Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Brivabas Iela
Riika on lyhyen matkan päässä Suomesta sijaitseva värikäs ja mielenkiintoinen kaupunki, jossa kannattaa säännöllisin väliajoin vierailla.

Uutta ja huomionarvoista Riiassa 2013-14

Latvian pääkaupunki Riika on lyhyen matkan päässä Suomesta sijaitseva värikäs ja mielenkiintoinen kaupunki, jossa on joka vuosi paljon tapahtumia ja jossa kannattaa säännöllisin väliajoin vierailla. Vuonna 2013 syksyllä luvassa on urheilua, kulttuuria ja joulumarkkinoita, ja vuonna 2014 kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunki, jolloin luvassa on entistäkin enemmän tapahtumia.

Seuraavassa katsaus Riian tämän ja ensi vuoden tapahtumiin: mihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota ja mitä tämä Baltian suurin kaupunki nykyään turistille tarjoaa.

Suljettuina olevia nähtävyyksiä

Riikaan lähivuosina matkustavan on hyvä ottaa huomioon, että pari merkittävää nähtävyyttä siellä on kiinni pitkälle vuoteen 2015.

Mustapäiden talo (engl. The House of Blackheads) Ratslaukums-aukiolla on kiinni aina vuoden 2015 loppuun asti. Siinä sijaitseva turisti-info on onneksi avoinna, ja siellä kannattaakin ensimmäiseksi vanhassakaupungissa ollessaan piipahtaa. Sieltä saa ilmaiseksi kartan, esitteitä ja tietoa mistä tahansa kaupunkiin liittyvästä ja päiväretkistäkin. Muut osat ovat kiinni, ja tähän kauniiseen taloon ei seuraavien parin vuoden aikana pääse sisälle.

Latvian valtiontaidemuseo tai kansallinen taidemuseo (engl. Latvian National Museum of Art) on täysin suljettuna ainakin vuoden 2015 puoliväliin asti. Taiteenystävät voivat sen sijaan suunnata vaikka vanhassakaupungissa sijaitsevaan Riian pörssitaloon (Doma Laukums 6), jonka taidemuseota pidetään korkeatasoisena.

Pyöräilyä ja kaunista jugendarkkitehtuuria

Kuten Vilnakin, Riika on tänä vuonna entistä parempi pyöräilykaupunki, ja siihen on hyvä nykyisin tutustua pyörän selästä. Kaupungissa on entistä enemmän pyöräteitä ja pyöräilijöille varattuja kaistoja. Kelit pysyvät kaupungissa pyöräilylle otollisina aina lokakuun loppupuolelle, ja uudestaan pyörällä on mukava ajella maaliskuun loppupuolelta lähtien. Yksi hyvä paikka saada pyörä käyttöönsä on Bicycle Rental (Kaleju iela 48), joka järjestää pyöräretkiä syyskuun loppuun. Täältä saa vuokralle pyöriä tandemista lastenpyöriin sekä lisälaitteita, kuten lastenistuimia. Pitkiä matkoja varten on 21-vaihteisia pyöriä. Pyörän vuokraava saa myös ilmaisen kartan ja lukon ja voi osallistua päivittäin järjestettäville opastetuille pyöräilykierroksille. Riiassa on myös muita pyörävuokraamoita, ja Virtual Riga -sivusto opastaa niiden löytämisessä.

Bicycle Rental -piste sijaitsee Riian kuuluisalla art nouveau- eli jugendalueella, joka on vanhankaupungin lisäksi noussut turistien suosikkipaikaksi kaupungissa. Etenkin Elizabetes iela- ja Alberta iela -kaduilla ja niiden lähikaduilla sijaitsee valtava määrä toinen toistaan kauniimpia jugendtaloja, joista upeimmat suunnitteli elokuvaohjaaja Sergei Eisensteinin isä, Mihail. Varsinaisen jugendalueen lisäksi on hyvä vierailla sen vieressä olevalla Klusais centrs -alueella ("hiljainen keskus"), missä sijaitsee jugendmuseo (Alberta iela 12).

Art nouveau -talo Elizabetes iela -kadulla
Riian kuuluisa art nouveau- eli jugendalue on vanhankaupungin lisäksi noussut turistien suosikkipaikaksi kaupungissa.

Jugendtalojen täyttämällä alueella on mukava kävellä, katsella rakennuksia ja myös syödä ja shoppailla. Täällä sijaitsee paljon pikkuputiikkeja mutta myös eräät kaupungin parhaista ostoskeskuksista. Erityisen hyviä ostoskeskuksia talvipakkasillakin ovat Galerija Centrs (Audeju iela 16) ja Berga Bazars (Elizabetes iela 83), joka on erittäin tyylikäs ostoskeskus. Sen niin sanotut maanviljelijöiden markkinat ovat suosittuja lauantaisin klo 10-16. Ne pidetään syyskuun 14. ja 28. päivinä, ja siellä on vanhan ajan markkinoilla kaupan myös muuta kuin elintarvikkeita.

Jugendalueella on erinomaisia ravintoloita, joissa on hinta-laatusuhteeltaan parempia aterioita kuin keskustassa. Kuuluisalla ja erittäin hyvätasoisella Lido-ketjulla on siellä kaksikin itsepalvelusysteemillä toimivaa ravintolaa. Lido Vermanitis (Elizabetes iela 65) on tilava, aamiaisellekin sopiva ravintola Vermanes-puiston takana, ja Lido Gertrude (Gertrudes iela 54) on viikonloppuisin 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva ravintola. Molemmat ovat erittäin hyviä pienelläkin matkakassalla liikkeellä oleville, ja Lido Gertrude on erityisen hyvä lapsiperheille.

Alueella on muitakin hyviä ravintoloita ja baarejakin. Kaukasialaisia ja itämaisia ruokia on Riiassa aina hyvä maistella, ja jugendalueella kaupungin parhaisiin kuuluvia kebabeja ja muita grillilihoja tarjoaa edullisesti Food Box (Krišjana Barona iela 31).

Kaiken muun lisäksi jugendalueella voi katsella elokuvia ja kuunnella klassisen musiikin konsertteja. Splendid Palace (Elizabetes iela 61) tarjoaa päivittäin klo 12 ja 14 englanniksi ja klo 11, 13 ja 15 venäjäksi Riga Story -elokuvan, joka kertoo kaupungin 800-vuotisesta historiasta. Elokuvateatterissa voi katsella muitakin elokuvia, ja Latviassahan useimmat elokuvat esitetään alkukielisinä ja tekstitetään latviaksi ja venäjäksi.

Tapahtumia syksystä uuteen vuoteen

Riiassa on luvassa hyvä määrä kulttuuri-, urheilu- ja yleisluontoisia tapahtumia loppuvuodesta 2013 ja alkuvuodesta 2014. Ensi vuonna tapahtumia on runsaasti, sillä kaupunki on koko vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Musiikkitapahtumia

Riika on ympäri vuoden hyvä kulttuurikaupunki, jossa on jatkuvasti konsertteja ja oopperaa. Yksi hyvä paikka muulloin kuin kesäisin seurata oopperaa ja konsertteja on tietenkin Kansallisooppera (Aspazijas bulvaris 3). Se täyttääkin tänä vuonna sopivasti 150 vuotta ja sijaitsee aivan vanhankaupungin vieressä.

Oopperatalo
Yksi hyvä paikka muulloin kuin kesäisin seurata oopperaa ja konsertteja on Kansallisooppera

Tapahtumien joukosta parasta musiikkiantia puolestaan tarjoavat syksyn kamarimusiikkipäivät, jolloin 28.9.-16.10. eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa konserttisaleissa on erittäin korkeatasoisia konsertteja.

Marraskuun alussa Riika siirtyy talvikauteen, jolloin lähestyvä joulu ja uusivuosi alkavat jo tuoda omaa lisäänsä katukuvaan ja konserttisaleihin. Parhaita tapahtumia on Winterfest marraskuun alusta helmikuun puoliväliin. Luvassa on upeita joulukonsertteja, kamarimusiikin konsertteja, nuoria, lupaavia virtuooseja, jonkin verran jatsia ja paljon muuta musiikin saralta.

Joulukuussa "Eurooppalainen joulu" -festivaalit pidetään kuun puolivälin tienoilta loppuvuoteen. Silloin on konserttisaleissa ja kirkoissa luvassa kaikenlaisia konsertteja perinteisistä joulukonserteista jatsiin.

Viihteellisempää meininkiä on luvassa Porta-maailmanmusiikkifestivaaleilla 7.-9.11., jolloin pääsee hyvin kärryille maailmanmusiikin uusimmista suuntauksista. Tapahtuman aikana on konserttien lisäksi elokuvaesityksiä ja työpajoja.

Urheilutapahtumia

KHL-jääkiekkoliiga on näillä näkymin rantautumassa Suomeen ja Helsinkiin vuonna 2014, ja tätä ennen Riika tarjoaa ehkä helpoimman paikan seurata liigan korkeatasoisia ja kansainvälisiä otteluita. Dinamo Riga pelaa 10 300 katsojaa vetävällä Riga Arenalla (Skanstes iela 50) hyvin lähellä jugendaluetta.

Jääkiekon lisäksi luvassa on yksi Euroopan suurimmista ja korkeatasoisimmista tanssitapahtumista, Baltic Grand Prix, joka pidetään 13.-15.12. Kilpailijoita on ympäri maailman eri ikäryhmistä, ja tapahtuma pidetään Kipsala-messukeskuksessa (Kipsalas 8), joka sijaitsee melko lähellä keskustaa.

Muita tapahtumia syksyllä 2013

Maatalousvaltaisessa Latviassa mikkelinpäivä on edelleen suuri juhla. Tämä hyvä tapahtuma on syyskuun lopussa, ja se perinteisesti juhlistaa kesän töiden päättymistä maanviljelijöille. Viikonloppuna 28.-29.9. on luvassa kaikenlaisia tapahtumia vanhassakaupungissa, jonka aukioille maanviljelijät tulevat myymään tuotteitaan ja jossa on luvassa mukavaa tunnelmaa koko viikonlopun ajaksi.

Lyhytelokuvien ystäville lokakuussa 21.-27. päivä 2ANNAS-festivaalit tuovat kaupunkiin ei-kaupallista elokuvaa Euroopasta ja muualtakin maailmasta. Luvassa on paljon kokeellista elokuvaa ja elokuvia, joita on vaikea muualla nähdä.

Syksyn suurimpia tapahtumia on Staro Riga -tapahtuma 15.-18. marraskuuta. Viidennen kerran järjestettävässä tapahtumassa on kaduilla valoesityksiä ja installaatioita, jotka antavat rakennuksille väriä ja uutta ilmettä ja tuovat alkavaan talveen aivan toisenlaista potkua. Tapahtuman esityksiin on hyvä tutustua samalla kun tutustuu vanhankaupungin ja muun keskustan kauppoihin ja nähtävyyksiin.

Vuonna 2013 talven kohokohtiin kuuluvat tietenkin joulumarkkinat ja yleinen jouluhumu, jota on luvassa marraskuusta loppupuolelta lähtien. Konserttien ja joulukoristeiden lisäksi perinteiset Riian joulumarkkinat (1.12.-14.1.) tuovat käsitöitä ja todellista vanhanajan joulutunnelmaa vanhankaupungin aukioille ja kaduille. Kojuista saa tietenkin hyviä ja kohtuuhintaisia joulukoristeita, herkkuja ja joululahjoja, ja glögiä on edullisesti ja ilman turhia rajoituksia tarjolla siellä täällä.

Kulttuuripääkaupunkivuosi

Vuoden 2014 alusta lähtien kulttuurivuosi tuo valtavan määrän mitä erilaisimpia tapahtumia kaupunkiin. Vuoden aikana Riika ja Latvia tulevat entistä tutummiksi eurooppalaiselle yleisölle, ja kaupunkiin kannattaa lähteä nauttimaan huippuluokan konserteista ja muista erikoistapahtumista.

Live Riga -sivustolla on lisätietoa tapahtumista Riiassa 2013-14.

Teksti: Peter Forsberg
2013/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti