Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa joulukuussa 2017

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita joulukuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan tammikuussa 2018.

Joulukadun avajaiset (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Ateena (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Arctic Light Hotel
Talman hiihtokeskus (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kakslauttanen, Lappi (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Tahkolle, Islantiin, Balille… Matkakilpailut odottavat!

Joulukadun avajaiset (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Joulutunnelmaa Helsingissä

Marraskuun pimeys on tänäkin vuonna koetellut hermojamme, ja lähestyvä joulu on yhdessä jos toisessakin kodissa tervetullut piristysruiske harmauteen. Jouluvalot syttyvät kaduille ja koteihin, ja monissa kaupungeissa ja kunnissa järjestetään joulun alla mukavaa tekemistä koko perheelle.

Jos joulufiilistely on sinun juttusi, voi ennen joulua hyvin lähteä pyörähtämään vielä vaikkapa Helsingissä, jossa tapahtumia järjestetään pitkin joulukuuta. Esimerkiksi Helsingin Senaatintorilla järjestettävät Tuomaan markkinat ovat mukava vierailukohde, jossa voi ostaa käsitöitä, herkutella ja vaikkapa kieppua lapsille suunnatussa karusellissa. Markkinat ovat avoinna 22. joulukuuta saakka. Jouluostoksia voi pääkaupungissa tehdä myös useissa joulumyyjäisissä, joista suosituimpia ovat muun muassa Korjaamon Designmarkkinat, Teurastamon joulumarkkinat ja Arabian joulumarket.

Lue lisää: Helsinki
Helsinki-Vantaa, Tuloaula 2 (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Talvilomailun haasteet

Talven lomat lähestyvät, ja Finavia on koonnut sivustolleen hyödyllisiä vinkkejä talven lentomatkailijoille. Tiesitkö esimerkiksi, että lentokoneeseen ei saa viedä lainkaan fluoripitoisia suksivoiteita tai lukkosulia? Myös itse suksien kuljetusmahdollisuus lentokoneessa on varmistettava lentoyhtiöltä jo etukäteen. Aurinkoon suuntaavia lomailijoita taas ilahduttanee tieto siitä, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla on erillinen vaatesäilytys, jossa talvivaatteita voi säilyttää matkan ajan. Paksut takit ja haalarit kun vievät ikävästi tilaa niin käsimatkatavaroissa kuin matkalaukussakin ja ovat, ihanaa kyllä, täysin turhia esimerkiksi Kanarialla. Autolla Helsinki-Vantaalle saapuvia taas vinkataan välttämään pysäköintihässäkkä varaamalla parkkipaikka lentoasemalta jo ennen tien päälle hyppäämistä. Näin siirtyminen itse lentoasemalle tapahtuu nopeammin, ja lomakin on taas pikkaisen lähempänä!

Ateena (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Lappeenrannasta edullisesti Milanoon ja Ateenaan

Halpalentoyhtiö Ryanair on ilmoittanut käynnistävänsä ensi keväänä suoran lentoreitin Lappeenrannasta Milanon lähellä sijaitsevaan Bergamoon Italiassa. Maaliskuussa 2018 avattavalla reitillä liikennöidään kerran viikossa, ja sen odotetaan olevan suosittu myös venäläisten matkailijoiden keskuudessa, Pietarista kun esimerkiksi on matkaa Lappeenrantaan vain vaivaiset 200 kilometriä.

Toukokuusta lähtien Lappeenrannasta pääsee Ryanairin siivin myös Kreikan pääkaupunkiin Ateenaan. Tälläkin reitillä lennetään kerran viikossa, ja reitin uskotaan kiinnostavan Ateenaan matkaavien lisäksi myös muualle Kreikkaan jatkavia matkustajia. Ateenasta on hyvät jatkoyhteydet esimerkiksi maan moniin rantalomakohteisiin.

Lue lisää: Ateena Milano
Arctic Light Hotel

Suomen parhaat hotellit

Vuoden lähestyessä loppuaan erilaiset listaukset ja vertailut ovat täydessä vauhdissa. Hotellihakukonepalvelu Trivago esimerkiksi listasi hiljattain Suomen parhaat hotellit vuodelle 2018. Hotelleja arvosteltiin viidessä eri kategoriassa, jotka kattavat viiden, neljän ja kolmen tähden hotellit, vaihtoehtoiset majoituskohteet sekä hotellien hinta-laatusuhteen.

Parhaaksi viiden tähden hotelliksi valittiin Rovaniemellä sijaitseva perheomisteinen Arctic Light Hotel, joka on Trivagon mukaan vierailijoilleen palan aitoa Lappia tarjoava tyylikäs ja moderni putiikkihotelli. Parhaan neljän tähden hotellin pysti meni helsinkiläiselle Hotel F6:lle ja kolmen tähden maininta Perhehotelli Hospitzille Savonlinnassa. Parasta vaihtoehtoista majoitusta Suomessa tarjoaa Trivagon mukaan Raanujärvellä, tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä sijaitseva Napapiirin Järvilomat, joka tarjoaa mökkimajoitusta luonnonkauniissa maisemissa Vietosenjärven rannalla. Yöpyminen täällä taitaa tosiaankin kannattaa, sillä sama majoituskohde voitti myös parhaan hinta-laatusuhteen kategorian.

Talman hiihtokeskus (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Hiihtokeskusten parhaimmisto

Myös hiihtokeskuksia on päästy vertailemaan alkavan talven kynnyksellä. Tällä kertaa asialla oli saksalainen Snow-Online-talviurheilusivusto, joka arvosteli maailman hiihtokeskuksia kymmeneen eri kriteeriin perustuen. Huomioon otettiin tietenkin itse rinteiden kunto, mutta myös hiihtokeskuksen after ski -tarjonta, lumiolosuhteet ja yleinen hinta-laatusuhde.

Suomalaisväriä listalta ei löydy, ja suurin osa top 10 -kohteista sijoittuukin Keski-Eurooppaan Alppien tuntumaan. Voittajaksi vertailussa selvisi Itävallan Ski Arlberg, jonka lisäksi kymmenen parhaan joukkoon mahtui myös neljä muuta itävaltalaiskohdetta. Toiseksi listauksessa tuli Sveitsin Zermatt ja kolmanneksi Itävallan Serfaus Fiss Ladis. Euroopan ulkopuolelta top kymmeneen ylsivät vain Kanadan Whistler Blackcomb ja Yhdysvaltojen Coloradossa sijaitseva Vail.

Lue lisää: Salzburg Innsbruck Munchen
Kakslauttanen, Lappi (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Lapin suosio joulukohteena jatkaa nousuaan

Joulu on jo ovella, ja Yhdysvaltalainen televisiokanava CNN on koonnut omat suosituksensa maailman parhaista joululoman viettokohteista.

Joulupukin kotipaikkanakin tunnettu Rovaniemi löytyy listauksen sijalta viisi, eikä ihme: Suomen Lappi on viime vuosina kasvattanut suosiotaan niin joulu- kuin talvilomailukohteenakin kaikkialla maailmassa. Rovaniemen valttikortteja joulun vietossa ovat CNN:n mukaan etenkin Joulupukin pajakylä, jossa lapset ja lapsenmieliset pääsevät tonttuilemaan, leipomaan pipareita ja tapaamaan joulupukkia, mutta myös läheinen Ranuan eläinpuisto jääkarhunpentuineen sekä Arctic SnowHotel -hotelli lumisine mukavuuksineen ja tunnelmallisine saunoineen ja ulkoporeammeineen.

Ykköseksi listauksessa ylsi vähemmän viileä lomakohde Malta, ja Rovaniemen ohittivat myös New York, Barcelona ja Englannissa sijaitseva historiallinen Bath. Rovaniemi, kuten myös muu Lappi, siis kiinnostaa maailmalla edelleen. Lappiin onkin tulossa taas ennätysvilkas talvi, ainakin jos Finavian varauskirjoja on uskominen. Finavian mukaan charter-lentovarauksia on nimittäin tullut Lapin lentoasemille tänä vuonna enemmän kuin koskaan ennen, minkä lisäksi Lappiin avataan talvikaudeksi taas useita uusia ja vanhoja kansainvälisiä lentoreittejä.

Teksti: Nelli Kelonen
2017/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti