Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
dox
Holesovicen kaupunginosaan, jonne turistille muuten on vähän asiaa, on perustettu uusi nykytaiteeseen keskittyvä galleriatila DOX, jossa on kansainvälisestikin merkittäviä näyttelyitä niin taulujen, valokuvien kuin installaatioidenkin suhteen.

Prahan kesän 2011 uutuudet

Tsekin pääkaupunki on jo pitkään kuulunut Euroopan suosituimpien matkakohteiden joukkoon, ja myös suomalaisten keskuudessa tämä yksi keski-Euroopan kauneimmista pääkaupungeista on säilyttänyt suosionsa. Kaupungin kauniit vanhat osat vetävät väkeä aina puoleensa, ja joka vuosi kaupunkikuvaan ilmestyy jotakin uutta.

Viime vuosina ilmestyneisiin uutuuksiin kuuluvat mm. entisöity tekniikan museo, Kafkan entinen työhuone, taidegallerioita ja -festivaaleja, uusia ravintoloita sekä tapahtumia, jotka vuonna 2011 tuovat etenkin uutta taidetta ja musiikkia kaupunkiin.

Museot, taidegalleriat ja muut nähtävyydet

Praha ei ole tullut tutuksi suurena museokaupunkina mutta sen tarjontaan on aina kuulunut hyvä valikoima etenkin taidegallerioita ja erikoismuseoita. Viime vuosina valikoima on parantunut, ja yksi odotetuimpia tapahtumia Prahan museoelämässä on ollut Tekniikan museon (Narodni Technicke Museum, englanniksi National Technical Museum, osoite: Kostelni 42) vuoden 2011 alussa tapahtunut uudelleen avaaminen pitkän remontin jälkeen.

Museo on hyvä vierailukohde kenelle tahansa teknisistä vempaimista ja kaikenlaisista koneista kiinnostuneille, sillä onhan Tsekki tunnettu monista moottoreista ja vastaavista tuotteista, kuten Jawa-moottoripyöristä ja mitä erilaisimmista härveleistä. Etenkin lapsiperheet viihtyvät täällä erityisen hyvin, ja museo sijaitsee miellyttävällä alueella, ns. Letna-kaupunginosan alueella, jonne pääsee hyvin Namesti Republiky -aukiolta ratikoilla 8 ja 26 (pysäkille Letenske Namesti), tai Hradcanska-metroasemalta ratikoilla 1, 8, 15, 25 ja 26.

Vieressä sijaitseva Maatalousmuseo on myös hyvä vierailukohde täällä ollessa, ja kannattaa muistaa, että Letenske Sady -puisto on näkymmiltään vaikutuksen tekevä ja paikka on mitä parhain piknikille ja etenkin lapsiperheille kesäiseen aikaan. Letnassa ollessa kannattaa siellä myös käydä syömässä, ja hyvä ruokapaikka täällä on Hong Kong (Letenske Namesti 15), joka kuuluu Prahan kolmen parhaan kiinalaisen ravintolan joukkoon.

Prahan turistibuumin alkumetreiltä lähtien Franz Kafka on ollut monien kaupunkiin saapuvien turistien kiinnostuksen kohteena, ja edelleenkin katukuvaan ilmaantuu miltei vuosittain jokin museo tai muistomerkki tämän yhden kaikkien aikojen suurimman kirjailijan muistoksi ja kunniaksi. Prahan linnan alueella sijaitseva Zlata ulicka eli Kultainen kuja oli merkittävä pikkukuja satojen vuosien ajan, ja vuonna 1916 Kafka hankki itselleen työhuoneen tämän linnan alueella olevan kujan varrelta, ja kirjoitti mm. novellin Maalaislääkäri talossa numero 22. Kujan varrella on nykyisin 11 taloa, ja kuja on mielenkiintoinen ja merkittävä paikka ilman Kafkaakin - kujan taloissa voi oppia kaikenlaista keskiaikaisesta elämästä ja työmenetelmistä. Sen sijaan, että kuja olisi takavuosien tavoin omistautunut turistien rahastamiselle ja krääsän myymiselle, ovat sen pikkutalot nykyään museoita, jotka näyttävät miltä näyttivät mm. alkemistin tai kultasepän pajat keskiajalla. Kultainen kuja avautuu yleisölle uudistettuna kesäkuussa 2011.

Praha on historiallisesti merkittävä kaupunki, josta löytyy paljon kaikenlaista vanhaa etenkin taiteen osalta, mutta viime vuosina kaupunki on päässyt kiinni myös nykytaiteeseen. Holesovicen kaupunginosaan, jonne turistille muuten on vähän asiaa, on perustettu uusi nykytaiteeseen keskittyvä galleriatila DOX (Poupetova 1), joka on suljettu tiistaisin ja jossa on kansainvälisestikin merkittäviä näyttelyitä niin taulujen, valokuvien kuin installaatioidenkin suhteen. Galleriassa on usein etenkin viikonloppuiltaisin erityistilaisuuksia, jotka antavat mahdollisuuden tutustua museoon maksamatta kovaa pääsymaksua (noin 7 euroa), joten verkkosivuja kannattaa tarkastella ennen paikalle menemistä. DOXiin pääsee parhaiten kulkemalla Namesti Republiky -aukiolta ratikalla numero 5 pysäkille Ortenovo namesti tai sitten kulkemalla punaisen metrolinjan varrella olevalle Nadrazi Holesovice -metroasemalle, jolta on noin viiden minuutin kävelymatka museolle. Alue on melkoi ankea eikä siellä esimerkiksi ole ruokapaikkoja, ja ainoan huvin täällä DOXin lisäksi tarjoaakin vaihtoehtoihmisten suosiossa oleva Cross Club (Plynarni 23).

Prahan monet puistot ja puutarhat ovat erittäin miellyttäviä paikkoja etenkin kuumina kesäpäivinä, ja tänä vuonna niitä on tutkittavana entistäkin enemmän. Kaunis Loreta-alue ja -museo Hradcany-linna-alueella on vierailun arvoinen paikka mihin vuodenaikaan tahansa, mutta toukokuusta 2011 aina lokakuun loppuun saakka siellä kannattaa ehdottomasti vierailla sunnuntaina tai muuna juhlapyhänä - aukion laidalla olevan Cernin-palatsin ranskalais- ja englantilaistyylinen puutarha on näinä päivinä yleisölle avoimena. Cernin palatsi, joka nykyisin on osa ulkoministeriön rakennuksia, on tunnetusti suurin ja pisin Prahan barokkityylisistä palatseista, ja sen vuonna 1693 alunperin avatun, 2 hehtaarin kokoisen puutarhan avaaminen uudelleen yleisölle on yksi kesäkauden 2011 tapahtumia Prahassa.

Lue myös uusista ravintoloista sekä tapahtumista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti