkkuna voivat maksaa 500–600 ruplaa.

Jos mielii syömään keskustassa vaikka Tverskajan varrella tai sitten Arbatilla jotakin oikein hyvää illallista tai viikonloppuna lounasta, maksaa se 800 ruplasta ylöspäin. Joissain ravintoloissa, jotka ovat maailmaluokan tasoa, ateriat voivat maksaa 1500 ruplaa. Hienoissa ravintoloissa ruokajuomat ovat hintavampia kuin muualla, ja tuoppi voi maksaa yli 200 ruplaa. Joissain paikoissa on vain pienpanimo-oluita tai ulkomaisia oluita, ja ne ovat kalliimpia. Kaikkein kalleinta sekä syöminen että juominen on hotellien ravintoloissa, ja niissä oluttuoppi voi maksaa 300 ruplaa.

Tippikulttuuri

Juomarahan antamista kannattaa harkita etenkin hienoissa ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu. Myös kahviloissa ja teehuoneissa, joissa on pöytiintarjoilu, on hyvää palvelua saaneen sopivaa pyöristää summaa vähän ylöspäin. Ylipäätään jos ruoat tilataan pöydästä ja tuodaan pöytään ja palvelu on tyydyttävää kannattaa juomarahaa antaa jonkin verran, ainakin 5–10 %.

Ruokailuajat

Moskovassa voi syödä milloin tahansa mitä tahansa, mutta monet varsinaiset ravintolat ja stolovaja-itsepalveluravintolat ovat avoinna klo 10/11–22/23 joka päivä. Osa paikoista avaa ovensa aikaisin, viimeistään klo 9, ja tällainen ravintola tarjoaa myös aamiaista. Arbatin ja Tverskajan kahvilat tarjoavat aamiaisia varhain aamulla, mutta ne ovat yleensä kalliita paikkoja. Arbatin varrella on parhaiten kahviloita ja ravintoloita avoinna aamuvarhaisesta yömyöhään, ja myös uusi Arbat ja Tverskaja ovat katuja, joilla voi syödä miltei ympäri vuorokauden.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Erittäin informatiivinen ja hyvä apu ruokapaikkojen mahdollisimman helppoon löytämiseen. Kiitos! /Maaria

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti