Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Yökerho (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Illanviettopaikaksi käyvät monenmoiset paikat, mutta varsinaiset anniskelupaikat, joihin kuuluvat länsimaiset baarit kuten irkkupubit ja amerikkalaistyyliset baarit, diskot ja yökerhot ovat kaikkein kalleimpia illanviettopaikkoja.

Moskovan yöelämä

Moskovan yöelämä on kokenut muutoksia koko Neuvostoliiton jälkeisen ajan, ja kaupunkiin on rantautunut entistä enemmän länsimaista baarikulttuuria. Tämä kuitenkin näkyy parhaiten täysin länsimaisissa ja usein länsimaisessa omistuksessa olevissa baareissa, joiden hintataso jättää jopa kotimaan hintatason taakseen. Kaupungissa kuitenkin on baarimaisia paikkoja, joista saa kohtuuhintaista olutta, ja siellä on illanviettopaikkoja joka lähtöön. Parhaat kadut illanvietolle ovat vanha ja uusi Arbat, ja niiden ympäristö on oikeastaan ainoa tienoo, jonne kannattaa lähteä muualta kaupungista iltaa viettämään.

Yöelämän erityispiirteitä

Moskovan yöelämä saattaa olla hurjaa ja kallista puuhaa, eikä se ainakaan suosituimpien yökerhojen ovilla vaikuta rennolta lomailulta. Niin sanottu "face control", joka tarkoittaa sitä kuin Suomessakin, että portsari päättää, pitääkö hän naamasta vai ei ja päästääkö sisään, on monelle suurin kompastuskivi kaupungin yössä liikkuessa. Tämä kuitenkin pätee vain harvoihin paikkoihin, joihin turistit tuskin edes haluavat, ja jos mielii yökerhoon tai diskoon, on suurissa hotelleissa lähinnä asiakkaiden suosimia illanviettopaikkoja, joihin normaalisti pukeutunut pääsee helposti sisään. Esimerkiksi suuressa Hotel Cosmosissa on yökerho ja muitakin illanviettopaikkoja, jotka ovat suosittuja. Jos mielii diskoon tai yökerhoon, kaikkein turvallisinta ja kätevintä on valita suuri hotelli, jolla on omat illanviettopaikat.

Tupakointi on jo pitkään ollut Venäjällä kiellettyä sisätiloissa.

Erilaiset juomat ja anniskelupaikat

Moskovassa on kirjava valikoima erilaisia anniskelupaikkoja, joihin kuuluu baareja mutta myös monenmoisia muita paikkoja. Huomionarvoinen seikka on se, että on olemassa kahviloiden ja kauppojen terasseja, joilla ei saa juoda alkoholia, eikä alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla kuten puistoissa tai aukioilla ole enää sallittua. Tämä on melkoinen muutos 2000-luvun ensimmäiseen vuosikymmeneen, jolloin kaupunki oli täynnä olutta myyviä kioskeja, ja kansalaiset viettivät kaikki tyynni aikaa olutta puistoissa ja muilla julkisilla paikoilla ryypiskellen.

Moskovassa illanviettopaikaksi käyvät monenmoiset paikat, mutta varsinaiset anniskelupaikat, joihin kuuluvat länsimaiset baarit kuten irkkupubit ja amerikkalaistyyliset baarit, diskot ja yökerhot ovat kaikkein kalleimpia illanviettopaikkoja. Myös hotellien baareissa alkoholijuomat ovat kalliita, ja niissä puoli litraa olutta voi maksaa 300–400 ruplaa.

Jos mielii juoda edullisesti, ovat aivan tavalliset itsepalveluravintolat, joita on kebabpaikoista Teremok-lettupaikkoihin ja Mu-Mu -ketjun pisteisiin, ovat aina käypiä oluelle. Toukokuulta syyskuulle niillä on terasseja, ja tällaisia paikkoja löytyy melkoisesti pelkästään vanhan ja uuden Arbatin varrelta. Tällaisista paikoista puoli litraa paikallista olutta, joka nykyään voi hyvin olla pienpanimo-olutta, saa 150–200 ruplalla.

Muut juomat ovat yleensä suhteessa kalliimpia kuin olut, mutta viinin hinta on viime vuosina jonkin verran laskenut ja sitä saa nykyään melko kohtuulliseen hintaan.

Parhaat tienoot yöelämälle

Eniten baareja, yökerhoja ja muita normaaleiksi miellettyjä illanviettopaikkoja on jonkin matkan päässä Punaiselta torilta: Arbat, uusi Arbat, Kitay-Gorod ja Tverskajan sivukadut ja niiden poikkikadut, etenkin kävelykadut, ovat paikkoja, joista helpoiten löytää jonkinlaisen illanviettopaikan.

Huomionarvoinen seikka on se, että rautatieasemat, jotka ennen olivat baareiltaan ja kahviloiltaan hyviä, eivät enää ole samanlaisia kuin ennen eikä niihin kannata lähteä alkoholipitoisen juoman toivossa. Itse asiassa rautatieasemilta ei saa helposti edes kioskista ostettua alkoholia, ja muutenkin erilaisia rajoituksia juomisen ja sen myymisen suhteen on ällistyttävän paljon. Kaikkein helpointa ja edullisinta onkin ostaa normaalista valintamyymälästä mieleistä juomaa ja nautiskella sitä hotellihuoneessa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että alkoholia ei myydä kaupoissa klo 22–08.

Arbat

Kävelykatu Arbat on hyvä osoite kaikenlaiselle puuhalle, ja myös illanvietto onnistuu sen varrella paremmin kuin muualla. Erilaisten anniskelupaikkojen määrä on melkoinen, kadulla on kesällä valtava määrä Moskovassa muualla harvinaisia terasseja ja kadun varrelta voi kukin löytää mieleisensä illanviettopaikan. Jos Moskovassa haluaa viettää iltaa, on Arbatin lähistö hyvä tienoo majapaikalle, mutta sinne voi myös helposti lähteä muualta käymään.

Jos vain mielii ottaa oluen, myyvät Teremokin (Arbat 32) kaltaiset lettupaikat myyvät niillä on terassit ja ruokapaikoissa on aina muutama oluenjuoja. Tämä on yksi edullisimpia paikkoja oluelle, ja aivan käypä terassinsa takia kesäisin, mutta se suljetaan klo 23.

Sitä lähes vastapäätä sijaitsee itsepalveluravintola Mu-Mu (Arbat 45), jossa on erikoisoluita, alakerrassa suuri sali ja kävelykadulle antavat terassit. Myös tämä on edullinen mutta arkinen paikka oluelle, eikä siellä kuten Teremokissakaan moni halua pitkään istua.

Samoissa kortteleissa sijaitsee muutama baari kuten Eric the Red (Arbat 32), jossa on paljon oluita ja siidereitä ja jossa voi myös syödä. Sen vieressä sijaitsee toinen baari, Mamoonia, jossa voi pelata pelejä ja viihtyä vaikka koko illan.

Alueella on vielä kolmaskin baari, Arbatin sivukadulla, Mu-Mu:n takana oleva irkkupubi, jossa voi syödä hampurilaisia ja muita asiaankuuluvia ruokia. Juomat ovat siellä hintavia, niin että pintin englantilaisia ja irlantilaisia oluita saa 490 ruplalla, ja belgialaiset oluet, joita siellä on hyvä määrä, ovat niitäkin kalliimpia.

Arbatia on mukava ilta-aikaan mittailla, sillä sen varrella tapahtuu kaikenlaista: on esityksiä, joku pitää puheita, on ihmisiä kaikkialta maailmasta ja sisäänheittäjät houkuttelevat ihmisiä kaikkein hintavimpiin paikkoihin.

Uusi Arbat

Arbatin vieressä oleva uusi Arbat eli Novy Arbat, joka joissain yhteyksissä tunnetaan nimellä Novyi Arbat, on nykyään Moskovan pääillanviettokatu. Vaikka sen varrelle on lähinnä ilmestynyt kalliita länsimaistyylisiä paikkoja, on sen varrella myös Teremok ja muutama muu kohtuuhintainen paikka.

Zhiguli
Itsepalveluravintola Zhigulissa, aivan uuden Arbatin ja Arbatsky Pereulokin kulmauksessa, voi maistella eräitä Venäjän parhaiden pienpanimoiden oluita.

Paras väylä Arbatin ja uuden Arbatin välillä on Arbatsky Pereulok, ja sen varrella on yksi hyvä mutta varsin suosittu ja tasokas itsepalveluravintola, Zhiguli [kartalla]. Se on aivan uuden Arbatin kulmauksessa, ja siellä on erilaisia tiloja, joissa voi maistella eräitä Venäjän parhaiden pienpanimoiden oluita.

Uusi Arbat on viime vuosina kohonnut suosituksi paikaksi lähteä syömään ja iltaa viettämään, ja kesäkauden aikana se täyttyy terasseista. Anniskelupaikat ovat samassa paikassa kuin parhaat ruokapaikatkin, eli tornitalojen reunustamissa kadun osissa, ja eniten baareja yökerhoja on kadun numeron 21 tienoilla. Niihin kuuluvat ympäri vuorokauden avoinna oleva Matchpoint ja monipuolinen mutta täysin länsimainen Chesterfield Bar and Grill.

Kitai-Gorod

Aivan Punaisen torin naapurissa oleva Kitai-Gorod on mielenkiintoinen mutta viime vuosina melko tavalla muuttunut kaupunginosa, josta voi edelleenkin nopeasti löytää jonkinlaisen illanviettopaikan.

Nikolskaja on kävelykatu, joka alkaa Punaiselta torilta ja jonka varrella on monenmoista paikkaa. Se on kuitenkin kallis ja turistivoittoinen katu, eikä sitä oikein voi suositella illanviettopaikaksi.

Katu kuitenkin johtaa syvemmälle kohti Kitai-Gorodia, ja anniskelupaikkoja on Lubyanka- ja Kitai-Gorod -metroasemien välissä olevissa kortteleissa. Niitä on lisää Kitai-Gorodin metroasemalta aina Slavjanskaja-aukiolle, ja näiden metroasemien välissä kulkevalla puistokadulla on lukuisia varteenotettavia baareja.

Slavjanskaja-aukion [kartalla] ympäristössä on paljon kaikenlaisia paikkoja, joissa esimerkiksi myydään halpaa olutta ja erilaisia purtavia, kuten georgialaisia piiraita ja muita tyypillisiä paikallisia pikaruokia. Yksi tällainen on “Lyudi Kak Lyudi”, joka on kirkon ohi menevällä kadulla, aivan aukion vieressä, ja toinen on sen vieressä oleva “Cheburechnaya”.

Kirkon takana olevissa kortteleissa on lisää anniskelupaikkoja, kuten 1929 [kartalla] ja sen vieressä oleva Pub lo Picasso, jossa voi syödä myöhään ja jossa on karaokea.

Lubyanka-metroaseman ja Slavjanskaja-aukion välissä olevalla puistobulevardilla on esimerkiksi länsimainen Red Rocket Bar [kartalla]. Tätä katua enemmän baareja ja muita illanviettopaikkoja on sen takana olevissa kortteleissa. Esimerkiksi seuraavalla kadulla on The Standard [kartalla], ja sen vieressä lukuisia muita anniskelupaikkoja.

Tverskaja sivukatuineen ja aukioineen

Tverskaja, joka on Moskovan pääkatu, on vilkas katu, jonka varrella ja sivukaduilla on illanviettopaikkoja. Se ei kuitenkaan enää ole mikään yöelämän keskus, eikä sinne välttämättä kannata muualta lähteä iltaa viettämään. Jos majapaikka on alueella tai sattuu illalla olemaan muuten täälläpäin, voi sieltä löytää hyvän pistäytymispaikan.

Hyvä sivukatu illanvietolle on Kamergerskiy Pereulok [kartalla], ja sitä jatkaa saumattomasti Kuznetsky Most. Näillä kaduilla ovat esimerkiksi Hidden Bar ja Let’s Rock Bar.

Aivan kadun alussa, numerossa 5 on hyvä olutbaari, 69 Pints, jolla on pisteitä muuallakin kaupungissa. Saman sivukadun (Mohovskaja) varrella numerossa 11 on baari ja ravintola Club Duma, joka on viikonloppuisin avoinna klo 6 asti. Tverskajalla on numerossa 7 Mumiy Troll Bar musiikkibaari, jossa tosin on “face control” mutta joka on avoinna ympäri vuorokauden.

Jos katua jatkaa jonkin verran eteenpäin, tulee vastaan eräänlainen aukio, jonka laitamilla on jonkin verran illanviettopaikkoja. Täällä on esimerkiksi tyylikäs Jean Jacques [kartalla]. Sen vieressä on muitakin illanviettopaikkoja, kuten irkkupubi.

Lisää asiaa illanvietosta ja yöelämästä Moskovassa:

Jos mielii löytää lisää baareja näiltä alueilta tai jos haluaa löytää baarin muilta alueilta, voi katsoa jotakin esimerkiksi Like a Localista. Toinen sivusto, joka esittelee mitä erilaisimpia illanviettopaikkoja on Moscovery.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Peretz Partensky /Wikimedia
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti