Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa kesäkuussa 2016

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita kesäkuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan heinäkuussa 2016.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Provinssirock (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Löyly-sauna, Helsinki (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Ruka-tunturi, hiihtokeskus (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Föri, Turku (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Linnan rauniot, Warwickshire (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Ranta Pärnussa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Mökkeilemään tai urheilumatkalle: osallistu matkakilpailuihin!

Provinssirock (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Kesäfestarit ovat täällä!

Kesä on Suomessa jo täydessä vauhdissa ja ensimmäiset kesätapahtumatkin jo vietetty! Jos helle on saanut sinunkin menojalkasi vipattamaan, nyt kannattaa kartoittaa kesän festaritarjonta.

Suomen suurlähetystö Norjassa vinkkaa sivustollaan tämän kesän parhaista festareista. Uutuutena mainittakoon Espoossa juhannusviikonloppuna vietettävät maailman ensimmäiset Muumifestarit, joissa pääosassa ovat tietenkin perheen pienimmät juhannusjuhlijat. Festivaalialueelta löytyy lukuisten esiintyjien, kuten Robinin ja Aarne Alligaattorin, lisäksi myös muun muassa tivoli, vesipuisto ja tietenkin juhannuskokko.

Jos Muumifestarit eivät ole enää sinun juttusi ja satut suuntaamaan sen sijaan Ilosaarirockiin tai Provinssiin, majoituksen valinnassa kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävät Snoozy-mobiilihotellit. Kahdesta neljään henkeä vetävät mobiilihotellihuoneet on varustettu sängyillä ja USB-virralla, ja ne sijaitsevat aivan festivaalialueiden läheisyydessä. Majoittuminen mobiilihotellissa maksaa edullisimmillaan alle 50 euroa henkilöä kohden.

Löyly-sauna, Helsinki (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Helsingissä saunotaan

Helsingin Hernesaaren rantaan avattiin toukokuun lopussa yleinen Löyly-sauna. Julkisen saunan on tarkoitus tarjota suomalainen saunakokemus niin kaupungissa vieraileville turisteille kuin paikallisille asukkaillekin. Mittavan terassin ja ravintolan lisäksi vaikuttavan näköisestä saunakeskuksesta löytyy myös se tärkein eli kaksi kertalämmitteistä puusaunaa ja savusauna. Myöhemmin keskukseen on luvassa myös laituri, josta pääsee uimaan. Saunarakennuksen suunnittelussa otettiin huomioon erityisesti ekologinen rakentaminen ja ympäristövastuullisuus ja siinä on yhdistelty niin betonia ja terästä kuin puutakin.

Löyly-saunakeskus ei suinkaan ole ainut uutuussaunomiskohde Helsingissä. Helsingin Katajanokalla sijaitsevaan SkyWheel-maailmanpyörään valmistuu nimittäin pian maailman ensimmäinen maailmanpyörässä käytettävä saunagondoli. SkySauna-nimiseen saunomiskokemukseen sisältyy merinäköalalla varustettu sauna, joka nousee 40 metrin korkeuteen, maatasolla sijaitseva poreallas sekä juomat. Saunaelämykseen voi osallistua kerrallaan korkeintaan 20 hengen ryhmä, joista neljästä viiteen henkilöä mahtuu samanaikaisesti saunakierrokselle. Saunojia voidaan vaihdella jopa joka toisella kierroksella eli reilun viiden minuutin välein.

Ruka-tunturi, hiihtokeskus (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Pohjois-Suomessa onnistunut matkailutalvi

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen raportin mukaan päättynyt hiihtokausi oli Suomessa hivenen edelliskautta parempi, vaikka se pääsi alkamaan tavallista myöhemmin poikkeuksellisen lämpimän joulukuun vuoksi. Kasvua nähtiin etenkin kotimaan matkailussa, mutta varsinkin Lapissa myös ulkomaalaisten matkailijoiden määrä oli menneenä kautena merkittävä, kun Suomen Lappiin alkoi liikennöidä useampi eurooppalainen lentoyhtiö.

Myös ensi talven tilanne näyttää hyvältä: talvilentoreittinsä jo aiemmin julkaisseiden lentoyhtiöiden lisäksi myös TUI Holland on päättänyt lentää ensi talvena Pohjois-Suomeen. Amsterdamista Kuusamoon ja Kittilään kolmiolentona kulkevaa reittiä lennetään 12 viikon ajan joulusta alkaen, ja se tuonee Suomen talveen noin tuhat uutta matkailijaa.

Föri, Turku (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Ilmaista kesätekemistä

Kesälomareissut tuppaavat tulemaan kalliiksi, mutta kesälomakokemuksia voi saada lähempääkin – ja vielä ilmaiseksi. Iltalehti on koonnut listan 25 suomalaisesta matkailukohteesta, joista voi nauttia ilman pennin hyörylää.

Sateisina kesäpäivinä ei suinkaan kannata jäädä neljän seinän sisään vaan lähteä museoon! Useisiin museoihin, kuten Tampereen Poliisimuseoon ja Helsingissä sijaitsevaan Päivälehden museoon, on aina vapaa pääsy. Myös monet kaupunkikohteet, kuten Suomenlinna ja Turun legendaarinen kaupunkilautta Föri, ovat täysin maksuttomia.

Hyvällä ilmalla kannattaa muistaa puistot ja uimarannat tai lähteä vaikkapa pienimuotoiselle vaellukselle kansallispuistoon, jossa vieraiden käytettävissä on monipuolisten reittien lisäksi esimerkiksi nuotiopaikkoja ja ulkovessoja. Lapsiperheitä taas ilahduttanee tieto siitä, että kotieläintiloille on useimmiten vapaa pääsy. Jos historia kiinnostaa, sitäkin pääsee Suomen suvessa tutkimaan täysin ilmaiseksi esimerkiksi Turun tuomiokirkossa, Rauman tai Porvoon vanhassa kaupungissa tai Toivolan Vanhalla Pihalla Jyväskylässä.

Linnan rauniot, Warwickshire (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Euroopan parhaat kohteet ja kaupunkirannat

Jos vielä mietit tämän kesän lomakohdetta, katsasta ihmeessä Lonely Planetin asiantuntijoiden laatima luettelo tämän kesän kiinnostavimmista eurooppalaisista lomakohteista. Jotkin kohteista ovat vähemmän tunnettuja, mutta ehdottomasti visiitin arvoisia niille, jotka hakevat lomaltaan uusia elämyksiä. Listalta löytyvät muun muassa lukemattomien linnojen Warwickshire Englannissa, tulivuorimaisemilla ja kalastajakylillä varustettu Teneriffan saaren itärannikko sekä valkoisten hiekkarantojen täyttämä Texelin saari Hollannissa.

Ebookers taas vinkkaa kesälomalaisille Euroopan parhaista kaupunkirannoista. Kaupunkirantatrendi on jyllännyt Euroopassa jo muutaman vuoden, vaikka uiminen ei niillä aina ole mahdollista. Euroopan parhaaksi kaupunkirannaksi Ebookers mainitsee hiekasta ja palmuista Berliinin Spree-joen varrelle rakennetun karibialaistunnelmaisen keitaan nimeltään Yaam. Katsastamisen arvoiset kaupunkibiitsit löytyvät Berliinin lisäksi kuulemma myös Firenzestä, Prahasta, Wienistä ja Lontoosta!

Ranta Pärnussa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Kesäloma naapurimaassa

Aina hiekkarantoja ja kulttuuria ei tarvitse lähteä hakemaan Etelä-Euroopasta saakka, sillä monipuolisen kesäloman voi viettää myös lähempänä, esimerkiksi Virossa. Helsingin Sanomat on koonnut artikkeliinsa Viron kesäkaupunkien Kuressaaren, Haapsalun ja Pärnun parhaat puolet.

Kuressaaressa historia on säilynyt poikkeuksellisen hyvin, koska Saarenmaa toimi Neuvostoliiton aikana sotilastukikohtana. Sen tärkein nähtävyys on 1300-luvulla rakennettu Piispanlinna, jonka läheisyydessä on myös puisto ja uimaranta. Uimaan pääsee lisäksi kylpylöissä, joita Kuressaaresta löytyy huimat seitsemän kappaletta. Myös Haapsalussa voi vierailla niin uimarannoilla kuin kylpylöissäkin. Haapsalun rantabulevardi tuo kaupunkiin ihanaa lomatunnelmaa ja vanha kaupunki on täynnä vanhoja puutaloja, pikkuputiikkeja ja laadukkaita ravintoloita. Pärnukin on tunnettu upeista uimarannoistaan ja kylpylöistään, mutta siellä järjestetään kesäaikaan myös useita festivaaleja. Lapsiperheille Pärnun läheisyydestä löytyy myös Baltian suurin perhepuisto Lottemaa.

Teksti: Nelli Kelonen
2016/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti