Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa marraskuussa 2017

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita marraskuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan joulukuussa 2017.

Chile (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Joulupukki rannalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Tenbyn ranta (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Muumipeikko ja Pikku Myy laivalla
Naxos (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Keskikesä järvellä Suomessa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Isän kanssa keikalle? Osallistu kilpailuihin!

Chile (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Lonely Planetin matkailusuositukset vuodelle 2018

Matkakirjoistaan tuttu Lonely Planet on jälleen listannut maailman kiinnostavimmat matkailumaat, kaupungit, alueet ja budjettilomakohteet.

Listalle päätyy useimmiten maita, jotka ovat syystä tai toisesta pinnalla kyseisenä vuonna – kuten satavuotias Suomi, joka sijoittui kolmanneksi vuosi sitten julkaistussa listauksessa. Vuoden 2018 kiinnostavin matkailumaa on Lonely Planetin mukaan Chile, joka tarjoaa kävijöilleen niin ranta- ja kaupunkilomailua kuin upeaa luontoakin. Lisäksi Chile juhlii vuonna 2018 200-vuotista itsenäisyyttään. Toiseksi listauksessa sijoittui Etelä-Korea ja kolmanneksi Portugali.

Kiinnostavimpien kaupunkien kolmen parhaan joukkoon taas sijoittuivat Espanjan Sevilla, Yhdysvaltojen Detroit ja Australian Canberra, ja kiinnostavimpien alueiden top-kolmosen muodostivat tällä kertaa Pohjois-Irlannin Belfast ja Causewayn rannikko, Yhdysvaltojen Alaska sekä Slovenian Juliset Alpit.

Mitä budjettimatkakohteisiin tulee, listauksen ykkönen, Tallinna, onkin jo suomalaisille hyvin tuttu, kuten on toiselle sijalle sijoittunut Lanzarotekin. Kolmanneksi eniten rahoilleen saa Lonely Planetin mukaan vastinetta Yhdysvaltojen Arizonassa.

Joulupukki rannalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Ulkomaille jouluksi tai uudeksivuodeksi

Joulu on rauhallisesta tunnelmastaan huolimatta monessakin perheessä vuoden stressaavinta aikaa. Lahjat, jouluruoat, joulusiivous ja koristelu pitäisi kaikki ennättää hoitaa ennen joulua kiireisen arjen lomassa ja itse joulukin tuntuu menevän ruoanlaiton ja siivouksen parissa. No, välillä joulun voisi tietenkin viettää reissun päällä, jolloin niin siivouksista kuin ruoastakaan ei tarvitsisi huolehtia itse.

Miltä kuulostaisi joulu lämpimillä Kanariansaarilla All Inclusive -hotellissa tai Turkissa viiden tähden kylpylähotellissa? Rentouttavalta. Deturin sivustolla on erillinen haku joulun ja uudenvuoden matkoille. Etsi oma unelmalomasi ja anna itsellesi aikainen joululahja.

Jos taas joulu on sinulle ehdotonta kotiaikaa, voi reissuun toki suunnata myös uudeksivuodeksi. Uuttavuotta juhlitaan monissa suurkaupungeissa juhlavin menoin, eivätkä lämpötilatkaan laske useimmissa kohteissa yhtä alas kuin kotimaassa. Tjäreborgin uudenvuoden matkavalikoimasta löytyy muun muassa Lontoo, Barcelona ja New York, joissa uudenvuodenhulinat on taattu!

Tenbyn ranta (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Merenrantamatkailua

Meri on kiehtova elementti, joka vetää matkailijoita puoleensa varsinkin aurinkolomien merkeissä. Merenrannalla voi kuitenkin lomailla muutenkin kuin aurinkoa ottaen. Annan artikkelissa rantakohteita on katseltu aivan uusin silmin, ja mitä upeita merenrantoja maailmasta löytyykään!

Kymmenen parhaan merenrantakohteen joukkoon mahtuvat listauksessa niin Tahitin naapurisaari Moorea kuin Gotlannin Fårön saaren kivikkorannatkin. Kanarian saarten La Palmalla hiekka on rannoilla mustaa, ja Walesin Tenbyssä laskuvesi paljastaa muutamassa tunnissa kokonaisen hiekkarannan, ja läheiselle saarellekin pääsee perille kuivin jaloin. Italian Sisiliassa merestä kohoaa valtava valkea portaikko, joka hehkuu auringonlaskun aikaan upeissa väreissä. Jos etsit erilaista rantalomaa, tämä listaus on kuin luotu sinua varten.

Muumipeikko ja Pikku Myy laivalla

Muumeja tapaamaan Itämerelle

Muumimaailma on talvikaudella pääsääntöisesti kiinni, mutta ei hätää – muumifanit voivat tavata Muumilaakson väkeä nyt myös laivalla! Suuri Muumiristeily järjestetään Silja Symphonylla 9. joulukuuta. Kyseessä on Päivä Tukholmassa -risteily, joka starttaa Helsingistä lauantaina kello 17:00 ja saapuu takaisin maanantaina kello 10:30. Tukholmassa ollaan sunnuntaina klo 9:45–16:45.

Muumiaiheista ohjelmaa on tarjolla meno- ja paluumatkalla suomeksi ja ruotsiksi, ja iki-ihanat Muumilaakson asukkaat seikkailevat laivalla molempina päivinä. Luvassa on kuulemma ainakin yllätysjuhlat Muumimammalle, ja saattaapa Haisulikin vilahtaa laivalla jekkujaan tekemässä… Tästä ei lapsiperheiden loppusyksy enää kivammaksi muutu!

Lue lisää: Tukholma
Naxos (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Vaihtoehtoiset lomasaaret

Ensi kesän lomien varaaminen alkaa olla pikku hiljaa ajankohtaista. Mutta mihin sitä sitten oikein suuntaisi, kun monet Välimeren kohteista on jo koluttu, liian kalliita, liian hankalan matkan takana taikka turhan monen muunkin matkailijan ajatuksissa?

Rantapallon artikkelissa on hyviä vaihtoehtoja Välimeren klassikkokohteille. Jos esimerkiksi kaipaat paratiisisaarelle, voit kokeilla Espanjan vaikeapääsyisen Formenteran sijaan Kreikan Naxosta, jolla sinua odottavat upeat valkohiekkaiset rannat. Luksusta löytyy Italian Sardinian lisäksi esimerkiksi Korsikan edustalla sijaitsevalta Cavallon saarelta, ja kulttuuria Kyprokselta. Lapsiperheet voivat ottaa ikuisen Mallorcan sijaan suunnaksi Kreikan Korfun, ja loputonta biletystä tarjoaa Ibizan lisäksi myös Mykonos. Vaeltamaan pääsee turistien valloittaman Kreetan lisäksi Korsikalla, ja romantiikkaa löytyy kalliin Santorinin tavoin myös Patmokselta. Tunnista omat lomatarpeesi ja katso, josko tästä listasta löytyisi sinullekin sopiva lomasaari ensi kesäksi!

Keskikesä järvellä Suomessa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Satavuotias Suomi kiinnostaa

Matkatoimisto Travellink kertoo, että Suomessa on vieraillut tänä vuonna 11 prosenttia enemmän kansainvälisiä lentomatkustajia vuoteen 2016 verrattuna.

Turkkilaisten Suomen-matkat ovat lisääntyneet ennätystahtia, sillä Suomessa on vieraillut tänä vuonna lähes viisi kertaa enemmän turkkilaisia kuin edellisvuonna. Myös tanskalaiset ja hollantilaiset ovat tehneet tänä vuonna rutkasti enemmän matkoja Suomeen. Eniten Suomeen lennetään edelleen Saksasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta, Espanjasta ja Italiasta, mutta matkailijoita tulee rutkasti myös naapurimaistamme ja Itä-Euroopasta.

Suurin osa matkoista ajoittuu kesään, heinä- ja elokuulle, ja keskimäärin eurooppalaiset matkailijat viettävät Suomessa yhdeksän päivää. Voidaan siis sanoa, että Suomen matkailulla menee hyvin, ja hyvä niin.

Teksti: Nelli Kelonen
2017/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti