Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ilmoituksia tapahtumista
Hyviä aikoja vierailla Moskovassa niin säiden kuin tapahtumienkin suhteen ovat aika uudestavuodesta loppiaisen päättymiseen.

Moskovan kulttuurielämä ja tapahtumat

Moskova on todellinen kulttuurikaupunki, jossa on jatkuvasti äärimmäisen korkeatasoisia esityksiä. Baletti on Venäjällä maailmankuulua, oopperaa esitetään Bolšoissa ja klassisen musiikin konsertteja on jatkuvasti laidasta laitaan. Moskovassa on myös operettia ja musikaaleja, joita on helppo kielitaidottoman seurata, ja korkeakulttuurin lisäksi siellä on tarjolla paljon viihdettä. Myös jatsia, rokkia ja poppia kaupungissa voi koska tahansa kuulla, ja siellä on mahdollisuus myös mennä suuren luokan keikoille.

Tapahtumia Moskovassa on paljon, mutta ulkomaalaiselle vierailijalle vain muutama niistä on kaikkia kiinnostava. Hyviä aikoja vierailla Moskovassa niin säiden kuin tapahtumienkin suhteen ovat aika uudestavuodesta loppiaisen päättymiseen, kevät jolloin on monia tapahtumia kuten huhtikuun elokuvafestivaalit ja koko kesä, jolloin etenkin kesäkuussa on paljon tapahtumia. Kesän päätteeksi vietetään Moskovan syntymäpäiviä, ja syyskuun ensimmäinen viikonloppu on riehakas ajankohta olla Moskovassa.

Liput esityksiin ja konsertteihin

Nykyään lippuja on kenen tahansa helppo hankkia verkkosivuilta, ja kaikkein parhaita sivuja ovat konserttisalien, oopperoiden ja muiden paikkojen omat verkkosivut, joilta lippuja saa ilman välityspalkkioita. Liput kannattaa aina hoitaa mahdollisimman paljon etukäteen, mutta jos asia ei ole elintärkeä, saa moniin esityksiin lippuja paikan lippukassalta joskus vielä vain hetkeä ennen esitystä.

Moskovassa on siellä täällä kioskeja (Teatralnaja kassa), jotka ovat mainosten peitossa ja joista myydään lippuja mitä erilaisimpiin esityksiin. Ne ovat venäjää taitaville erityisen sopivia lipun hankkimiseen, mutta niistä voi myös kielitaidoton ostaa vaikkapa baletti- ja oopperalippuja.

Baletti, ooppera ja klassinen musiikki

Moskovassa on paljon erilaisia klassisen musiikin esityspaikkoja ja muita esityspaikkoja, mutta siellä voi hyvin aivan ytimessä nauttia kaikesta mahdollisesti eikä ole välttämätöntä lähteä syrjäseuduille konsertin tai oopperan takia.

Bolsoi-teatteri
Yksi Moskovan ylpeydenaiheita on kaupungin symboliksikin mielletty Bolšoi-teatteri.

Bolšoi

Yksi Moskovan ylpeydenaiheita ja kaupungin symboliksikin mielletty Bolšoi-teatteri [kartalla] on aivan ytimessä, lähellä Punaista toria, ja se on nähtävyys sinänsä. Oopperatalo remontoitiin muutama vuosi sitten, ja sen julkisivu ja edustalla oleva aukioBolsoi-teatteri, ovat edustavia ja paikalla käydään kuvaamassa ja tunnelmoimassa.

Bolšoissa on lähinnä oopperaa, mutta ajoittain siellä on operettia eli pienimuotoisempaa oopperaa, balettia, harvakseltaan konsertteja ja aika usein kamarimusiikkikonsertteja. Osa esityksistä on loppuunmyytyjä viikkoja tai jopa kuukausia etukäteen, ja liput kannattaa hankkia heti kun tietää milloin voi mennä esitystä seuraamaan.

Monet esitykset alkavat klo 19 tai 19.30, ja pienimuotoista oopperaa on myös pienemmässä salissa, joka on Punaiselta torilta lähtevän kävelykadun varrella (Nikolskaja 1/17). Jonkin verran esityksiä on myös päivällä, ja niitä on eniten viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Talossa tehdään tunnin kestoisia opastettuja kierroksia venäjäksi (klo 11) ja englanniksi (klo 11.30), ja niitä on ti, ke ja pe. Korkeintaan 20 ihmistä pääsee kierrokselle mukaan, ja lipun saa lippukassalta (sisäänkäynti numero 12) saman aamupäivän aikana, tyyliin “first come, first served”.

Moskovan operettiteatteri

Bolšoin vieressä on operettiin eli pienimuotoiseen oopperaan keskittyvä teatteri, jossa on operettien lisäksi musikaaleja ja muuta menevää ohjelmaa. Esityksiä on monta kertaa viikossa, viikolla klo 19 ja viikonloppuisin myös klo 14, lippuja saa verkkosivujen kautta ja esitykseen pääsee yleensä 1100–4500 ruplalla.

Kremlin Palace

Balettia voi nähdä Bolšoin kilpailijaksi muodostuneessa Kremlin Palace Theatressa, joka on aivan Kremlin porttien vieressä, Manezhnaja-aukion numerossa 2. Siellä on kaikkein kuuluisimpia balettiesityksiä, joihin tietenkin kuuluvat Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä. Lippuja esityksiin, jotka alkavat klo 18 tai klo 19, saa verkkosivuilta, ja ne maksavat 200–3000 ruplaa.

Oopperakeskus

Jonkin matkan päässä ytimestä, lähellä Kropotkinskaya-metroasemaa sijaitsee vuonna 2002 avattu Galina Višnevskajan oopperakeskus [kartalla]. Siellä esitetään tunnettua, korkeatasoista oopperaa, ja lippuja saa paikanpäältä olevalta lippukassalta ma–pe klo 12–15 ja klo 16–18. Tosin tätä kätevämmin lippuja voi ostaa erillisten verkkosivujen kautta, mutta se on vähän hankalaa. Ticketland kuitenkin myy kohtuuhintaisia lippuja teatteriin, mutta osa sivuista on venäjäksi, osa englanniksi.

Klassisen musiikin esityspaikkoja

Klassinen musiikki on Venäjällä korkeatasoista, ja Moskovassa on mahdollista seurata huippuluokan esityksiä hienoissa konserttisaleissa. Lippuja niihinkin saa Teatralnaja kassa -lippukioskeista, ja Express to Russia -sivusto luettelee kaikki kaupungin suurimmat konserttisalit. Sivujen kautta saa hankittua myös lippuja, mutta yleisesti ottaen välikäsien kautta lippuja hankkiva maksaa enemmän kuin suoraan konserttisalista tai niiden verkkosivuilta hankkiva.

Glass Crust -konserttitalo
Uusin ja uljain Moskovan konserttipaikoista on Zarjadje -puistoon sijoitettu konserttitalo, joka englanniksi tunnetaan nimellä Glass Crust.

Uusin ja uljain Moskovan konserttipaikoista on hämmästyttävään Zarjadje -puistoon sijoitettu konserttitalo, joka englanniksi tunnetaan nimellä Glass Crust [kartalla]. Koko puistoalue, joka sijaitsee Kremlin naapurissa, Moskvajoen rannalla, on interaktiivinen huippuluokan teknologian esittelypaikka, eikä konserttitalo jää muusta annista jälkeen. Koska koko puisto ja etenkin sen rakennukset ovat uusia, niistä on vaikea saada vielä päivitettyä tietoa, ja konserttitalo avattiin vasta vuosi puiston avaamisen jälkeen, syyskuun alussa 2018. Tietoa konserteista tulee puiston verkkosivuille, ja paikan päällä voi myös käydä katsomassa mitä on luvassa.

Hyvä konserttipaikka on Tšaikovski-konserttisali (Triumfalnaja pl 4/31, metro: Majakovskaya) [kartalla], joka on Moskovan filharmoniaorkesterin kotisali. Lippuja voi ostaa verkkosivujen kautta, mutta tässä varsin keskeisellä aukiolla olevassa konserttitalossa voi käydä muutamaa päivää ennen konserttia katsomassa lippuja.

Hyvä katu konserteille on Bolšaja Nikitskaja, joka kulkee Punaisen torin ja Arbatin välimaastossa. Sen numerossa 11 sijaitsee konservatorion hallitsema konserttisali [kartalla] ja numerossa 13 konservatorion suuri sali, jonka tarjonnan näkee samoilta sivuilta. Tänne voi hyvin kävellä Punaiselta torilta, Arbatilta ja muualtakin ytimestä, ja yksi mielenkiintoinen seikka on se, että kadun numerossa 7A asui 1800-luvulla Nikolai Gogol.

Jos haluaa mennä kuuntelemaan konserttia erikoiseen rakennukseenVenäjän tiedeakatemian päämaja, joka on Venäjän tiedeakatemian päämaja, voi mennä lähellä Leninsky Prospekt -katua ja -metroasemaa sijaitsevaan konserttisaliin. Tämä kaksi vuosikymmentä työn alla ollut talo avattiin kokonaan vasta vuonna 1997, ja se on melko lähellä sekä Luzhnikin stadionia että Gorkin puistoa. Täällä käydessä kannattaa myös katsastaa vuonna 1980 valmistunut Juri Gagarinin muistomerkkiJuri Gagarinin muistomerkki.

Elokuvat ja teatteri

Elokuvia voi katsella Moskovassa ympäri kaupunkia, ja kielitaitoisille Venäjän valtava televisio- ja elokuvakoneisto suoltaa jatkuvasti uutta materiaalia. Myös joitain ulkomaisia, tosin venäjäksi dubattuja, elokuvia on tietenkin myös tarjolla. Asiaa on pahentanut vielä se, että viime vuosina elokuvia on käyty teattereissa katsomassa vähemmän ja moni niistä, kuten legendaarinen 35mm, on lopettanut. Angloinfo kertoo sivulla, joka on osin vanhentunut, elokuvateattereista, joissa ajoittain voi olla alkukielisiä elokuvaesityksiä. Myös Moscow Times listaa alkukielellä esitettäviä elokuvia.

Teatterissa kielitaidottoman on vaikea vierailla, mutta venäjänkielisille Moskovassa on tietenkin valtava määrä näytelmiä tarjolla.

Jazz ja blues

Jam Club [kartalla] on ravintola, joka tarjoaa georgialaisia mutta paljon myös muualta tulevia ruokia, ja siellä on usein klo 20 alkaen jatsia, bluesia ja muuta vastaavaa musiikkia. Jotkut konsertit ovat ilmaisia, ja maksullisiin on yleensä 500– 1000 ruplan liput. Oluen puolesta se ei ole kaikkein edullisin paikka, mutta sieltä saa tuopin alkaen hintaan 400 ruplaa. Klubi sijaitsee kehätien toisella puolella, ja sen lähellä on muutama metroasema.

Toinen jazzklubi on Igor Butman Jazz Club [kartalla], joka myös sijaitsee ytimen ulkopuolella mutta jonka lähellä on Taganskaya-metroasema. Siellä on lähes päivittäin konsertteja klo 20.30 alkaen, liput moniin konsertteihin maksavat 700–1200 ruplaa ja niitä voi ostaa verkkosivujen kautta. Tämä klubi on myös ravintola, josta saa erityisen hyvän valikoiman grillilihoja, ja olut on hintavaa, niin että halvimman tuopin saa reilulla 300 ruplalla mutta useimmat ovat 500 ruplaa.

Rock, pop ja muu viihdemusiikki

Moskovassa on melkoinen määrä keikkapaikkoja, ja vaikka siellä ei ole kovin paljon live-musiikkia baareissa, on siellä monenmoisia konserttipaikkoja, joissa voi nähdä maailman suuria nimiä.

Chinese Pilot Jao Da (Lyubljanski proezd, metro: Kitai-Gorod) [kartalla] on baari, jossa on keikkoja.

Jos haluaa katsomaan oikein kunnon keikkaa, jonkalaiset ovat baarikeikkoja parempia ainakin ulkomaalaiselle, on Moskovassa lukuisia esiintymislavoja.

Paljon kaikenlaista ja etenkin suuren luokan kansainvälisiä tähtiä esiintyy jatkuvasti Prospekt Mira -metroaseman lähellä olevassa SKO-urheiluhallissa [kartalla]. Ohjelmiston näkee verkkosivuilta, ja lippuja voi ostaa niiden kautta.

Crocus City Hall [kartalla] sijaitsee kaukana keskustasta mutta aivan Myakinino-metroaseman vieressä. Siellä on suuren luokan konsertteja, joissa esiintyy myös kansainvälisiä tähtiä, ja lippuja saa helposti ostettua verkkosivujen kautta.

Adrenaline Stadium [kartalla] sijaitsee Sokol-metroaseman vieressä, ja se on huippuluokan konserttipaikka. Lippuja saa verkkosivujen kautta, mutta kannattaa huomata, että ohjelmistossa päivämäärät ovat väärinpäin ja kuukausi on ennen päivämäärää.

Glavclub Green Concert [kartalla] sijaitsee lähellä Leninsky Prospekt -metroasemaa, ja sen venäjänkielisiltä sivuilta näkee selkeästi ohjelmiston ja sen voi kääntää suomeksi. Lippuja saa melko vaivattomasti sivujen kautta.

Songkick näyttää keikkoja Moskovassa.

Krasnyi Oktjabr - Punainen lokakuu

Neuvostoaikojen suuri suklaatehdas Punainen lokakuu (Bersenevskaja 14) [kartalla] muutti muutama vuosi sitten keskustan ulkopuolelle. Nykyään tämä suklaatehtaalta vapautunut tila on loistava paikka erilaisille tapahtumille ja taidenäyttelyille, ja se onkin ollut 2010-luvun uusi, vaihtoehtoinen kulttuurikeskus kaupungissa.

Täällä on erityisen hyvin nähtävissä valokuvanäyttelyitä, luentoja taiteesta ja kulttuurista yleensä, konsertteja, kursseja ja öisiä tapahtumia, kuten viikonlopun diskoja ja klubeja. Täällä voi myös syödä lettuja ja muita ruokia, ja täällä on hyvä käydä Moskovan-matkan aikana. Yksi paikan vetonauloista on Bar Strelka.

Keskus sijaitsee vähän hankalalla paikalla, lähellä ei ole metroasemaa mutta valtavan kirkon takana ja joen toisella puolella on Kropotkinskaya-metroasema.

Muita tapahtumia ja festivaaleja

Moskova on kansainvälinen metropoli, ja siellä on jatkuvasti festivaaleja, messuja ja muita suuren luokan tapahtumia.

Kaikkein suurimpiin ja merkittävimpiin festivaaleihin kuuluvat esimerkiksi joulu- ja tammikuun talvifestivaalit, jotka ovat vuoden alussa, uudenvuodenaatosta yli loppiaisen. Tämä on melko hyvä ajankohta vierailla Moskovassa, jos ei kylmyys pelota, ja täällä on yleensä luvassa vanhaa kunnon talvitunnelmaa.

Kultainen naamio -teatteri-, ooppera-, tanssi- ja musiikkifestivaalit ovat värikäs tapahtuma, jotka pidetään maalis- ja huhtikuussa.

Aikoinaan arvostetut Moskovan elokuvafestivaalit olivat kesällä, mutta niitä on alettu pitää huhtikuussa.

Kesäkuussa on paljon tapahtumia, ja se on yksi parhaista kuukausista olla Moskovassa. Silloin pidetään esimerkiksi Usadba Jazz, ruokatapahtuma nimeltään Taste of Moscow ja Mint Music -kansanmusiikkifestivaalit, joilla on perinteistä venäläistä musiikkitunnelmaa.

Moskova-päivä (djenj goroda) on syyskuussa, ja tähän aikaan on luvassa konsertteja, elokuvaesityksiä, teatteria ja paljon muuta. Juhlat pidetään syyskuun ensimmäisen viikonlopun aikana, ja erilaisia tapahtumia on ympäri kaupungin, esimerkiksi Punaisella torilla ja Arbatilla.

Lisää Moskovan tapahtumista:

Moscow Seasons esittelee eri vuodenaikoijen parhaita tapahtumia.

Expatica esittelee vuotuisat päätapahtumat.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti