Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Joulumarkkinat Prahassa
Joulu- ja pääsiäismarkkinat, jotka ovat värikkäitä tapahtumia ja jotka kestävät noin kuukauden päivät, pidetään monilla keskustan suurilla aukiolla.

Elokuva, teatteri, tanssi, penkkiurheilu ja tapahtumat

Praha on kohtuuhintainen metropoli, jossa on paljon mitä erilaisimpia mahdollisuuksia. Siellä on edelleen vireitä elokuvateattereita, joissa turisteja kiinnostavasti on lukuisia elokuvafestivaaleja. Prahan teatterielämä hakee vertaistaan, ja monet näytelmät esitetään englanninkielisten tekstien kanssa. Niille, jotka eivät halua sekaantua varsinaiseen teatteriin, on ohjelmistossa tanssia, pantomiimia, varjoteatteria ja muuta kuin verbaalista teatteria. Prahassa on hyviä jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueita, ja siellä voi mennä kesät talvet lipittelemään pilkkahintaista olutta jäähalliin tai stadionille. Prahassa on myös muunlaisia tapahtumia, kuten festivaaleja ja markkinoita, joista tärkeimmät liittyvät vuodenaikoihin.

Elokuva

Prahassa on niin keskustassa kuin muuallakin useita normaalia parempia elokuvateattereita, joissa näytetään tasokkaita elokuvia. Lippujen hinnat ovat kohtuullisia, yleensä neljän tai viiden euron tietämissä, mutta elokuvat tekstitetään usein vain tšekiksi, mikä kaventaa tarjontaa. Jotkin paikalliset elokuvat esitetään englanniksi tekstitettyinä, mutta parhaat apajat englanninkielisille teksteille on elokuvafestivaalien aikaan. Niitä on eniten syksystä kevääseen, ja ne esittävät niin dokumentteja kuin muitakin elokuvia.

Tšekissä on pitkät ja tasokkaat perinteet paitsi fiktiiviselle elokuvalle myös dokumenteille, ja dokumenttielokuvia on usein esillä. Prahassa on myös mainstream-tuotantoa esittäviä multiplex-teattereita, joissa elokuvia ei dubata, mutta televisiosta tulevat elokuvat dubataan aina. Jos elokuva on dubattu, on siinä yleensä merkintä ”CS”, ja jos siinä on englanninkieliset tekstit, on siinä merkintä ”ES”.

Perinteiset taide-elokuvateatterit ja elokuvafestivaalit

Prahassa on muutama elokuvateatteri, joka näyttää tasokkaita, ei-kaupallisia elokuvia, ja ne vetävät puoleensa paljon katsojia. Kaksi niistä on aivan ydinkeskustassa, ja kaksi muuta ovat jonkin matkan päässä keskustan ulkopuolella. Liput näihin elokuvateattereihin, joissa voi elokuvia katsellessa siemailla kohtuuhintaista olutta, maksavat yleensä 100–130 kruunua eli 4–5 euroa.

Světozor (Vodičkova 41) [kartalla] on kahden salin teatteri, jossa leffoja näytetään koko päivän. Täällä on hyvä kahvila, ja elokuvia voi katsella edullisia oluttuoppeja siemaillen. Täällä voi myös ajoittain nähdä tšekkiläisiä ja joskus muitakin elokuvia, joissa on englanninkieliset tekstit. Světozor sijaitsee aivan Václavské náměstí -pääaukion tuntumassa, samannimisen ratikkapysäkin edustalla. Elokuvateatterilla on myös kauppa, josta saa elokuvajulisteita ja elokuvia.

Kino Lucerna
Kino Lucerna on varsin tasokas elokuvateatteri, jossa on usein elokuvafestivaalien elokuvia sekä niiden aikaan että jälkeenpäin.

Toinen ensiluokkainen elokuvateatteri on Letnán kaupunginosassa sijaitseva Bio Oko (Františka Křížka 15) [kartalla], jonne pääsee keskustasta raitiovaunuilla 1, 8, 14, 17, 25 ja 26 Strossmayerovo náměstí- tai Kamenická-pysäkille.

Kolmas korkeatasoinen elokuvateatteri on Kino Aero (Biskupcova 31) [kartalla], jonne pääsee helposti muualta raitiovaunulla 1, 9, 10, 11 ja 16 (pysäkki Biskupcova tai Ohrada) ja linja-autolinjoilla 133 tai 207 Florenc-asemalta ja vanhastakaupungista.

Näissä kaikissa elokuvateattereissa on etenkin talvisin elokuvafestivaaleja, ja niistä tiedotetaan verkkosivuilla. Esimerkiksi lokakuussa ovat saksalaisen ja argentiinalaisen elokuvan festivaalit, marraskuussa ranskalaisen elokuvan festivaalit ja tammikuussa iranilaisen elokuvan festivaalit. Neljäs elokuvateatteri, joka on varsin tasokas ja jossa on usein festivaalien elokuvia sekä niiden aikaan että jälkeenpäin, on Kino Lucerna, joka on Světozoria vastapäätä olevassa kauppakäytävässä. Siellä on myös melkoinen määrä paikallisia, englanniksi tekstitettyjä elokuvia ja se on yksi parhaita paikkoja päästä näkemään nykyaikaista tšekkiläistä elokuvaa.

Paikallisia elokuvia voi ostaa DVD:llä monesta eri paikasta, joskaan niitä ei enää tule niin paljon vastaan kuin ennen. Aivan Lucernan vieressä, pääaukion laidalla on kaksi eri paikkaa, joista saa paljon kaikenlaisia elokuvia: Bontonland [kartalla] ja Neoluxor, jossa elokuvat ovat katutason kerroksen takaosissa.

Hollywood- ja muut viihde-elokuvat

Prahassa voi Hollywood- ja muita alun perin englanninkielisiä elokuvia seurata yleensä tekstitettyinä, joskin kannattaa ennen lipun ostamista varmistaa, että leffa ei ole dubattu. Multiplex-teattereissa voi tšekiksi tekstitetty elokuva olla merkitty ”sub” ja dubattu ”dub”.

Cinema City Slovanský dům (Na příkopě 22) [kartalla] on keskeinen multiplex-teatteri, jossa voi katsella mainstream-elokuvia kuten Hollywoodia mutta myös tšekkiläisiä ja slovakialaisia elokuvia siellä silloin tällöin näytetään.

Toisella puolella jokea, Cinestar Anděl on 12 valkokankaan multiplex-teatteri, ja se on Anděl-metroaseman vieressä. Siellä on esillä lähinnä kaupallista elokuvaa, mutta se on myös maaliskuun viimeisellä viikolla pidettävän Febiofestin koti. Silloin voi nähdä mitä erilaisimpia elokuvia viikon ajan, ja tämä on kaikin tavoin hyvä ajankohta vierailla Prahassa.

Prague TV -verkkosivut listaavat kaikki Prahassa näytettävät elokuvat.

Teatteri

Prahassa on paljon edullisia ja korkeatasoisia teatteriesityksiä, ja joskus niissä on englanninkielinen tekstitys.

Paras tapahtuma teatterin ystäville on yleensä touko-kesäkuun vaihteilla pidettävä Prague Fringe Festival. Siellä on kansainvälinen ohjelmisto, ulkomaalaisia on enemmän kuin paikallisia ja ilmapiiri tällä ympäri kaupungin pidettävällä festivaalilla on vertaansa vailla.

Joenrannalla sijaitseva Kansallisteatteri [kartalla] on ykköspaikka näytelmille, ja sinne on hyvä mennä, jos näytelmä tekstitetään englanniksi ja jos englanti on hallussa. Ulkomaalaisia eniten sinne kuitenkin vetävät paikalle baletti ja ooppera, ja viereisen uuden näyttämön ohjelmistossa erityisen helppo on seurata Laterna Magikan multimediaesityksiä.

Samalla kadulla sijaitseva Image Black Light Theater [kartalla] on paikka, jonka esityksiä voivat kaikki seurata ja joka on turistien keskuudessa suosittu. Melko lähellä sitä sijaitseva Black Light Theatre of Prague [kartalla] on samantyylinen, turistiystävällinen paikka, mutta tällaisiin teattereihin liput ovat usein vähän normaalia kalliimpia.

Alfred ve dvoře (Františka Křížka 36) (esim. raitiovaunut 1, 8 ja 26, pysäkki: Kamenická) ja Archa Theatre (Na Poříčí 26) [kartalla] esittävät visuaalisia esityksiä, joissa on vähän tai ei lainkaan dialogia, ja näissä esityspaikoissa on myös muita tapahtumia.

Tanssiteatterin ystäville Divadlo Ponec (Husitská 24a) [kartalla] on paras valinta. Täällä on vuotuiset, alkukesästä pidettävät tanssifestivaalit ja muita erikoistapahtumia ympäri vuoden. Teatteri on aivan musikaaliteatterin ja Florenc-metroaseman lähellä, mutta metroasemalta tänne on vähän ikävä kävelymatka. Teatterin viereen voi parhaiten tulla Florencin kautta bussilinjoilla 133 ja 207 (pysäkki: U Památníku).

Prague Experience näyttää kaikki tulevat näytelmät ja muut teatteriesitykset.

Prahan viralliset turistisivut esittelevät teatteriesityksiä.

Urheilu: Jääkiekko ja jalkapallo

Prahassa on säännöllisesti urheilutapahtumia, joista jalkapallo- ja jääkiekko-ottelut ovat korkeatasoisimpia ja suosituimpia. Jalkapalloa pelataan heinäkuulta toukokuulle, mutta joulukuun alun ja helmikuun loppupuolen välillä on 2 ½ kuukauden kestoinen talvitauko. Jääkiekkoa pelataan syyskuulta huhtikuulle, mutta kevään loppupelit eivät enää ole niin helposti nähtävissä, sillä otteluja on loppua kohden Prahassa vähän.

Sekä stadionit että jäähallit ovat jonkin verran keskustan ulkopuolella, mutta niille pääsee kätevästi raitiovaunulla ja suureen jäähalliin metrolla. Lippuja voi hankkia etukäteen verkkosivuilta tai paikan päällä lippukassalta, mutta niillä on ennen ottelua jonoja. Jos joku tarjoaa jonottaessa lippua, näyttävät he tarkasti missä istumapaikka sijaitsee, ja lipun voi saada rehellisesti jonkin verran normaalia edullisemminkin. Sekä jääkiekko- että jalkapallo-otteluun liput maksavat alkaen noin 180 kruunua, ja ottelun näkeminen maksaa tyypillisesti 7–10 euroa. Oluen saa otteluiden yhteydessä alkaen noin 1 ½ eurolla, ja makkara maksaa pari euroa. Sekä jalkapallo- että jääkiekko-otteluita näytetään hanakasti televisiossa, ja niitä seurataan tiiviisti baareissa, etenkin viikolla alkuillasta.

Spartan stadioni
Tšekin ykkössarjatason jalkapalloliigan on voittanut 12 kertaa työläisten suosima Sparta Praha. Sen pahin kilpakumppani on intellektuellien ja toimistotyöläisten suosikki Slavia Praha.

Jalkapallo

Tšekin jalkapalloliiga aivan kuten stadionit ja jäähallitkin vaihtaa nimeään tiuhaan tahtiin kulloisenkin sponsorin mukaan. Maan ykkössarjatason liigan on voittanut 12 kertaa työläisten suosima Sparta Praha, ja kauden 2016–17 mestari oli sen pahin kilpakumppani, intellektuellien ja toimistotyöläisten suosikki Slavia Praha. Kotiliigan lisäksi Prahassa ja muualla maassa on yleensä ainakin kolme joukkuetta Euroopan liigoissa, mutta Prahasta ei aina ole mukana joukkuetta. Jotkin joukkueet, jotka ovat pienistä kaupungeista läheltä Prahaa, voivat kuitenkin pelata kotiottelunsa Spartan käyttämällä stadionilla, jolla myös Tšekin maajoukkue pelaa karsinta- ja ystävyysottelunsa.

Prahassa on muutama muukin joukkue, mutta ne eivät joka vuosi pelaa ylimmällä sarjatasolla. Yksi joukkue, joka herättää mielenkiintoa ja jonka stadion on lähimpänä ydinkeskustaa, on FK Viktoria Žižkov. Sen ottelut ovat joka toinen sunnuntai yleensä klo 10.15 aamulla, stadionilla [kartalla] joka on rautatieaseman takana, Husinecká-ratikkapysäkillä, jolle tulevat keskustasta esimerkiksi raitiovaunut 5, 9, 15 ja 26. Stadionilla on helppo käväistä koska tahansa, sillä se on lähes aina avoinna, siellä on fanikauppa ja baari, ja seuraava ottelu näytetään portilla näkyvästi.

Slavia pelaa 21 000 katsojaa vetävällä Eden-stadionilla [kartalla], jolla on otteluita usein lauantaisin ja Eurooppa-liigan torstaisin. Stadion sijaitsee syrjässä, mutta sinne pääsee ytimestä tiuhaan tahtiin liikkuvalla raitiovaunulinjalla 22, kuten myös linjoilla 6 ja 7.

Sparta pelaa nykyään Generali-nimellä tunnetulla areenalla, joka on Sparta-ratikkapysäkillä, lähellä vanhankaupunginaukiollekin näkyvää metronomia. Sinne voi tulla keskustasta menemällä ensin vihreällä metrolinjalla Hradčanská-asemalle, jolta voi kävellä tai tulla yhden pysäkinvälin useilla eri ratikkalinjoilla. Keskustasta sinne pääsee suoraan monilla raitiovaunulinjoilla, joihin kuuluvat 1, 12, 25 ja 26. Spartan käyttämä stadion, jolla maajoukkuekin pelaa, tunnetaan myös nimellä ”Letná Stadium”, kaupunginosansa mukaan.

Jääkiekko

Myös jääkiekossa Sparta ja Slavia ovat suurimpia kilpakumppaneita, ja myös jääkiekossa Sparta on työläisten, Slavia intellektuellien suosiossa. Maan ykkössarja on Extraliga, mutta ikävä kyllä Sparta on viime vuosina pärjännyt aika huonosti ja Slavia niin huonosti, että se on tippunut divariin. Huomionarvoinen seikka on se, että KHL:n finaaliin keväällä 2014 valmentaja Kari Jalosen valmentamana yltänyt Lev Praha lopetti saman vuoden syksyllä, eikä se kansainvälisen huippukiekkoilun ystävien harmiksi enää palannut kaukaloon.

Jääkiekon ystävä, O2 Arena
Myös jääkiekossa Sparta ja Slavia ovat suurimpia kilpakumppaneita. Sparta pelaa suurella O2-areenalla, ja otteluita on usein perjantaisin ja sunnuntaisin.

Sparta pelaa suurella O2-areenalla, ja otteluita on usein perjantaisin ja sunnuntaisin. Sinne on helppo siirtyä metrolla (asema: Českomoravská). Jos Prahassa on maaotteluita tai MM-kisat, on tämä 17 000 katsojaa vetävä jäähalli niiden pitopaikka.

Slavia, joka vuodesta 2015 lähtien on pelannut ykkösdivisioonassa, pelaa samalla tienoolla kuin Slavian jalkapallojoukkue. Eden-jäähalli [kartalla] on Kubánské náměstí -ratikkapysäkin lähellä, ja sinne voi tulla esimerkiksi tiuhaan tahtiin liikkuvalla linjalla 22.

Prahan tapahtumia

Prahassa on paljon erilaisia tapahtumia ympäri vuoden, pääsiäis- ja joulumarkkinoista festivaaleihin, joita on joka lähtöön. Prahassa kannattaa käydä ehdottomasti kesäisillä klassisen musiikin festivaaleilla, joista Proms on korkeatasoisimpia. Huomionarvoisia ovat myös syksyn viinifestivaalit, jonkalaisia järjestetään ympäri kaupungin, yleensä syyskuun puolivälin tienoilla.

Musiikkiin liittyvistä tapahtumista, kuten Promsista ja rock-festivaaleista, kerrotaan Pienen matkaoppaan musiikkielämää käsittelevällä sivulla.

Lisää toreja ja muita markkinoita esitellään Pienen matkaoppaan ostoksista kertovalla sivulla.

Messut, vuodenaikoihin liittyvät tapahtumat ja muut tapahtumat

Prahassa on ympäri vuoden erilaisia tapahtumia, joita on niin sisällä kuin ulkonakin. Erilaiset markkinat ovat yleisiä, ja ne liittyvät usein vuodenaikoihin. Prahassa ei joidenkin musiikkifestivaalien ja yksittäisten suurtapahtumien lisäksi ole merkittäviä tapahtumia, joiden takia sinne lähdettäisiin. Siellä on kuitenkin paljon messuja, markkinoita ja erilaisia festivaaleja, joita sinne lähdetään erikseen seuraamaan.

Vuodenaikoihin liittyvät markkinat ja muut markkinatyyliset tapahtumat

Prahassa on melkoisesti erilaisia markkinoita, joista valtaosa liittyy vuodenaikoihin. Erilaisia tapahtumia, joiden yhteydessä on torikojuja, musiikkia, ruokia, juomia ja yleistä ilonpitoa, tulee keskustan aukiolla automaattisesti vastaan, ja esimerkiksi Náměstí Republiky [kartalla] on erityisen monipuolinen toripaikka. Siellä pidetään suurin piirtein kaikki vuodenaikoihin liittyvät markkinat, joihin kuuluvat tietenkin pääsiäis- ja joulumarkkinat mutta myös monia muita, joilla voi olla pitkiäkin perinteitä. Samalla paikalla pidetään myös tuottajatori (engl. farmers’ market) viikonpäivisin klo 9–18, mutta vain maaliskuun alusta joulumarkkinoiden alkuun, joka on marraskuun lopulla.

Muuallakin kaupungissa on vuodenaikoihin liittyviä markkinoita, ja yksi varsin lähellä keskustaa on metroaseman vieressä oleva Jiřího z Poděbrad (eli paikallisten suussa ”Jirák”) [kartalla], jolla myös on kesäkauden toiminnassa oleva tuottajatori (ke–la, la vain klo 14 asti, muulloin klo 18 asti). Tällä aukiolla on keskustan aukioita pienemmät markkinat, lukuun ottamatta joitain yksittäistapahtumia, joihin kuuluvat syyskuun puolivälin tienoilla pidettävät viinimarkkinat (vinobraní). Viinimarkkinoita on syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla viikonloppuisin useita, ja myös Prahan linna-alueella on sellaiset. Tarkempaa tietoa niistä saa Prague citylinesta.

Yksi varsin mielenkiintoinen kevättapahtuma on laskiainen eli masopust, joka on 40 vuorokautta ennen pääsiäistä. Tällöin on kulkueita, joita ollut yleensä vanhassakaupungissakin, mutta niitä on paljon myös muissa kaupunginosissa.

Myös laskiaisen tienoilla oleva Matějská pout’ eli Matteuksenpäivä (engl. St Matthew’s) on usean viikon ajan. Matteuksenpäivä kuuluu keväänodotukseen, ja sitä juhlistetaan parhaiten nykyään messukeskuksen (Výstaviště Holešovice) laidalla olevalla alueella [kartalla], jolla on huhtikuulta lokakuulle huvipuisto. Matteuksenpäivää aletaan viettää Matteuksenpäivänä (24.2.) ja karkelot kestävät aina huhtikuulle, jolloin huvipuisto taas palaa messualueelle.

Pääsiäismarkkinat
Pääsiäismarkkinat ovat eri vuosina eri aikaan, mutta niitä on useimmiten maalis- ja huhtikuun aikana.

Messut

Messualue on sinänsä mielenkiintoinen joskin turisteille vain kuriositeetiksi jäävä paikka. Sinne voi kuitenkin lähteä käymään muulloinkin kuin keväällä, sillä siellä on erilaisia messuja ja muita tapahtumia. Siellä on yleensä Suomen itsenäisyyspäivän aikoihin viikonlopun kestävät joulumarkkinat, ja siellä on lukuisia maksullisia messuja, joiden joukossa on kaikkea matkustamisesta ruokiin, muotiin ja kosmetiikkaan. Paikalle pääsee helposti Nádraží Holešovice -metroaseman edestä kulkevilla raitiovaunuilla, joista tänne tulevat 6 ja 12.

Joulu- ja pääsiäismarkkinat

Joulu- ja pääsiäismarkkinat, jotka ovat värikkäitä tapahtumia ja jotka kestävät noin kuukauden päivät, pidetään monilla keskustan suurilla aukiolla. Niihin kuuluvat vanhankaupunginaukio (Staroměstské náměstí) [kartalla], pääaukio (Václavské náměstí) [kartalla], Tasavallanaukio (Náměstí Republiky) [kartalla] lyhyen matkan päässä ytimen ulkopuolella oleva ja Rauhanaukio (Náměstí Míru) [kartalla].

Koko joulukuu on oivaa aikaa tulla Prahaan kuuntelemaan ilmaisia joulumusiikkiesityksiä, maistelemaan keskieurooppalaisia herkkuja ja ostelemaan ainutlaatuisia tuliaisia. Markkinoiden pitoajat vaihtelevat vuodesta toiseen, ja varminta on tulla joulukuussa. Joinain vuosina joulumarkkinat avataan jo marraskuussa, ja viime vuosina ne on yleensä suljettu laskiaisviikonloppuna. Pääsiäismarkkinat ovat tietenkin eri vuosina eri aikaan, mutta niitä on useimmiten maalis- ja huhtikuun aikana.

Sekä joulu- että pääsiäismarkkinat ovat erinomaisia perhetapahtumia, joilla lapsetkin viihtyvät. Etenkin vanhankaupunginaukiolla on kaikenlaista lapsille, mutta kannattaa huomioida, että viikonloppuiltapäivät ovat erityisen vilkkaita. Viikolla etenkin joulumarkkinoilla on alkuillasta hyvää tunnelmaa, sillä paikalliset mieluusti poikkeavat työn jälkeen haukkaamassa jotakin. Eniten paikallisia kuitenkin näkyy muilla kuin keskustan suosituimmilla toreilla, etenkin Rauhanaukiolla, jonne pääsee parissa minuutissa metrolla.

Lisää asiaa tapahtumista

Prague Experience kertoo lisää joulu- ja pääsiäismarkkinoista.

Prague.com kertoo tapahtumista laidasta laitaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti